Κατερίνα Στεφανίδη δεν σε αξίζουμε…

Κατερίνα Στεφανίδη δεν σε αξίζουμε…


Στις 24 του περασμένου Σεπτεμβρίου η Κατερίνα Στεφανίδη, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ και δύο νεαροί αθλητές από την Ελλάδα, ο Μανώλης Καραλής και ο Οδυσσέας Μουζενίδης, ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφιοι για τον τίτλο των κορυφαίων αθλητών της Ευρώπης στη σεζόν που ολοκληρώθηκε: η Στεφανίδη θα διεκδικούσε τον τίτλο της «καλύτερης Ευρωπαίας της χρονιάς», οι άλλοι δυο τον τίτλο του «Ανερχόμενου Αθλητή της χρονιάς». Η Κατερίνα Στεφανίδη βρέθηκε στη σχετική λίστα γιατί μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο και το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κέρδισε και το χρυσό στο Παγκόσμιο κλειστού στο αγώνισμά της. Ο Καραλής βελτίωσε φέτος τρεις φορές την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών παγκοσμίως στο επί κοντώ στην κατηγορία των Παίδων, ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων. Ο Μουζενίδης ήταν υποψήφιος χάρη στο χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ έκανε και πανελλήνιο ρεκόρ τόσο στην κατηγορία των Παίδων, όσο και στην κατηγορία των Εφήβων.

Συνυποψήφιες με μεγάλα ονόματα

Οι δυο πιτσιρικάδες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την σχετική ψηφοφορία, όμως και μόνο το ότι προτάθηκαν αποτελεί σημαντική επιτυχία. Η Στεφανίδη είχε συνυποψήφιες που έκαναν σπουδαίες χρονιές. Ηταν μαζί της στην ίδια λίστα η Ρουθ Μπεϊτία (Ισπανία/ύψος), η Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία/δισκοβολία), η Ανίτα Βλόνταρτσικ (Πολωνία/σφυροβολία), η Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο/έπταθλο), η Σάρα Κόλακ (Κροατία/ακοντισμός), η Ντάφνε Σίπερς (Ολλανδία/100μ.-200μ), η Ιβάνα Σπάνοβιτς (Σερβία/μήκος), η Σάρα Σλοτ Πέτερσεν (Δανία/400μ.εμπ) και η Ανίτα Μάρτον (Ουγγαρία/σφαιροβολία). Η είδηση της πρότασης πέρασε τότε στα ψιλά: κανένας σχεδόν δεν ασχολήθηκε. Η Στεφανίδη κέρδισε τον τίτλο το περασμένο Σάββατο στο Βίλνιους και η πολιτική ηγεσία της χώρας με tweet και αναρτήσεις έσπευσε να της πει συγχαρητήρια. Η επιτυχία της έμεινε για ελάχιστη ώρα στις βιτρίνες των μεγάλων μας αθλητικών sites και ελάχιστες ήταν οι εφημερίδες της Κυριακής που την ανέδειξαν μ’ ένα πρωτοσέλιδο χτύπημα: δεν περίσσευε άλλωστε χώρος, αφού είχαμε να προβάλουμε τα κατορθώματα των διαιτητών του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Μονό η Ισινμπάγεβα

Η Στεφανίδη, μετά τη βράβευσή του, έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Instagram ευχαρίστησε τον άντρα της για την επιτυχία, καθώς και όσους την ψήφισαν: έκανε και χιούμορ ζητώντας την καταμέτρηση των ψήφων αφού κατά τη γνώμη της άλλες έπρεπε να κερδίσουν. Στην ψηφοφορία ψηφίζει το κοινό στα Social Μedia της IAAF, το συμβούλιο της IAAF και τα μέλη της "οικογένειας" της IAAF (αθλητές, προπονητές, ομοσπονδίες κτλ). Η Στεφανίδη ήταν η εκλεκτή όλων και μπράβο της: την ψήφισε το κοινό, οι συναθλητές της και η ίδια η IAAF. Το κατόρθωμα της είναι τεράστιο γιατί κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης σε μια χρονιά που είχε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κι όλες οι αθλήτριες για αυτό προετοιμάστηκαν. Η Στεφανίδη πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο και κέρδισε στη συνέχεια και το Diamond League, ενώ βελτίωσε και το ρεκόρ της: μόνο η Ελενα Ισινμπάγεβα έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Κι όμως πριν την νίκη της κανείς σχεδόν δεν είχε ασχοληθεί με την συγκεκριμένη ψηφοφορία, λες κι είμαστε μια χώρα με αθλήτριες που παίρνουν τέτοιους τιμητικούς τίτλους κάθε χρόνο. Αν η Στεφανίδη δεν είχε επικρατήσει στην ψηφοφορία και ήταν π.χ τρίτη, γεγονός κι αυτό εξαιρετικά σπάνιο αφού ποτέ Ελληνίδα δεν είχε βρεθεί τόσο ψηλά, η είδηση μάλλον δεν θα τύγχανε καμίας απολύτως προβολής – άλλωστε και με τους δυο μικρούς δεν ασχολήθηκε κανένας. Αν από την άλλη, η Στεφανίδη έκανε μια δήλωση για το νομοσχέδιο για τη χρήση κάνναβης (το αν ήταν υπέρ ή κατά δεν θα είχε καμία σημασία…) θα έφτανε να γίνει πεντάλεπτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, όπως οι δηλώσεις του Τσιάρτα για τις αλλαγές φύλου.   

Τι διάβολο μας συμβαίνει

Το θέμα δεν είναι φυσικά η Στεφανίδη: είναι ότι κάτι μας συμβαίνει ως πολίτες αυτής της χώρας εδώ και χρόνια. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε γίνει πλέον όλοι καταναλωτές αθλιοτήτων, που ονομάζονται ακόμα «ειδήσεις», γιατί στερέψαμε και από λέξεις. Πιστεύω ότι η σχέση μας με αυτό που αποκαλείται «είδηση» θυμίζει συμπεριφορά πεινασμένης αγέλης λύκων που διψάει για δυστυχία, συμφορές και φτήνια. Παλιά διανοητές σοβαροί έβγαζαν το ψωμί τους κατηγορώντας τα Media ότι πουλάνε «αίμα και σπέρμα», ότι χειραγωγούν τον κόσμο και τον κατευθύνουν στην ευτέλεια. Η δημοσιογραφία του διαδικτύου ήρθε ν αποδείξει ότι και τότε και τώρα συμβαίνει το ίδιο: κανείς δεν κατευθύνει το κοινό, αλλά όλοι τρέχουν πίσω του – τότε για λίγα φύλλα παραπάνω, τώρα για κάμποσα κλικ. O κόσμος, απαίδευτος και γοητευμένος από την χυδαιότητα, έλκεται ολοένα και πιο πολύ από την ασχήμια, την νοσηρότητα, την φρίκη και την αρλούμπα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως προσμονή για θετικές ειδήσεις: όλοι ζούμε για να πάρουμε θέση σε στρατόπεδα μίσους, έτοιμοι να τσακωθούμε, να κάνουμε viral οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει διχασμούς, αποστροφή, οργή ή έστω κάποιο ανάθεμα. Η Στεφανίδη ψηφίστηκε κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης, αλλά εδώ αθλητικές ειδήσεις είναι το πέναλτι του Ευαγγέλου και οι αποβολές του Παπαδόπουλου: η δημοσιότητα της είδησης αυτής είναι μικρότερη από το φτύσιμο του Κούγια στον Ελ Καντουρί και στα μούτρα μας. Οσο για την περίφημη παρεμβατικότητα του κοινού και τα σχόλια του, τα διαβάζεις κι αναρωτιέσαι που διάβολο ζεις. Πριν λίγο καιρό ένας κακομοίρης στο μυαλό και σκατόψυχος ταυτόχρονα επιτέθηκε στην Στεφανίδη, γιατί πήγε στην Αμερική να σπουδάσει και να γίνει πρωταθλήτρια κι αυτή του απάντησε με λεπτομέρειες για το πόσο πληρώνει για να προπονείται και ποιες είναι οι δυσκολίες που έχει στο ΟΑΚΑ. Το κανε γιατί έχει καλή ανατροφή: κάποια άλλη θα του απαντούσε «άντε χάσου» και μετά η είδηση ότι η πρωταθλήτρια απάντησε οργισμένα σε θαυμαστή της θα έκανε το γύρο του διαδικτύου: «δεν πιστεύτε την απάντηση που έδωσε κτλ κτλ». Και είναι δεδομένο ότι κάποια σούργελα θα τσακωνόντουσαν κιόλας με βάση την αντίδρασή της.     

Και τον τίτλο της κορυφαίας

Στις 3 Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν, η Κατερίνα Στεφανίδη μαζί με άλλες εννέα αθλήτριες επιλέχτηκε από την IAAFF για να διεκδικήσει και τον τίτλο της κορυφαίας της χρονιάς στον κόσμο: τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24 Νοεμβρίου στο Μόντε Κάρλο. Αυτή τη φορά ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρότερος, αφού στη λίστα υπάρχουν και άλλα μεγάλα αστέρια, όπως η Αλμάζ Αγιάνα από την Αιθιοπία σχεδόν ανίκητη στα 5.000 και στα 10.000μ, η Σάλι Πίρσον από την Αυστραλία και οι επιτυχίες της στα 100μ. εμπόδια, η Αμερικάνα σταρ του μήκους Μπρίτνεϊ Ρις. Μακάρι η Στεφανίδη να τα καταφέρει και πάλι: το αξίζει. Πολύ αμφιβάλω αν αξίζουμε εμείς που διψάμε για κιτρινίλα, θλίψη και μιζέρια, την Κατερίνα και τις επιτυχίες της…