Μια σπαζοκεφαλιά

Μια σπαζοκεφαλιά


O Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μετά το τέλος αυτής της διαβολοβδομάδας στην Ευρωλίγκα θα ξέρουν τι πιθανότητες έχουν για να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα και να έχουν πλεονέκτημα έδρας στα play off. Και οι δύο μοιάζουν να κρατάνε την τύχη στα χέρια τους. Αλλά μόνο θεωρητικά. Δεν είναι τόσο απλό το πράγμα. Και δεν είναι δεδομένο πως θα τα καταφέρει έστω τουλάχιστον ο ένας από τους δύο. Μπορεί μια συνάρτηση αποτελεσμάτων να τους φέρει και τους δυο στους πρώτους τέσσερις. Αλλά μπορεί να μην τα καταφέρει και κανένας τους.

Κλειδί το αποψινό

Ο Ολυμπιακός απόψε και ο Παναθηναϊκός αύριο έχουν μπροστά τους αντιπάλους πολύ επικίνδυνους κι ας περίμεναν και οι δυο κάπως διαφορετικά την σεζόν τους. Ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Εφές, την οποία, όπως πολύ σωστά παρατήρησε χθες ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, είναι πολύς καιρός τώρα που δεν την κερδίζει στην έδρα της. Δεν θα έχει τον ΜήτρουΛονγκ, που απόψε θα ήταν χρήσιμος. Ο Γκος και ο Γουόκαπ δεν αγωνίστηκαν με την Καρδίτσα ούτε για να ξεμουδιάσουν. Ο Μπαρτζώκας είπε ότι το πόδι του Γουόκαπ είναι πάντα πρησμένο. Ο Γκος καιρό τώρα δεν παίζει δυο ματς την εβδομάδα. Τώρα ίσως αυτό είναι απαραίτητο. Βέβαια στα καλά νέα είναι η επιστροφή του Λαρεντζάκη. Στην τελική ευθεία μπορεί να είναι χρήσιμος.   

https://www.fosonline.gr/media/news/2021/03/31/134724/main/kostas-papanikolaou-pateras-olympiacos.jpg

Είναι το ματς με τους Τούρκους το πιο δύσκολο σε αυτή την τελική ευθεία; Δυσκολεύομαι να το πω. Η Εφές δεν είναι απλός αντίπαλος γιατί έχει ακόμα πιθανότητες να μπει στα play in. Βρίσκεται τυπικά στην 14η θέση, πλην όμως από την Παρτιζάν που είναι δέκατη απέχει μόνο μια νίκη. Είναι ομάδα με παίκτες που απέναντι στις καλές ομάδες βρίσκουν κίνητρο ενώ μπλέκουν εκεί που είναι φαβορί: η Εφές έπαιξε αποδεκατισμένη τρεις παρατάσεις στην Μαδρίτη με την Ρεάλ κι έχασε πριν λίγες μέρες από την Βιλερμπάν. Η δυνατότητα των ομάδων να παίξουν play in και να βρεθούν στα play off από την πίσω πόρτα κάνει το πρόγραμμα του Ολυμπιακού κομμάτι πολύπλοκο καθώς θα παίξει εκτός έδρας και με μια άλλη ομάδα που λογικά απέναντί του θα παίζει τα ρέστα της: την Παρτιζάν. Ο Ολυμπιακός θα ξαναπάει στο Βελιγράδι και για να παίξει με τον Αστέρα αλλά κλείνει και δύσκολα: το ματς με την Φενέρ στο ΣΕΦ δεν είναι το απλούστερο, ειδικά αν η τουρκική ομάδα έχει κι αυτή ελπίδες να καταλήξει τέταρτη.     

Αληθινές παγίδες

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον ΠΑΟ. Αύριο θα παίξει στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλο. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες που υπήρχαν το καλοκαίρι και τις ακριβές του -για τα μέτρα του – προσθήκες ο Αστέρας αποδείχτηκε κατώτερος του αναμενόμενου: είναι μια ομάδα της οποίας τα σκαμπανεβάσματα είναι πραγματικά απερίγραπτα. Εχει μόνο δέκα νίκες στην Ευρωλίγκα και δεν προλαβαίνει την δέκατη θέση ενώ έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα απέναντι στην Παρτιζάν στο πρωτάθλημα - ίσως γιατί αυτό ήταν ο βασικός του στόχος. Αυτό το ματς μπορεί να γίνει για τον ΠΑΟ εύκολο ή να αποδειχτεί δύσκολο: είναι αληθινή παγίδα. Πιο απλά τα άλλα τέσσερα. Με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ είναι ματς στο οποίο η νίκη είναι απαραίτητη. Η Βίρτους θα υποδεχτεί τον ΠΑΟ για να βρει μια νίκη που θα την κρατήσει στην επτάδα. Η Μπάγερν θα θέλει νίκη για να μπει στο play in. Εύκολο είναι το ματς με την Αλμπα, αλλά είναι το τελευταίο. Αν τα πέντε ματς που έχει ο ΠΑΟ ήταν διάσπαρτα θα μπορούσε σε αυτά να κάνει πέντε νίκες: οι πέντε συνεχόμενες όμως νίκες δεν είναι κάτι απλό.     

Η Φενέρ ανεβαίνει

Ο ανταγωνισμός του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό τους υποχρεώνει να κοιτάζουν ένας τον άλλον. Το πρόγραμμα το Ολυμπιακού μοιάζει να είναι λίγο πιο δύσκολο. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Παναθηναϊκό την ισοπαλία υπέρ του κι αν κερδίσει την Φενέρ θα έχει υπέρ του και την ισοβαθμία μαζί της και την ισοβαθμία σε περίπτωση που αυτός ο ΠΑΟ και η τουρκική ομάδα τερνατίσουν μαζί. Ο Παναθηναϊκός για να έχει πίσω του τον Ολυμπιακό και την Φενέρ πρέπει να κάνει μία νίκη παραπάνω γιατί υστερεί στην ισοβαθμία και με τους δυο. Οι δυο ομάδες ελληνικές ομάδες για να κατακτήσουν μία θέση στην τετράδα έχουν μια πολύ δύσκολη αποστολή. Θέσεις στην τετράδα διεκδικούν και η Μπαρτσελόνα και η Φενέρ ενώ τις έχουν καπαρώσει η πρωτοπόρος Ρεάλ Μαδρίτης και η Μονακό που θα είναι δεύτερη γιατί έχει πανεύκολο πρόγραμμα.

https://www.sport24.gr/img/6386/10180360/750000/we1200/1200/juancho.jpg

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει εξελιχθεί σαν ομάδα στη διάρκεια της χρονιάς αλλά έχει δυο νίκες παραπάνω από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, που αν απλώς χάσουν ένα παιχνίδι πολύ δύσκολα θα την προσπεράσουν. Αλλά δύσκολο για τις ελληνικές ομάδες είναι να αφήσουν εκτός τετράδας και την Φενέρ. Η τουρκική ομάδα δεν έχει το ευκολότερο πρόγραμμα καθώς παίζει εντός με την Μπάρτσα σήμερα, μετά πάει στο Μιλάνο να παίξει με την Αρμάνι που κυνηγά τα play in, στη συνέχεια έχει δυο εντός έδρας μας με την Αλμπα και την Εφές και κλείνει με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Το σπουδαίο όμως είναι ότι μοιάζει να είναι σε καταπληκτική κατάσταση. Ο Γιασκεβίτσιους έχει ανακαλύψει την πολυφωνικότητα στην επίθεση και η Φενέρ, που χάρη στις επιλογές του Ιτούδη είναι γεμάτη από καλούς σκόρερ (Γουιλμπέκιν Ντόρσει, Γκούντουριτς, Μότλεϊ, Πιερ, Ντέιβις κτλ), τελευταία τρέχει, κερδίζει και χαίρεται. Όχι τυχαία κέρδισε την Ρεάλ στη Μαδρίτη (και είναι η μοναδική ομάδα με δύο νίκες απέναντι στην πρωτοπόρο), ενώ έχει διαλύσει πρόσφατα την Βαλένθια και την Μπασκόνια. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός καλό θα ήταν όχι μόνο να την αφήσουν εκτός τετράδας, αλλά και να τη γλυτώσουν στα play off. Μιλάμε για πολύ κακό συναπάντημα.

Το βασικό είναι τα play off

Είναι δύσκολο να πεις ποια θα είναι η τετράδα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα στα ματς Φενέρ – Μπάρτσελόνα και ΠΑΟ – Μπαρτσελόνα: αν η Μπαρτσελόνα τα χάσει και τα δυο μπορεί να μην είναι τρίτη, όπως σήμερα φαίνεται ό,τι θα είναι. Οι δυο ελληνικές ομάδες (και η Φενέρ) πρέπει να κοιτάζουν και τις πλάτες τους: η Βίρτους, η Μπασκόνια και η Μακάμπι δεν είναι τόσο μακριά – η Μακάμπι μάλιστα έχει και πολύ εύκολο πρόγραμμα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Καλό είναι το πλεονέκτημα έδρας, αλλά στα play off οι έδρες σπάνε. Και δεν πάει στο Final 4 όποιος μπει στην τετράδα, αλλά όποιος περάσει από τα play off. Οποιος δηλαδή τότε είναι σε φόρμα και δεν έχει προβλήματα.