Ευτυχώς που δεν πήγε στο Βελιγράδι...

Ευτυχώς που δεν πήγε στο Βελιγράδι...


Σήμερα ξεκινά το Final 4 του Βελιγραδίου, αυτό στο οποίο δεν θα βρίσκεται καμία ελληνική ομάδα. Για τον Ολυμπιακό ειδικά, το Final 4 αυτό, ήταν «η ιστορική ευκαιρία για να αγωνιστεί σε ένα τελικό στην έδρα του» - το έλεγαν όλοι και όλοι το πίστευαν. Για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι κακό που δεν πήγε. Αλλά στην κατάσταση που είναι σήμερα ο Ολυμπιακός θα ήταν χειρότερο να πήγαινε!

Κάποιοι πετάνε φωτιές

Έριξα μια ματιά να δω σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι τέσσερις ομάδες, που πάνε στο Βελιγράδι. Η Ρεάλ, δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά πέτυχε κόντρα στη Μούρθια την ενδέκατη συνεχόμενη νίκη της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Λάσα δίνει περισσότερο χρόνο στον Γιούλ, ο Καμπάτσο ξεπέρασε τον τραυματισμό που τον είχε αφήσει εκτός αγώνων στα ματς με τον ΠΑΟ και οι Ράντλοφ και Αγιούν που φέτος ταλαιπωρήθηκαν συνεχώς ανεβαίνουν. Η Ρεάλ μοιάζει να προχωρά με κεκτημένη ταχύτητα  - οι άλλοι τρεις, όμως, πετάνε φωτιές!

 

Η ΤΣΣΚΑ διέλυσε την Πάρμα με 111- 76 πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες εφετινές νίκες της σε όλες τις διοργανώσεις, που παίρνει μέρος. Ο Ιτούδης είχε ξανά στα χέρια του και τον Ντε Κολό, που έπαιξε 17 λεπτά, αλλά και τον Χάινς που αγωνίστηκε 14. Εχει μόνο ένα προβληματάκι με τον Βέστερμαν, που ταλαιπωρείται από ένα τραυματισμό της τελευταίας στιγμής – πράγματα που συμβαίνουν. Η Ζαλγκίρις από την άλλη δεν έχει κανένα πρόβλημα και μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού τρέχει με χίλια: στην πρόβα τζενεράλε ενόψει του Final 4 σκόρπισε την Νέβεζις με 95-70, τρέχοντας στην τρίτη περίοδο ένα επιμέρους 21-9. Στα πάνω της είναι και η Φενέρ. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έμοιαζε σε καταπληκτική κατάσταση στο τελευταίο της παιχνίδι στο τουρκικό πρωτάθλημα, συντρίβοντας την Μπουγιουκσεχίρ με 96-73, μολονότι αγωνίστηκε εκτός έδρας και παράλο που οι Σλούκας, Ουοναμέικερ, Βέσελι και Νταντόμε δεν αγωνίστηκαν πάνω από ένα δεκάλεπτο! Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε πρέπει να εντυπωσιάζει: οι ομάδες αυτές προετοιμάστηκαν σοβαρά για να φτάσουν να διεκδικήσουν την Ευρωλίγκα και είναι απολύτως λογικό τώρα να είναι πλήρης και φορμαρισμένες. Τώρα κρίνονται τα πάντα.

Με τα ασθενοφόρα

Άκουσα τον Σφαιρόπουλο να μιλά για το ματς του Ολυμπιακού με την Κύμη και να το χαρακτηρίζει «ντροπή» κτλ. Λογικά ο Ολυμπιακός θα σοβαρευτεί και θα την κερδίσει εύκολα την Κύμη στο επόμενο ματς, όμως η κατάσταση των παικτών του εξακολουθεί να προκαλεί απορίες. Ο Παπανικολάου και ο Παπαπέτρου σχεδόν περπατούσαν: στο προηγούμενο ματς δεν είχαν παίξει καν. Ο Πρίντεζης δεν είναι ακόμα έτοιμος να πάρει χρόνο συμμετοχής κι αυτό φαίνεται. Ο Μιλουντίνοφ, που τελικά έπαθε ένα διάστρεμμα στα ματς με την Ζαλγκίρις, ήταν στον πάγκο με πολιτικά δίπλα στον Τιλί και στον Αγραβάνη. Οι ξένοι ήταν ως συνήθως αλλού κι αλλού – πλην του Γουίλτζερ που σούταρε καλά στο πρώτο δεκάλεπτο, οι άλλοι συμπλήρωναν απλά την πεντάδα. Ο Ρόμπερτς στο τέλος παραπονέθηκε για πόνους στη μέση: αναρωτιόμουν πραγματικά ποια θα ήταν η εικόνα του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι, έτσι και είχε αποκλείσει την Ζαλγκίρις – έστω και με τραυματίες δεν ήταν απίθανο, αφού το πρώτο ματς χάθηκε εξαιτίας μια συνηθισμένης κακής επίθεσης στο τέλος, όταν όλοι περίμεναν ένα μαγικό του Σπανούλη. Πέρυσι ο ΠΑΟ ως γνωστόν γύρισε από την Πόλη με πούλμαν: φέτος ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάει στο Βελιγράδι και να γυρίσει στην Αθήνα με ασθενοφόρα!

Νομίζω ότι μιλάμε για την χειρότερη εξέλιξη  χρονιάς στην πρόσφατη ιστορία: ο Ολυμπιακός, που ήθελε να πάει στο Βελιγράδι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει εκεί το Final 4, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε μέσα στη χρονιά για να τα καταφέρει, αλλά βρίσκεται τις μέρες του Final 4 στα χειρότερά του. Είναι ν απορείς πως κάτι τέτοιο το κατάφεραν! Είναι τόσο κακή η εικόνα που σε κάνει να πιστεύεις ότι στους τελικούς του πρωταθλήματος θα βελτιωθούν, όχι γιατί θα συμβεί κανά θαύμα, αλλά γιτί μοιάζει δύσκολο να παίξουν χειρότερα – αν και ποτέ δεν το ξέρεις.   

Χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟ

Το βράδυ που ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Ζαλγκίρις πολλοί μιλούσαν για μια χαμένη ευκαιρία. Βλέποντας την εξέλιξη δεν υπήρξε καμία χαμένη ευκαιρία: σήμερα ο Ολυμπιακός είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν στα ματς με τους Λιθουανούς. Αυτό που αληθινά με διαβολίζει είναι ότι για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, κυκλοφορούν και ειδήσεις για καθυστερήσεις στις πληρωμές, οικονομικές δυσκολίες των Αγγελόπουλων κτλ. Λες και φταίει το ότι ο Στρέλνικς έσκασε και το ότι ο Μπόμπι Μπράουν δεν κάνει σουτ, η καθυστέρηση στις πληρωμές: στο τέλος θα ακούσουμε ότι αν ο Μιλουντίνοφ και ο Πρίντεζης είχαν εξοφληθεί, ο πρώτος θα χε γίνει καλά κι ο δεύτερος θα πετούσε – μιλάμε για αστειότητες. Μιλώντας για χαμένες ευκαιρίες, πραγματικά χαμένη ευκαιρία είναι το Final 4 για τον ΠΑΟ, που αυτό τον καιρό πετάει. Επειδή είναι ομάδα προπονητή που ξέρει να προγραμματίσει μια σεζόν, ο Παναθηναϊκός παίζει αυτό τον καιρό το καλύτερο μπάσκετ της διετίας του Πασκουάλ: κάθε παιγνίδι του στο πρωτάθλημα είναι πραγματικό σόου. Κι αν είχε πάει στο Βελιγράδι θα ήταν δύσκολος αντίπαλος για όλους.

Φαβορί ο Ομπράντοβιτς

Πιστεύω θα δούμε ένα σπουδαίο Final 4 γιατί και οι τέσσερις ομάδες έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα: επίσης είναι ομάδες αρκετά διαφορετικές κι αυτό βολεύει για να γίνει ένα ενδιαφέρον τουρνουά. Η Ζαλγκίρις έχει μεγαλύτερο ενθουσιασμό και λιγότερο άγχος από όλους. Η Ρεάλ είναι η πιο έμπειρη κι έχει και τον Ντόνσιτς, που έκανε φέτος την Ευρωλίγκα προσωπική του υπόθεση – είναι λίγο κουρασμένος τελευταία, αλλά μπορεί πάντα να κάνει τη διαφορά. Η ΤΣΣΚΑ, χωρίς το άλυτο πρόβλημα που λέγεται «Ολυμπιακός» μπροστά της, μπορεί να περιμένει δυο μεγάλα ματς από τον Ντε Κολό και τον Ροντρίγκεθ και να πάρει την κούπα: την προηγούμενη φορά που δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός αυτή κέρδισε. Και η Φενέρ, μπορεί να είναι λιγότερο δυνατή από πέρυσι, αλλά έχει τον Ομπράντοβιτς. Κι αυτό την κάνει πρώτο φαβορί.