Λέγε ό,τι θες λέγε...

Λέγε ό,τι θες λέγε...


Ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων του αθλητισμού που αυτές τις μέρες έδωσαν  ωραίες συνεντεύξεις γιατί απλά έχουν αρκετό χρόνο. Ο Βασιλακόπουλος συνεντεύξεις δίνει και πολλές: αν μπορεί να μονολογεί χωρίς να του γίνει η παραμικρή ένσταση δεν αρνείται να μιλήσει ποτέ. Η τελευταία του συνέντευξη είναι ποταμός. Που μάλλον ξεραίνεται, αλλά δεν έχει σημασία.

Ο ισόβιος πρόεδρος της ΕΟΚ έχει ένα σπάνιο χάρισμα: μπορεί να μιλάει για όλα, απλά για να σε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητος. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ο Βασιλακόπουλος μπορεί να σου πει ότι η οργάνωση των επαγγελματικών κατηγοριών του μπάσκετ δεν είναι δουλειά της ΕΟΚ και μετά να σου μιλάει ένα τέταρτο για το τι πρέπει να γίνει στην Α1! Το έκανε και τώρα. Μολονότι η A1 είναι ευθύνη του ΕΣΑΚΕ ο πρόεδρος είπε όχι απλά τη γνώμη του, αλλά έδωσε κι ένα ολόκληρο πλάνο για τη λειτουργία της. «Στην Α1 έχει μπει λουκέτο με ομόφωνη απόφαση των ομάδων. Έχουν διακόψει το πρωτάθλημα. Παραμένουν τα διαδικαστικά ανόδου, υποβιβασμού, τα οποία θα αποφασιστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι θέμα ημερών. Θα είναι λιγάκι άδικο να μην αναδειχθεί πρωταθλητής, όπου είναι εμφανέστατο το ποιος προηγείται. Θα είναι και κάπως άδικο να μην ανεβάσεις ομάδες. Θα πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί. Πρέπει να μείνουν όλες οι ομάδες της Α1 και να ανέβουν από την Α2 αυτές που προβιβάζονται. Για μένα, αυτό που κάνω είναι τίμιο. Η Α1 θα πρέπει να έχει 16 ομάδες του χρόνου» είπε, για ένα θέμα το οποίο θυμίζω είναι άλλων αρμοδιότητα. Σε ποιο θέμα έχει κι ο ίδιος ευθύνη και θα πρεπε να τοποθετηθεί; Στο ζήτημα της επιστροφής του Ολυμπιακού στην Α1. Μόνο που πρέπει να το κάνει μιλώντας υπεύθυνα, ως πρόεδρος που προκάλεσε με την στάση του την φυγή του Ολυμπιακού από την Α1, κι όχι με υπεκφυγές και ντρίπλες. Και κάνοντας φυσικά κάτι που δεν συνηθίζει, δηλαδή αυτοκριτική.

 

Φταίνε οι κακοί Αγγελόπουλοι…

Τι είπε επί του προκειμένου στην τελευταία του συνέντευξη ο Βασιλάκόπουλος; Οτι ο ίδιος θέλει να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στην Α1, αλλά φταίνε για τη μη εξεύρεση λύσης οι κακοί Αγγελόπουλοι. «Έχω προσπαθήσει μέσω τρίτων να μιλήσω με τους κ. Αγγελόπουλους, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Είναι απώλεια και πληγή μεγάλη, που ελπίζω να διορθωθεί. Δεν έχω άλλη απάντηση» είπε όταν τον ρώτησαν αν υπάρχει πεδίο συζήτησης για επιστροφή του Ολυμπιακού. Το να λέει ένας πρόεδρος ομοσπονδίας πως χρειάζεται μεσολάβηση τρίτων για να μιλήσει με την διοίκηση μιας ομάδας είναι έτσι κι αλλιώς θλιβερό, πρώτα από όλα για το κύρος της ομοσπονδίας που διοικεί. Αλλά είναι ακόμα περισσότερο δυσάρεστο να κάνει ο πρόεδρος ότι δεν καταλαβαίνει τι έγινε και ποιες είναι οι ευθύνες του.

Θυμόμαστε όμως τι έγινε

Ο Ολυμπιακός δεν αποχώρησε από την Α1 γιατί οι Αγγελόπουλοι δεν έβρισκαν τον πρόεδρο της ΕΟΚ για να συζητήσουν. Επίσης ο Ολυμπιακός δεν θα επιστρέψει στην Α1, αν οι Αγγελόπουλοι αρχίσουν να συζητάνε μαζί του: δεν χρειάζονται συζητήσεις, χρειάζονται από τη μεριά του Βασιλακόπουλου συγκεκριμένες πράξεις. Ο Ολυμπιακός αποχώρησε καταγγέλλοντας τρεις συγκεκριμένους διαιτητές, που ήταν πλέον αδύνατο να διευθύνουν παιγνίδια του, διότι η οργή που προκαλούσε σε διοικούντες, οπαδούς, παίκτες και προπονητές της ομάδας η παρουσία τους ήταν μη διαχείριση. Έναν από δαύτους, όταν η Επιτροπή διαιτησίας τον έβαλε σε ένα ματς, είδε ότι τον περίμεναν στο ΣΕΦ δέκα χιλιάδες οπαδοί και κάτι ώρες πριν το ματς αρχίσει, το βάλε στα πόδια – πάλι καλά και για τον ίδιο και για το μπάσκετ. Η θέση του Ολυμπιακού δεν ήταν ένα καπρίτσιο που πέρασε: η ομάδα είχε ζητήσει αλλαγές στην ΚΕΔ και ξένους διαιτητές στα μεγάλα ματς. Η ευθύνη της διαιτησίας ανήκει απόλυτα στην ομοσπονδία και σε κανένα άλλο.

Δεν έχει κάνει τίποτα

Τι έκανε ο Βασιλακόπουλος όταν ο Ολυμπιακός έθεσε τα αιτήματα του; Απολύτως τίποτα. Προτίμησε να καλύψει τους διαιτητές του, λες και είχε απέναντί τους κάποια υποχρέωση, και με τον τρόπο του έδειξε στον Ολυμπιακό πως δεν τον σέβεται, δεν τον υπολογίζει και δεν τον θέλει στην Α1. Αργότερα η ΕΟΚ αρνήθηκε και το αίτημα της ομάδας να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Α2 με διαφορετικό όνομα μιλώντας για διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται κτλ κτλ. Ο Βασιλακόπουλος, αν όντως ήθελε να δείξει ότι σέβεται τον Ολυμπιακό και αναγνωρίζει το μέγεθός του, θα πρεπε, το λιγότερο, να έχει ζητήσει από την ΚΕΔ του να στείλει σπίτι αυτούς τους διαιτητές. Δεν το έκανε και μιλάει για ανάγκη συζητήσεων μέσω τρίτων κτλ. Δεν έχει καταλάβει ακόμα πως για κάποιους αληθινά μεγάλους συλλόγους η συνέπεια έχει μεγαλύτερη αξία από το νταραβέρι. Δεν είναι όλοι οι παράγοντες ίδιοι. Και ευτυχώς.

Ο ρόλος του προστάτη

Ο Βασιλακόπουλος από την πρώτη μέρα της κρίσης ζητά μια άνευ όρων παράδοση του Ολυμπιακού στις επιταγές του: ας καταλάβει ότι αυτά δεν γίνονται. Κι ας μην απορεί για το ότι, όπως λέει, ψηφίστηκαν ειδικοί νόμοι για να φύγει από την ομοσπονδία: τους προκάλεσε ο ίδιος με την απερίγραπτη ζημιά που έκανε στο μπάσκετ βάζοντας τρεις διαιτητές πάνω από ένα μεγάλο σύλλογο. Ωστόσο ομολογώ ότι ο ίδιος έκανε πάντα, έστω και δια της τεθλασμένης, σαφείς τις θέσεις του: δεν έχω ακόμα καταλάβει επί του προκειμένου τι πιστεύουν οι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρεία της ΕΟΚ, δηλαδή ο Φασούλας, ο Λιόλιος και ο Σγουρός, που φέρεται κι αυτός έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία. Για την ώρα ακούω διάφορα, αλλά τίποτα από δαύτους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν προτιμούν κι αυτοί από τον Ολυμπιακό, το ρόλο του προστάτη μιας κλίκας, ας μας το πουν να το ξέρουμε…           

Ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να ζητήσει τίποτα: πρώτος υπέγραψε την απόφαση των ομάδων της Α2 να σταματήσουν το πρωτάθλημα. Του χρόνου θα είναι καλύτερος, έχει πλέον οργανώσει τη δομή του, θα χρησιμοποιήσει την Α2 για να βελτιώσει τα πιτσιρίκια του, θα εμφανιστεί στην Ευρωλίγκα με μια ομάδα δυνατότερη και μαθαίνω ότι θα κάνει δτο προσθήκες εντυπωσιακές. Φυσικά ο σύλλογος δεν ξεχνάει κανένα και τίποτα. Η μόνη του υποχρέωση είναι να παραμείνει συνεπής. Όχι μόνο απέναντι στις αρχές του, αλλά κι απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του που την απόφαση του να φύγει από το χρεοκοπημένο πανηγύρι της Α1 την στήριξαν. Ο Ολυμπιακός πρέπει να σεβαστεί την ιστορία του. Στην οποία ο Βασιλακόπουλος θα έχει πάντα θέση – όχι φυσικά την καλύτερη. Για τους λόγους που κάνει ότι δεν ξέρει…