Η μεγάλη ευκαιρία

Η μεγάλη ευκαιρία


Δεν θέλω να σας γράφω εδώ αυτά με τα οποία ασχολούμαι στις εφημερίδες, αλλά μερικές φορές το κάνω γιατί διάφοροι καλοί συνάδερφοι ακούνε τι λέω στο ράδιο και τα μεταφέρουν δεξιά κι αριστερά ως δικά τους: δεν με πειράζει, αλλά τα γράφουν λάθος μερικές φορές και μ αναγκάζουν να τα εξηγώ! Ας δούμε λοιπόν πως θα ολοκληρωθούν φέτος οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Υπάρχει περίπτωση η Αθήνα να διοργανώσει το Final 8 του Γιουρόπα λιγκ, αν γίνει κάτι τέτοιο; Υπάρχει περίπτωση ο Ολυμπιακός (ή όποιος άλλος κερδίσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα) να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ του χρόνου χωρίς να παίξει προκριματικά εξαιτίας της τιμωρίας γαλλικών ομάδων; Ας τα πάρουμε με τη σειρά για να δούμε τι ισχύει.

Το αρχικό σχέδιο

Όταν έγινε η τελευταία τηλεδιάσκεψη της UEFΑ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών λιγκών είχαν ζητήσει δυο πράγματα. Το πρώτο να τηρηθεί το τωρινό format με τα διπλά ματς και τον ένα μεγάλο τελικό: το έκαναν γιατί έτσι θα είχαν την βεβαιότητα ότι δεν θα μειωθούν τα μπόνους πρόκρισης. Το δεύτερο που ζήτησαν ήταν να αρχίσουν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά το τέλος των πρωταθλημάτων και να ξεκινήσουν τα προκριματικά έπειτα. Η ολοκλήρωση του εφετινού Γιουρόπα λιγκ και του εφετινού Τσάμπιονς λιγκ αφορά και το καλαντάρι της νέας σεζόν: θυμίζω ότι ο νικητής του Γιουρόπα λιγκ παίρνει εισιτήριο για το Τσάμπιονς λιγκ (αν δεν το έχει ήδη εξασφαλίσει μέσω του πρωταθλήματος που παίρνει μέρος) και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον νικητή του Τσάμπιονς λιγκ. Η UEFA το κατάλαβε, δέχτηκε ότι θα είναι καλό να ολοκληρώσει την προηγούμενη σεζόν πριν αρχίσουν τα ματς της νέας και για να μην υπάρξει το παράδοξο μια ομάδα την μια μέρα να αγωνίζεται στα προημιτελικά π.χ του εφετινού Γιουρόπα λιγκ και την άλλη μέρα στα προκριματικά του επόμενου Τσάμπιονς λιγκ! Δεσμεύτηκε λοιπόν αρχικά να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αλλά αυτό, από την στιγμή που η Πρέμιερ λιγκ, η Ισπανική Λίγκα και το Καμπιονάτο θα αρχίσουν μετά τις 15 Ιουνίου, μοιάζει δύσκολο.   

Φινάλε σε μια πόλη

Η διοργάνωση FInal 8 (κι όχι απλά Final 4) και στις δυο διοργανώσεις μοιάζει η καλύτερη λύση για ένα φινάλε της σεζόν.  Η συνέχιση των διοργανώσεων με το τωρινό format (διπλά ματς σε προημιτελικά και ημιτελικά και τελικοί στην Πόλη και στο Γκντανσκ) κάνει δύσκολη την ολοκλήρωση της σεζόν μέχρι τέλος Αυγούστου. Το να παραταθεί η σεζόν γίνεται, αλλά πότε θα αρχίσουν τα προκριματικά; Αν αρχίσουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου οι όμιλοι μπορεί να αρχίσουν τέλος Οκτωβρίου στην καλύτερη! Το Final 8 μοιάζει η καλύτερη λύση, αλλά όχι και η επικρατέστερη: όπως χθες ενημερώθηκα εξετάζεται πολύ σοβαρά η επιλογή δυο πόλεων που να χρησιμοποιηθούν ως έδρες, η μια των αγώνων που απομένουν για το Γιουρόπα λιγκ (και που είναι συνολικά 17, αν προημιτελικά και ημιτελικά γίνουν χωρίς ρεβάνς) και η άλλη για να φιλοξενήσει τα εναπομείναντα ματς του Τσάμπιονς λιγκ που είναι λιγότερα - μόλις 11. Θυμίζω ότι στο Γιουρόπα λιγκ πρέπει να γίνουν οι ρεβάνς της φάσης των 16 (συν προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός), ενώ στο Τσάμπιονς λιγκ πριν τα προημιτελικά πρέπει να γίνουν οι ρεβάνς των παιγνιδιών Λιόν – Γιούβε (1-0), Νάπολι – Μπαρτσελόνα (1-1), Τσέλσι – Μπάγερν (0-3) και Ρεάλ – Μάντσεστερ Σίτυ (1-2).

Ο βασικός λόγος που εξετάζεται ως λύση το μάζεμα όλων σε δυο πόλεις είναι τα πρωτόκολλα: σήμερα είναι παντού διαφορετικά. Στην Αγγλία όταν πας μπαίνεις 14 μέρες σε καραντίνα, στη Γαλλία ποδόσφαιρο δεν παίζεις! Ισως στο τέλος Αυγούστου όλα είναι αλλιώς, αλλά η UEFA προγραμματισμό πρέπει να κάνει με βάση όσα ισχύουν σήμερα. Και σήμερα ακόμα και εντός της Γερμανίας που επανεκκίνησε την Μπουντεσλίγκα τα πρωτόκολλα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή: είναι πιο χαλαρά στη Βαυαρία και πιο αυστηρά στην Ρηνανία π.χ  

Η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια των συζητήσεων με την UEFA για το μνημόνιο, έχει ήδη ζητήσει να φιλοξενήσει το Final 8 του Γιουρόπα λιγκ στην Αθήνα. Για να το φιλοξενήσει χρειάζονται οκτώ προπονήτρια: δεν είναι εύκολο να τα βρούμε, αλλά όχι και απίθανο. Όμως αν προκριθεί ως λύση να φιλοξενηθούν στην ίδια πόλη πριν το Final 8 και οι ρεβάνς της φάσης των 16, η Αθήνα δεν έχει τύχη: χρειάζονται τέσσερα γήπεδα και δεν τα έχουμε. Ρώτησα από περιέργεια αν υπάρχει πόλη που τα έχει: μου είπαν ότι έχουν εντοπιστεί τρεις. Και δεν είναι φυσικά το Λονδίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη κτλ. Αυτές έχουν προβλήματα.

Τι είπε ο Τσέφεριν

Το τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στη συνέχεια δημιουργεί ενδιαφέροντες προβληματισμούς. Προχθές γνωστή αθλητική ιστοσελίδα έγραψε ότι ο πρωταθλητής Ελλάδος μπορεί να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ απευθείας ερμηνεύοντας μια πρόσφατη δήλωση του Αλεξάντερ Τσέφεριν. Τι είπε ο Τσέφεριν; Είπε ότι οι πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών που διέκοψαν τα πρωταθλήματα τους θα πρέπει να παίξουν προκριματικά. Το θυμίζω επ΄ ακριβώς: «Νομίζω ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην τελειώσουν τα πρωταθλήματα θα πρέπει να περάσουν από τα προκριματικά εάν θέλουν να παίξουν στο Τσάμπιονς λιγκ της επόμενης σεζόν. Οι εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Θέλουμε στην Ευρώπη τις ομάδες που κατέκτησαν τα εθνικά πρωταθλήματα και τα κύπελλα κι όχι όσους τα παράτησαν. Η επιβράβευση είναι η βασική αρχή του αθλητισμού, όχι μόνο του ποδοσφαίρου». Η αναφορά αυτή δημιούργησε την αισιοδοξία ότι τις απευθείας θέσεις των Γάλλων στους ομίλους μπορεί να πάρουν οι πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται κάτω από την δέκατη θέση – η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Αλλά από όσο γνωρίζω αυτή η προοπτική δεν υπάρχει για ένα απλό λόγο: οι γαλλικές ομάδες δεν αποφάσισαν την διακοπή του πρωταθλήματος αλλά υποχρεώθηκαν από την γαλλικής κυβέρνηση να σταματήσουν. Αρα δεν μπορεί να τιμωρηθούν.

Δύσκολα στο Μολινό

Η UEFA θα αποφασίσει πως θα ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις της στις 17 Ιουνίου: ελπίζει μέχρι τότε να έχουν ξεκινήσει Αγγλοι, Ιταλοί και Ισπανοί. Ωστόσο είναι φανερό κάτι: με βάση όλα όσα εξετάζονται είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει τη ρεβάνς με την Γουλβς χωρίς θεατές και σίγουρα όχι στην Αγγλία – το ταξίδι στο Μολινό μοιάζει απίθανο να γίνει. Η ρεβάνς θα γίνει σε ουδέτερο έδαφος. Και οι πιθανότητες της ελληνικής ομάδας για πρόκριση μεγαλώνουν. Αν πάλι πάει και παίξει τη ρεβάνς στο Μολινό μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πάρει η Αθήνα το Final 8. Δεν βλέπω τίποτα άσχημο. Συνδιασμός των δυο (πρόκριση στο Μολινό και Final 8 στην Αθήνα) μοιάζει τέλειο. Σαν όνειρο, που θα έλεγαν και στον Ολυμπιακό...