Κάτι χρειάζεται να ξαναδεί...

Κάτι χρειάζεται να ξαναδεί...


Μετά την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που αγωνίστηκαν στα play off του Τσάμπιονς λιγκ διατηρώντας απέναντι στην Αντβέρπ και την Μπράγκα ζωντανές τις ελπίδες τους για πρόκριση, απόψε παίρνουν την σκυτάλη για να δώσουν το παρών ο μεν Ολυμπιακός στα play off του Γιουρόπα λιγκ, ο δε ΠΑΟΚ στα προκριματικά του UEFA Conference League. Και οι δυο ομάδες έχουν αντιπάλους ομάδες χειρότερες από αυτές που απέκλεισαν στους προηγούμενους γύρους. Η σερβική Τσουκαρίτσκι δεν έχει σχέση με την Γκενκ. Η σκωτσέζικη Χαρτς, παρά την μεγάλη ιστορία της, είναι λιγότερο επικίνδυνη από την Χάιντουκ. Ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ έχουν αντίπαλο τον εαυτό τους. Αρκεί να προσέξουν μια δυο λεπτομέρειες.

Η άπειρη κι ο καινούργιος

Η Τσουκαρίτσκι ξεκίνησε μετριότατα την σεζόν της στη Σερβία και μάλιστα άλλαξε και προπονητή παρόλο που δεν συμπληρώθηκε μήνας από την έναρξη των αγωνιστικών της υποχρεώσεων. Το σερβικό πρωτάθλημα, πλην του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν που παραμένουν σοβαρές ομάδες, άλλες ομάδες αξιόλογες δεν έχει. Η αντίπαλος του Ολυμπιακού, θα εμφανιστεί με ένα δυο παίκτες που είναι καλή με τη μπάλα στα πόδια, αλλά δεν έχει σοβαρές εμπειρίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πράγμα που σημαίνει πως για να κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό πρέπει να τον βρει σε κακό βράδυ. Από την άλλη όμως κι ο Ολυμπιακός για να απλοποιήσει τα πράγματα απόψε πρέπει να κάνει το καλύτερό του εφετινό παιγνίδι. Κυρίως επιθετικά.

Ο Ολυμπιακός είναι λογικό στο ξεκίνημα της σεζόν να έχει επιθετικά προβλήματα, όχι τόσο γιατί έχει καινούργιους παίκτες αλλά γιατί έχασε μερικούς πραγματικά χρήσιμους. Απέναντι στον Πανσερραϊκό ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο είχε μόνο μια μεταγραφή του, τον Αλεξανδρόπουλο – παρόλα αυτά δεν είχε ούτε ένταση, ούτε καθαρό μυαλό. Όταν μια ομάδα σε ένα καλοκαίρι χάνει τον πρώτο της σκόρερ (δηλαδή τον Μπακαμπού), τέσσερις μέσους της που πέρυσι έπαιξαν πολύ (τον ΕμΒιλά, τον Χουάνκ, τον Σαμασέκου και τον Χάμες) και δεν έχει προσθέσει παίκτες στην επίθεσή της είναι σαν να παίζει με τους περσινούς αναπληρωματικούς της. Ο Φορτούνης, ο Μασούρας, ο Μπιέλ κι ο Ελ Αραμπί δεν είναι ακριβώς αναπληρωματικοί – κι αυτό είναι η τύχη του Ολυμπιακού. Το πρόβλημα είναι ότι από χαρακτηριστικά αυτοί πρεσάρουν ελάχιστα και παίζουν καλά όταν ομάδες να τους περιμένουν με στατικές άμυνες. Η ελπίδα του Ολυμπιακού απόψε είναι το Καραϊσκάκη που θα ναι γεμάτο να τρομάξει τους Σέρβους και να τους υποχρεώσει σε παθητικό ρόλο. Οσο πιο μεγάλη κατοχή μπάλας κάνει ο Ολυμπιακός τόσο πιο εύκολο θα του είναι να κερδίσει.  

https://www.to10.gr/wp-content/uploads/2023/08/5944562.jpg

Κάποιες απαραίτητες αλλαγές

Ο Ολυμπιακός επιθετικά δυσκολεύτηκε και στα τρία ματς που έδωσε στο ξεκίνημα της σεζόν γιατί σε κανένα από αυτά δεν έκανε ένα πλήρες επιθετικό παιγνίδι: έπαιξε σωστά κατά διαστήματα. Στα δυο ματς με την Γκενκ σκόραρε στο πρώτο στο Καραϊσκάκη ακριβώς  με την έναρξη με τον Φορτούνη στο δε δεύτερο, στο Βέλγιο, βρήκε με τον Αλεξανδρόπουλο το γκολ πρόκρισης στις καθυστερήσεις. Στο πρώτο ματς με την Γκενκ δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το γρήγορο γκολ για να λυθεί κυρίως γιατί οι αντεπιθέσεις του ήταν αργές και προβλέψιμες: στη μεσαία γραμμή έτρεχε μόνο ο Μαντί Καμαρά. Στο δε δεύτερο άργησε βασανιστικά να βρει το γκολ της πρόκρισης παρότι παίζοντας με παίκτη παραπάνω πήρε τη μπάλα και πίεσε. Με τον Πανσερραϊκό απλά βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο όταν στο γήπεδο βρέθηκαν αρκετοί με ικανότητα στις προσωπικές ενέργειες – η οργάνωση ήταν ελλιπέστατη.  Αν απόψε μπορέσει να δείξει τα λίγα καλά που έδειξε στα ματς που προηγήθηκαν μπορεί να παίξει καλύτερα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει δυνατά (όπως στο πρώτο ματς με την Γκενκ) και να κυνηγήσει γκολ μέχρι το τέλος (όπως στο δεύτερο). Θα χρειαστεί επίσης προσωπικές ενέργειες όπως με τον Πανσερραϊκό. Η ερώτηση είναι με ποιους αυτά θα τα κάνει.

Ο Μαρτίνεθ είπε την Κυριακή ότι από τον Ολυμπιακό λείπει όχι μόνο η τελευταία πάσα αλλά και η προτελευταία. Περιμένει πάντα ενισχύσεις, αλλά για να παρουσιάσει ένα καλύτερο επιθετικά τον Ολυμπιακό πρέπει να δει κι αυτός λίγο κάποιες επιλογές του. Στα πρώτα ματς της σεζόν δείχνει μια υπερβολική εμπιστοσύνη στον Καρβάλιο, ενώ ο Μπιέλ στο λίγο που έχει αγωνιστεί έχει δώσει πιο πολλά από τον Πορτογάλο. Ο Φορτούνης ως εξτρέμ δυσκολεύεται να προσφέρει: ήταν χρήσιμος ως «δεκάρι» στα τελευταία λεπτά στο ματς στο Βέλγιο και φυσικά όσο αγωνίστηκε με τον Πανσερραϊκό – είναι δύσκολο για το Φορτούνη να προσφέρει σε ευρωπαϊκά ματς απέναντι σε δυο κόφτες, αλλά είναι πάντα καλύτερος του Καρβάλιο. Ισως η ταχύτητα του Βρουσάι απόψε (απόντος του τιμωρημένου Ροντινέι και του τραυματία Ανδρούτσου) να είναι χρήσιμη στα δεξιά. Μου φαίνεται επίσης ότι ανάμεσα στον Ιμπόρα και τον Μαντί Καμαρά μάλλον ο δεύτερος πρέπει να πάρει πιο πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες και δεν ξέρω αν ο Αλεξανδρόπουλος είναι έτοιμος για βασικός και μάλιστα στη θέση του Χουάνκ. Και δεν συζητώ για τον Ελ Αραμπί: όσο κι αν μεγάλωσε παραμένει ο μόνος αξιόπιστος παίκτης περιοχής για την ώρα. Κυρίως ο Ολυμπιακός χρειάζεται καθαρό μυαλό. Τίποτα στο ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι αυτονόητο.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/08/paok-haintouk-scaled.jpg

Μαχητικοί αλλά Σκωτσέζοι

Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ο ΠΑΟΚ όχι. Διαβάζω πολλά και διάφορα για την πιθανότητα να διορθωθεί σοβαρά η θέση της Ελλάδας στην βαθμολογία της UEFA μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα τα οποία έχουν οι ελληνικές ομάδες στους εφετινούς καλοκαιρινούς προκριματικός στους οποίους χάσαμε μόνο τον Άρη. Ωστόσο για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να προκριθεί ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου αν αποκλείσει την Χαρτς θα βρεθεί στους ομίλους του UEFA Conference League. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά μπορεί και στη συνέχεια της διοργάνωσης να κάνει πολλούς βαθμούς διότι ό,τι και να συμβεί θα βρει στον όμιλο τρεις ομάδες του χεριού της. Δεν μπορεί κανείς να το πει αυτό για την AEK και τον Παναθηναϊκό που μπορεί να αγωνιστούν ή στο Τσάμπιονς λίγκ στο Γιουρόπα λιγκ, αλλά ούτε και για τον Ολυμπιακό στην περίπτωση που αυτός βρεθεί στο Γιουρόπα λιγκ. Θυμίζω ότι ο Ολυμπιακός που πέρσι ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που κατάφερε να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό όμιλο, στο Γιούροπα λιγκ δεν έκανε νίκη και όχι τυχαία. Με την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων χρειάζεται τύχη για να βρεις εύκολους αντιπάλους στο Γιουρόπα λιγκ - για το Τσάμπιονς λιγκ δεν το συζητώ καν. Ενώ για τον ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League προβλέπω μια μεγάλη πορεία: τρεις τέσσερις καλές ομάδες που υπάρχουν σε αυτό θα αποκλειστούν στα προκριματικά του αφού έχουν προκύψει καλά ζευγάρια.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να προσέξει πολύ στα δύο παιχνίδια με τους Σκωτσέζους, αλλά αν δεν δεχτεί γκολ μπορεί να τα κερδίσει και τα δύο. Η Χαρτς είναι μια παράξενη ομάδα που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην επίθεση σε ένα σπουδαίο σέντερ φόρ τον Λορις Σάνκλαντ: όλοι αυτόν προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον «ταΐσουν» γιατί είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά όχι και κακός με την μπάλα στα πόδια. Είναι μια πεισματάρα ομάδα έδρας – τίποτα περισσότερο. Προσοχή όμως: η Χάρτς απέκλεισε την Ρόζεμποργκ χωρίς να είναι καλύτερη σε κανένα από τα δύο παιχνίδια. Αυτό από μόνο του μάρτυρα ότι πρόκειται για μια ομάδα μαχητική που δεν παρατάει τίποτα. Ωστόσο η ποιότητα της δεν συγκρίνεται με αυτή της Χάιντουκ που θυμίζω πως παρά τις ευκαιρίες που δημιούργησε δεν κατάφερε να σκοράρει σε κανένα από τα δύο παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Για τον ΠΑΟΚ αυτά τα ματς πρέπει να είναι οδηγός. Το κακό είναι ότι η άμυνα του θα είναι πάλι διαφορετική. Το καλό ότι στο γήπεδο θα βρίσκονται ο Κωνσταντέλιας, ο Ζίφκοβιτς, ο Μπράντον Τόμας λογικά και ο Νάρεϊ. Ο Λουτσέσκου περιμένοντας μεταγραφές. Αλλά πρέπει να νοιώθει τυχερός που έχει τους τέσσερις αυτούς. Που είναι δεμένη τετράδα και νωρίς σε καλή κατάσταση.