Μια τρόικα και στο ποδόσφαιρο...

Μια τρόικα και στο ποδόσφαιρο...


 

 

Όταν έκανα το blog είχα δώσει στον εαυτό μου μια υπόσχεση να μην ασχοληθώ σε αυτό με  θέματα που αφορούν τα παραγοντικά παιγνίδια του ελληνικού ποδοσφαίρου – τα έχω και λιγάκι βαρεθεί. Αλλά αυτή την εβδομάδα έγιναν πάρα πολλά και παρότι Σάββατο, μέρα δηλαδή που προτιμώ να γράφω θέματα πιο ελαφρά, αισθάνομαι την ανάγκη να σας τα ξεδιαλύνω: και γιατί όλη την εβδομάδα στο inbox απαντάω σε ερωτήσεις σας και γιατί δεξιά κι αριστερά γράφονται πολλά από ανθρώπους που κάνουν τις επιθυμίες τους ειδήσεις. Ας τα βάλουμε σε τάξη με τη μέθοδο των ερωτήσεων και των απαντήσεων.  

 

  • Ποιος έβαλε το Βίκτωρα Μητρόπουλο να κάνει την περίφημη προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο; Κανένας απολύτως. Ο Βίκτωρας Μητρόπουλος έχει όνειρο ζωής να γίνει πρόεδρος της ΕΠΟ κι είναι αλήθεια ότι αυτή τη φορά έφτασε πολύ κοντά. Την πιθανότατα τοποθέτησης διοικούσας επιτροπής την υποστήριζε πάντα μετά το 2005 ο Μητρόπουλος, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου Ορφανού και ορθώς. Υπήρχε όντως αναντιστοιχία ανάμεσα στο πως όριζε την εκλογική διαδικασία της ΕΠΟ ο νόμος του Ορφανού και πως το καταστατικό της ομοσπονδίας. Αν προσφυγές κατά της διαδικασίας δεν έγιναν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι γιατί στον ίδιο το νόμο του Ορφανού προβλεπόταν το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας – που ο Κοντονής ουσιαστικά κατήργησε το 2015. Ο Βίκτωρας θα τα είχε καταφέρει, αν δεν έπεφτε πάνω σε κάποιον που την ΕΠΟ θέλει να τη διοικήσει αυτός. Δηλαδή στον Υφυπουργό Σταύρο Κοντονή.

  

  • Είχε ανάμειξη ο Ολυμπιακός στην προσφυγή του Βίκτωρα; Καμία κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα. Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι (όπως ο κ. Παναγόπουλος πχ, μόνιμος σε στασίδι στη Δίκη της Δευτέρας) διαφημίζουν την κακή τους σχέση με τον Ολυμπιακό και την ΕΠΟ – ο Παναγόπουλος δηλώνει μάλιστα οπαδός του ΠΑΟΚ. Η δε λίστα του Βίκτωρα από την οποία το Διαιτητικό Δικαστήριο έπρεπε να διαλέξει πρόσωπα για να στελεχώσουν την διοικούσα επιτροπή δεν έχει κανένα που να προέρχεται από τον Ολυμπιακό – ούτε καν ποδοσφαιριστή! Εχει μόνο τον Τάκη Αγραφιώτη, που ο Βίκτωρας συμπεριέλαβε γιατί είναι ένας από τους εκπροσώπους της Σούπερ λίγκας στο προηγούμενο ΔΣ της ΕΠΟ: αυτούς τους έβαλε όλους. Οποιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζει ότι ο Βίκτωρας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανένα. Να χρησιμοποιήσει ανθρώπους μπορεί, γιατί είναι καλός στα μακιαβελικά, να τον χρησιμοποιήσουν μου μοιάζει αδύνατο.

 

 

  • Αποτελεί έκπληξη η παρέμβαση της FIFA; Όχι δεν αποτελεί έκπληξη και μάλιστα όλα δείχνουν πως ο επιτετραμμένος για το ελληνικό ζήτημα Κωστάκης Κουτσοκούμνης και ο Κοντονής βρίσκονται καιρό τώρα σε επικοινωνία. Επειδή τα γραπτά μένουν σας θυμίζω τι έγραφα στις 22 Σεπτεμβρίου στη Sday: «Η ανάρτηση στο FB του εκπροσώπου της FIFA στην Ελλάδα Κωστάκη Κουτσοκούμνη (ότι η ΕΠΟ δεν χρειάζεται εκλογές αλλά διορισμένη διοίκηση και πρόεδρο) προκαλεί απορίες: γιατί λένε πήρε τώρα την πρωτοβουλία της πρότασης και όχι πριν από μήνες. Η απάντηση είναι απλή: στις 6 Οκτωβρίου θα μπει στην ΕΠΟ προσωρινή διοίκηση κι ο Κουτσοκούμνης καλεί τους εμπλεκόμενους να τη βάλουν γιατί αλλιώς θα τη βάλει ο Κοντονής. Που δεν αποκλείεται μετά από ένα μικρό πάγωμα των σχέσεων να τα έχει ξαναβρεί με τον Κύπριο και να ψάχνουν ποιους θα βάλουν». Ο,τι οι δυο ψαχνόντουσαν είναι δεδομένο, ωστόσο δεν μπορώ να ισχυρίζομαι ότι είχα προβλέψει απόλυτα τις εξελίξεις. Το περασμένο σαββατοκύριακο, και μολονότι η αγωνία του Κοντονή και του Κουτσοκούμνη ήταν σε γνώση μου, πίστευα πως δεν θα γίνει τίποτα κι απλά το Διαιτητικό δικαστήριο θα απορρίψει τις προσφυγές. Εκανα λάθος.

 

 

  • Γιατί ο Κοντονής, αφού ήθελε να παρέμβει δεν έβαζε ένα σωματείο να κάνει προσφυγή και να παρουσιάσει τους δικούς του εκλεκτούς ώστε και την ΕΠΟ να διοικήσουν και παρεμβάσεις της FIFA, που μειώνουν τη χώρα, να μην έχουμε; Γιατί ο Κοντονής ήξερε τι ήθελε, αλλά δεν έχει ανθρώπους για να το κάνει. Ολο αυτό το διάστημα της σιωπής του Υφυπουργού στο γραφείο του γινόταν μια και μόνη συζήτηση: το πώς δεν θα χρεωνόταν ο Κοντονής, σε περίπτωση μιας πιθανής νίκης της αντιπολίτευσης στις εκλογές, την επιστροφή στο ποδόσφαιρο διάφορα αστέρια – με πρώτο τον Θωμά Μητρόπουλο οι άνθρωποι του οποίου δουλεύουν για την αντιπολίτευση παντού Δυστυχώς, πέρα από Ενώσεις και ομάδες, στο άρμα του Γραμμένου και των υπόλοιπων βρήκαν χώρο αρκετοί που κουβαλάνε πάνω τους το μισό ποινικό κώδικα. Ο Κοντονής νόμιζε ότι θα μπορούσε να ντριπλάρει τις κατηγορίες ότι βοήθησε να γυρίσουν οι χειρότεροι που χουν ποτέ εμφανιστεί (δεν αναφέρομαι στο Βίκτωρα…) κρατώντας αποστάσεις – όμως υπήρξαν τρία πράγματα μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης που τον κινητοποίησαν. Το πρώτο ήταν μια επιστολή του Αλέξη Κούγια που του έκανε σαφές ότι θα χρεωθεί την πιο μαύρη μέρα του ποδοσφαίρου – επιστολή με συγκεκριμένες αναφορές και ονόματα. Το δεύτερο η ανακοίνωση του Τζώρτζογλου της ΕΠΣ Ηρακλείου που δήλωνε αηδιασμένος για μεθοδεύσεις και εμπλοκές συγκεκριμένων προσώπων, και το τρίτο η ίδια η κυνική παραδοχή του Βίκτωρα ότι ο αδερφός του ασχολείται πολύ με τις εκλογές και δουλεύει για την αντιπολίτευση, το βράδυ της Δευτέρας στη Δίκη. Το πρωί της Τρίτης το Υφυπουργείο είχε αποφασίσει ότι εκλογές δεν θα γίνουν, ότι θα μπει μια διοικούσα επιτροπή από το διαιτητικό δικαστήριο και ότι δεν θα υπάρχει σε αυτή ούτε ο Βίκτωρας. Κατά κάποιο τρόπο εκμεταλλεύτηκαν την προσφυγή του Βίκτωρα και την ίδια στιγμή τον άδειασαν.

 

  • Πήρε χαρτάκι από το Υφυπουργείο το διαιτητικό δικαστήριο το αποτελούμενο από τακτικούς δικαστές; Ναι. Ειδάλλως ενεφανίσθει το άγιο πνεύμα με μορφή περιστεράς και οι δικαστές βάλανε πρόσωπα που ήθελε το Υφυπουργείο ώστε να μπορεί να έχει το πάνω χέρι αν η διοικούσα που ορίστηκε κατόρθωνε να εκλέξει πρόεδρο. Αν κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα για την διάθεση των δικαστών να ακούνε Υπουργούς και υφυπουργούς, κάποιοι στιγμή θα μοιραστούν αλεξίπτωτα. Η ίδια η απόφαση είναι τόσο πρόχειρη που από μόνη της αρκούσε για να ρθει η FIFA. Οι δικαστές ξέχασαν (!) πχ να ορίσουν πρόεδρο και χωρίς πρόεδρο η διοικούσα δεν μπορούσε να συνεδριάσει αφού με βάση το καταστατικό της ομοσπονδίας ο πρόεδρος συγκαλεί το πρώτο ΔΣ.

 

  • Λειτούργησε ο Κοντονής υπέρ της συμπολίτευσης της ΕΠΟ ή του Ολυμπιακού αποτρέποντας τις εκλογές; Αν υποθέσουμε ότι η συμπολίτευση της ΕΠΟ θα έχανε τις εκλογές, μοιάζει κερδισμένη επειδή αυτές δεν θα γίνουν στις 24 Οκτωβρίου. Αλλά προσοχή σε μια λεπτομέρεια: αν η διοικούσα, που όρισε το διαιτητικό, αναλάμβανε την ομοσπονδία, το προεδρείο που θα προέκυπτε δεν θα είχε καμία σχέση ούτε με τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ, ούτε φυσικά με τον Ολυμπιακό: αρκεί να δείτε τα ονόματα αυτών που τοποθετήθηκαν. Η αντιπολίτευση έπρεπε να κάνει κάτι απλό: την επόμενη της τοποθέτησης να επιδιώξει την ίδια κιόλας μέρα να γίνει ΔΣ! Γιατί δεν το έκανε; Γιατί από ότι φαίνεται οι ηγέτες της άγονται και φέρονται από διάφορους που αυτά δεν τα γνωρίζουν. Αντί να πάνε αυτοί στην ΕΠΟ, στείλανε το Σπανέα και τον νεκροθάφτη…

 

  • Γιατί τελικά υπήρξε η παρέμβαση της FIFA; Γιατί πρέπει η ΕΠΟ με κάποιο τρόπο να διοικηθεί και γιατί ο Κοντονής κι ο Κουτσοκούμνης συμφωνούν ότι όποιος κι αν ήταν ο νικητής των εκλογών θα συνεχίζονταν υπαρκτά προβλήματα που θα υποχρέωναν και τους δυο σε νέες παρεμβάσεις. Αν η FIFA ήθελε εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν αύριο κιόλας, αλλά η FIFA δεν θέλει να κερδίσει καμία από τις δυο παρατάξεις γιατί δεν εμπιστεύεται τους εμπλεκόμενους και όσους βρίσκονται πίσω τους. Ειδικά η περίφημη αντιπολίτευση έκανε σε αυτή την ιστορία ένα ιστορικό λάθος: ο Γραμμένος έπρεπε να ξεκινήσει λέγοντας ότι δεν θέλει στο συνδυασμό του κανένα που να υπήρξε στα ΔΣ της ΕΠΟ τα τελευταία είκοσι χρόνια και φυσικά δεν χρειάζονταν να συνδιαλέγεται με ανθρώπους, που κουβαλάνε το μισό ποινικό κώδικα και βρέθηκαν να μαζεύουν ψήφους για χάρη του. Την υποχρέωση να αντιπροσωπεύει κάτι καινούργιο κι άφθαρτο την είχε αυτή η παράταξη – η άλλη πλήρωνε τη φθορά της εξουσίες και βούλιαζε. Οι παραπομπές για την υπόθεση της κάρτας Υγείας αρκούσαν για να την οδηγήσουν σε ήττα. Ανεξήγητο παραμένει και γιατί η αντιπολίτευση ματαίωσε με προσφυγή τις εκλογές όταν αυτές ήταν να γίνουν 1η Οκτωβρίου. Ισως τότε δεν βγαίνανε τα κουκιά, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου με πληρωμένες καταχωρήσεις σε διάφορα site και εφημερίδες. Σήμερα, όποιος για Ενώσεις πλήρωσε, κλαίει τα λεφτά του.  

 

  • Πότε θα γίνουν εκλογές και ποιοι θα μπουν στη διοικούσα; Η FIFA ορίζει ότι πρέπει να γίνουν στις 31 Μαΐου το αργότερο – μην παίρνετε όρκο όμως. Στη Βοσνία και στην Αργεντινή που τοποθετήθηκαν τέτοιες επιτροπές έμειναν για πάνω από χρόνο. Όλα θα γίνουν αργά: ο Κουτσοκούμνης ξεκουράζεται και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ρθει στην Αθήνα για να τοποθετήσει μια τρόικα και στο ποδόσφαιρο. Κάποιες πρώτες βολιδοσκοπήσεις έγιναν – σίγουρα ο Κουτσοκούμνης θα μιλήσει και με τον Κοντονή αλλά και με τη λίγκα. Προτεραιότητα έχουν για τη στελέχωση της τρόικας (που μπορεί και να αποτελείται κι απο πέντε, για να τσιτάρω λίγο κλασσικό Νίκο Βμαβακούλα..) παλιοί παράγοντες, παλιοί ποδοσφαιριστές, μέλη επιτροπών της FIFA και της UEFA, πρώην αθλητικοί δικαστές και πρώην μέλη ελεγκτικών επιτροπών, όπως η ΕΕΑ πχ. Η πρόβλεψή μου είναι ότι όλα θα γίνουν αργά: η FIFA δεν θέλει ν αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να ψηφίζουν σωματεία, όπως ζητά το διαιτητικό με την απόφασή του, αλλά δεν μπορεί και να αγνοήσει την απόφαση τελείως. Μέχρι να τοποθετηθούν πάντως οι τροίκανοί όλα μένουν ως έχουν: παρατείνεται άτυπα η θητεία της προηγούμενης διοίκησης, δεν υπάρχουν αλλαγές στην ΚΕΔ κτλ.

 

Αυτά και λυπάμαι αν Σαββατιάτικα σας κούρασα…