Η διατριβή του σκόρερ

Η διατριβή του σκόρερ


Πολλές φορές λέμε και γράφουμε για την Ευρώπη «που με ένα παίκτη παραμιλάει» κτλ κτλ. Συνήθως αυτά είναι υπερβολές: σε ένα ποδόσφαιρο που τα γεγονότα τρέχουν γρηγορότερα από ποτέ δύσκολα κάποιος μπορεί να είναι πανευρωπαϊκό θέμα συζήτησης αν δεν σφραγίσει κάποιο τελικό πχ. Η αληθινή εξαίρεση φέτος είναι η περίπτωση του Καρίμ Μπενζεμά. Διότι δυο συνεχόμενα χατ τρικ στο Τσάμπιονς λιγκ είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί και διότι ο Μπενζεμά που τα έκανε δεν είναι κάποιο νεούδι. Η κατάστασή του είναι εντυπωσιακή και μπορεί να μας δώσει ευκαιρίες να ασχοληθούμε πάλι μαζί του.

Ο Μπενζεμά είπε ότι από τα τρία γκολ που πέτυχε στην Τσέλσι θα έχει να θυμάται το τρίτο γιατί όπως εξήγησε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου είχε χάσει ένα γκολ που ήταν πιο εύκολο από αυτά που έβαλε και το τρίτο γκολ ήταν η αντίδρασή του σε αυτή την χαμένη ευκαιρία. Ολοι οι υπόλοιποι θα θυμόμαστε βέβαια τα δυο άλλα γκολ που πέτυχε – αυτές τις δυο υπέροχες κεφαλιές. Μετά από όσα μας είχε δείξει στο ματς με την PSG πίστευα ότι ο Μπενζεμά δεν μπορεί να κάνει ματς καλύτερο: τη βραδιά του επόμενου και συνεχόμενου χατ-τρικ το έκανε.

https://editorial.uefa.com//resources/026f-13a2d9d34b06-214225911100-1000/format/free1/real_madrid_v_shakhtar_donetsk_group_d_-_uefa_champions_league.jpeg?imwidth=988

Όχι βάζω, κάνω

Από όλα τα κόλπα των κυνηγών το χατ τρίκ είναι το πιο εντυπωσιακό πάντα. Ειδικά στο Τσάμπιονς λιγκ. Ο Νίκος Αναστόπουλος που από γκολ ξέρει όσο λίγοι ποτέ δεν έλεγε «βάζω γκολ»: έλεγε «κάνω γκολ». Ο φορ το γκολ «το κάνει», δηλαδή το δημιουργεί και δεν το βάζει απλώς. Κάθε γκολ ενός σέντερ φορ είναι αποτέλεσμα ικανότητας και δουλειάς: για να το «κάνει», ο φορ πρέπει να κάνει κάτι σωστά διότι η ομάδα το περιμένει από αυτόν και ο αντίπαλος με αυτόν ασχολείται κι αυτόν προσέχει. Το περίφημο χατ τρικ, δηλαδή το να βάζει ο επιθετικός τρία γκολ σε ένα ματς, είναι το επόμενο βήμα του κυνηγού μετά το γκολ: αυτό που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την απόλυτη απόδειξη ότι είναι πραγματικός κυνηγός. Εχω γνωρίσει πολλούς επιθετικούς που δεν θυμούνται αν σε ένα ματς σκόραραν ή μπερδεύουν τα ματς: κάθε επιθετικός όμως θυμάται το χατ τρικ του. Αναφέρομαι σε επιθετικούς γιατί το χατ τρικ είναι κάτι σαν την διατριβή του κυνηγού – το γκολ είναι απλά η δουλειά του. Επίσης χατ τρικ κάνει μόνο ο επιθετικός γιατί αυτός το κυνηγάει. Οποιος άλλο έχει κάνει χατ τρικ χωρίς να είναι κυνηγός, το χει κάνει γιατί κάποιο μεγάλο λάθος έχει κάνει ο αντίπαλος στο μαρκάρισμά του. Η γιατί έτυχε.     

Ένα ρεκόρ που υπάρχει και δεν υπάρχει

Πριν από τον Μπενζεμά εμφανίζονται να έχουν κάνει χατ τρικ σε δυο συνεχόμενα ματς  ο Μέσι και ο Ρονάλντο. Τα κατορθώματα του Μέσι και του Ρονάλντο έγιναν στο Τσάμπιονς λιγκ της σεζόν 2016-17 και κατά μία έννοια υπάρχει και στα δυο ένας αστερίσκος, που δεν μπορεί να μπει στα δυο εφετινά  αριστουργηματικά χατ τρικ του Μπενζεμά. Ο Μέσι το 2016-17 ήταν πρωταγωνιστής στον εναρκτήριο αγώνα της Μπαρτσελόνα στη φάση των ομίλων κόντρα στην σκωτσέζικη Σέλτικ που πλήρωσε τα κέφια του χάνοντας με 7-0. Το δεύτερο σερί χατ τρίκ του το σημείωσε στο τρίτο ματς της Μπαρτσελόνα στον όμιλο. Οι Καταλανοί έπαιξαν κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτυ, την κέρδισαν με 3-0 στο Καμπ Νου κι ο Μέσι είχε πετύχει και τα τρία γκολ – ήταν η εποχή που πετούσε. Μεταξύ όμως του πρώτου και του τρίτου ματς της φάσης των ομίλων υπήρχε το δεύτερο αυτό με την Γκλάντμπαχ. Ο Μέσι το είχε χάσει εξαιτίας ενός τραυματισμού. Ετσι το ρεκόρ υπάρχει και συγχρόνως δεν υπάρχει. 

Κριστιάνο λίγο αργότερα

Ο Ρονάλντο σκόραρε σε δυο συνεχόμενα ματς τρεις φορές κάτι μήνες αργότερα. Πέτυχε χατ τρικ στον προημιτελικό του Τσάμπιονς λιγκ, όταν η Ρεάλ στο Μπερναμπέου αγωνίστηκε εναντίον της Μπάγερν. Ομως δύο γκολ του τότε σημειώθηκαν στην παράταση. Ηταν ωστόσο σε σούπερ φόρμα και σημείωσε τρία γκολ και στο επόμενο ματς: στον πρώτο αγώνα των ημιτελικών, σε ένα ακόμα ντέρμπι με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Ρονάλντο έδωσε στην ομάδα του Σιμεόνε ένα επιπλέον λόγο να τον μισεί. Ωστόσο Το σερί των χατ τρικ του Μπενζεμά είναι σαφώς περισσότερο εντυπωσιακό. Το πρώτο εφετινό χατ τρικ επιτεύχθηκε στο Μπερναμπέου όταν η Ρεάλ έμοιαζε καταδικασμένη σε αποκλεισμό από την Παρί μετά το γκολ του ΕμΠαπέ: χρειαζόταν για να προκριθεί να βάλει τρία γκολ σε 35 λεπτά και τα έβαλε όλα ο σούπερ Γάλλος. Το δεύτερο, χατ τρικ, κόντρα στην Τσέλσι, είναι αποτέλεσμα ενός προσωπικού του σόου που στην πραγματικότητα έδωσε μια πρόκριση. Απλά αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα.

https://editorial.uefa.com//resources/0273-14a06a414928-64476e5b97ea-1000/format/free1/real_madrid_v_paris_saint-germain_round_of_sixteen_leg_two_-_uefa_champions_league.jpeg?imwidth=988

Ο Καρίμ Μπενζεμά έγινε επίσης ο πρώτος που σημείωσε τρία γκολ εναντίον της Τσέλσι σε ένα και μόνο παιχνίδι στην ιστορία του Τσάμπιονς λιγκ και ο πρώτος από το 2003 που πέτυχε τρία γκολ σε αγγλική ομάδα. Πριν από αυτόν, το είχε κάνει ο Ρονάλντο. Οχι ο CR7, αλλά ο Βραζιλιάνος που αποκαλούσαμε όλοι «το Φαινόμενο». Κι αυτός το είχε πετύχει με τη φανέλα της Ρεάλ, αλλά κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2003. Ο Μπενζεμά είναι επίσης ο πρώτος Γάλλος που έφτασε τα 11 γκολ σε μια σεζόν του Τσάμπιονς λιγκ. Βάζοντας στον ΕμΠαπέ ένα στόχο που πρέπει να ξεπεράσει.

Ρεκόρ ιστορικά και τεράστια

Τα χατ τρικ είναι ωραίες ιστορίες. Ο Λουίζ Αντριάνο, το 2014/15, με τη φανέλα της Σαχτάρ Ντόνετσκ, σκόραρε οκτώ γκολ σε δυο ματς, όχι συνεχόμενα, αλλά  εναντίον της ίδιας ομάδας: της Μπάτε Μπορίσοφ. Ο Βραζιλιάνος είχε πετύχει πέντε γκολ στη νίκη των Ουκρανών με 7-0 εκτός έδρας και τρία στο εντός έδρας ματς που έληξε 5-0 – τα ματς έγιναν στη φάση των ομίλων. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο μόνος με τρια χατ τρικ την ίδια σεζόν: το σχετικό ρεκόρ το πέτυχε το 2015-16. Στον σχετικό πίνακα των χατ τρικ στην κορυφή βρίσκουμε αυτόν και τον Μέσι: έχουν πετύχει οκτώ (!) χατ τρικ ο ένας. Ακολουθεί ο Λεβαντόφσκι με πέντε.

Στην ιστοσελίδα της UEFA ανακαλύπτεις ότι συνολικά 93 παίκτες στην ιστορία του Τσάμπιονς λιγκ έχουν πετύχει τουλάχιστον ένα χατ τρικ: υπάρχει μόνο ένας Ελληνας, ο Μήτρογλου. Το πιο γρήγορο χατ τρικ το έκανε ο Γάλλος Γκομίς στο Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Λυών 1-7 τον Δεκέμβριο του 2011: πέτυχε τρία γκολ σε  μόλις 8'.  Με αυτό που πέτυχε στην Τσέλσι, ο Μπενζεμά έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που κάνει χατ τρικ καθώς πλησιάζει τα 35 - ο νεότερος είναι ο Ραούλ, που ήταν 18 ετών και 114 ημερών όταν πέτυχε το κατόρθωμα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης στο 6-1 κόντρα στη Φερεντσβάρος. Το πρώτο στην ιστορία του Τσάμπιονς λιγκ (όχι το Κύπελλο Πρωταθλητριών)  είναι ενός θρύλου, του Μάρκο Βαν Μπάστεν: το πέτυχε στο Μίλαν -Γκέτεμποργκ 4-0 στις 25 Νοεμβρίου του 1992. Το πανηγύρισε με την καρδιά του. Μετά πήγε να κάνει μια μπανάλ επέμβαση στον αστράγαλο. Και δεν γύρισε ποτέ.