Η μοιρασιά των μεροκάματων

Η μοιρασιά των μεροκάματων


Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας κι ας πάμε πίσω στο Μάιο του 2018, όταν ο τότε αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα έφερε τον πρώτο ξένο διαιτητή (για τον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ) ανοίγοντας την πόρτα για τον ερχομό αλλοδαπών ρέφερι και στο πρωτάθλημα, παρά τις τότε αντιρρήσεις της ΑΕΚ. Αν η πρόταση του Περέιρα ήταν να έρχονται στην Ελλάδα Σαουδάραβες διαιτητές από την Σουηδία, Μαυροβούνιοι που διευθύνουν ματς σε ένα πρωτάθλημα χωρίς VAR και λογιών λογιών παράξενοι που ένας Θεός ξέρει που τους βρίσκουν, δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσε ομάδα να γίνει κάτι τέτοιο – φυσικά θα γελούσε με την απόφαση κι ο απλός κόσμος. Ο πρώτος ξένος διαιτητής που έφερε ο Περέιρα δεν ήταν κάποιος άγνωστος, αλλά ο βετεράνος Ισπανός Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, που φυσικά ανήκε στην κατηγορία Διεθνών Διαιτητών Elite: ο άνθρωπος έβγαλε τον τελικό δίνοντας ρεσιτάλ. Το πώς από τον Μπορμπαλάν φτάσαμε στους Νταμπάνοβιτς και στους Μοχάμεντ Αλ Χακίμ είναι μια πονεμένη ιστορία. Αλλά επειδή οι διαιτητές δεν έρχονται μόνοι τους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο βασικός φταίχτης για αυτό που συμβαίνει είναι αυτός που τους καλεί. Δηλαδή ο Αγγλος αρχιδιαιτητής Μπένετ και ο προϊστάμενός του πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Τάκης Μπαλτάκος. Ο Αγγλος είναι ανεπαρκής. Ο Μπαλτάκος εμφανώς επικίνδυνος.

Οι γνωστές λάθος συζητήσεις

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου αγαπάνε τις συζητήσεις για φάσεις, παρακολουθούν τις κρίσεις των τηλεδιαιτητών, τσακώνονται για το αν σε μια φάση υπάρχει ή όχι πέναλτι κτλ: μέχρι και για τις εκτελέσεις πλαγίων άουτ τσακώνονται. Αλλά δεν είναι αυτά τα προβλήματα της διαιτησίας: είναι τα συμπτώματα. Στην περίπτωση του διαιτητή Νταμπάνοβιτς επαναλήφθηκε ακριβώς η ίδια ιστορία που είχαμε δει πρόσφατα στο Καραϊσκάκη με τον Πορτογάλο διαιτητή Πινέιρο στο Ολυμπιακός - ΠΑΟ. Ο Νταμπάνοβιτς ήταν εδώ πριν λίγες μέρες για το ματς κυπέλλου ΑΕΚ – Ολυμπιακός (3-0). Παραπέμφθηκε από τον παρατηρητή Χρήστο Δαγκλή και τιμωρήθηκε από την ομοσπονδία της χώρας του. Πόσο πιθανό είναι ένας διαιτητής που παραπέμφθηκε μετά από  ένα ματς της ΑΕΚ να ξαναεμφανιστεί σε χρόνο ρεκόρ σε επόμενο παιγνίδι της; Κανονικά, από τη στιγμή που είναι και ξένος, δεν θα έπρεπε να ξαναδιευθύνει παιγνίδι της: αφού δεν φέρνουν elite διαιτητές στα ντέρμπι όπως τους ζητήθηκε, υπάρχουν διαθέσιμοι πάνω από 60 διεθνείς! Θα μπορούσαν την Κυριακή να βάλουν τον Νταμπάνοβιτς στο Βικελίδης και τον Σουηδό στην Οpap Arena, έστω για ξεκάρφωμα. Αλλά δεν.

https://www.sport24.gr/img/239/9978220/812000/fb1200/1200/dabanovic-panathinaikos.jpg

Όμως το αληθινά απίθανο δεν είναι αυτό: είναι ότι του Νταμπάνοβιτς του βάλανε τον ίδιο παρατηρητή που τον παρέπεμψε, δηλαδή τον κύριο Χρήστο Δαγκλή. Ξέρετε πόσοι παρατηρητές υπάρχουν στην Ελλάδα; Είκοσι τρείς! Αλλά για τον Νταμπάνοβιτς ορίστηκε δυο φορές ο ίδιος. Μήπως το κάνανε για να μπορέσει να δείξει ο Μαυροβούνιος στον παρατηρητή του ότι δεν έχει πρόβλημα με την ΑΕΚ και, όπως λένε και οι διαιτητές στην ιδιότυπη γλώσσα τους, «είναι καλό παιδί κι ακούει;». Μήπως του το είπαν κιόλας ότι παρατηρητή θα έχεις αυτόν που σε παρέπεμψε;   

Το ακόμα περισσότερο εξωφρενικό είναι ότι στο VAR του ΑΕΚ – ΠΑΟ ήταν ο ίδιος άνθρωπος που ήταν και στο VAR του Ολυμπιακός – ΠΑΟ, λες κι άλλοι σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν! Δεν ξέρω αν ο Μπένετ είναι αρχιδιαιτητής: στην μοιρασιά των μεροκάματων όμως είναι καταπληκτικός. Ο Σιδηρόπουλος Κυριακή ήταν «τέταρτος» στο ΑΕΚ – ΠΑΟ και την Δευτέρα πρώτος στο ματς της Κηφισιάς με τον Απόλλωνα: διπλό μεροκάματο σε 48 ώρες!          

Πρόσληψη και πανηγύρια

Ολο αυτό το χάλι που παρακολουθούμε οφείλεται προφανώς στον Μπένετ, αλλά κυρίως στον Μπαλτάκο. Για την πρόσληψη του Μπένετ δεν έγινε κανένας διαγωνισμός: τον βαφτίσανε αρχιδιαιτητή σε ένα βράδυ και μετά τον πήραν καλοκαιριάτικα οι πρώην διαιτητές Μάνταλος και Καρατζίκας και τον ταϊζανε γουρουνοπούλες στα πανηγύρια της Ελασσόνας – σάστισε ο κόσμος από την κατανάλωση μπύρας. Θυμίζω ότι όταν έφυγε ο Περέιρα η ΕΠΟ, όχι μόνο έκανε διαγωνισμό, αλλά ψήφισαν και οι ομάδες για τον διάδοχό του. Ο Μπένετ έπρεπε να έχει φύγει όταν έβαλε διαιτητή τον Σιδηρόπουλο στο ΑΕΚ – ΠΑΟ του πρώτου γύρου, αλλά ο Μπαλτάκος προτίμησε να κάνει παρέμβαση ο ίδιος και να αλλάξει τον διαιτητή (πράγμα που σαφώς απαγορεύεται) χωρίς να ζητήσει την παραίτηση του Αγγλου. Που μια δουλειά είχε: να βρίσκει ξένους διαιτητές με σοβαρή εμπειρία και από μεγάλα πρωταθλήματα. Και δεν την έκανε ποτέ. Και μολονότι δεν την κάνει παραμένει στη θέση του παίρνοντας πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα για να φέρνει τον Νταμπάνοβιτς.

Πέρυσι ήρθαν πολλοί  

Πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα ο Λαόθ, ο Μπριχ, o Ντελ Θερο Γκράντε, ο Μάκελι, ο Κάιπερς, ο Βίντσιτς, ο Ορελ Γκρίνφιλντ, ο Κουλμπάκοφ – όλοι Ellite. Ο Μπαλτάκος είπε ότι οι elite είναι μόνο 24 και δεν μπορούν να ρθουν γιατί παίζουν στα πρωταθλήματα τους. Ψέματα είπε διότι είναι 30. Κι από τους τριάντα στα play off χρειάζεται ένας σε έξι αγωνιστικές και δύο σε δύο αγωνιστικές: μιλάμε για δέκα διαιτητές σε δυο μήνες! Αν τους ζητούσαν από τον Ριτσόλι, τον πρόεδρο της Επιτροπής διαιτησίας της UEFA, θα τους είχε στείλει δεκαπέντε. Αν ο Μπένετ δεν μπορεί να πείσει τις ξένες ομοσπονδίες να στείλουν διαιτητές, δεν φταίνε οι ομοσπονδίες: φταίει αυτός και οι πρακτικές του. Αν κάτι δεν το μεθοδεύεις, δεν γίνεται από μόνο του. Θύμωσαν πχ οι Ισπανοί για την αντιμετώπιση του Λαόθ και μας ειδοποίησαν ότι δεν θέλουν να στέλνουν εδώ διαιτητές. Και τι έκανε ο Μπένετ; Πήγε στην Ισπανία και τους μίλησε; Τους εξήγησε γιατί τους χρειάζεται; Όχι φυσικά! Δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Αν ο Μπένετ δεν μπορεί να βρει διαιτητές Εllite ή έστω κάποιους έμπειρους από μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά πρωταθλήματα δυο τινά συμβαίνουν: ή είναι ανίκανος ή υπηρετεί ένα σχέδιο σκοπός του οποίου είναι να σταματήσουν να έρχονται ξένοι διαιτητές. Θυμίζω πως όταν ο Μπαλτάκος εμφανίστηκε αυτή ήταν η διακήρυξή του. Κι ένα πρώτο βήμα έγινε με την επιστροφή Ελλήνων παλιών διαιτητών στην ΚΕΔ.  

Το γνωστό σχέδιο

Από την αρχή της σεζόν εγώ βλέπω στην διαιτησία ότι αυτό μεθοδεύεται: το πώς θα επιστρέψουν στα ντέρμπι οι Ελληνες διαιτητές. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά το να έρχονται τόσες δευτεράντζες δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Οι ορισμοί της πρώτης αγωνιστικής (ένας Σαουδάραβας από την Σουηδία, ένας Γεωργιανός κι ένας Αλβανός στο VAR) θυμίζουν ανέκδοτο. Δεν θεωρώ επίσης καθόλου τυχαίο ότι φέτος οι Ελληνες διαιτητές είναι πολύ προσεχτικοί στα ματς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Σε ματς του Ολυμπιακού λάθη έχουν κάνει μόνο  ξένοι! Το κόλπο μου μοιάζει απλό: ο σκοπός είναι στο τέλος της σεζόν να πουν ότι αφού οι ξένοι που έρχονται τα κάνανε μαντάρα (και καλύτερους δεν μπορούμε να βρούμε) «ας επιστρέψουν οι Ελληνες» – «τα αδικημένα παιδιά μας». Θυμίζω ότι ο Μπαλτάκος είπε πρόσφατα «σιγά μην έρθει ένας Αγγλος για να του βρίζουν τη μάνα και τον πατέρα και να πάρει 1.500 ευρώ». Και δεν είπε ότι τις αμοιβές των ξένων διαιτητών, το δικό του συμβούλιο, τις έκοψε!

Νομίζω πως το κόλπο θα έπιανε αν δεν συνέβαιναν τρία πράγματα. Το πρώτο ήταν η εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρεία της Λίγκας. Κανείς δεν την περίμενε: ο Πανουργιάς Παπαϊωνάνου, ο πρόεδρος της Λαμίας, είχε ράψει κουστούμι για να αναλάβει κι έχασε τελευταία στιγμή. Αλλά και με τον Μαρινάκη παρόντα στα ΔΣ, πάλι ίσως να είχαν πάει όλα καλά αν τα «παιδιά» δεν έδειχναν δουλικότητα στα ματς του Ολυμπιακού Β΄, μπας και ανεβούν κατηγορία. Κι αν ο Τζήλος (τραγική ειρωνεία...) και ο Διαμαντόπουλος δεν έκαναν έξω φρενών τον ΠΑΟΚ με τις αποφάσεις τους στα ματς με τον Αστέρα και τον Λεβαδειακό. Ο ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ είναι ακόμα υπολογίσιμη δύναμη. Όχι όσο ήταν το 2018-19, αλλά δύναμη. Οσο ο ΠΑΟΚ λέει «όχι», οι Ελληνες διαιτητές δεν επιστρέφουν σε ντέρμπι. Κι ένα ολόκληρο σύστημα προέδρων ΕΠΣ, διαιτητοπατέρων, προέδρων Ενώσεων διαιτητών κτλ που έχασε το προσοδοφόρο παιγνιδάκι της διαιτησίας, θα υποφέρει. Η ΕΠΟ απλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να έρχονται τουλάχιστον οι διαχειρίσημες δευτεράντζες.

Ολους να τσακώνονται

Πως θα γίνει αυτό; Θα τους βάζει η ΕΠΟ όλους να τσακώνονται: ποιόν να φοβηθεί; Την Κυριακή τσακώθηκε ο Μπαλτάκος με τον Καρυπίδη. Χθες από το πουθενά, μετά την συζήτηση με τον Μαρινάκη προέκυψε το όνομα του Κλάτενμπεργκ και έβγαζαν ανακοινώσεις η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ. Μετά ο Μπαλτάκος μάθαμε ότι είπε στον Μαρινάκη πως ο Μελισσανίδης τον απείλησε και για αυτό ζήτησε αστυνομική προστασία και φρουρά. Αύριο θα πει άλλα στον Μελισσανίδη. Για να έρχονται οι Νταμπάνοβιτς. Τουλάχιστον «σπάνε» τα μεροκάματα;