Μην τον κάνουμε Χασάν πολυτελείας...

Μην τον κάνουμε Χασάν πολυτελείας...


Όπως έχετε καταλάβει κάθε Δευτέρα κάνω μια συνολική αποτίμηση της αγωνιστικής και γράφω λίγα για όλους: αν κάτι αξίζει μια ειδική αναφορά αυτή γίνεται τις επόμενες μέρες. Αυτή τη φορά ειδικές αναφορές θα μπορούσαν να γίνουν λίγο πολύ για όλες τις εμφανίσεις των μεγάλων ομάδων που αγωνίστηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς μόνο ο Αρης παίζει σήμερα. Αλλά θα περιοριστώ σε μια γενική τοποθέτηση και υπόσχομαι τα ειδικότερα προσεχώς.

Αλίμονο αν συζητάμε για τον Ελ Αραμπί

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά όχι με θεαματικό τρόπο. Γνωρίζοντας το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ ο Μαρτίνς κατέβασε στα Γιάννινα τον Ολυμπιακό που αγωνίστηκε στο Σαράτσογλου κόντρα στη Φενέρ. Επέστρεψε στην ενδεκάδα ο Ονιεκούρου και ξεκίνησε πάλι στα δεξιά ο Λαλά που μονιμοποιείται, ενώ ο Ελ Αραμπί έμεινε στον πάγκο. Όπως και στα προηγούμενα εκτός έδρας ματς ο πρωταθλητής μπήκε δυνατά και μόλις στο 13΄ο Αγκιμπού Καμαρά έκανε το 0-1 με μια βολίδα μέσα από την περιοχή. Αλλά η συνέχεια δεν ήταν η καλύτερη. Ο ΠΑΣ κυνηγώντας πολύ τους Μπουχαλάκη και Καμαρά (κυρίως με τον Ντομίνγκεζ και τον Καραχάλιο) έκοψε τον Ολυμπιακό στα δυο και το 4-4-1-1 με τον Αγκιμπού πίσω από τον στατικότατο Τικίνιο καθόλου δεν βοήθησε – και γιατί ο Ονιεκούρου ξεχώρισε μόνο γιατί έβαψε κόκκινο το μαλλί του και γιατί ο Μασούρας σε θέση βολής δεν έφτασε ποτέ στο πρώτο ημίχρονο. Ο Μαρτίνς έριξε στο δεύτερο ημίχρονο τον Εμβιλά, μετέτρεψε το σχήμα σε 4-3-3, η κυκλοφορία της μπάλας έγινε πιο εύκολη και, μολονότι στην επίθεση ελλείψει καθαρού εξτρέμ ο Ολυμπιακός αγκομαχούσε οι ευκαιρίες για γκολ δεν έλειψαν. Αλλά κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο διαιτητής Ευαγγέλου: η ισοφάριση είναι δική του καθώς το πέναλτι που έδωσε για χέρι του πεσμένου Ρέαμπτσουκ ήταν αυστηρό – ο Ραμούσπε ισοφάρισε. Εχω μεγάλη περιέργεια να δω τι θα πει ο Κλάτενμπεργκ που στο ματς ΠΑΣ - ΠΑΟ είχε ισχυριστεί πως φάσεις σαν αυτή δεν πρέπει να δίνονται πέναλτι: βέβαια αποκλείω να μην καλύψει τον Ευαγγέλου – ένα από τα πουλέν του. Θα έχει ωστόσο πλάκα το πώς.

https://www.fosonline.gr/media/news/2021/10/17/159430/main/karaxalios-pas.jpg

Ο Μαρτίνς, ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, γελάει όταν διαβάζει πως ο Ελ Αραμπί κι ο Τικίνιο δεν μπορούν να παίξουν μαζί κι έστω κι αργά έστειλε στο γήπεδο τον Μαροκινό που βρήκε το γκολ της νίκης στο 85΄, όταν είχαν μπει στο γήπεδο κι ο Γκάρι Ροντρίγκες κι ο Βαλμπουενά. Η νίκη του Ολυμπιακού ήρθε από τον πάγκο όπως συνέβαινε συχνά πέρυσι, αλλά η γενική απόδοση του πρωταθλητή δεν ήταν πάλι η καλύτερη. Μολονότι στο δεύτερο ημίχρονο δεν άφησε στα μαχητικά Γιάννινα ούτε μισή φάση έλειψαν στην επίθεση πολλά, κι αυτό και ενόψει του ματς με τον ΠΑΟΚ είναι μεγάλο ζήτημα. Αντιθέτως δεν μπορεί να είναι ζήτημα για τον Ολυμπιακό ο Ελ Αραμπί που πρέπει να παίζει: αν τον κάνουν ένα είδος «Χασάν πολυτελείας» κακό του κεφαλιού τους.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε στην έκτη φάση που έφτιαξε στο δεύτερο ημίχρονο. Στην επανάληψη δεν απειλήθηκε. Ισως για αυτό ο Μαρτίνς δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το πρώτο ημίχρονο. Δεν μας είπε ωστόσο τι λάθος έκανε. Εχω κάποιες υποψίες που θα τις μοιραστούμε μαζί προσεχώς.   

Τούμπα   

Πριν το ματς στα Γιάννινα είχε προηγηθεί το εντυπωσιακό 4-4 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στο Βόλο. Για 45 λεπτά ο Ρασβάν Λουτσέσκου πρέπει να έτριβε τα χέρια του με όσα έβλεπε στο ματς. Η ομάδα του βρέθηκε πίσω στο σκορ νωρίς νωρίς, όταν ο Φαν Φερτ σκόραρε στο 13΄. Στο 17΄είδε τον Πουρίτα να αστοχεί απέναντι στον Πασχαλάκη. Όμως η αντίδρασή του ΠΑΟΚ υπήρξε η πρέπουσα. Μετά την ισοφάριση (με αυτογκόλ του Γκρίλο στο 24΄) ο Μπίσεσβαρ που είχε στη διάθεσή του ένα στρέμμα  γήπεδο, μοίραζε γκολ κι ο Ακπομ με τον Ζίφκοβιτς διαμόρφωσαν σε οκτώ λεπτά ένα εντυπωσιακό 4-1 πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Αυτό που ακολούθησε στο δεύτερο ημίχρονο έκανε το Ρουμάνο έξω φρενών, αλλά δεν έπαιζε μόνο ο ΠΑΟΚ. Ο φιλοξενούμενος Βόλος βελτιώθηκε από τον προπονητή του θεαματικά. Δυο από τις αλλαγές του κοκκινομάλλη Αμπασκάλ σκόραραν – πρώτα ο Ροσέρο και μετά ο στόπερ Ρίνερ που μπήκε στο γήπεδο γιατί τραυματίστηκε ο Τσοκάνης, ενώ η έξοδος του Πουρίτα στο 61΄βοήθησε ώστε να σταματήσει ο Μπίσεσβαρ να μοιάζει κράμα Μαραντόνα – Μέσι.

https://www.goalpost.gr/wp-content/uploads/2021/10/volos-van-veert-goal.jpg

Παραδόξως, και παρά τα τέσσερα γκολ που σημείωσε, ο ΠΑΟΚ έχασε τους βαθμούς από την επίθεση του: ο Βιερίνια αστόχησε σε πέναλτι, ο Ακπομ πέταξε δυο καθαρές ευκαιρίες, ο Σβιντέρσκι επίσης μετά το 4-4 είχε δυο σπουδαίες ευκαιρίες για γκολ.  Ο ίδιος ο Λουτσέσκου μπορεί να τα είχε με τους παίκτες του, αλλά ήταν κι αυτός ντεφορμέ. Η αλλαγή του Σβαπ από τον Ελ Καντουρί στο 71’ ήταν λάθος και τρεις τουλάχιστον άλλες αλλαγές έγιναν αργά. Μάλλον μεταδόθηκε πανικός στην ομάδα, αφού έγιναν μετά το χαμένο πέναλτι του Βιερίνια. Θα επανέρθω ωστόσο γιατί για το ματς αυτό μπορεί κανείς να πει πολλά.

Διόρθωσε διάφορα περίεργα

Πολλά μπορεί να ειπωθούν και για το ματς ΑΕΚ – Ατρόμητος. Στην ΑΕΚ η εποχή του Αργύρη Γιαννίκη ξεκίνησε πολύ θεαματικά: η νίκη κόντρα στον Ατρόμητο ήταν μάλλον προβλεπόμενη, η ενδεκάδα με την οποία όμως η ΑΕΚ έπαιξε όχι και τόσο. Ο Γιαννίκης στην πρεμιέρα του άφησε έξω τον Μισελέν και τον Τζαβέλα για να παίξει με δυο απρόβλεπτους βασικούς, τον Ρότα στα δεξιά και τον Μίτογλου στόπερ: προφανώς για τον νέο τεχνικό της ΑΕΚ η άμυνα της Ενωσης θέλει ένα γενικό ρεκτιφιέ. Ο νέος κόουτς ήταν τυχερός: ο Ρότα εμπλέκεται σε δυο δύσκολες φάσεις – πέναλτι στον Κλωναρίδη – αν ο Παπαδόπουλος ή ο Σιδηρόπουλος από το VAR είχαν δώσει κάποιο για την πρωτοτυπία του Γιαννίκη να στείλει στο γήπεδο ένα παιδί χωρίς ματς στα πόδια του θα ακούγονταν πολλά. Η ΑΕΚ γλυτώνοντας την ψυχρολουσία βρήκε γκολ με τον Αραούχο και μετά ο Γιαννίκης διόρθωσε πολλά: ο Γιέφτιτς, που βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα μάλλον άνευ λόγου, άφησε τη θέση του στο Μάνταλο και στο δεύτερο ημίχρονο μπήκε κι ο Αμπραμπατ.

https://inaek.com/wp-content/uploads/2021/10/3292960-scaled.jpg

Η ΑΕΚ διορθώθηκε και όταν ο Ατρόμητος βγήκε λίγο περισσότερο μπροστά για να διεκδικήσει κάτι από το ματς, η Ενωση καθάρισε το παιγνίδι με ένα πέναλτι – γκολ του Τζούμπερ και μια κεφαλιά του Βράνιες από κόρνερ. Τα δυο γκολ ήρθαν σε ένα τρίλεπτο και μαρτυρούν και την κακή κατάσταση της άμυνας του Παράσχου που στη φάση του πέναλτι είναι αλλού κι αλλού μετά από ένα γέμισμα του τερματοφύλακα Στάνκοβιτς και στο κόρνερ – γκολ του Βράνιες πνίγεται σε μια κουταλιά νερό.  

Ο Γιοβάνοβιτς χαίρεται

Η νίκη της αγωνιστικής ανήκει πάντως στον ΠΑΟ. Μετά την ισοπαλία στο ντέρμπι ο ΠΑΟ ήθελε να κερδίσει τον Ιωνικό στη Λεωφόρο με την ίδια ευκολία που καθάρισε τον Απόλλωνα και τον Βόλο: όπως δείχνει το τελικό 4-1 έγινε έτσι ακριβώς. Ομως πέρα από τη νίκη ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να τρίβει τα χέρια του γιατί αποδίδει το σχέδιο του να πάρει πολλά από τους παίκτες που βρήκε: ο Καρλίτος θύμιζε Μπέργκ – πέτυχε τρία γκολ κι άφησε στον Παλάσιος το πέναλτι για να ξεμπλοκαριστεί. Κοντά του σε απόδοση ο Αλεξανδρόπουλος, ο Χατζηζιοβάνης, ο Χουάνκαρ. Από τον ΠΑΟ για να λυθεί λείπει μια νίκη εκτός έδρας: στην Τρίπολη θα βρει τον Αστέρα που έκανε στη Ριζούπολη την πρώτη του νίκη. Όπως και ο ΟΦΗ που με ανατροπή πέρασε από το Αγρίνιο. Και οι δυο έδειξαν κάτι απαραίτητο. Δηλαδή χαρακτήρα…