Η αρχή και το τέλος

Η αρχή και το τέλος


Το ακούω από την Κυριακή το βράδυ και παραδόξως δεν είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ, δηλαδή μία απ’ αυτές τις φράσεις που οι αθλητικογράφοι λένε για να λένε κάτι. Όντως στα play off το πρόγραμμα μετράει. Κυρίως γιατί η δυσκολία των παιγνιδιών δεν είναι ακριβώς ίδια. Τώρα που το έχουμε καταθέτω κάποιες πρώτες σκέψεις.

Μια μεγάλη μέρα

H πρώτη αγωνιστική μπορεί να μην είναι η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου, αλλά δεν απέχει και πολύ από το να χαρακτηριστεί έτσι. Ο ΠΑΟ είναι πρώτος, και αυτό επιβάλει σε όλους να κοιτάζουν το πρόγραμμα του. Ξεκινά με ένα πολύ δύσκολο ματς, αυτό με την ΑΕΚ στην OPAP Arena. Το καλό για τον Γιοβάνοβιτς είναι ότι μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό, η προετοιμασία του συγκεκριμένου παιχνιδιού έγινε κομμάτι δύσκολη και για τον Ματίας Αλμέιδα. Ένα δεύτερο στραβοπάτημα της Ενωσης, και μάλιστα εντός έδρας, (ενώ στη συνέχεια υπάρχει και διακοπή πρωταθλήματος…) μπορεί να δημιουργήσει στην ΑΕΚ συνθήκες  πραγματικής δυσκολίας, όχι βαθμολογικής (διότι ό,τι και να γίνει η ΑΕΚ θα είναι πολύ ψηλά), αλλά αγωνιστικής (διότι μπορεί να κλονίσει την πίστη των παικτών της ΑΕΚ σ’ αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ «ποδόσφαιρο του Αλμέιδα»). Αυτό το ποδόσφαιρο το στηριγμένο στις συνεργασίες, στο τρέξιμο στην κίνηση χωρίς την μπάλα, στην αναζήτηση του συμπαίκτη που βρίσκεται σε καλύτερη θέση, με όλο το συνακόλουθο ρίσκο στην άμυνα, μπορεί να είναι αποδοτικό μόνο, αν το πλάνο το υπηρετείς πιστά. Οι ήττες εν προκειμένω δεν είναι εκτός προγράμματος: αυτό που απαγορεύεται είναι οι αμφιβολίες. Αν η ΑΕΚ δεν κερδίσει τον Παναθηναϊκό κινδυνεύει να αρχίσει να έχει τέτοιες. Όμως και ο Παναθηναϊκός έχει εκ των πραγμάτων την υποχρέωση να πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια για να κάνει αποτέλεσμα. Στο δεύτερο γύρο δεν έχει κερδίσει κανένα από τους συνδιεκδικητές του τίτλου: ούτε την ΑΕΚ, ούτε τον Ολυμπιακό, ούτε τον ΠΑΟΚ από τον οποίο αποκλείστηκε στο κύπελλο. Η τελευταία του νίκη κόντρα σε μία απ’ αυτές τις ομάδες είναι στις 2 Οκτωβρίου: τότε είχε κερδίσει με ανατροπή τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με κορυφαίο τον Αϊτόρ. Μια ήττα από την ΑΕΚ θα του στοιχίσει την πρώτη θέση κι αναλόγως με το πως θα έρθει μπορεί να μεγαλώσει και την δυσπιστία στις αντοχές του στα ντέρμπι. Κι ο ΠΑΟ αντέχει πολλά. Όχι όμως και να μπει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας.

https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main/public/2023-01/3637005%20%283%29.jpg?itok=hQWDaczA

Στο Βικελίδης τα μάτια

Την πρώτη αγωνιστική υπάρχει και ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ πραγματικά πολύ σημαντικό. Ο Άρης θέλει αφενός να κατακτήσει την πέμπτη θέση όσο πιο γρήγορα γίνεται, και αφετέρου να κάνεις στα play off κάποια αποτελέσματα που θα ζεστάνoυν τον κόσμο του τον οποίο έχει φέτος επανειλημμένους πληγώσει. Όμως ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι αυτό, χωρίς να παίζει τα ρέστα του (διότι οι πρωτοπόροι ΑΕΚ και ΠΑΟ παίζουν μεταξύ τους και δεν είναι δυνατόν να κερδίσουν και οι δύο), θα πρέπει να αποσπάσει ένα αποτέλεσμα για να μεγαλώσει τις πιθανότητες να φέρει τα πάνω κάτω. Το παιχνίδι μοιάζει με πολλά Άρης - ΠΑΟΚ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Βικελίδης και όπου ο μεν ΠΑΟΚ κατέβαινε για να πάρει μια νίκη που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ο δε Άρης έβλεπε το ματς σαν ευκαιρία για να αποδείξει ότι δεν υστερεί από τον συμπολίτη του και σε πολλά. Φέτος ανάλογο Άρης - ΠΑΟΚ δεν υπήρξε. Η πρώτη αναμέτρηση των δύο έχει γίνει πολύ νωρίς: ο Άρης ήταν ακόμα κοντά στις πρώτες θέσεις και ο Λουτσέσκου έψαχνε να βρει αυτούς που θα αποτελούσαν την βασική του εντεκάδα. Δεν είχε παίξει ο Κωνσταντέλιας, και βασικοί ήταν ο Κούρτιτς, ο Λύραντζης και ο Τσιαούσης. Ο ΠΑΟΚ ξεκινά με τρια ματς – φωτιά. Την δεύτερη αγωνιστική παίζει στην Τούμπα με την ΑΕΚ και την τρίτη κατεβαίνει στο Καραϊσκάκη. Αλλά αν δεν κάνει αποτέλεσμα στο Βικελίδης οι ελπίδες του γίνονται γρήγορα μαθηματικές και η απαίτηση να συνεχίσει με δυο σερί νίκες γίνεται γιγάντια. Αν βέβαια κάνει το 3 στα 3 ποιος τον πιάνει!      

https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2022/10/07/5696212.jpg

Μια παγίδα στο Βόλο

Βλέποντας στο πρόγραμμα τα δύο ντέρμπι θα έλεγε κανείς ότι ο Ολυμπιακός ήταν ο τυχερός της κλήρωσης. Θα αγωνιστεί στο Βόλο και παρά τις πολλές απουσίες του σίγουρα μπορεί να εμφανιστεί με μια ομάδα ικανή να κερδίσει τον γηπεδούχο, αν όχι και τόσο εύκολα όσο τον κέρδισε στο ματς του πρωταθλήματος, όπου ήταν πλήρης. Ωστόσο πρέπει να βάλω έναν αστερίσκο υποχρεωτικό. Σε αυτά τα play off θα κλάψει πίκρα όποιος πετάξει βαθμούς με το Βόλο κυρίως - ίσως και με τον Άρη, αν και ο Άρης έχει έδρα και φιλοδοξίες που από το Βόλο λείπουν. Έτσι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το Βόλο την πρώτη αγωνιστική, μετατρέπει το παιχνίδι σε πραγματική παγίδα. Όλοι υπόλοιποι θα πάνε στο Βόλο πολύ αργότερα και θα βρούμε μια ομάδα που πιθανότατα δεν θα διεκδικεί τίποτα. Αυτή η ομάδα δεν αποκλείω απέναντι στον Ολυμπιακό να θέλει να δείξει ότι η συμμετοχή της στα play off δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυριών η τύχης. Και σίγουρα θα κυνηγά ακόμα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2022/04/lucescu-1-1.jpg

Οι δύσκολες εμβόλιμες  

Μολονότι πρώτη αγωνιστική μοιάζει πρώτη μέρα του πολέμου υπάρχουν και πολλά άλλα σε αυτή την κλήρωση που είναι σωστό να υπογραμμίσει κάνεις. Ο Παναθηναϊκός, μετά το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής υποδέχεται το Βόλο στην Λεωφόρο, δηλαδή έχει το πιο εύκολο παιχνίδι του στα play off. Aν χάσει από την ΑΕΚ μπορεί να ανασυνταχθεί, αν δεν χάσει ανέβει το ηθικό του στα ουράνια διότι είναι ήδη πρώτος. Στη συνέχεια θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη να παίξει με τον Άρη με την ελπίδα να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο χωρίς τεράστια πίεση για νίκη – ο στόχος του πρέπει να είναι αυτή τότε να την έχει ο Ολυμπιακός. Αν κερδίσει τον Ολυμπιακό ό,τι και να έχει συμβεί στο ματς με την ΑΕΚ που ακολουθεί, θα ταξιδέψει στις 23 Απριλίου στην Τούμπα ως πρώτος στη βαθμολογία. Κι αν είναι τότε πρώτος, μπορεί να είναι πρώτος και μέχρι το τέλος.

Την δεύτερη εβδομάδα των play off όταν και θα υπάρξει εμβόλιμη αγωνιστική θα δοκιμαστεί σοβαρά η ΑΕΚ. Στις 22 Απριλίου παίζει με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, στις 26 Απριλίου με τον ΠΑΟΚ εντός έδρας, και στις 30 Απριλίου πάει στη Λεωφόρο. Η ΑΕΚ θα έχει και μια εμβόλιμη παραπάνω καθώς θα δώσει και τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη: έχει την υποχρέωση της πρόκρισης μετά τη νίκη με 3-0 στο πρώτο ματς και την υποχρέωση της καλής εμφάνισης μετά την ήττα με 1-3 από τον Ολυμπιακό την Κυριακή. Για τον Ολυμπιακό αυτό το ματς είναι μάλλον απλούστερο: δεν έχει να χάσει και τίποτα, ίσως απλά ο Μίτσελ παίξει με μια ενδεκάδα απλά ικανή να κουράσει την ΑΕΚ. Βέβαια αν το ματς γίνει Μεγάλη Τετάρτη ακολουθεί διακοπή. 

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει αρκετά βολικά αλλά κλείνει πολύ δύσκολα. Στις 3 Μαΐου πάει πάλι στην Open Arena να βρει την ΑΕΚ για τελευταία φορά φέτος, στη συνέχεια υποδέχεται μεσοβδόμαδα τον Παναθηναϊκό τον οποίο δεν κερδίζει στο Καραϊσκάκη δυο χρόνια, και κλείνει τη δύσκολη σεζόν του στην Τούμπα. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο δύσκολη τριάδα αγώνων για κανένα. Και δεν βλέπω πως ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι τόσο μπροστά ώστε στα ματς αυτά να μην χρειάζεται να κάνει αποτέλεσμα. Οπότε όσοι μιλάνε για καλή κλήρωση, βολικό πρόγραμμα κι άλλα τέτοια, ας αναθεωρήσουν…