Ο Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον όλων

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον όλων


Ηταν τόσο δεδομένο ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα όσο και ότι στις 25 Δεκεμβρίου θα έχουμε Χριστούγεννα. Σας το είχα γράψει πριν από λίγες μέρες: στην πραγματικότητα δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος νικητής κι αυτό φάνηκε τελικά και στην ψηφοφορία καθώς η διαφορά του Πορτογάλου από τον δεύτερο ήταν τελικά πολύ μεγάλη. Κι όμως η επικράτηση του Ρονάλντο ξεσήκωσε πάλι ένα σωρό ενστάσεις και προκαλεί συζητήσεις. Αδικες ή δίκαιες; Ας το δούμε.

Η γκρίνια των άλλων

Ο Λαμ είπε ότι το βραβείο πρέπει να καταργηθεί γιατί το κερδίζουν πάντα επιθετικοί και πλέον πάντα ο Μέσι και ο Ρονάλντο: όσα κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι, είπε ο Γερμανός, μοιάζουν να μην απασχολούν καθόλου όσους ψηφίζουν. Ο Λεβαντόφσκι που θύμωσε γιατί οι ψήφοι που έλαβε ήταν ελάχιστοι άφησε να εννοηθεί πως θα ψάξει τρόπο για να μην είναι το όνομά του στην επόμενη ψηφοφορία. Ο Τσάβι, από το Κατάρ όπου αγωνίζεται, είπε ότι η επικράτηση του Ρονάλντο είναι άδικη γιατί αυτός δεν είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ίσως μάλιστα να μην είναι καν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης! Ακόμα και στη Marca ένας μαδριλένος αρθρογράφος έγραψε περιπαιχτικά ότι «όσο υπάρχει ο Σέρχιο Ράμος για να βάζει γκολ σημαντικά, θα κερδίζει Χρυσές Μπάλες ο Ρονάλντο». Κάπου πήρε το μάτι μου ότι αντιδράσεις για τον νικητή της Χρυσής Μπάλας υπάρχουν πάντα. Δεν είναι ακριβές: όταν κερδίζει ο Μέσι σπανίως κάποιος τον αμφισβητεί.

Είναι δίκαιη η βράβευση ή η γκρίνια φέτος; Ο ίδιος ο Ρονάλντο σε όσους επικρίνουν το κατόρθωμά του δεν απάντησε. Η δήλωσή του ότι θα είχε κερδίσει περισσότερες Χρυσές Μπάλες από το Μέσι αν οι δυο αγωνίζονταν στην ίδια ομάδα είναι μάλλον διφορούμενη: πιθανότατα να εννοεί ότι ο  Αργεντινός θα τον αξιοποιούσε ακόμα πιο πολύ – να το είπε δηλαδή προσπαθώντας να κάνει ένα κομπλιμέντο στον μεγάλο ανταγωνιστή του. Στον Τσάβι, με τον οποίο έχει πολλές φορές στο παρελθόν τσακωθεί δημόσια, απάντησε απολύτως επικριτικά λέγοντας πως μιλάει γιατί ένα τέτοιο βραβείο δεν θα το κερδίσει ποτέ – πρόσθεσε μάλιστα ειρωνικά πως δεν ξέρει σε ποια ομάδα αγωνίζεται γιατί δεν παρακολουθεί το ποδόσφαιρο του Κατάρ. Στους άλλους δεν είπε τίποτα. Πιθανότατα και να χαίρεται με αυτού του τύπου τις αντιδράσεις: ο Ρονάλντο σχεδόν πάντα από την αμφισβήτηση των εχθρών του αντλούσε δύναμη. Σαν να την έψαχνε για να ανεβάσει αδρεναλίνη.

Τίτλοι χωρίς σφραγίδα

Υπάρχει ένα παράδοξο στην εφετινή σεζόν του και πρώτος το γνωρίζει ο ίδιος. Στη χρονιά που σιγα σιγά ολοκληρώνεται, κέρδισε πολλά, χωρίς ωστόσο να βάλει τη σφραγίδα του στους τίτλους του. Ο Ρονάλντο κέρδισε με τη Ρεάλ Μαδρίτης του Τσάμπιονς λιγκ, αλλά όχι και το πρωτάθλημα Ισπανίας. Στον τελικό του Μιλάνου ήταν κακός, αφού ταλαιπωριόταν από ένα τραυματισμό, αλλά χτύπησε το κρίσιμο πέναλτι στο τέλος – αυτό που έδωσε στη Βασίλισσα το ενδεκατο μεγάλο κύπελλο στην τεράστια ιστορία της. Μπορείς να τον θεωρήσεις καθοριστικό; Δύσκολο. Μπορείς να ισχυριστείς ότι ήταν ανύπαρκτος; Ούτε για αστείο. Μια ανάλογη συζήτηση προκάλεσε γύρω από το πρόσωπό του και στο Euro που η Πορτογαλία του κατέκτησε. Είδε τον τελικό ουσιαστικά από τον πάγκο, δίνοντας οδηγίες στους συμπαίκτες του δίπλα στο Σάντος, αφού αποχώρησε τραυματίας πριν  το μισάωρο. Όμως χωρίς αμφιβολία η συμβολή του για να φτάσει η Πορτογαλία στον τελικό υπήρξε τεράστια. Δεν ήταν σημαντικός στον τελικό. Όμως είναι αμφίβολο αν η Πορτογαλία θα έφτανε σε αυτόν τον τελικό χωρίς αυτόν στις τάξεις της. Όλα αυτά μεγαλώνουν την συζήτηση και κάνουν την εφετινή Χρυσή Μπάλα μια από τις πιο πολυσυζητημένες.

Τι να πει ο Ράμος;

Αν το δεις κυνικά ο Σέρχιο Ράμος έχει πετύχει φέτος με τη φανέλα της Ρεάλ γκολ σημαντικότερα και είναι και αμυντικός. Δικό του το γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ – λίγο αργότερα μάλιστα σκόραρε και στη διαδικασία των πέναλτι. Δικά του και τα γκολ με τα οποία η Ρεάλ κρατά αυτή τη στιγμή την πρωτιά στην Ισπανία, μασκαρεύοντας και το μέτριο μομέντουμ του Κριστιάνο. Ο Λαμ όταν λέει ότι οι αμυντικοί σπάνια κερδίζουν έχει ένα δίκιο, αλλά στη συγκεκριμένη ιστορία φταίει και ότι δεν υπάρχει αμυντικός που να έχει μέσα στη σεζόν επιδείξει μια μεγάλη σταθερότητα: ο Ράμος, που είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος, στο Πανευρωπαϊκό της Γαλλίας δεν έκανε τίποτα κι αυτό στην τελική ψηφοφορία μέτρησε. Γενικά είναι δύσκολο να εκτιμήσεις την προσφορά των αμυντικών: αν τη μετρούσαμε μόνο με τίτλους θα πρεπε να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα ο Πέπε. Θα γίνονταν πιστεύω διαδηλώσεις για να καταργηθεί το βραβείο.

Επικράτησε για δυο λόγους

Είναι εν τέλει δίκαια η βράβευσή του; Ναι για δυο λόγους. Ο πρώτος γιατί δεν υπάρχει φέτος κανείς που να τα έχει καταφέρει καλύτερα στις δυο μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις της χρονιάς, δηλαδή στο Τσάμπιονς λιγκ και στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα: ο Γκριεζμάν που ήταν και στις δυο πρωταγωνιστής δυστυχώς δεν κέρδισε καμία από τις δυο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος το βραβείο καταλήγει σε αυτόν που χωρίς να καθορίσει τους τελικούς με την απόδοσή του, ήταν αναμφίβολα αυτός που τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε τις βοήθησε να φτάσουν εκεί: ο Ρονάλντο πήγε στον τελικό τη Ρεάλ και την Πορτογαλία του κι αυτές κερδίζοντας του δίνουν ως αντάλλαγμα τη Χρυσή Μπάλα. Ο δεύτερος λόγος που κάνει τη βράβευσή του δίκαιη είναι η τρομακτική αντοχή του: ο τύπος είναι απόλυτος πρωταγωνιστής από το 2007 κι έπειτα. Η διατήρησή του σε τοπ επίπεδο συγκρίνεται μόνο με του Μέσι. Μπορεί η περσινή σεζόν να μην ήταν η αποδοτικότερη της καριέρας του, όμως οι χαρές που έδωσε στους οπαδούς του ήταν πιο πολλές από αυτές που πρόσφερε ο Αργεντινός στους δικούς του. Πίσω από αυτούς τους δυο, σε ό,τι έχει να κάνει με συνέχεια και συνέπεια, τα τελευταία χρόνια υπάρχει το χάος. Οσοι είναι σταθεροί (Λεβαντόφσκι, Νόγιερ, Μπουφόν, Ιμπραϊμοβιτς κτλ) κερδίζουν μόνο εθνικά πρωταθλήματα κι όσοι κάποιο θαύμα κάνουν σπάζοντας την κυριαρχία των Ισπανών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χάνονται γρήγορα (Ρόμπεν, Ριμπερί) ή σταματάνε (Ντρογκμπά πχ). Ο Ρονάλντο πέρυσι ήταν σαν τον τραγουδιστή που μπορεί να μην έβγαλε νέο δίσκο, πλην όμως οι συναυλίες του ήταν όλες σολντ άουτ. Κέρδισε γιατί σήκωσε για μια ακόμα χρονιά το απίστευτο βάρος του να είναι ο Ρονάλντο, δηλαδή ο άνθρωπος που δικαιούται να υποστηρίζει πως όλα κινούνται γύρω του. Κι ας προκαλεί φθόνο ή αντιπάθεια, πρωταγωνιστής είναι.

Τι είπε ο Ζιντάν

Εχει πει για αυτόν τελευταία δυο πράγματα ο Ζιντάν. Ο προπονητής του είπε πως όταν δεν σκοράρει ο κόσμος πιστεύει πως δεν έχει παίξει καλά και πως αυτό είναι άδικο, αλλά και δείγμα του πόσο όλοι περιμένουν πάντα το γκολ του. Το δεύτερο ότι ο Ρονάλντο είναι ο μεγαλύτερος σε προσφορά ξένος παίκτης που έχει αγωνιστεί στη Ρεάλ. Εντυπωσιακό να το ακούς από κάποιον που κατά πάσα πιθανότητα είναι ο σημαντικότερος που έχει αγωνιστεί στη Βασίλισσα. Κάτι θα ξέρει…