Η απλή μέθοδος των τριών

Η απλή μέθοδος των τριών


Ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει απόψε την Ελσίνκι χωρίς σκοτούρες, αφού στον όμιλο του UEFA Conference League που βρίσκεται έχει εξασφαλίσει και την πρόκριση στους 16 και την πρώτη θέση, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ θα παίξουν δύσκολα ματς για να καταφέρουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται στην Ευρώπη. Δεν παίζουν για την πρόκριση, διότι και οι τρεις από την διοργάνωση του Europa League στην οποία συμμετείχαν έχουν αποκλειστεί, αλλά για την ευρωπαϊκή παραμονή. Από το τίποτα καλό είναι και το UEFA Conference League.

Το κοινό στοιχείο

O ΠΑΟ θα αγωνιστεί με την Μακάμπι Χάιφα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Ολυμπιακός με την σέρβικη Μπάτσκα Τόπολα στο άδειο Καραϊσκάκη και η ΑΕΚ με τον Αγιαξ στο Αμστερνταμ. Πέρα από το ό,τι και οι τρεις χρειάζονται νίκη, το κοινό στις παράλληλες ιστορίες τους είναι ότι αν είχαν κερδίσει τα πρώτα ματς με τους συγκεκριμένους αντιπάλους θα είχαν ήδη εξασφαλίσει αυτό που απόψε κυνηγάνε, δηλαδή την τρίτη θέση στον όμιλό τους. Και οι τρεις δεν κατάφεραν να κερδίσουν τα πρώτα ματς εξαιτίας κυρίως δικών τους λαθών. Ο ΠΑΟ είχε κάνει ένα κακό παιγνίδι στην Χάιφα: έμοιαζε να μην έχει καταλάβει τι είδους ομάδα έχει απέναντί του και το 0-0 που απέσπασε το δέχτηκε στο τέλος με ανακούφιση – οι γηπεδούχοι είχαν ευκαιρίες, ο Μπρινιόλι εκείνο το βράδυ ήταν από τους καλύτερους. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί με 0-2 και δεν κέρδισε τηνΤόπολα πληρώνοντας εκτός από την αποβολή του απερίσκεπτου εκείνο το βράδυ Ντόι και λάθη στην άμυνα: το ό,τι δέχτηκε την ισοφάριση στα λεπτά των καθυστερήσεων γιατί ξεχάστηκε ο Ροντινέι λέει πολλά. Και η ΑΕΚ σαφώς και μπορούσε να κερδίσει τον Αγιαξ στην OPAP Arena. Μια χαμένη ευκαιρία του Γιόνσον στο τέλος του ματς ειδικά μπορεί απόψε να πληρωθεί πολύ ακριβά. Όχι τυχαία ο Αλμέιδα μίλησε για αυτή στην συνέντευξη Τύπου.   

Τα άσχημα σερί

Η άλλη ομοιότητα των συγκεκριμένων παιγνιδιών έχει να κάνει με την κατάσταση των αντιπάλων των τριών ομάδων: και οι τρεις αντιμετωπίζουν ομάδες που δεν έχουν να θυμούνται πολλά καλά μέσα στην χρονιά τους. H Tόπολα είναι πιο δυνατή από την επίσης σερβική Τσουκαρίτσκι, που ο Ολυμπιακός απέκλεισε εύκολα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί δυνατή ευρωπαϊκή ομάδα: αν δεν είχε αποσπάσει εκείνη την ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στο γήπεδό της δεν θα είχε κανένα βαθμό στον όμιλο, ενώ και στο πρωτάθλημα Σερβίας είναι μεν τρίτη, πλην όμως απέχει δέκα βαθμούς από τον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Η Μακάμπι Χάιφα είδε τους ξένους παίκτες της να φεύγουν μετά τα γεγονότα που συγκλόνισαν το Ισραήλ και να επιστρέφουν στη συνέχεια. Για μια στιγμή έμοιαζε πως δεν θα συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πλην όμως τα κατάφερε χάρη στις διευκολύνσεις της UEFA που της επέτρεψε να αγωνιστεί σε ουδέτερο γήπεδο: είναι έμπειρη ομάδα αλλά αποκλείεται όλα αυτά που προηγήθηκαν να μην της έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Το μόνο ανησυχητικό για τον ΠΑΟ είναι η ισοαλία με 0-0 που απέσπασε από την Βιγιαρεάλ στο τελευταίο της ματς: μαρτυρά πως ξέρει να παίξει κι άμυνα.

Η πιο παράξενη περίπτωση είναι ο Αγιαξ. Με τον γνωστό μας Τζον Φαν΄τ΄Σκιπ στον πάγκο του, ένα δικό του παιδί, ο Αίαντας κάπως διορθώθηκε: θα ήταν αδύνατον να πάει και χειρότερα. Στην Ολλανδία τρέχει ένα σερί έξι συνεχόμενων νικών που του επέτρεψε να σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας ξεφεύγοντας από την ζώνη του υποβιβασμού. Σε αυτά τα ματς όμως δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα παιγνίδι με τους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος. Κι εν μέσω αυτού του καλού σερί έχει αγωνιστεί σε δυο ευρωπαϊκά ματς (με την Μαρσέιγ και την Μπράιτον) και τα έχασε και τα δυο! Στον όμιλο έχει μόλις δυο ισοπαλίες σε πέντε ματς και θα επιχειρήσει απόψε με μια νίκη να μείνει στην Ευρώπη. Εχει κάποιες καλές μονάδες (το είδαμε και στην Opap Arena τι μπορεί να κάνουν οι Μπέργκχουζ, Μπρόμπι, Μπέργουιν κτλ), αλλά επιτρέπει στον αντίπαλο να παίξει και η ΑΕΚ όταν κάποιος της δώσει αυτό το δικαίωμα ξέρει να το εκμεταλλευτεί.           

Ελπίδες και βεβαιότητες

Από σεβασμό στο όνομα και την ιστορία του Αγιαξ δεν μπορώ να πω ότι η ΑΕΚ είναι φαβορί κτλ κτλ. Εχει όμως τις ελπίδες της. Φέτος εκτός έδρας έχει παίξει καλύτερα από ό,τι στην έδρα της: έχει κερδίσει την Δυναμό Ζάγκρεπ και την Μπράιτον κι έχει παίξει στα ίσια με την Αντβέρπ – ενώ εντός έδρας, παρά τις καλές εμφανίσεις της, δεν έχει νίκη. Το θέμα είναι να μην έχει νέες απουσίες διότι δεν θα έχει τον Γκατσίνοβιτς λόγω τιμωρίας, τον Αραούχο που ταλαιπωρείται, τον Στάνκοβιτς που δεν ξεπέρασε το ζήτημα του τραυματισμού του που αρχικά δεν φάνηκε σοβαρός και τον Πινέδα εξαιτίας ενός προβλήματος της τελευταίας στιγμής. Θα έχει βέβαια τον Λιβάι Γκαρσία και έχει μάθει να ζει με απουσίες: με μια σχεδόν πειραματική σύνθεση έκανε τη μοναδική της νίκη στον όμιλο. Ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός από την άλλη πρέπει να κάνουν το παιγνίδι τους πράγμα που νομίζω αρκεί. Ο Ολυμπιακός βέβαια θα έχει ένα επιπλέον πρόβλημα: το ό,τι θα αγωνιστεί χωρίς θεατές. Αυτό το γεγονός παραλίγο να δημιουργήσει κι ένα χωρίς προηγούμενο επεισόδιο. Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνοντας αρχικά πως δεν την καταλαβαίνουν. Ειδοποίησαν την UEFA ότι αν επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο μόνο σε δέκα οπαδούς τους, όπως η ελληνική κυβέρνηση ζητάει δεν θα αγωνιστούν: η UEFA απάντησε πως δεν έχει δικαιοδοσία καθώς πρόκειται για απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία ο Ολυμπιακός απειλεί με δικαστήρια. Η μεγάλη μου απορία είναι αν και κατά πόσο όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες θα επηρεάσουν την ομάδα του Ολυμπιακού. Ο Καρβαλιάλ είπε ότι κανείς δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία.

Λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες

Και οι τρεις προπονητές είπαν ότι δεν θα παίξουν για την ισοπαλία. Ο Γιοβάνοβιτς είπε ότι η ομάδα του δεν το έχει κάνει ποτέ, ο Καρβαλιάλ ότι ως επιλογή κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο κι ο Αλμέιδα ότι το να παίζεις για την ισοπαλία είναι βαρετό. Εγώ πάλι λέω ότι μια ισοπαλία απόψε ίσως κάποιος την πανηγυρίσει χωρίς να το πει καθώς όποιο αποτέλεσμα επιτρέπει συνέχεια της ευρωπαϊκής παρουσίας είναι χρήσιμο. Και οι τρεις ελληνικές ομάδες προκρίνονται αν δεν δεχτούν γκολ. Δύσκολο πάντως να το περιμένεις. Η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός έχουν δεχτεί γκολ και στα πέντε παιγνίδια τους, ο ΠΑΟ δεν δέχτηκε σε δυο – το ένα ήταν με την Μακάμπι. Για αυτό έχει λίγο μεγαλύτερες πιθανότητες από τους άλλους δυο.  

Η γιορτή του ΠΑΟΚ

Τέλος, αυτός που βρίσκεται σε τελείως διαφορετική κατάσταση από τους τρεις είναι ο ΠΑΟΚ. Εχει προκριθεί και μάλιστα πρώτος και θα παίξει με μια ομάδα που βρίσκεται από το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη: η Ελσίνκι ήρθε για πενταήμερη εκδρομή κι αυτή είναι το έπαθλό της γιατί κέρδισε το πρωτάθλημα στη χώρα της. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου μίλησε χθες πιο πολύ για τα μέτρα της κυβέρνησης παρά για τον ΠΑΟΚ. Είπε ότι τα μέτρα αποτελούν τιμωρία για τον ΠΑΟΚ, ζήτησε την αλλαγή τους και τόνισε πως πάντα ο ΠΑΟΚ την πληρώνει. Δεν ισχύει, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να αντιδικεί κανείς με τον Ρουμάνο. Το ό,τι λέει υπερβολές το ξέρει. Το κάνει για να κολακεύει όσους οπαδούς του ΠΑΟΚ θέλουν τέτοια να ακούν και γιατί οι αρχές του το επιτρέπουν…