Με χαρακτήρα πρωταθλητή

Με χαρακτήρα πρωταθλητή


Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ στο ματς με τον Παναθηναϊκό προηγήθηκε και βραχυκύκλωσε γνωρίζοντας τελικά την πρώτη του ήττα. Ο Αρης έχασε στο Βόλο. Ο Μίτσελ έκανε ένα θεαματικό ντεμπούτο στο Καραϊσκάκη. Η έκτη αγωνιστική έχει πολλά κι ενδιαφέροντα, αλλά μόνο ένα συμπέρασμα: όλα τα σημάδια δείχνουν Παναθηναϊκό πρωταθλητή, όσο νωρίς κι αν είναι. Όχι γιατί η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παίζει κάποιου είδους θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά γιατί σε σχέση με τον ανταγωνισμό μοιάζει η μόνη ικανή να τρέξει ένα σερί.   

Απουσίες και παρουσίες  

Στη μάχη κορυφής της Τούμπας ο Ρασβάν Λουτσέσκου προτίμησε τον Νάσμπεργκ ως αντικαταστάτη του Κουλιεράκη – ίσως ωστόσο πιο μεγάλη έλλειψη κι από αυτή του νεαρού αμυντικού να ήταν η απουσία του Μπράντον Τόμας, που του στέρησε μια αλλαγή στην επίθεση.  Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προτίμησε το βασικό του κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Σένκεφελντ -  Μαγνουσον), κι εμφάνισε ως βασικό και τον Μπερνάρ, αντί του τραυματία Παλάσιος – που έλειψε για πρώτη φορά φέτος.

Οι επιστροφές και οι απουσίες έπαιξαν τελικά ρόλο στις μικρές λεπτομέρειες. Ο ΠΑΟ που παρατάχθηκε με μια άμυνα αποτελούμενη από παίκτες που δεν είχαν ξαναγωνιστεί μαζί, πλήρωσε μεν αρχικά αυτό το γεγονός (ο ΠΑΟΚ όχι μόνο προηγήθηκε αλλά είχε στο πρώτο ημίχρονο και ευκαιρίες για να πάει στο 2-0), πλην όμως η επιστροφή των βασικών του είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου να γίνει καλύτερος. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟ αμύνθηκε σωστότερα και πάνω σε αυτή την βελτίωση έχτισε την ανατροπή: δεν ήταν καταιγιστικός, δυο φάσεις έκανε, αλλά βρήκε δυο γκολ. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλήρωσε την έλλειψη ενός αναπληρωματικού φορ: μετά την υποχρεωτική αλλαγή του Ολιβέιρα επιθετικά χάθηκε ενώ κι ο Νάσμπεργκ στη φάση του πέναλτι που κέρδισε ο Σπόραρ έδειξε σημάδια ταραχής πρωτάρη.   

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2022-05/3500078_1.jpg?itok=cPMr0L_X

Ανασύνταξη πριν τις λεπτομέρειες

ΟΙ λεπτομέρειες έδωσαν την νίκη στον ασταμάτητο πρωτοπόρο, που όμως έδειξε παράλληλα και μια εξαιρετική ικανότητα ανασύνταξης.  Ο ΠΑΟ, αν και είχε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα με το Αϊτόρ, βρέθηκε  πίσω στο σκορ από ένα γκολ του Ολιβέιρα που βρήκε δίχτυα την δεύτερη μόλις φορά που έγινε απειλητικός. Αλλά ο Παναθηναϊκός  ξεπέρασε  γρήγορα ένα δεκάλεπτο μούδιασμα που ακολούθησε το αβαντάζ του ΠΑΟΚ διότι είναι πραγματική ομάδα. Άρχισε να κερδίζει μέτρα χάρη στο τρέξιμο του Τσέριν και του Αϊτόρ, ενώ ο Πέρεθ και ο Κουρμπέλης περιόρισαν τον Ντάτας και τον Κουτριτς.

Μετά το πρώτο μισάωρο ο ΠΑΟ άρχισε να κάνει αυτό που θέλει δηλαδή να κυκλοφορεί την μπάλα και να δυσκολεύει τον αντίπαλο του να αναπτυχθεί. Ο Σπόραρ προειδοποίησε τον ΠΑΟΚ στο 37’ κι όταν ο Γιοβάνοβιτς άλλαξε θέση στους ακραίους του κυνηγούς στέλνοντας τον Αϊτορ στην πλευρά του Βιερίνια, που δεν είχε προβλήματα με τον αόρατο Μπερνάρ, ο ΠΑΟ έγινε απειλητικότερος και ισοφάρισε στο ξεκίνημα της επανάληψης με ένα γκολ όμοιο με αυτό που είχε σημειώσει στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ: η πάσα του Πέρες είναι ίδια απλά ο σκόρερ είναι διαφορετικός γιατί στη θέση του Παλάσιος έπαιζε ο Ολλανδός. Οταν Ολιβέιρα ζήτησε αλλαγή και τον αντικατέστησε στην κορυφή της επίθεσης ο Μπίσεσβαρ (!), όλοι κατάλαβαν ότι οι Πράσινοι  είχαν φέρει το παιχνίδι στα μέτρα τους. Ο Σπόραρ εξέθεσε τον Νάσμπεργκ στο 68’ ο τερματοφύλακας Κοτάρσκι συγκρούστηκε μαζί του, ο ΠΑΟ μέσω VAR πήρε πέναλτι κι ο Αϊτορ υπέγραψε το 1-2.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/21/11/08/3315240_082258.jpg?w=880&f=bicubic

Έμελλε να υπάρξει και μια φάση για να γίνει φασαρία: στα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός σχεδόν πάντα συμβαίνει στο τέλος. Στο 90΄ο νεαρός Κωνσταντέλιας τσίμπησε τη μπάλα από τον άτσαλο Μάγκνουσον και «βούτηξε»: ήταν καλός στη βουτιά, αλλά δεν είχε την εμπειρία να ψάξει την επαφή με τον αμυντικό κι αυτό στο VAR φάνηκε. Ο Αυστριακός διαιτητής Βάινμπέργκερ πήρε πίσω το πέναλτι που έδωσε. Το λες και θεία δίκη. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ πήρε 15 πέναλτι και το καλοκαίρι ψήφισε με την ΑΕΚ την αποπομπή του Κλάτενμπεργκ: ας πρόσεχε.

Ο Γιοβάνοβιτς που έκανε την πρώτη αλλαγή στο 85΄ έχει μαζί του τους οιωνούς. Εχει κερδίσει ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με ανατροπές, έχει την πιο στρωμένη και σοβαρή ομάδα στο πρωτάθλημα και έχει και την συμπαράσταση του κόσμου του ΠΑΟ που ζητά μόνο νίκες. Γιατί έτσι κερδίζονται τα πρωταθλήματα.    

Πρεμιέρα του γνωστού Μίτσελ

Και αυτή την αγωνιστική ο Ολυμπιακός, στο παιγνίδι με τον Ατρόμητο, έμοιαζε να κάνει προετοιμασία, όπως σε όλα τα μέχρι τώρα παιγνίδια του στο πρωτάθλημα. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά φάνηκε και τι είδους ομάδα μπορεί να έχει μετά την προετοιμασία, ίσως γιατί στον πάγκο του ήταν ο Μίτσελ που στην πρεμιέρα του φρόντισε να μας θυμίσει ποιος είναι και το πιστεύει για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αρχίζοντας από αυτό το τελευταίο ο Μίτσελ πιστεύει πως για να το διεκδικήσει μια ομάδα το πρωτάθλημα πρέπει να βάλει γκολ – τα άλλα έπονται. Πιστεύει επίσης πως στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος όλα επιτρέπονται. Με κριτήρια στενά ποδοσφαιρικά η ενδεκάδα που παράταξε κόντρα στον Ατρόμητο δεν είχε και μεγάλη λογική. Το 4-2-2-2 (μην πω 4-2-4), για ομάδα που στην άμυνα ταλαιπωρείται δεν έμοιαζε η καλύτερη λύση, όμως ο Ισπανός δεν σκέφτεται με βάση τα σχήματα και τις καθιερωμένες διατάξεις: σκέφτεται πως θα λύσει προβλήματα. Για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης ομοιογένειας χρησιμοποίησε στην αρχική ενδεκάδα οκτώ «παλιούς» - πράγμα παράξενο για ομάδα που έχει κάνει σε ένα καλοκαίρι είκοσι μεταγραφές. Θεώρησε πως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη κάλυψης των ακραίων της άμυνας (του Βρσάλικο και του Ρεάπτσουκ), παρά της κάλυψης των στόπερ: για αυτό βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα ο Μασούρας και ο Βρουσάι κι έπαιξε ο Ολυμπιακός με ένα χαφ λιγότερο. Κι ακριβώς επειδή κρίνει πως κυρίως η ομάδα χρειάζεται γκολ έβαλε τον Μπακαμπού δίπλα στον Ελ Αραμπί.

Έκανε όμως κι άλλα. Η πρώτη του αλλαγή ήταν ο Βαλμπουενά – διότι η ιεραρχία πρέπει να τηρείται. Τον Ελ Αραμπί δεν τον άλλαξε στο ημίχρονο τιμωρώντας τον για την χαλαρότητα στην εκτέλεση του πρώτου και χαμένου πέναλτι, όπως πολλοί νόμιζαν, αλλά γιατί τραυματίστηκε: το πόσο θα λείψει θα το μάθουμε σήμερα. Τον Βρσάλικο τον άφησε στο γήπεδο 90 λεπτά. Εδωσε χρόνο συμμετοχής στον Αμπουμπακάρ Καμαρά που ήθελε να τον δει και φρόντισε να σηκώσει για ζέσταμα ακόμα και τον Μαρσέλο για να ζεστάνει το Καραϊσκάκη. Οι νεοφερμένοι θα πρέπει να περιμένουν την ώρα τους: προέχουν οι βαθμοί.

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2022/10/02/797482/main/3619050.jpg

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να κερδίσει με τεράστιο σκορ: πέτυχε δυο γκολ, έχασε ένα πέναλτι, έχασε έξι τουλάχιστον τεράστιες ευκαιρίες για γκολ – τις τέσσερις ο σκόρερ των δυο γκολ Μπακαμπού. Για πρώτη φορά δεν κινδύνεψε και σοβαρά στην άμυνα: ο Τζολάκης μια φορά που χρειάστηκε έδειξε τα ρεφλέξ του.

Ο Μίτσελ δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, αλλά έδειξε αμέσως τι θέλει: πίεση, γρήγορο ποδόσφαιρο και γκολ. Βέβαια το πρόγραμμα είναι βουνό. Ο Ολυμπιακός περιμένει την Καραμπάκ, πάει ένα ταξίδι στο Ηράκλειο όπου θα αγωνιστεί με τον ΟΦΗ που μετά την ήττα του στην Τρίπολη καίγεται για βαθμούς, υπάρχει μετά ένα δεύτερο ταξίδι (στο Μπακού, πραγματική Οδύσσεια…), και μετά ένα ματς με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Ο Ισπανός ξέρει πως δύσκολα η ομάδα του θα παρουσιάσει γρήγορα συνοχή και αυτοματισμούς: θα ποντάρει στους ανά περίσταση κατάλληλους. Ελπίζοντας πως οι Σισέ, Παπασταθόπουλος θα είναι σοβαροί όσο χθες, ο Χουάνκ θα βάζει ψιλοβελονιές κι ο Μπακαμπού γκολ.   

Μικρές αντοχές στην πίεση

Στους χαμένους της αγωνιστικής κι ο Αρης. Ο Αλαν Πάρντιου, στο ουσιαστικά πρώτο παιγνίδι του παίρνει κακό βαθμό: η ιδέα να αντικαταστήσει τον Μπράμπετς με τον Πίρσμαν αποδείχτηκε μια καταστροφή – ελαφρώς χειρότερη από αυτή του να μην ξεκινήσει ο Γκρέι και να παίξει ο Αρης χωρίς φορ. Ο Βόλος είδε ένα Αρη μπερδεμένο και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το τρίο Φερνάντεζ, Μπαριέντος, Ντέλετιτς, συνεπικουρώντας τον Οσέγκοβιτς που έχει κάνει τους πάντες να ξεχάσουν τον Φαν Φέερτ, στο μισάωρο είχε στείλει το δείκτη του σκορ στο 2-0. Οι παρεμβατικές κινήσεις του Πάρντιου στο δεύτερο ημίχρονο (προβλέψιμες και απλές) ελάχιστα άλλαξαν τα πράγματα – παρά την εδαφική υπεροχή του Αρη ο Βόλος κέρδισε εύκολα κι έχει βάλει πλώρη για εξάδα. Στις έξι πρώτες αγωνιστικές έχει ήδη κόψει βαθμούς από τον Ολυμπιακό κι έχει κερδίσει ΑΕΚ και Αρη: αν σε play off είχε τέτοια αποτελέσματα θα χτυπούσε έξοδο στην Ευρώπη. Κι ο Αρης; Ο Αρης μοιάζει να μην αντέχει την πίεση του αποτελέσματος: τα καταφέρνει καλά εκεί που δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει βαθμούς, αλλά μπλέκει εκεί που προκύπτει το πρέπει της νίκης. Η εμφάνισή του στο Βόλο δεν είχε μεγάλες διαφορές με αυτή που έκανε στο Αγρίνιο: προσπάθησε να επιβάλει τον ρυθμό του αρχικά, πλήρωσε αμυντικά λάθη που πέρυσι σπάνια έκανε, και όταν σουλουπώθηκε ήταν αργά. Υπο αυτό το πρίσμα το επόμενο ματς, αυτό με την ΑΕΚ στο Βικελίδης, είναι κλειδί για τη συνέχεια του.                  

 Η δεύτερη πρεμιέρα

Σήμερα η ΑΕΚ κάνει δεύτερη πρεμιέρα στο ΟΠΑΠ Αρίνα με αντίπαλο τον Ιωνικό: θέλει νίκη για να περάσει δεύτερη. Το ματς είναι Χριστιανοί με λιοντάρια – ο Ιωνικός για να τα καταφέρει πρέπει να γίνουν θαύματα. Κατά παραγγελία τέτοια δεν γίνονται…