Και στο τέλος κερδίζει ο ΠΑΟΚ...

Και στο τέλος κερδίζει ο ΠΑΟΚ...


Καμία ελληνική ομάδα δεν έχασε χθες βράδυ, αλλά μόνο ο ΠΑΟΚ κέρδισε. Το Γιουρόπα λιγκ μοιάζει κομμάτι δύσκολο για τις ελληνικές ομάδες – τουλάχιστον η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ που έφεραν ισοπαλίες με τον Αγιαξ και την Μακάμπι κρατάνε πρωτιές στους ομίλους τους. Ο Ολυμπιακός που προηγήθηκε 0-2 της Τόπολα και δεν την κέρδισε οφείλει να κάνει αυτοκριτική. Αν κι εφόσον τον ενδιαφέρει η συνέχεια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κάτι πρέπει να διορθώσει.

Ας δούμε μερικά πράγματα για τα πολύ γεμάτα χθεσινοβραδινά ματς. 

Θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Στάνκοβιτς

Για τον Ματίας Αλμέιδα είναι μια στιγμή που δεν την λες και την καλύτερη από τη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα. Πριν το ματς με τον Αγιαξ ο κόουτς της ΑΕΚ έχασε και τον Τζούμπερ, που τόσες λύσεις έχει δώσει στην ΑΕΚ και ως βασικός και ερχόμενος από τον πάγκο. Ωστόσο ο Αλμέιδα δεν στέκεται πολύ στους απόντες: μετράνε πάντα οι παρόντες. Σε σχέση με το ματς με τον ΟΦΗ υπήρξαν οκτώ αλλαγές. Μπροστά από τον Στάνκοβιτς βρέθηκε μετά από καιρό η έμπειρη τετράδα της άμυνας της ΑΕΚ (Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζησαφί). Και πίσω από τους Αραούχο και Πόνσε,  ο Σιμάνσκι με τον Πινέδα ως δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής κι ο Γκατσίνοβιτς (αριστερά) και ο Άμραμπατ (δεξιά) στις πτέρυγες.

https://www.aekfc.gr/Uploads/IMAGES/130725/AEK-AJAX-1-1-denlarge.jpg?lm=03130CA19EB94BAAF70BE54CFB270516

Εκτός από τον τραυματισμό του Τζουμπέρ υπήρξαν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στην αρχή. Ο Αγιαξ μπορεί να έχει προβλήματα, εξακολουθεί όμως να έχει και κάποιους πολύ καλούς παίκτες. Στο πρώτο ημίχρονο οι πιο γνωστοί από αυτούς βγήκαν μπροστά. Ο Σούτολο, που βρέθηκε για δεύτερη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια αφού είχε αγωνιστεί και την Ντιναμο Ζάγκρεπ, κατεύθυνε καλά την άμυνα, μπλόκαρε τον Πόνσε, κι ελευθέρωνε σωστά την μπάλα κάνοντας μη λειτουργικό το πρέσινγκ της ΑΕΚ. Ο Μπερχάουζ έτρεξε  την άμυνα της πρωταθλήτριας και ο Μπέρχβάιν κέρδισε πέναλτι στο 30΄ με το οποίο έκανε το 0-1. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στάνκοβιτς χρειάστηκε σε τέσσερις ακόμα περιπτώσεις αλλά το καλό για την ΑΕΚ ήταν ότι τελείωσε το ημίχρονο δείχνοντας τουλάχιστον καθαρό μυαλό στην επίθεση. Ο Πόνσε και ο Βίντα δεν τελείωσαν σωστά με κεφαλιές δυο καλά κατασκευασμένες φάσεις και όλοι περίμεναν ότι στο δεύτερο ημίχρονο. Κάτι θα άλλαζε. Κι όντως άλλαξε.

Η ΑΕΚ βελτιώθηκε στην ανασταλτική λειτουργία της με  τον Σιμάνσκι να μένει πιο πολύ μπροστά από τα στόπερ, παίζοντας κάτι σαν λίμπερο μπροστά από την άμυνα και με τον Πινέδα να ανεβαίνει πιο πολύ η ΑΕΚ έγινε και πιο επικίνδυνη. Παρά κάποια κενά, που υπήρξαν λόγος ο Στάνκοβιτς να έχει δουλειά και στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ έτρεξε πιο πολύ, πίεσε από το πλάι πιο ορθολογικά και ισοφάρισε στο 74΄ όταν ο Βίντα εκμεταλλεύτηκε μια σέντρα του Αμραμπατ. Ο Αλμέιδα επανασχεδίασε την ομάδα για την τελική επιθεση: ο Αραούχο έπαιξε φορ με τον Μάνταλο πίσω του, ο Ελίασον κι ο Αμπραμπατ βρέθηκαν στις πτέρυγες, κι ο Γιόνσον μπήκε για να κερδίσει τις δεύτερες μπάλες αφού ο Αγιαξ δυσκολευόταν να βγει σωστά. Η πρωταθλήτρια θα έπαιρνε την νίκη αν η καλύτερη ευκαιρία της δεν ολοκληρωνόταν με ένα κακό σουτ του Γιόνσον που δεν είναι γεννημένος σκόρερ. Παρά μια χαμένη ευκαιρία του Μπρόμπεί στο 52΄για το 0-2 και μια του Τέιλορ στο 81΄ο Αγιαξ στο τέλος φάνηκε πιο πολύ χαρούμενος με την ισοπαλία. Η ΑΕΚ πρέπει να βρει τρόπο να προσεγγίσει τα εντός έδρας παιγνίδια της καλύτερα: δεν έχει νίκη σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης απο την σεζόν 2010 - 2011 και μια νίκη με 3–1 με την Κροάσια. Κι από τότε έχει παίξει 13 ματς. Όχι και λίγα δηλαδή.

Δεν φτάνει μόνο η θέληση

Ο Ολυμπιακός πήγε στην Σερβία για να πάρει μια νίκη που θα τον κρατούσε ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης και θα έσβηνε εν μέρει την ήττα από την Φράιμπουργκ στο Καραϊσκάκη. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ήθελε τους πιο έμπειρους στο γήπεδο. Ετσι ως αντικαταστάτης του Φρέιρε προτιμήθηκε ο Ντόι, που αν και νεαρός έχει γνώση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ενώ αντί του Ορτέγκα έπαιξε ο Κίνι. Δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ο Πασχαλάκης, ο Ροντινέι, ο Ρέτσος που επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ, ο Καμαρά κι ο Έσε, που δεν μπορούν να λείπουν και η αναμενόμενη τετράδα της επίθεσης (Φορτούνης, Ποντένσε, Μασούρας, Ελ Κααμπί) ήταν κανονικά στο γήπεδο. Υπήρχε πολλή θέληση, αλλά η θέληση δεν φτάνει. Στην Ευρώπη λάθη δεν επιτρέπονται κι ο Ολυμπιακός έκανε τόσα ώστε δεν του έφτανε για να κερδίσει ούτε το 0-2 με το οποίο προηγήθηκε.    

https://www.novasports.gr/wp-content/uploads/2023/10/5990416-scaled.jpg

Ψαρωμένη και άπειρη η Τόπολα έκανε το λάθος να αφήσει την μπάλα στον Ολυμπιακό στην αρχή νομίζοντας ότι μπορεί να το χτυπήσει με αντεπιθέσεις: στο 16΄ κατάλαβε ότι τέσσερεις της επίθεσης του Ολυμπιακού άλλο που δεν ήθελαν. Ο Φορτούνης βρήκανε μια μπαλιά 30 μέτρων τον Ποντένσε αυτός σημάδεψε το Γιώργο Μασούρα και ο Ελληνας διεθνής με κεφαλιά έκανε το 0-1. Οι Σέρβοι άλλαξαν τακτική και σπεκουλάροντας λίγο σε κάποια λάθη της άμυνας του Ολυμπιακού (του Ντόι, του Πασχαλάκη, του Κίνι) έγιναν απειλητικοί, αλλά το ημίχρονο τελείωσε με 1-0. Το δεύτερο έμοιαζε συνέχεια του πρώτου: ο Ολυμπιακός ανέβασε στροφές στο ξεκίνημά του κι αφού Ελ Καμπί δεν σκόραρε μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα στο 50΄ ο Ποντένσε έκανε το 0-2 στο 58΄. Και στην συνέχεια ο Ολυμπιακός άρχισε να συμπεριφέρεται περίπου όπως στα Γιάννενα, με τη διαφορά ότι έπαιζε στο Γιουρόπα λιγκ.

Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την χαλαρότητα του, μείωσαν στο 62΄με τον Ντάκαβας και στις καθυστερήσεις ισοφάρισαν με τον Πάντοβιτς κι ενώ η άμυνα του Ολυμπιακού είχε παγώσει και οι μέσοι κοιτούσαν τον πασέρ Στάνιτς από απόσταση. Στο ενδιάμεσο είδαμε βέβαια κι άλλα πολλά. Ο Γάλλος διαιτητής Μπαστιάν Μπενουά απέβαλε στο 70΄τον Ντόι με μια αυστηρή κόκκινη, αλλά κι ο στόπερ του Ολυμπιακού το κουτό φάουλ το έκανε. Κι όταν ο Ποντένσε κι ο Φορτούνης βγήκαν από το γήπεδο ο Ολυμπιακός από αυτούς που μπήκαν (Σολμπάκεν, Γιόβετις, Αλεξανδρόπουλο) πήρε λίγα. Μια ώρα καλής απόδοσης στην Ευρώπη δεν αρκεί. Και στο επίπεδο αυτό αν χαρίζεις γκολ δεν κερδίζεις: ο Ολυμπιακός στα δυο πρώτα ματς έχει χαρίσει τουλάχιστον τέσσερα. Και το πράγμα φωνάζει πως χρειάζεται ένα τρίτο χαφ γιατί το 4-2-4 λειτουργεί μόνο όταν η ομάδα έχει τη μπάλα στα πόδια. Επειδή δεν γίνεται να κάνεις μόνο εσύ κατοχή μπάλας, όταν ο αντίπαλος πιέζει η άμυνα υποφέρει. Και γιατί κι αυτοί που παίζουν στην άμυνα, στην επίθεση προτιμούν να βρίσκονται: χθες ο Ροντινέι χαρίζει στους Σέρβους το γκολ της ισοφάρισης από μια κακή τοποθέτηση.   

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2022/09/panathinaikos-brignoli.jpg

Ο Μπρινιόλι τον έσωσε

Ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς στο ματς με την Μακάμπι Χάιφα πόνταρε σε μια τριάδα μέσων που δεν έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε μαζί (Αράο, Βιλένα και Τσέριν) και πλαισίωσε τον Ιωαννίδη με τον Μπερνάρ και τον Μαντσίνι. Ο ΠΑΟ μπήκε πολύ πιεστικά στην αρχή και είχε δοκάρι με τον Ιωαννίδη στο 19’ ενώ στο 24΄ ένα εξαιρετικό σουτ το Βιλένα έφυγε άουτ. Οι γηπεδούχοι έδειξαν απλά υπομονή στο πρώτο ημίχρονο προσπαθώντας με κάποια γεμίσματα να εκμεταλλευτούν κάποιο λάθος της άμυνας του Παναθηναϊκού που για να γίνει απειλητικός έπαιζε αρκετά ψηλά. Αλλά μετά το μισάωρο σταμάτησε να είναι επικίνδυνος και αυτό επέτρεψε στους γηπεδούχους να αλλάξουν τακτική. Ο προπονητής της Μακάμπι Μεσάι Ντέγκο, που είχε αφήσει τον φορ Πιερό στον πάγκο για να παίξει πολύ με τους εξτρέμ, κατάλαβε ότι αν συνεχίσει να αφήνει την μπάλα στον Παναθηναϊκό θα είχανε το ματς χωρίς να καταλάβει πως. Έτσι στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τακτική: μπήκε ο βετεράνος Σερί, η Μακάμπι απέκτησε πλέι μέικερ, ανέβηκε στο γήπεδο και άρχισε αυτή να κυνηγάει το γκολ χτυπώντας την άμυνα του ΠΑΟ στα αριστερά με τον Καλαϊλί – ο Χουάνκαρ, που είναι τελευταία ντεφορμέ, υπέφερε.  Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε σε δύο περιπτώσεις σωτήριες επεμβάσεις του Σενγκεφελντ που χάλασε τελευταίες πάσες, και σε τρεις - τέσσερις περιπτώσεις αποκρούσεις του φορμαρισμένου  Μπρινιόλι.

Ο Γιοβάνοβιτς στην πίεση των γηπεδούχων απάντησε βάζοντας παίκτες που μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα: μπήκαν στο ματς ο Τζούρισιτς και ο Παλάσιος, χρησιμοποιήθηκε κι ο Σπόραρ που κέρδισε ένα – δυο χρήσιμα φάουλ και επιστρατεύτηκε και ο Βαγιαννίδης. Ο ΠΑΟ έγινε πιο επιθετικός στο τέλος, αλλά νομίζω πως βολεύτηκε με την ισοπαλία. Που του επιτρέπει να πάει στα δυο ματς με την Ρεν πρώτος.  

https://sportflix.gr/wp-content/uploads/2023/10/paok-aintraht-frankfourtis-2-1.jpg

Ο cool Κουλιεράκης

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μόνος που έφτασε σε νίκη – και τι νίκη! Η Αϊνταχτ Φρανκφούρτης στη Θεσσαλονίκη ξύπνησε μήνες εποχής Γιώργου Κούδα. Ο Ρασβάν Λουτσεσκου έχει αφήσει να εννοηθεί στην συνέντευξη Τύπου πριν το παιχνίδι ότι θα δώσει χρόνο συμμετοχής στην αρχική  εντεκάδα στους νεοφερμένους. Έτσι κι έγινε. Ξεκίνησαν ο Σαματα, ο Μεϊτέ και ο Οζντόεφ, εκτός φυσικά από τους Εγκονγκ και Μπάμπα που είναι πάντα βασικοί. Ο Σαμάτα θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της βραδιάς αφού στο 18’  σκόραρε, το γκολ του, όμως ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η υπεροχή του ΠΑΟΚ όμως απέναντι στην παθητική στην αρχή του ματς Άιντραχτ δικαιώθηκε στο 28 όταν ο Ζίφκοβιτς ψάχνοντας μια σέντρα από στημένη φάση είδε την μπάλα να περνά από όλους και να καταλήγει στα δίχτυα.

Το γκολ του Σέρβου ξύπνησε τους Γερμανούς. Η Αϊντραχτ άρχισε να μεταφέρει την μπάλα συχνά στην μεγάλη περιοχή του ΠΑΟΚ μετά το πρώτο μισάωρο. Η πίεση της έγινε ακόμα μεγαλύτερη στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου παρά την εξαιρετική δουλειά που έκαναν στην μεσαία γραμμή ο Μεϊτέ και ο Οζντοεφ. Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε σε τρεις φορές τον Κοτάρσκι αλλά δέχτηκε την ισοφάριση ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν ότι έχει ισορροπήσει το ματς. Ενα λάθος του Κουλιεράκη έδωσε στον Αιγύπτιο Μαρμούς τη δυνατότητα να τρέξει μόνος στο άδειο γήπεδο και να ισοφαρίσει. Ο ΠΑΟΚ παραδοσιακά πληρώνει λάθη κεντρικών το αμυντικών στην Ευρώπη - σαν να τους καταδιώκει κάποια κατάρα. Ανάλογα λάθη σε ευρωπαϊκά ματς έχουν κάνει ο Μιχαήλιδης, ο Βαρέλα κι ο Κρεσπο, αλλά ο Κουλιεράκης έχει μια διαφορά: είναι cool και όχι μόνο δεν έχασε την ψυχραιμία του αλλά στο 92΄στην εξέλιξη ενός κόρνερ βρήκε το γκολ της νίκης. Πολλοί είπαν ότι συγχωρέθηκε για το λάθος. Αυτός πιστεύει απλά πως για ένα ακόμα βράδυ έκανε τη δουλειά του.  Την δουλειά του την έκανε κι ο Λουτσέκου. Με τον Σβαπ και τον Τσιγγάρα έκοψε την ορμή των Γερμανών που στο φινάλε είχαν ένα δοκάρι με τον Σαϊμπί αλλά από χτύπημα φάουλ. Όταν μπήκαν κι ο Κωνσταντέλιας κι ο Ντεσπότοφ φάνηκαν να υπογράφουν για την ισοπαλία. Και λογικά έχασαν.

Πρωτιές πριν τις μάχες

Η ισοπαλία της Αμπερντίν με την Ελσίνκι δίνει στον ΠΑΟΚ πρόκριση: η πρώτη θέση δεν είναι μακριά. Η Μαρσέιγ και η Μπράιτον έφεραν κι αυτές ισοπαλία κι αυτό βολεύει την ΑΕΚ. Η Βιαγιαρεάλ κέρδισε την Ρεν: η νίκη του ΠΑΟ επί των Ισπανών έγινε χθες σημαντικότερη. Και η Γουεστ Χαμ κέρδισε την Φράιμπουργκ. Αλλά εδώ επιβάλλεται πρώτα από όλα να δει πιο σοβαρά την αποστολή του ο Ολυμπιακός. Το τι κάνουν οι αντίπαλοι του για την ώρα μετράει λιγότερο.