Ευχαριστούμε για τις Κυριακές

Ευχαριστούμε για τις Κυριακές


Είναι Κυριακή χωρίς πρωτάθλημα. Στην μυστήρια αυτή χώρα που ζούμε δεν έχει πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, που λέγαμε και παλιά. Εχει Β΄ Εθνικής, έχει Γ΄ Εθνικής, έχει ερασιτεχνικό, αλλά Α’ Εθνικής δεν έχει. Αν ερχόταν εδώ κάποιος ξένος, που δεν μας ήξερε, θα νόμιζε ότι δεν αξίζουμε να έχουμε πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής γιατί η μπάλα που εδώ παίζεται φέτος είναι ψιλοάθλια: θα πίστευε πως επειδή το θέαμα είναι Β’ κατηγορίας την πρώτη την καταργήσαμε - τι να του εξηγήσεις και τι να του πεις. Αν ο άνθρωπος έβλεπε πριν μια εβδομάδα το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, που έκρινε ένα πρωτάθλημα, και είχε αλλάξει κανάλι από την βαρεμάρα πέντε λεπτά πριν το τέλος του, δεν θα καταλάβαινε γιατί στο 88΄έγινε της παλαβής. Ασε που δεν θα πίστευε ποτέ ότι μπήκε ένα γκολ, έστω κι αν μέτρησε στα αποδυτήρια.

Σινεμά και θέατρο

Είναι Κυριακή χωρίς πρωτάθλημα και η ερώτηση είναι τι κάνεις. Εχεις επιλογές πάντως. Στο σινεμά παίζονται ένα σωρό καταθλιπτικές ταινίες («Μετά το χωρισμό», «Τυφλή Αγάπη», «Τα μυστήρια της Σικελίας». Παίζεται και η νέα Λάρα Κροφτ που θα σου θυμίσει τα νιάτα σου και τα θλιβερά λογοπαίγνια που έκανες με δεύτερο συνθετικό το «-λάρα». Η νεαρά που υποδύεται την Αντζελίνα Τζολί, πριν γίνει Αντζελίνα Τζολί, είναι κουκλάρα – άλλη μια λέξη που έχει μέσα το «λάρα», εκτός από τις δυο που αμέσως θυμήθηκες. Κι αν πάντως δεν ψήνεσαι για σινεμά, υπάρχει και το θέατρο: στην Τεχνόπολη, αν είσαι στην Αθήνα. μπορείς να πας να γιορτάσεις την Παγκόσμια μέρα Θεάτρου. Διαβάζω στο σχετικό δελτίο Τύπου ότι για μια ολόκληρη ημέρα η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μεταμορφώνεται σε θεατρική σκηνή και δίνει ρόλο πρωταγωνιστή στα παιδιά. Αυτήν την Κυριακή υπάρχουν παιχνίδια και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και διαδραστικές ξεναγήσεις, όλα με δωρεάν είσοδο: μπορείς να πάρεις παιδιά, ανίψια και βαφτιστήρια και να πας, αν δεν τα λυπάσαι αφού για σένα, όταν ήσουν μικρός, το παιδικό θέατρο ήταν βασανιστήριο.

 

Πόσο χρονών είσαι;

Είναι Κυριακή χωρίς πρωτάθλημα και είναι μια χαρά ευκαιρία να ξεκινήσεις ένα χόμπι γιατί το πρωτάθλημα δεν ξέρει κανείς αν και πότε θα ξεκινήσει. Σκέψου το σήμερα, που έχεις χρόνο και από αύριο μπορείς να παρακολουθήσεις στα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων μαθήματα που θα σου δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσεις τον μαγικό κόσμο του animation, αποκτώντας τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις τα δικά σου κινούμενα σχέδια. Σε μόλις οκτώ εβδομάδες μπορείς να φτιάξεις μια σειρά με θέμα τα παιδικά χρόνια του Γιώργου Βασιλειάδη ή ένα γουέστερν με τον Ιβάν καουμπόι και ινδιάνο συγχρόνως να κυνηγάει τον Κομίνη και τον Γκαρσία – πάταγο θα κάνει. Τι θα πει τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά μέχρι 16 χρονών; Δηλαδή εσύ αισθάνεσαι παραπάνω;

Εχει και ποδόσφαιρο

Είναι Κυριακή χωρίς πρωτάθλημα αλλά ποδόσφαιρο έχει να δεις και μάλιστα αρκετά καλό. Για το κύπελλο Αγγλίας, στις 18.30, η Λέστερ, που ο άχρηστος ο Κλάουντιο Ρανιέρι, έβγαλε πρωταθλήτρια πρόσφατα, παίζει με την Τσέλσι. Στην Ιταλία η Φιορεντίνα θα κατεβεί να παίξει με την Τορίνο στις 16.00 κι όλο το γήπεδο θα σηκωθεί όρθιο να χειροκροτήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου Αστόρι: κι αυτή η δήλωση αγάπης ποδόσφαιρο είναι. Στην Ισπανία επίσης θα δεις αγκαλιές καθώς στις 17.15 η Ατλέτικ Μπιλμπάο στη Βαρκελώνη ξαναβρίσκει τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ το βράδυ η Ρεάλ και η Χιρόνα μπορεί να ρθουν και 7-4, αν έχουν όρεξη. Κι αν πάλι δεν γουστάρεις ούτε ν ακούς για ποδόσφαιρο μπορείς να κατεβείς στη Νέα Σμύρνη να δεις την προσπάθεια του Πανιώνιου που σρο μπάσκετ παίζει κόντρα στην ΑΕΚ μια κατηγορία: θα είναι ένα ματς – θρίλερ χωρίς αμφιβολία.    

Τέσσερα επεισόδια σε ένα βράδυ

Είναι Κυριακή χωρίς πρωτάθλημα και μπορεί να κάνεις όσα άλλες Κυριακές που είχε πρωτάθλημα δεν έκανες. Μπορεί να πιείς κανα τσίπουρο μεσημεριάτικα, αν και ο καιρός δεν είναι ο καλύτερος για τέτοια: ματς στις 3 δεν έχει. Μπορείς να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου στην μαγειρική, ή να μελετήσεις επιτέλους καλά το κουπόνι στο Πάμε Στοίχημα και να τους τα πάρεις, αφού όλο και κάποιο λάθος θα έχουν κάνει κι αυτή τη φορά θα το βρεις.

   

Μπορεί να πάρεις το αμάξι και να κάνεις καμιά βόλτα παραλιακά – όλο το χειμώνα δεν έχεις κατεβεί σε μέρη, που έχει θάλασσα. Μπορεί να αράξεις στο κρεβάτι και να κατεβείς για καφέ στις 4 και να ξεκοκαλίζεις κυριακάτικες εφημερίδες μέχρι αργά το απόγευμα. Μπορείς να διαβάσεις κανα βιβλίο, γιατί έχεις καιρό να το κάνεις ή μπορεί να καθίσεις να δεις καμιά σειρά λιώνοντας μπροστά στην τηλεόραση ή στο pc: θα σου πρότεινα το Damnation, αν γουστάρεις τα γουέστερν. Μπορεί να δεις τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια σε ένα και μόνο βράδυ, αφού δεν έχει ποδόσφαιρο. Είναι μια Κυριακή που δεν θα σε απασχολήσει ο Γκαρσία και ποιους κατέβασε, που δεν θα καθίσεις να δεις τι θα γίνει στο Ατρόμητος - ΠΑΟΚ στο Περιστέρι, που αποκλείεται ο Χιμένεθ να κάνει κάποιο λάθος, που κανείς δεν θα κάνει στο ράδιο ένα σχόλιο για το πώς έπαιξε η ομαδάρα και εσύ θα θυμώσεις. Είναι Κυριακή που μπορεί να κάνεις ό,τι θες, ακόμα και να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Είναι ωραίες

Κάποιοι λέγανε παλιά ότι θέλανε πίσω τις Κυριακές τους και κάποιοι γελούσανε. Τελικά οι άνθρωποι που τις πήραν είχαν δίκιο: σοβαρολογούσαν κι εμείς είμασταν οι κουτοί που αναρωτιόμασταν τι διάβολο εννοούν. Όχι μόνο τις πήραν πίσω τις Κυριακές, αλλά τις άδειασαν από ελληνικό ποδόσφαιρο και τις διατηρούν άδειες: καλά να είναι οι άνθρωποι. Από καρδιάς τους ευχαριστούμε για αυτές τις ωραίες Κυριακές…