Γκάζι και φρένο

Γκάζι και φρένο


Για τον Αρη και τα μεταγραφικά του δεν είχα γράψει τίποτα γιατί ομολογώ πως δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς θέλει να κάνει – εκτός φυσικά από μια γενική αλλαγή. Ετσι περίμενα να δω το φιλικό του ματς με αντιπάλους αυτούς που ο Πέδρο Μαρτίνς μοιάζει να θεωρεί αναπληρωματικούς του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της σεζόν. Όχι τόσο για να δω τον βαθμό της ετοιμότητας του ενόψει του ξεκινήματος των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, αλλά για να καταλάβω τι παίκτες είναι αυτοί που ήρθαν και τι έχει στο μυαλό του ο Ερνάν Μπούργος. Κι ομολογώ πως αυτό που είδα μου άρεσε πολύ. Όχι απλά γιατί υπάρχει μια κεντρική ιδέα, αλλά γιατί οι νεοφερμένοι είναι καλοί για μια χρονιά ακόμα: αρχίζω να πιστεύω πως ο Θοδωρής Καρυπίδης μπορεί να είναι ο καλύτερος τεχνικός διευθυντής του πρωταθλήματος.  

Και ο Αρης στάθηκε αδύνατο να αποφύγει την εφετινή μόδα που θέλει τις ομάδες κορυφής να αλλάζουν πολύ – είχα ωστόσο την εντύπωση πως κομμάτι το παράκανε! Ουσιαστικά από την περσινή του ομάδα κράτησε τους δυο στόπερ (τον Φαμπιάνο και τον Μπράμπετς), τον τερματοφύλακα Κουέστα, τον Ντουκουρέ και τρεις ακραίους επιθετικούς (τον Μαντσίνι, τον Γκαρσία και τον Ιτούρμπε). Αλλά εν τέλει πιστεύω πως αυτοί που έμειναν ήταν μάλλον οι απολύτως απαραίτητοι – τους υπόλοιπους είτε θα έπρεπε να τους αντικαταστήσει είτε θα καταφέρει να τους αντικαταστήσει – υπάρχει μια λεπτή διαφορά.

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2022/07/11/787117/main/3551252.jpg

Πάντρεμα παλιών καινούργιων

Τι είδα από τον Αρη; Πρώτα από όλα ότι η σπουδή στην άμυνα που δείχνει ο Μπούργος βασίζεται σε κάτι που στην Ελλάδα σπανίζει: στον ορθολογισμό. Στην άμυνα δεν υπάρχουν περιθώρια για χρησιμοποίηση παικτών που πρέπει να προσαρμοστούν – χρειάζονται οι παλιοί και τέτοιοι είναι πλέον κι ο Κουέστα, κι ο Μπράμπετς κι ο Φαμπιάνο. Επειδή η παλαιότητα μετρά για αυτό βρήκε θέση στο αρχικό σχήμα και ο Εμπακατά που στον Αρη βρίσκεται από το Φεβρουάριο. Ο τέταρτος της παρέας είναι ο «νέος» Πίρσμαν που όμως ήρθε από τον ΠΑΣ και άρα γνωρίζει που βρίσκεται. Η τετράδα της άμυνας θα είναι αυτή; Όχι απαραίτητα – αν υπάρχουν τρεις παλιοί χωράει κι ένας νέος: ο Μπούργος έδωσε χρόνο στους Οντουμπάτζο και Μαζικού μετά το 60’ και νομίζω έμεινε ευχαριστημένος από αυτό που είδε.

«Πάντρεμα» παλιών και νέων επιχειρεί και στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση: δίπλα στον «παλιό» Ντουκουρέ ο Μπούργος χρησιμοποίησε δυο νεοφερμένους τον Πάπε Σέικ Ντιόπ για 54 λεπτά και τον Νταμπό για ένα 30λεπτο. Ο δεύτερος μου φάνηκε πιο δημιουργικός από τον πρώτο που ήταν όμως πολύ καλός στις καλύψεις, αλλά και οι δυο έδειξαν να ξέρουν τη δουλειά: ο Μπούργος τους χρειάζεται για να δώσουν στη μεσαία γραμμή σκληράδα κυρίως. Αν έχει σκοπό να παρουσιάσει ένα Αρη που να παίζει 4-4-2 (όπως έκανε χθες στο πιο μεγάλο κομμάτι του παιγνιδιού) οι δυο παίκτες που θα παίζουν μπροστά από την άμυνα θα χρειαστεί να τρέχουν για πολλούς – οι πέντε αλλαγές βοηθάνε, ώστε χρόνος συμμετοχής να υπάρχει για όλους. Τι μένει; Το στοίχημα της επίθεσης, αλλά εδώ το παζλ πρέπει να ολοκληρωθεί. Χθες την παράσταση έκλεψε ο Ράφαελ Καμάτσο που έκανε το 1-0 κι έδειξε τι θα πει πρωτοβουλία και σε δυο – τρεις φάσεις ακόμα. Εχει στο βιογραφικό του περάσματα από τη Λίβερπουλ και τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας: έδειξε ότι αυτά δεν έγιναν τυχαία. Δεν είδα αντιθέτως πολύ τον Γκρέι, αλλά μου άρεσε ο Πάλμα. Και στην Θεσσαλονίκη είναι ήδη ο Ζερβινιό που αν είναι καλά μπορεί να αποδειχτεί μια από τις ατραξιόν του πρωταθλήματος.

https://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/202207/aris_olympiakos_filiko_11_7.jpg

Δεν υπάρχουν βέβαια φέτος ούτε Γκάμα, ούτε Μπερτόλιο δηλαδή ούτε κάποιος που άνετα θα μπορούσε να φορά τη φανέλα με το δέκα, ούτε κάποιος που να βγαίνει σαν κρυφό φορ. Αλλά ο Μπούργος δεν μοιάζει να θέλει τέτοιους παίκτες: ψάχνει σολίστες που να έχουν την ατομική ενέργεια. Αυτή περιμένει να δει και από τους δυο Ελληνες μικρούς: και ο Χατζηιωάννου (που σκόραρε) και ο Σγούρος μοιάζουν παιδιά που δεν κρύβονται.

Εν κατακλείδι ο Αρης δείχνει να θέλει να γίνει μια έκδοση της Ατλέτικο Μαδρίτης – μια ομάδα με αξιόπιστη άμυνα, μεσαία γραμμή που «δαγκώνει» και κυνηγούς που πάνε στο «ένας εναντίον ενός». Θα είναι πιθανότατα πιο σκληρός από όσο ήταν πέρυσι, σίγουρα πιο γρήγορος, σίγουρα λιγότερο «φλύαρος» - θα κρατά πχ λιγότερο τη μπάλα. Το στοίχημα της αποτελεσματικότητας θα κρίνει τη χρονιά του: δεν περιμένω ένα Αρη θεαματικό, αλλά ένα Αρη ικανό στιγμές στιγμές να πατάει γκάζι. Και να χτυπά εκεί που δεν τον περιμένεις: όπως χθες.

Λογική και πειράματα  

Κι ο Ολυμπιακός; Ο,τι είχα να γράψω για τις εμφανίσεις του στα φιλικά το έχω γράψει την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ολυμπιακός δεν με ενθουσίασε επειδή κέρδισε την Αλκμαρ το Σάββατο με 1-0 και δεν με τρόμαξε επειδή έχασε χθες με 2-1. Σε κάθε περίπτωση κυρίως με προβληματίζει. Για το τι θα κάνει στα προκριματικά δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως όλα θα κριθούν από την συμπεριφορά της άμυνας του: αυτή που ξεκίνησε στο ματς με την Αλκμαρ ήταν μια άμυνα λογική (με Βρσαλικο, Ρέαπτσουκ. Παπασταθόπουλο, Σισέ) και καλά σχετικά προστατευμένη από τους Μαντί Καμαρά και Κανέ, ενώ η χθεσινή (με τους Κίτσο, Ανδρούτσο, Μπα, Μανωλά) ήταν πειραματική και τέτοια παρέμεινε κι όταν μπήκαν ο Αβιλα στο 46΄κι ο Αβρααμ  Παπαδόπουλος στο 75΄.

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2022/07/11/787129/snapshot/3551264.jpg

Διαβάζω διάφορους προβληματισμούς για την έλλειψη δημιουργίας, εξτρέμ επιθετικών μπακ κτλ, αλλά περισσότερο κι από γκρίνιες στα social media προτιμώ ν ακούω τον Μαρτίνς. Μετά την Αλκμαρ είπε ότι ο Ολυμπιακός «έχει μια βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί» και πως το παιγνίδι του Ολυμπιακού, επί των ημερών του, βασίζεται πάντα στην καλή άμυνα. «Το παιχνίδι μας περνάει από την άμυνα. Όταν αυτή λειτουργεί μπαίνουμε στο επόμενο κεφάλαιο. Για παράδειγμα πρέπει η αντίδραση όταν κλέβουμε τη μπάλα να είναι καλύτερη – αλλά πρέπει να μας απασχολεί πρώτα από όλα πως θα κλέψουμε τη μπάλα. Πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» ήταν η δήλωση προθέσεων και με βάση αυτή θα τον κρίνω.

Η χθεσινή ενδεκάδα του Ολυμπιακού ήταν πολύ δύσκολο να κάνει αυτά που ο κόουτς ζητάει. Και γιατί παίκτες όπως ο Εμβιλά κι ο Μπουχαλάκης είναι μακριά από την φόρμα τους (το καλοκαίρι είναι πάντα κομμάτι δύσκολο για παίκτες με το σκαρί τους) και γιατί μια επιθετική τετράδα στο 4-4-2 της αρχής με Καμαρά, Τικίνιο φουνταριστούς και Ρατζέλοβιτς, Καρβάλιο στο πλάι  δεν νομίζω πως έχει νόημα ύπαρξης. Θα προτιμούσα να χρησιμοποιηθεί το φιλικό για να δούμε τον Κουντε (που μπορεί να είναι μια εναλλακτική του Αγκιμπού Καμαρά), αλλά μάλλον ο κόουτς για τη θέση του μικρού θεωρεί ως λύση τον Βαλμπουενά. Αυτός ξέρει.  

Ο καλός κι ο δύσκολος δρόμος

Ο Αρης μοιάζει σε καλό δρόμο κι όχι απλά γιατί κέρδισε. Ο Ολυμπιακός προβληματίζει: το προτιμώ από τους άνευ λόγου ενθουσιασμούς για ασήμαντες νίκες στα φιλικά. Η διαφορά των δυο είναι ότι ο Μπούργος μοιάζει να έχει μια ιδέα κι αναζητά παίκτες να την κάνουν πράξη. Ενώ ο Μαρτίνς ψάχνει την ενδεκάδα που θα του κάνει την καλοκαιρινή δουλειά: έχω την εντύπωση πως η σοβαρότητα των ματς είναι από μόνη της λόγος για να δούμε ένα Ολυμπιακό καλύτερο. Δεν μπορώ να πω πως κατανοώ την αισιοδοξία και την σιγουριά του. Πλην όμως αυτό είναι το πέμπτο του καλοκαίρι στην Ελλάδα. Κάτι θα ξέρει για τους παίκτες του, δεν μπορεί…