Μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα...

Μόνο αυτοί έχουν δικαίωμα...


Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έστω και λίγο καθυστερημένα, εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχετικά με τον τελικό του Europa Conference League αλλά και το Final 4 της Ευρωλίγκας, επισημαίνοντας την προσοχή των φιλάθλων που αναζητούν εισιτήρια. Διάφοροι απατεώνες ποντάρουν πολύ στην θέληση των οπαδών που αγαπούν τις ομάδες τους να δουν αυτούς τους αγώνες και ψάχνουν τρόπους να τους εξαπατήσουν κυρίως μέσω ιστοσελίδων, που τάχα μου διαθέτουν εισιτήρια προς πώληση. 

Η ανακοίνωση λέει τα εξής: «Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες κατά την αναζήτηση εισιτηρίων εν όψει αθλητικών εκδηλώσεων υψηλής ζήτησης όπως είναι ο τελικός του UEFA Europa Conference League 2024 και Final Four Euroleague 2024, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις απάτης, τετελεσμένες ή σε απόπειρα. Οι προσπάθειες εξαπάτησης εκδηλώνονται κυρίως, είτε μέσω απατηλών ιστοσελίδων που εμφανίζονται ψευδώς να διαθέτουν προς πώληση εισιτήρια που αφορούν τις εν λόγω αθλητικές εκδηλώσεις, είτε μέσω απατηλών αγγελιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους αγοραπωλησιών. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ενδιαφερόμενοι αν και πληρώνουν το συμφωνηθέν κατά περίπτωση χρηματικό ποσό, λαμβάνουν πλαστά εισιτήρια ή δεν τα λαμβάνουν ποτέ, και οι δράστες διακόπτουν κάθε περαιτέρω επικοινωνία. Ως εκ τούτου, συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τέτοιου είδους αμφίβολες συναλλαγές και να απευθύνονται μόνο στους επίσημους φορείς έκδοσης και διάθεσης των εισιτηρίων (UEFA κλπ.)» αναφέρει. Θα ήταν όλα ακόμα καλύτερα αν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναλάμβανε να μαζέψει και μερικούς αγύρτες, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας: ζούμε σε μια χώρα που ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος θα γίνει χωρίς κόσμο κι ο πρωθυπουργός της ισχυρίζεται ότι το κατάλαβε αυτό πριν από μια εβδομάδα.   

Με θυμήθηκαν πολλοί  

Ομολογώ πως για το FINAL 4 δε μου έχουν ζητήσει ακόμα εισιτήρια - προφανώς γνωρίζουν ότι μου είναι αδύνατο να βρω κάτι για μία διοργάνωση η οποία γίνεται στο Βερολίνο. Για τον τελικό του Europa Conference League όμως, που θα γίνει σε μια βδομάδα στην Αθήνα, με έχουν θυμηθεί πάρα πολλοί. Οι πιο ωραίοι είναι αυτοί με τους οποίους είχα να μιλήσω χρόνια. Δεν είχα κανένα πρόβλημα ποτέ με τους ανθρώπους, απλώς στην πορεία χαθήκαμε. Μου μιλάνε ευγενέστατα, μου θυμίζουν πόσα έχουμε περάσει μαζί - μερικοί απολογούνται γιατί έχουμε καιρό να τα πούμε και στο τέλος με μια παράξενη ενοχή με ρωτάνε αν υπάρχει περίπτωση να βρω κάτι για έναν ξάδερφό τους που έρχεται από το εξωτερικό ή για κάποιο συνάδερφό τους ή για κάποιο πελάτη τους - σχεδόν πάντα το χρειάζονται γιατί έχουν μία υποχρέωση, ενώ εγώ υποψιάζομαι ότι το εισιτήριο το θέλουν για αυτούς και κανένα άλλο. Φυσικά με ρωτάνε αν μπορώ να βρω κανένα εισιτήριο και φίλοι με τους οποίους ούτε χαθήκαμε ποτέ, ούτε έχω χρόνια να τους δω. Και στους μεν και στους δε οι απάντηση μου είναι η ίδια: τους εξηγώ πως αν δεν πάω στο γήπεδο για δουλειά, δηλαδή για κάποια έκτακτη εκπομπή κι εγώ το ματς στο σπίτι θα το δω και τους υπενθυμίζω πως το παιχνίδι αυτό πρέπει να το δουν από τις εξέδρες όσοι είναι κάτοχοι διαρκείας εισιτηρίων και κανένας άλλος. Όσο και να αγαπάει κάποιος τον Ολυμπιακό, όσα ταξίδια και να έχει κάνει για αυτόν, όσο και να έχει κλάψει και να έχει στεναχωρηθεί στις ήττες του ο κάτοχος του διαρκείας εισιτηρίου έχει αυτή τη φορά ένα δικαίωμα παραπάνω.

https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/05/CONFERENCE-e1716297647520-910x521.jpg

Πολλοί δεν θα μπουν

Οι κάτοχοι των διαρκείας εισιτηρίων είναι μια ξεχωριστή φυλή. Ήταν πρωταγωνιστές στην πρόκριση του Ολυμπιακού και στην νίκη με την Αστον Βίλα καθώς υποστήριξαν την ομάδα αληθινά υποδειγματικά. Ήταν όμως παρόντες και σε ήττες σκληρές και όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στο πρωτάθλημα. Επίσης τους απαγορεύτηκε να πηγαίνουν στο γήπεδο, ενώ οι άνθρωποι είχαν πληρώσει εισιτήριο από το περασμένο καλοκαίρι. Τους στερήθηκε η δυνατότητα να δουν το παιχνίδι Ολυμπιακός – Τοπολά, τη νίκη δηλαδή που έστειλε τον Ολυμπιακό στο Europa Conference league, ενώ στα υπόλοιπα γήπεδα στην Ελλάδα υπήρχε κόσμος κανονικά. Το 90% από αυτούς έκανε αίτηση για να προμηθευτεί εισιτήριο και είναι όλοι τους έτοιμοι να πληρώσουν και τα 75 ευρώ της ενίσχυσης στον Ερασιτέχνη. Κανείς που δεν είναι κάτοχος διαρκείας δεν έχει κατά τη γνώμη μου το ηθικό δικαίωμα να στερήσει το παιχνίδι από αυτούς τους ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν αρκετοί από αυτούς, δεν θα κερδίσουν στις κληρώσεις και δεν θα καταφέρουν να μπουν στο γήπεδο.

Βάλσαμο για πίκρες

Το ξέρω ότι μεταξύ των κατόχων διαρκείας υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν τον οπαδικό τους σύνδεσμο σημαντικότερο από την ομάδα, που ανεβάζουν πανό συμπαράστασης σε διάφορους που έχουν προφυλακιστεί, που σίγουρα δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά. Αλλά είναι τόσοι πολλοί οι κάτοχοι των διαρκείας εισιτηρίων του Ολυμπιακού που δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κάμποσα «μπουμπούκια» που δεν πρόκειται ν ανθίσουν: σε τελική ανάλυση το γήπεδο παραμένει καθρέφτης της κοινωνίας μας – ως κάτοχοι διαρκείας εισιτηρίων έχουν κι αυτοί τα δικαιώματα τους, δεν έχουν πάρει άλλωστε ειδικά φέτος και λίγα μαθήματα.

Θα πω κάτι κι ας γίνω δυσάρεστος: δεν με στεναχωρεί που δεν θα καταφέρουν να βρουν ένα εισιτήριο πολλοί που αγαπούν τον Ολυμπιακό και ονειρεύονταν πάντα να τον δουν σε ένα ευρωπαϊκό τελικό. Με στεναχωρεί όμως που δυστυχώς δεν θα καταφέρουν να δουν τον Ολυμπιακό σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, όσοι φέτος τον έχουν δει στο Καραϊσκάκη και στις στραβές του. Όσοι για παράδειγμα τον είδαν να χάνει από την Φράιμπουργκ, να δέχεται τέσσερα γκολ από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, να υποφέρει με τον ΠΑΟΚ ή τον Παναθηναϊκό κι όσοι γύρισαν σπίτι στεναχωρημένοι γιατί κάποιος πέταξε μια κροτίδα στον Χουάνκαρ. Όλοι αυτοί αξίζουν ένα εισιτήριο. Γιατί ο τελικός που θα παίξει ο Ολυμπιακός φέτος αποτελεί αληθινό βάλσαμο για διάφορες πίκρες που πέρασαν μαθαίνοντας να αγαπούν την ομάδα τους λίγο περισσότερο. Στα δύσκολα πάντα έτσι συμβαίνει.