Η γνωστή ταρίφα

Η γνωστή ταρίφα


Με το ντέρμπι ΠΑΟ – ΑΕΚ να είναι στο πρόγραμμα σήμερα είναι λογικό η προσοχή των περισσότερων που παρακολουθούν την Σουπερλίγκα να ήταν στα ματς του Ολυμπιακού με την Κηφισιά και του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ. Είχαν αγωνιστεί και οι δυο την Πέμπτη και ήταν δεδομένο πως για να ανταπεξέρθουν στην ανάγκη και των ματς της εμβόλιμης αγωνιστικής που ακολουθούν θα έπρεπε οι προπονητές τους να κάνουν rotation. Και ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο Ρασβάν Λουτσέσκου το έκαναν χωρίς να φοβηθούν: οι ομάδες τους κέρδισαν.

Η αγωνιστική είχε και την οριστική επιστροφή του Αρη σε μια διαδικασία κανονικότητας, και δυο νίκες, μια του Αστέρα Τρίπολης και μια του Πανσερραϊκού, που σημαίνουν πολλά περισσότερα από τρεις βαθμούς. Ακολουθούν μερικές παρατηρήσεις.   

Ελ Καμπί αλά Πανένκα

Παιγνίδια όπως αυτό με την Κηφισιά επιτρέπουν στον Μαρτίνεθ να χρησιμοποιήσει πολλούς από τους νεοφερμένους ως βασικούς και σε μας να έχουμε μια καλύτερη γνώμη για το τι παίκτες είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν κλείσει ακόμα τρίμηνο στην Ελλάδα. Τον Ποντένσε, που καθάρισε το ματς, φυσικά και τον γνωρίζουμε. Μετά την ασίστ που έδωσε στον Ελ Καμπί στο ματς με την ΑΕΚ χθες απλοποίησε τα πράγματα τελειώνοντας γρήγορα το παιγνίδι με την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου. Ο Πορτογάλος κέρδισε στο 21΄ το πέναλτι με το οποίο ο Ελ Καμπί έκανε το 1-0 (με χτύπημα αλά Πανένκα που δείχνει πόσο διασκεδάζει) και πέτυχε με κεφαλιά (!) το 2-0 στο 25΄. Ο Ολυμπιακός έφτασε και σε αυτό το ματς τα τέσσερα γκολ δείχνοντας πως για τους μικρομεσαίους υπάρχει ταρίφα στο Καραϊσκάκη: το έκανε κάνοντας μάλιστα μάλλον το χειρότερο από τα τελευταία του ματς, γιατί οι πολλές αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα να είναι ασύνδετος, όχι μόνο στην αρχή του παιγνιδιού (που η Κηφισιά τον απείλησε με εξαιρετικές αντεπιθέσεις τέσσερις φορές), αλλά και στο δεύτερο ημίχρονο όταν και η φιλοξενούμενη έπαιζε μόνο για να κρατήσει χαμηλά το σκορ. Το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού ήρθε με ένα δεύτερο πέναλτι που κέρδισε κι εκτέλεσε ο Γιόβιτιτς και το τέταρτο το πέτυχε στις καθυστερήσεις ο Ιμπόρα μετά από χτύπημα κόρνερ.

https://www.novibet.gr/blog-assets/wp-content/uploads/2023/09/olympiacos-kifissia-novibet-1068x712.jpg

Πολλά και λίγα από νεοφερμένους

Τι δείξαν οι νεοφερμένοι; Πολλά και διάφορα. Ο Ορτέγκα είναι σε φάση προσαρμογής: επιθετικά είναι καλύτερος από ό,τι ανασταλτικά – έχει να δώσει αλλά και να μάθει. Ο Πορόσο που μπήκε αλλαγή έχει σωματικά προσόντα (που στην άμυνα του Ολυμπιακού λείπουν) αλλά δεν είναι έτοιμος για βασικός σε ομάδα που ανεβαίνει στο γήπεδο. Ο Σκάρπα θέλει πολλά ματς και πολύ χρόνο: η θέληση και η τεχνική δεν του λείπουν αλλά στην Ευρώπη είναι δύσκολο να παίξεις χαφ με λίγα τρεξίματα. Ο Γιόβετιτς έχει θέληση, αλλά δεν μοιάζει να μπορεί ακόμα να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή - κι αυτός χρειάζεται χρόνο. Ο Αλεξανδρόπουλος για να παίξει στον Ολυμπιακό πρέπει να μάθει να στέκεται καλύτερα ως «οκτάρι» και ανασταλτικά, πρώτα απο όλα. Ο Σολμπάκεν έκανε την πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση: έχει ντρίπλα και επιτάχυνση, αλλά δεν τελείωσε καλά δυο εύκολες φάσεις – αν συνέβη εξαιτίας της απραξίας ή έχει δυσκολίες στο γκολ θα το μάθουμε προσεχώς. Κατά τα άλλα τον Μαρτίνεθ πρέπει να τον προβληματίσει η εικόνα της αρχής που ήταν όμοια με την εικόνα με τη Λαμία. Αν κάνεις λάθη με αυτές τις ομάδες μπορεί και να μην τα πληρώσεις. Στην Ευρώπη θα τα πληρώσεις με τόκο. Και σίγουρα θα τα πληρώσεις και σε ντέρμπι ή σε ματς όπως αυτό με τον Αρη που ακολουθεί: αν δωρίσεις τέσσερις ευκαιρίες στον αντίπαλο στο 0-0, ό,τι και να κάνει ο άριστος και χθες Πασχαλάκης θα βρεθείς πάλι, όπως και με την Φράιμπουργκ, να τρέχεις στην ανηφόρα.

Η βελτίωση του Αρη

Ο Αρης, λίγο πριν το ματς με τον Ολυμπιακό που είναι στο πρόγραμμα την Τετάρτη, μοιάζει στην καλύτερή του κατάσταση φέτος. Ο κόουτς Ακης Μάντζιος δεν έχει μαγικό ραβδάκι, έχει όμως λογική και πρακτικότητα.  Το θέμα για τον Αρη δεν ήταν να κερδίσει τον Παναιτωλικό – θα το έκανε. Το βασικό ήταν να βρει μια δεύτερη καλή εμφάνιση, μετά από αυτή που έκανε στην Τούμπα και να έχει μια επιθετική λειτουργικότητα που από στην αρχή της σεζόν του έλειψε. Ο Μάντζιος, με τον Νταριντα δίπλα στον Βερστράτε, βρήκε δυο πόλους παιγνιδιού: οι δυο κόβουν και ράβουν. Η επιστροφή του Μπράμπετς έδεσε την άμυνα, όπου οι λύσεις δεν λείπουν. Τι απέμεινε; Να αρχίσει η ομάδα να παίζει για τον Μορόν που είναι αργός για ευρωπαϊκά ματς, αλλά μια χαρά για την Ελλάδα. Καταλαβαίνοντας πως έχει υποστήριξη ο Ισπανός πήρε πρωτοβουλίες: το πρώτο του γκολ δείχνει σιγουριά κι έμπνευση, το δεύτερο γνώση της θέσης του φορ. Βέβαια τη νίκη επι του Παναιτωλικού σημάδεψε το γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου: έγινε ο πρώτος που έχει σκοράρει ως παίκτης και των πέντε μεγάλων ελληνικών ομάδων, (του Αρη, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ μετρώντας αντίστροφα την καριέρα του), κι αυτό το ρεκόρ του πιστεύω πως θα μείνει ιστορικά ακατάρριπτο.  Άλλος σαν αυτόν δεν θα υπάρξει.

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2023/02/07/811911/main/lazaros-aris.jpg

Με ζωγραφιές και δώρα

Εύκολο και το πέρασμα του ΠΑΟΚ από τα Γιάννινα. Η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου ξεκίνησε το ματς με μπόνους ένα γκολ: το πρόσφερε ο τερματοφύλακας Κλέιμαν που σημάδεψε τον Τάισον σε ελεύθερο – η μπάλα στρώθηκε στον Κωνσταντέλια που πέτυχε το πιο εύκολο γκολ της καριέρας του σχεδόν σε άδειο τέρμα. Τα άλλα δυο όμως του ΠΑΟΚ ήταν δυο «ζωγραφιές»: και το 1-2 του Κωνσταντέλια και το 1-3 του Ζίφκοβιτς ήρθαν με καταπληκτικά πλασέ των παικτών στην κίνηση – και οι δυο κάνουν επίδειξη τεχνικής. Κατά τα άλλα τον Λουτσέκου πρέπει να τον προβληματίσει το ως πότε η επίθεση θα διορθώνει τα λάθη της άμυνας: το γκολ που πετυχαίνει ο Παυλίδης ισοφαρίζοντας είναι όμοιο με αυτό που δέχτηκε από τον Μπαλντέ στο Ελσίνκι παρόλο που άλλοι παίκτες αναλαμβάνουν τα μαρκαρίσματα σε ένα χτύπημα κόρνερ. Και δεν έχει δεχτεί μόνο αυτά τα δυο φέτος από στημένες φάσεις. Ισως αυτό οφείλεται στις συχνές αλλαγές του διδύμου των κεντρικών αμυντικών, ίσως και να οφείλεται στο ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια μάλλον κοντή σχετικά ομάδα. Όπως και να έχει ο Λουτσέσκου πρέπει να βρει μια λύση. Είναι καλό για τον ΠΑΟΚ ότι ο Ρουμάνος στάθηκε στην κριτική του στα ανασταλτικά προβλήματα, αλλά ο λόγος που αυτά υπάρχουν δεν είναι οι τέσσερις της άμυνας, αλλά οι τέσσερις μπροστά. Ντεσπότοφ, Κωνσταντέλιας, Τάϊσον και Μπράντον Τόμας χθες γύρισαν ελάχιστα και μόνο για να βγάλουν αντεπιθέσεις. Κι ο Μεϊτέ είναι ακόμα βαρύς για να γεμίσει την μεσαία γραμμή: με Σβαπ και Τσιγγάρα ο ΠΑΟΚ λειτουργεί καλύτερα.     

https://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/931755ed-5a8c-4e9c-b243-3eb244342cf5.jpg

Aστέρας ο Αργεντίνος φορ

Κατά τα άλλα νομίζω πως από το γκρουπ όσων θα διεκδικήσουν και φέτος την πέμπτη θέση αρχίζει να ξεχωρίζει ο Αστέρας, όχι γιατί κέρδισε στο Βόλο αλλά γιατί σκοράρει συνεχώς από την αρχή της σεζόν, χάνει κερδίσει. Το εύκολο γκολ στην Ελλάδα δίνει βαθμούς κι ο Αστέρας φέτος μοιάζει να το έχει. Ο φορ Μιριτέλο, που ήρθε από την Αργεντινή, αποδεικνύεται σπουδαία προσθήκη – αυτός άνοιξε το σκόρ για τη νίκη απέναντι σε ένα Βόλο που πάλι μπήκε άσχημα στο ματς. Ο Αστέρας δείχνει κάτι παραπάνω από όλους τους άλλους που ονειρεύονται τα play off κι ας μην το δείχνει ακόμα η βαθμολογία του. Ο ΟΦΗ πάλι δεν κέρδισε στο γήπεδό του: ο Ατρόμητος με την ισοπαλία (1-1) που πήρε στο Ηράκλειο μοιάζει να συνέρχεται. Και ο Πανσερραϊκός που κέρδισε τη Λαμία με 2-0, γιατί αγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος στο γήπεδό του, θα παλέψει για την παραμονή του.

Σήμερα έχει ένα υπέροχο ΠΑΟ – ΑΕΚ. Μολονότι βρισκόμαστε πολύ νωρίς στη σεζόν είναι ένα ματς που κανείς από τους δυο δεν θέλει να χάσει. Και που η ισοπαλία δεν είναι για κανένα το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν θα πλήξουμε…