Να έχουν όλοι την πίστη του κόουτς

Να έχουν όλοι την πίστη του κόουτς


H ΑΕΚ χρειάζεται απόψε νίκη με δυο γκολ διαφορά για να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Βελγίου Αντβέρπ και να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Αν μου έλεγε κάποιος στην αρχή του καλοκαιριού, ότι η ΑΕΚ θα έφτανε στο σημείο να χρειάζεται μια νίκη με δυο γκολ διαφορά στην έδρα της για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, θα θεωρούσα εξαιρετική την εξέλιξη αυτή για την ΑΕΚ γιατί είναι ομάδα που σκοράρει εύκολα: πέτυχε πχ δυο γκολ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στον ΠΑΟΚ παίζοντας 90 λεπτά με παίκτη λιγότερο. Το ό,τι από την στιγμή που η σεζόν ξεκίνησε δέχεται γκολ σε κάθε επίσημο ματς λίγο με προβληματίζει. Αλλά ευτυχώς για την ΑΕΚ δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τον Ματίας Αλμέιδα.    

Το αντίθετο της Ενωσης

Η Αντβέρπ ως ομάδα πρέπει να είναι το αντίθετο της ΑΕΚ. Κέρδισε το πρωτάθλημα Βελγίου όχι σκοράροντας κατά ρυπάς, όπως η Ενωση πέρυσι στο δικό μας, αλλά βασισμένη στην μαχητικότητα και στην άμυνά της, που της επέτρεψαν να μην δεχτεί γκολ σε δυο ντουζίνες ματς πρωταθλήματος – και μάλιστα σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο όλοι σκοράρουν πολύ. Το πώς το κατάφερε το είδαμε στο πρώτο ματς: η ομάδα του Φαν Μπόμελ άντεξε στην πίεση της ΑΕΚ, μολονότι έπαιξε για ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο, γιατί δεν είχε κανένα ενδοιασμό να αμυνθεί μαζικά, και να παίξει με ένα 5-3-1, που δεν βλέπουμε ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.  Θα κάνει το ίδιο απόψε; Δεν νομίζω. Οι Βέλγοι δεν θα κατεβούν στην Οpap Arena για να παίξουν μαζική άμυνα από το πρώτο λεπτό κυνηγώντας κάποια αντεπίθεση και με το μυαλό στη λευκή ισοπαλία. Υποχρεώθηκαν να το κάνουν στο πρώτο ματς μένοντας με 10 παίκτες. Κανείς δεν παίζει τέτοιου είδους ποδόσφαιρο στην Ευρώπη πλέον. Η ΑΕΚ, λογικά, θα αντιμετωπίσει μια ομάδα που θα προσπαθήσει και να σκοράρει. Θα το επιδιώξει γιατί γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να κρατήσει δυο φορές το μηδέν. Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι ο Ματίας Αλμέιδα μοιάζει να θέλει η Αντβέρπ να κάνει ακριβώς αυτό, δηλαδή να επιτεθεί. Πιθανότατα γιατί πιστεύει πως αν σε ένα ματς, θα παιχτεί πολύ ποδόσφαιρο, η ομάδα του και όχι η Αντβέρπ θα ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες.

Ο μόνος τρόπος

Ο προπονητής της ΑΕΚ και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου μου έδωσε την εντύπωση πως θέλει η πρόκριση να ρθει μετά από ένα επιθετικό και κυριαρχικό ματς γιατί αυτό είναι ο μόνος τρόπος. Ακόμα κι όταν είπε ότι «η ΑΕΚ δεν χρειάζεται να πάρει ρίσκα από την αρχή», μου φάνηκε πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι αν ρίσκα από την πρώτη στιγμή δεν χρειάζονται, είναι γιατί χρόνος για να παίξει  η ομάδα του επίθεση υπάρχει αρκετός. Το ότι έχει στο μυαλό του το πως η ΑΕΚ θα βρει τα γκολ που χρειάζονται (όσα κι αν χρειαστούν) το καταλαβαίνεις από το πώς απάντησε όταν τον ρώτησαν αν τον προβληματίζει ότι η ομάδα του βρέθηκε  πίσω στο σκορ σε όλα τα επίσημα ματς που έδωσε και τι θεωρεί ότι φταίει για αυτό.

 

Ο Αλμέιδα ξεκίνησε προσπαθώντας να μιλήσει για λάθη στην άμυνα και πολύ γρήγορα άφησε το πράγμα στην άκρη! «Κάποιες φορές υπάρχουν καταστάσεις που μπορούμε να τις αποφύγουμε και κάποιες άλλες προκύπτουν φάσεις που τις δημιουργεί ο αντίπαλος. Εγώ εκτιμώ ότι στα ματς που έχουμε παίξει, η ομάδα χρησιμοποίησε το ίδιο σύστημα με το οποίο κατέκτησε το νταμπλ. Εκτιμώ πάρα πολύ όταν σε κάθε παιχνίδι δεν βλέπω κανέναν να χαλαρώνει. Η ερώτηση έχει μια απάντηση. Πρέπει να κάνουμε μια έξτρα προσπάθεια στην άμυνα, λόγω της συμπεριφοράς που δείχνουμε γενικά στο γήπεδο» είπε κι εκεί που θα περίμενες να ολοκληρώσει μιλώντας για ανάγκη προσοχής κτλ, αυτός μίλησε για αυτό που αγαπάει: δηλαδή την επίθεση. «Στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνεις μια φάση και να την κάνεις γκολ ή να δημιουργήσεις 30 ευκαιρίες και να μη σκοράρεις, όπως στο προηγούμενο παιχνίδι. Πιστεύω ότι όταν αρχίσεις να σκέφτεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πάνε χειρότερα. Εγω κοιτάζω τι κάνει η ομάδα μου και περιμένω να κάνει αυτό που ξέρει» είπε. Δηλαδή να παίξει ποδόσφαιρο. Αφοπλιστικός ήταν ο Αλμέιδα και στην ερώτηση που του έγινε για το πώς περιμένει να παίξει η Αντβέρπ. «Δεν το ξέρω, μακάρι να το ήξερα. Θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ομάδα. Μια ομάδα που μπόρεσε και σκόραρε και μετά εμείς προσπαθήσαμε να έχουμε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Και μια ομάδα που όταν έμεινε με δέκα παίκτες τα πήγε πολύ καλά» είπε. Περιέγραψε δηλαδή την δυσκολία του πρώτου παιγνιδιού τονίζοντας ωστόσο πως από αυτό δεν μπορεί να βγουν συμπεράσματα για τον αντίπαλο. Που σημαίνει πως έχει ασχοληθεί αποκλειστικά με την ΑΕΚ γιατί αυτό είναι καλύτερο.   

https://nb.bbend.net/media/news/2023/08/22/1460793/figure/aek-levi-garcia.jpg

Αυτό που είναι προφανώς πιο δύσκολο να καταλάβεις είναι σε ποιους παίκτες θα στηριχτεί. Το ό,τι πήρε στην αποστολή τον Λιβάι Γκαρσία δείχνει πως σκέφτεται να τον χρησιμοποιήσει. Κατά τα άλλα, αν τον έχω αποκωδικοποιήσει σωστά, Λέω ότι θα χρησιμοποιήσει τον τερματοφύλακα που είδε καλύτερα στις προπονήσεις, τους Ρότα, Χατσισαφί, Μουκουντί, Βίντα στην άμυνα, τους Σιμάνσκι, Πινέδα στη μέση, τους Γκατσίνοβιτς και Αμραμπατ στο πλάι και τους Τζούμπερ και Γκαρσία (ή Πόνσε) μπροστά. Δεν είναι απλά το πιο επιθετικό σχήμα της ΑΕΚ, είναι κι αυτό που δείχνει πως δεν χρειάζεται φόβος για το ματς. Ο φόβος είναι ο αντίπαλος του Αλμέιδα, όχι η Αντβέρπ.   

Θέμα πίστης  

Δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιες προσεγγίσεις. Ο Αλμέιδα δεν είπε τίποτα που να θυμίζει όσα συνήθως ακούμε πριν απο ευρωπαϊκά ματς. Δεν είπε πχ ότι όλα  ξεκινούν και κρίνονται από την προσοχή στην άμυνα, την ανασταλτική δουλειά, τον περιορισμό του αντιπάλου κτλ. Ισως να μην τα είπε γιατί είναι η πρώτη φορά που δίνει με μια ομάδα ένα ματς που οδηγεί σε ομίλους. Όπως και να έχει μιλάμε για τον Αλμέιδα και τον τρόπο του και τον ξέρουμε.  Πιστεύει πάντα πως η ομάδα του πρέπει να παίζει για να κερδίζει κι επιπλέον φαίνεται να πιστεύει πως απόψε αν κερδίσει, θα προκριθεί. Ελπίζω για την ΑΕΚ και οι παίκτες του έχουν την ίδια πίστη. Για τον κόσμο που περιμένει το ματς είμαι βέβαιος.