Μέχρι τέλους...

Μέχρι τέλους...


Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε το «#MexriTelous» ως hashtag της εφετινής περιπέτειας του μπασκετικού Ολυμπιακού, αλλά όποιος το έκανε είχε μια λαμπρή έμπνευση – πρόκειται για ένα εξαιρετικό τίτλο για την σεζόν της ομάδας τόσο στην Ευρωλίγκα, στην οποία αγκομαχεί, όσο και για τον αγώνα που δίνει στην Ελλάδα, για κάθαρση και δικαιοσύνη. Για την Ευρωλίγκα θα κάνουμε απολογισμό όταν ολοκληρωθεί η παρουσία του, που για την ώρα δεν είναι η καλύτερη. Ο αγώνας ωστόσο που δίνει στην Ελλάδα είναι πιο σημαντικός: δεν μιλάμε για πρωταθλήματα και τίτλους, αλλά για μια τομή στην ιστορία του. Ο Ολυμπιακός ή θα φύγει από εδώ και θα γλυτώσει ή θα συμβιβαστεί και δεν θα σηκώσει κεφάλι ποτέ. Μπορεί να αγωνίζεται στην Αδριατική λίγκα ή στην Α2 ή μόνο στην Ευρωλίγκα: το βασικό είναι ν’ αγωνίζεται παντού με το κεφάλι ψηλά.

Εξήγησε τη θέση του

Μερικές ακόμα εξηγήσεις και επισημάνσεις είναι απαραίτητες καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία: αν μη τι άλλο βλέπουμε τους ανθρώπους χωρίς τις μάσκες τους. Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από τον ημιτελικό του κυπέλλου: δεν είναι η πρώτη ομάδα που έχει κάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα στην ιστορία των ομαδικών σπορ. Κατηγορούν τον Ολυμπιακό ότι κάνοντας αυτή την κίνηση επιχειρεί ένα είδος εκβιασμού: συγνώμη, αλλά κανένα εκβιασμό δεν βλέπω! Εκβιάζεις κάποιον όταν τον απειλείς – ο Ολυμπιακός δεν απειλεί κανένα.

Μετά την αποχώρηση έκανε κάτι απολύτως αναμενόμενο και λογικό: εξήγησε το γιατί έφυγε και έκανε γνωστό σε όλους το τι θα κάνει στη συνέχεια. Ούτε κρύφτηκε, ούτε αποφάσισε να μην ξαναεμφανιστεί στον συνεταιρισμό που λέγεται ΕΣΑΚΕ και του οποίου είναι μέλος, ούτε αρνήθηκε να συζητήσει με οποιονδήποτε αρμόδιο θέλει να τον ακούσει, ούτε έβαλε εξωπραγματικά αιτήματα όπως το να φύγει ο Βασιλακόπουλος κτλ. Απλά εξήγησε τη θέση του και το γιατί θα φύγει από το ελληνικό πρωτάθλημα. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνει; Να μην πει τίποτα; Και από πότε είναι εκβιασμός το να εξηγείς; Δεν υποχρέωσε κανένα ο Ολυμπιακός να κάνει το παραμικρό. Αν οι ομάδες θέλουν να παίζουν με αυτή την ΚΕΔ δικαίωμά τους. Αν η ΕΟΚ προτιμά τους διαιτητές της από τον Ολυμπιακό, μπράβο της. Αν κάποιος θέλει κινέζους με το καλό να τους φέρει. Ο Ολυμπιακός μίλησε για τον Ολυμπιακό και για κανένα άλλο.

Κάνουν τους Κινέζους

Πάμε παρακάτω. Η υποκρισία στην ιστορία αυτή βγάζει μάτια αν δει κανείς τον τρόπο που αντέδρασαν οι αρμόδιοι στα αιτήματα. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αλλά όλοι (από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη μέχρι τον πρόεδρο της ΕΟΚ κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο) στάθηκαν αποκλειστικά στο αίτημα της χρησιμοποίησης ξένων διαιτητών και ξόδεψαν εργατοώρες για να μας πείσουν ότι αυτοί δεν προβλέπονται – περνώντας στο ντούκου ότι δεν απαγορεύονται κι από πουθενά. Ολοι μα όλοι κάνουν πραγματικά τους Κινέζους (που είναι της μόδας…) για το δεύτερο αίτημα του Ολυμπιακού, δηλαδή την απαίτησή του να εξαφανιστούν από τα παιγνίδια του τρεις Ελληνες διαιτητές, που κατά την ανακοίνωση της ομάδας είναι ανεπιθύμητοι. Μου κάνει εντύπωση πως για αυτό δεν τοποθετήθηκε κανείς, ούτε καν ο λάλιστος κ. Συμεωνίδης, που τον τελευταίο καιρό έχει δώσει περισσότερες συνεντεύξεις από τον Βασιλειάδη, αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως δυνατό. Για αυτό το θέμα, όχι μόνο δεν μιλάει κανείς, αλλά κανείς δεν τόλμησε να βάλει τους συγκεκριμένους διαιτητές σε ένα ματς του Ολυμπιακού από τη μέρα που αυτός απαίτησε την εξαφάνιση τους από τα παιγνίδια του. Γιατί άραγε; Υπάρχει κάποιος κανονισμός που το απαγορεύει; Υπάρχει σε κάποια ιερή βίβλο της ελληνικής διαιτησίας η υποσημείωση ότι απαγορεύονται οι ξένοι, αλλά επιτρέπεται να μην μπαίνουν συγκεκριμένοι Ελληνες διαιτητές σε ματς μιας ομάδας, αν αυτή το ζητάει; Δεν αποτελεί, λέω εγώ, αυτή ακριβώς η πρακτική την απόδειξη ότι στη διαιτησία του μπάσκετ υπάρχει ένα τρομερό πιλοτάρισμα; Και δεν είναι αυτό από μόνο του το γεγονός μια ομολογία ότι κάτι το άθλιο και τον ντροπιαστικό συνέβαινε και η αντίδραση του Ολυμπιακού το έβγαλε στο φως; Αφού είναι όλα καλώς καμωμένα και υπέροχα και η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη που λέει κι ο Βασιλακόπουλος, γιατί δεν έβαζαν ένας από τους τρεις με το Λαύριο για να δείξουν ότι καμία ομάδα δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να απαιτεί συγκεκριμένους διαιτητές;

Λέει ο Συμεωνίδης ότι δεν γίνεται να φέρουν ξένους γιατί μπορεί μετά να τους ζητάνε όλες οι ομάδες: πολύ σωστά. Ελληνες όμως μπορεί να ζητάνε οι ομάδες; Και μήπως υπάρχουν παράγοντες που ζητάνε και συγκεκριμένους; Και μήπως οι συγκεκριμένοι εμφανίζονται ως δια μαγείας όπου τους ζητάνε και κάνουν ό,τι τους ζητάνε; Δεν το ξέρω. Ξέρω όμως ότι όταν ο Ολυμπιακός ζήτησε επίσημα (και όχι παρασκηνιακά) κάποιοι διαιτητές να μην μπαίνουν στα παιγνίδια του, αυτοί εξαφανίστηκαν! Και στο μαγικό κόσμο του ελληνικού μπάσκετ, αυτό θεωρείται λογικό, ενώ είναι η κορυφαία απόδειξη πως ό,τι προηγήθηκε ήταν σάπιο. Και σάπιο παραμένει.

Να καθαρίσει το μπάσκετ

Ούτε εκβίασε ο Ολυμπιακός, ούτε απείλησε: συμπεριφέρθηκε σαν μεγάλος σύλλογος. Αν φύγει από το ελληνικό πρωτάθλημα, οφείλει να συνεχίσει την εντός της Ελλάδας προσπάθειά του να καθαρίσει το μπάσκετ: δεν θα διοικεί τον Αθλητισμό αιωνίως ο Βασιλειάδης, όλο και κάποιος που να νοιάζεται για αυτόν θα εμφανιστεί στο Υφυπουργείο αργά ή γρήγορα. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει ούτε να σκορπάει λεφτά «για να πάρει την ΕΟΚ», ούτε να πληρώνει για να συντηρεί υπεύθυνους διαιτησίας, ούτε να τρέχει νύχτα στα Υφυπουργεία για να συζητάει με Υφυπουργούς που νοιάζονται για το νταραβέρι, περισσότερο από όσο για τον Αθλητισμό. Η δε απόφαση που πήρε να φύγει είναι επίπονη, δύσκολη και αφορά μόνο τον ίδιο. Δεν έχει κάνει ο Ολυμπιακός τίποτα το διασπαστικό: αν οι υπόλοιποι θέλουν να παίζουν σε αυτό το πρωτάθλημα με αυτούς του διαιτητές με τις υγείες τους. Αν θέλουν να αναβάλουν το ντέρμπι της Κυριακής, ας το αναβάλουν. Αν όχι ας πάνε στο ΣΕΦ, μόνοι τους κι ας πάρουν μαζί και το Βασιλειάδη και τον Βασιλακόπουλο κι όποιον θέλουν να το ανοίξει, αν είναι κλειδωμένο.

Ο Ολυμπιακός υπόλογος είναι μόνο στον κόσμο του κι αυτός του λέει να πάει μέχρι τέλους. Η αγορά θα δείξει αν η απόφασή του ήταν σωστή ή όχι. Αν πάει στην Αδριατική λίγκα ή όπου αλλού και καταστραφεί, θα έχει πληρώσει ακριβά την επιλογή του. Αν οι υπόλοιποι του χρόνου πάρουν ακόμα λιγότερα χρήματα από την τηλεόραση, πρόβλημά τους: μπορούν να πάνε στο Βασιλειάδη να του ζητήσουν να βάλει την ΕΡΤ να τους δώσει εκατομμύρια και να είναι ευχαριστημένοι – ο Ολυμπιακός δεν στερεί από κανένα κι αυτό το δικαίωμα. Και μπορεί ο Βασιλειάδης να βάλει την ΕΡΤ να πληρώνει λεφτά και στην ΕΟΚ για να δείχνει τα έργα των Ελλήνων διαιτητών, (και στα γήπεδα και στα καφέ στα βόρεια προάστεια): αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του αθλήματος. Των Ελλήνων είπα. Προς Θεού, όχι τίποτα ξένων…