O Ολυμπιακός εναντίον του Εμερι

O Ολυμπιακός εναντίον του Εμερι


Για το ματς του Ολυμπιακού με την Αστον Βίλα ισχύει απόψε ότι είχα γράψει και πριν το πρώτο ματς: για τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν είναι ένα παιγνίδι, είναι ένα ιστορικό χρέος. Ο Ολυμπιακός απαγορεύεται να έχει υστερήσαντες. Κυρίως γιατί αυτή τη φορά η αγγλική ομάδα είναι δύσκολο να αιφνιδιαστεί. Ο πρώτος ημιτελικός του UEFA Conference League ήταν ένα ματς στο οποίο τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στον Ολυμπιακό. Αυτός, ως πρωτάρης, έπρεπε να μεγαλώσει, να ξεπεράσει τα όρια του, και να τον τιμήσει: το έκανε και με το παραπάνω. Απόψε μπροστά στο κοινό του πρέπει να κάνει ακόμα πιο πολλά και ακόμα πιο σωστά. Αλλά απόψε η προσοχή της ιστορίας θα είναι στην Αστον Βίλα. Που παρά το σε βάρος της 2-4 δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ακόμα το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης.

Τι είπε ο Ιμπόρα

Πριν τα ματς των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κοιταζω πάντα τι λένε οι προπονητές και οι παίκτες στις συνεντεύξεις Τύπου: αν ξέρεις να τις αποκωδικοποιείς μαθαίνεις πολλά. Χθες πχ ο Ιμπόρα, που έκανε μια σπάνια εμφάνιση σε τέτοιο event, παραδέχτηκε πως οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν στο μυαλό τους το 2-4 του πρώτου ματς και εκτίμησε πως κάτι ανάλογο («κι ακόμα πιο πολύ» είπε χαρακτηριστικά) ισχύει και για τους παίκτες της Αστον Βίλα. «Αλλο να παρασυρθείς κι άλλο να λες ψέματα ότι δεν σκέφτεσαι το αποτέλεσμα. Σίγουρα σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, όπως σκεφτόμαστε και πως αυτό ήρθε. Είναι πολύ σημαντικό να βγούμε στον αγωνιστικό χώρο για γκολ από το πρώτο λεπτό. Το γεγονός ότι το θέλουμε πολύ να προκριθούμε, πρέπει να μας βοηθήσει να είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο και να πάμε εμείς τελικό. Άλλο να παρασυρθείς, άλλο να σε ξεγελάσει η επιθυμία. Ξέρουμε καλά ότι είναι σημαντικό το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη μεγάλη επιθυμία» είπε. Και μετά όπως και ο Μεντιλίμπαρ μίλησε πολύ για τον Γιουνάι Εμερι.   

https://www.metrosport.gr/portal-img/default/398/emeri.jpg

Ο Ιμπόρα απάντησε στην ερώτηση και για το πώς θα προετοιμάσει ο Έμερι την ομάδα του με μεγάλη ευθύτητα και δεν την απέφυγε. Τον είχε προπονητή, τον ξέρει καλά: «Δεν χρειάζεται πάρα πολύ προσπάθεια για αυτόν να προετοιμάσει ένα τέτοιο ματς ούτε πιστεύει πως ένας παίκτης χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εμψύχωση. Εχει δίκιο. Ένας παίκτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία σε ένα ημιτελικό. Περισσότερο χρειάζεται η ανάλυση των λεπτομερειών και η πίστη πώς όλα θα γίνουν με τον τρόπο που πρέπει. Να εστιάσεις εκεί πρέπει και όχι στην εμψύχωση. Ο αντίπαλος προπονητής στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας από αυτούς που αγαπάνε να ελέγχουν όλες τις λεπτομέρειες. Αναλύει τα πάντα ώστε να είναι προετοιμασμένος για το παιχνίδι. Το ίδιο κι εμείς. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι από τον αντίπαλο. Λίγο περισσότερο βέβαια οφείλουν να προσπαθήσουν εκείνοι, χάρη στο αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Αυτό θα τους πει ο Εμερι» είπε. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες στις οποίες ο Ιμπόιρα αναφέρεται; Ο Εμερι θα εμφανίσει μια ομάδα λιγότερο ευάλωτη στο πρέσινγκ και πιστεύω περισσότερο έτοιμη να κάνει κατοχή μπάλας. Όχι απαραίτητα πιο διαβασμένη, αλλά σίγουρα πιο συγκεντρωμένη. Δύσκολα πχ θα δούμε απόψε τον ΕλΚαμπί, αλλά και τον Φορτούνη, να έχουν τους χώρους που είχαν στο πρώτο ματς.

Ο Βάσκος τον έχει στο μυαλό του

Τον Εμερι έχει στο μυαλό του και ο Μεντιλίμπαρ. «Πριν από είκοσι χρόνια παίξαμε πρώτη φορά αντίπαλοι. Γνωριζόμαστε από τότε, ανεβήκαμε μαζί στη La Liga με την Αλμερία εκείνος και με τη Βαγιαδολίδ εγώ, έχουμε κοινή πορεία. Παίξαμε αντίπαλοι πολλές φορές με διαφορετικές ομάδες. Στις περισσότερες αναμετρήσεις τα παιχνίδια είναι ισορροπημένα. Δεν νομίζω ότι κάποιος υπερτερεί πολύ του άλλου. Αυτό που κάνει τον Εμερι να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι εστιάζει πάρα πολύ στη λεπτομέρεια. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ο Έμερι πιστεύει ότι μπορεί να μας αποκλείσει και να προκριθεί. Θέλει πάρα πολύ να το κάνει κι αυτό είναι το μεγάλο όπλο του» είπε ο Βάσκος προπονητής. Ο Εμερι είναι όντως το όπλο της Αστον Βίλα, αλλά έχει κι άλλα. Την ταχύτητα των κυνηγών του, τις αντοχές της Αστον Βίλα που λόγω Πρέμιερ λιγκ είναι μεγαλύτερες από αυτές του Ολυμπιακού, τις επιστροφές του τερματοφύλακα Μαρτίνεζ και του οργανωτή Τίλεμανς στην μεσαία γραμμή, αλλά και του Πάο Τόρες στην άμυνα. Και οι τρεις, ακόμα και ο Αργεντίνος τερματοφύλακας, έχουν μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη της  ομάδας: θα προσθέσουν αυτό που κυρίως έλειπε στην Αστον Βίλα στο πρώτο ματς, δηλαδή την σιγουρά στις μεταβιβάσεις.

https://www.thrylos24.gr/wp-content/uploads/2024/05/Olympiacos-Aston-Villa-2-1024x576.jpg

Μετά το πρώτο παιγνίδι υπήρξε μια υπόγεια συζήτηση για το αν η Αστον Βίλα προτιμά την έξοδο στο Τσάμπιονς λιγκ, έχει κάνει αυτό μεγάλο της στόχο κτλ. Μακάρι να ήταν έτσι για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν ισχύει. Είδα το ματς της Κυριακής με την Μπράιτον – αν ο στόχος της ήταν η έξοδος στο Τσάμπιονς λιγκ η ομάδα του Εμερι θα έπρεπε να τρώει σίδερα: δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Θα λεγα ότι η ήττα της (που χάρη στην νίκη της Λίβερπουλ στο ματς με την Τότεναμ δεν της στοίχισε) είχε να κάνει με την ήττα από τον Ολυμπιακό: η ομάδα του Εμερι έμοιαζε ζαλισμένη. Αλλά κι αυτή ακόμα την ζαλάδα θα την αφήσει απόψε στην άκρη. Οι δηλώσεις του Γκουαρντιόλα και του Κλοπ ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να μείνει χωρίς ομάδα σε ευρωπαϊκό τελικό φέτος οριοθετούν την αποστολή της Αστον Βίλα, που απόψε θα παίξει σαν εκπρόσωπος της Πρέμιερ λιγκ.       

Είναι απλό να πεις ότι ο Ολυμπιακός περνά αν δεν δεχτεί γκολ. Είναι εύκολο να πεις ότι οι ελπίδες του μεγαλώνουν αν σκοράρει πρώτος. Προτιμώ να πω ότι ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια μάχη με αντίπαλο μια ομάδα που θα παίξει όχι απλά για να προκριθεί αλλά για να δείξει ότι είναι καλύτερή του. Οποιον από τους δυο προκριθεί περιμένει η Φιορεντίνα. Η ιταλική ομάδα απέκλεισε την Κλαμπ Μπριζ χάρη σε ένα πέναλτι γκολ του Μπελτραν στο 85΄: οι Βέλγοι είχαν προηγηθεί νωρίς με τον Ντε Κάιπερ, οι Ιταλοί αντέδρασαν. Η οριακή νίκη τους με 3-2 στο πρώτο ματς αποδείχτηκε μεγάλη. Κι ο Ολυμπιακός πρέπει να ελπίζει πως και η δική του νίκη στο Βίλα Παρκ θα αποδειχτεί τεράστια.