Ο τίμιος ιδρώτας του Ταρίκ Μπλακ

Ο τίμιος ιδρώτας του Ταρίκ Μπλακ


Ο Ολυμπιακός έφτασε τις 13 νίκες απέναντι στον ΠΑΟ συνεχίζοντας το σερί που θα μνημονεύεται για χρόνια. Η νίκη του αυτή ήρθε με κόπο και ήταν ίσως η δυσκολότερη από τις δεκατρείς: η διαφορά των 8 πόντων για το τελικό 81-73 προέκυψε στο τελευταίο λεπτό του ματς. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη φορά έκλεισε τους διαδρόμους στον ΜακΚίσικ, ρίσκαρε αφήνοντας στον αντίπαλος του πολλά ελεύθερα τρίποντα που και πάλι δεν μπήκαν γιατί ο Ολυμπιακός εδώ και λίγο καιρό δεν σουτάρει καλά, έστειλε στη γραμμή συχνά τον Φαλ ποντάροντας στην αστοχία του στις βολές, περιόρισε στο πρώτο ημίχρονο τον Βεζένκοφ ξέροντας πως με ντεφορμέ τον Σλούκα, αν τον βγάλει από το ματς θα φέρει το παιγνίδι στα μέτρα του. Η επιστροφή του Βεζένκοφ με καθαρό μυαλό από τα αποδυτήρια και ο ακούραστος παραγωγός ασίστ Γουόκαπ έφταναν στον Ολυμπιακό για να φέρει το ματς στα μέτρα του παίζοντας στο τρίτο δεκάλεπτο (και μόνο σε αυτό) το μπάσκετ που ξέρει, αλλά η ήττα του ΠΑΟ αυτή τη φορά ήρθε γιατί ο καλός Σερέλης και οι παίκτες του δεν περίμεναν πως θα φορτώσει το καλάθι του ΠΑΟ (παίζοντας και την γνωστή σοβαρή του άμυνα)  ένας παίκτης που προστέθηκε στην ομάδα του Ολυμπιακού την τελευταία στιγμή ως στοίχημα, δηλαδή ο Ταρίκ Μπλακ. Για τον οποίο καιρό τώρα ήθελα να γράψω κάτι γιατί είναι ένα από τα σύμβολα του εφετινού Ολυμπιακού κι όχι απλά ένα από τα μυστικά του.

Μια ατελείωτη περιπέτεια

Ο Ταρίκ Μπλακ δεν ήταν ποτέ μια συνηθισμένη περίπτωση. Και ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος, ο Αμερικανός είναι σπάνιο παιδί – είναι, για παράδειγμα, ένας από τους λίγους Αμερικανούς παίκτες που αγωνίζεται στην Ευρώπη που δεν έχει απλά τελειώσει το κολέγιο, αλλά έχει κάνει και μεταπτυχιακό, μολονότι μάλιστα ως μπασκεμπολίστας έφτασε να αγωνιστεί στο NBA λύνοντας τα προβλήματα του. Στο πέρασμα του από το μεγάλο αμερικανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα ο Μπλακ έκανε εξαιρετικά πράγματα ως ρολίστας με την φανέλα των Χιούστον Ρόκετς και των Λος Αντζελες Λέικερς: στο Χιούστον έφυγε και επέστρεψε και στο Λος Αντζελες έμεινε τρία χρόνια – δεν ήταν περαστικός. Βρέθηκε στην Ευρώπη το 2018, διότι ήθελε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και είχε δύο καταπληκτικές χρονιές στην Μακάμπι το 2018-19 και το 2019-20. Εφυγε από εκεί για να πάρει ένα μεγάλο συμβόλαιο από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολη, αλλά το ΝΒΑ το είχε στο μυαλό του κι επέστρεψε στους Νάγκετς, παίζοντας ωστόσο μόνο στη θυγατρική τους. Ετσι ξαναβρέθηκε στην Ευρώπη  και στην Τουρκία, αλλά στην Μπαχτσεσεχίρ Κολέζι όπου είχε ένα τραυματισμό κι αγωνίστηκε πέρυσι σε τέσσερα μόλις ματς. Το καλοκαίρι ήταν ένας παίκτης με λαμπρό παρελθόν, αλλά αβέβαιο μέλλον. Και είχε και πάνω από δυο χρόνια να παίξει μπάσκετ στην Ευρωλίγκα που έχει δικούς της νόμους και κανόνες. 

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/03/31/239719/main/osfppaoEurol.jpg

Εμπιστοσύνη και χρόνο

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είδαν στην περίπτωση του Μπλακ μια καταπληκτική ευκαιρία για ένα μεγάλο στοίχημα. Τι χρειαζόταν ο Αμερικάνος για να επιστρέψει, αργά αλλά σταθερά, στα επίπεδα της τριετίας 2018-2021; Δύο απλά πράγματα: εμπιστοσύνη και χρόνο. Που ωστόσο είναι κομμάτι δυσεύρετα. Διότι οι ομάδες στην Ευρωλίγκα θέλουν έτοιμους παίκτες κι αν πρέπει να δώσουν ευκαιρίες και χρόνο, προτιμούν μικρούς κι εξελίξιμους. Αλλά ο Ολυμπιακός λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλιώς. Και λειτούργησε σωστά.

Ο Ολυμπιακός του τα έδωσε και τα δύο του Μπλακ απλόχερα ακολουθώντας μια εξαιρετική μέθοδο. Του έδωσε ένα συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο, οριοθετώντας στην πραγματικότητα τον χρόνο που ο παίκτης είχε μπροστά του για να δουλέψει και να επιστρέψει. Σίγουρα ο Μπλακ πιέστηκε και πιθανότατα ο ίδιος το καλοκαίρι θα προτιμούσε να έχει ένα ετήσιο συμβόλαιο, όμως στον Ολυμπιακό υπάρχουν απαιτήσεις: προφανώς του εξήγησαν πως θα κριθεί, όχι απλά η προσφορά του αλλά και η προσπάθειά του. Ο Αμερικανός το κατάλαβε γρήγορα. Δεν ζήτησε απεριόριστο χρόνο, αλλά απλά την πρέπουσα προσοχή. Υπήρξε ένα deal που βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη: ο παίκτης εγγυήθηκε μεγάλη προσπάθεια και ο κόουτς μια δίκαιη κρίση.   

Ο τρόπος του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδειξε στον Μπλακ την απαραίτητη εμπιστοσύνη, όχι με λόγια αλλά με αποφάσεις, που ήταν και κομμάτι δύσκολες. Πρώτα απ’ όλα αποκτώντας και τον Μπολομπόι ο Μπαρτζώκας επέτρεψε στην ομάδα του να έχει την πρέπουσα κάλυψη στους ψηλούς – διότι η ομάδα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα. Η προσθήκη του Μπολομπόι και η σταθερή χρησιμοποίηση του Μουσταφά Φαλ θα μπορούσαν να ρίξουν ψυχολογικά τον Μπλακ. Ο Μπαρτζώκας ωστόσο, αφού πρώτα μεγάλωσε τον ανταγωνισμό των ψηλών στις προπονήσεις, άρχισε στη συνέχεια να δίνει στον Μπλακ σταδιακά ολοένα και περισσότερα λεπτά συμμετοχής, επιβραβεύοντας την δουλειά που αυτός έκανε για να επιστρέψει. Ο Μπαρτζώκας δεν τον έριξε απευθείας στα βαθιά, αλλά και ποτέ του δεν τον ξέχασε. Τον περίμενε, χρησιμοποιώντας τον λίγο, αλλά σταθερά, κι αυτό δεν το βλέπεις να συμβαίνει συχνά. Αυτό ο Μπλακ το εκτίμησε και τον Δεκέμβριο υπέγραψε την παράταση του συμβολαίου του χωρίς καλά-καλά να μπει σε συζητήσεις. Βρήκε στον Ολυμπιακό, αυτό που περισσότερο είχε ανάγκη δηλαδή όχι ένα συμβόλαιο, αλλά ένα ρόλο.

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2023/03/olympiakos-pao-1024x682.jpg

Δείτε τους χρόνους συμμετοχής του για να το καταλάβετε. O Μπαρτζώκας τον χρησιμοποιεί 9 λεπτά με την Μπάρτσα στην πρεμιέρα του για να του δείξει ότι τον πιστεύει. Επειδή ο παίκτης δεν είναι έτοιμος ο χρόνος του στη συνέχεια μειώνεται μεν, πλην όμως ο προπονητής δεν τον ξεχνά ποτέ. Για κάποιον τα 2 λεπτά κόντρα στην Ζαλγκίρις, τα 4 με την Μπάγερν, τα 2,5 με την Εφές δεν θα έλεγαν τίποτα: ο Μπλακ βλέπει σε αυτά, ότι ο προπονητής του σχεδιάζει την ένταξή του μεθοδικά. Όταν ο Μπαρτζώκας του δίνει σχεδόν 10 λεπτά με τη Βίρτους, 14 με τον Αστέρα, 13 με την Αρμάνι και 18 με τη Μονακό, τον πείθει ότι εδώ πρέπει να μείνει. Κι αφού τον ξεκουράζει στο δεύτερο ματς με την Μπολόνια, μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ το χρόνο συμμετοχής του στην συνέχεια: με την Μακάμπι και την Μπαρτσελόνα ο Μπλακ μένει πάνω από είκοσι λεπτά στο παρκέ. Και με τον ΠΑΟ σε 14 λεπτά συμμετοχής κάνει ρεκόρ επιθετικής προσφοράς κεφαλαιοποιώντας τις ασίστ του Γουόκαπ που τον ψάχνει συνεχώς: έχει 7/8 δίποντα και 7/7 στις βολές, αλλά κυρίως έχει πλέον σιγουριά, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια γιατί με υπομονή, επιμονή και πίστη έγινε σημαντικό μέλος μιας πολύ καλής ομάδας χωρίς κάτι να του έχει χαριστεί.   

Εβαλε υπογραφή

Σε ένα σπορ που πολλοί ζητούν χρόνο συμμετοχής απλά γιατί είναι Ελληνες, ή γιατί έχουν μεγάλα συμβόλαια ή γιατί κουβαλάνε παράσημα σαν βετεράνοι, ο Μπλακ τον χρόνο τον κέρδισε λεπτό λεπτό με ιδρώτα. Το γεγονός ότι δεν έπαιξε πολύ στο πρώτο τετράμηνο της σεζόν έχει σήμερα το αποτέλεσμα που βλέπουμε. Σε κάθε παιχνίδι ο Ταρίκ Μπλακ έρχεται από τον πάγκο όχι για να δώσει ανάσες στον Φαλ, αλλά για να παίξει το ρόλο του ως πρωταγωνιστής. Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού που είχε την υπογραφή του ήταν απέναντι στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ. Στα λεπτά που ήταν στο παρκέ μαζεύει τα επιθετικά ριμπάουντ το ένα μετά το άλλο, στις «αλλαγές» στην άμυνα  δυσκολεύει όσο κανείς τη ζωή του Λαπροβίτολα και οι έξι πόντοι που σκοράρει, μπορεί να είναι λίγοι, αλλά είναι όλοι προσωπικοί. Το σπουδαιότερο είναι ότι η σταθερότητα του: σε κάνει να πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός έκανε ξαφνικά μια σπουδαία μεταγραφή. Ισχύει. Αλλά δεν την έκανε τώρα. Την έκανε αθόρυβα το περασμένο καλοκαίρι όταν έβαλε ένα στοίχημα, που τελικά δεν μπορούσε να χαθεί, διότι βασιζόταν σε ένα πλάνο. Το ματς με τον ΠΑΟ του ήταν χρήσιμο για να μπει στην ιστορία της ομάδας ως παίκτης που υπέγραψε μια νίκη σε ντέρμπι.

Ο Μπλακ είναι ένα από τα σύμβολα του εφετινού Ολυμπιακού. Κυρίως γιατί η καριέρα του σου θυμίζει πως η προσπάθεια πάντα δικαιώνεται αν υπάρξουν οι σωστές συνθήκες. Όλα κατακτιόνται, τίποτα δεν είναι εύκολο. Μέχρι τέλους.