Κάθε χρόνο όταν ανακοινώνονται οι περίφημες ευρωπαϊκές λίστες, δηλαδή τα ονόματα των παικτών που οι ελληνικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γίνονται του κόσμου οι συζητήσεις για τις επιλογές. Κυρίως γιατί οι ελληνικές ομάδες ολόκληρο το καλοκαίρι μοιάζουν να ξεχνάνε ότι έχουν την υποχρέωση να δηλώσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ξένων παικτών και ότι για να είναι πλήρης αυτές οι λίστες χρειάζονται και κάμποσοι Ελληνες. Διαφορετικά γεμίζεις ξένους που σε αυτές δεν χωράνε.

Ας θυμηθούμε μερικές επιλογές που συζητήθηκαν. Στη νέα ευρωπαϊκή λίστα της ΑΕΚ μπήκαν ο Μπάμπης Λυκογιάννης και ο Μιλάν Βιτάλις, ενώ θέση σε αυτή πήρε και ο Ζοάο Μάριο, ο οποίος επέστρεψε στην Ένωση μόλις χθες και ο Μάρκο Νίκολιτς τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στη θέση του Κουτέσα που έφυγε. Εκτός έμειναν οι Γκεοργκίεβ και Καλοσκάμης. Στη λίστα του Ολυμπιακού υπάρχουν τα τελευταία μεταγραφικά αποκτήματα, δηλαδή ο Πουέρτα και ο Μπέιλι, ενώ εκτός έμειναν οι Πόποβιτς, Γκαρθία, Σιπιόνι και Ρόκα – για τους επίσης κομμένους Γιάρεμτσουκ και Κλέιτον αναζητούνται ομάδες. Στον ΠΑΟ τα πράγματα είναι πιο απλά. Κόπηκαν οι Τσάβες, Τσιριβεγια, ενώ οι Τσέριν και Τουμπά έφυγαν κι έτσι δημιουργήθηκε χώρους για τους Ουνάι, και Κάνγκουα.

Tα πολλά γιατί
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι φυσικά πάρα πολλά. Στην περίπτωση της ΑΕΚ δυσκολεύομαι να καταλάβω για ποιο λόγο κόπηκε ο Καλοσκάμης, ένα παιδί που πέρσι όταν ξεκίνησε έμοιαζε ότι έχει αρκετά περιθώρια εξέλιξης. Φυσικά το ερωτηματικό όλων είναι από τη στιγμή που κόπηκε ο Γκεοργκίεφ, ποιος μπορεί να είναι ο παίκτης που θα αντικαταστήσει τον βιονικό Λάζαρο Ρότα, αν αυτός πάρει απλώς δύο κίτρινες κάρτες. Λένε ο πάντα χρήσιμος Γκατσίνοβιτς. Εύχομαι στην ΑΕΚ να μην τύχει κάτι τέτοιο σε παιχνίδια που θα χρειάζεται να παίξει άμυνα: στο Τσάμπιονς λιγκ είναι και πολλά.
Πολλοί για συγκεκριμένες θέσεις
Στην περίπτωση του Ολυμπιακού ήταν δεδομένο ότι όποιες κι αν ήταν οι επιλογές του Μεντιλίμπαρ θα προέκυπταν συζητήσεις γιατί οι ξένοι παίκτες είναι πολλοί. Αμφιβάλω αν υπήρχαν αγωνιστικά κριτήρια για την σύσταση της λίστας. Αυτοί που κόπηκαν μου φάνηκαν απλώς οι πιο βολικοί. Ο Σιπιόνι, που πέρσι είχε παίξει όλα κι όλα 66 λεπτά στην Ευρώπη (βοηθώντας πάντως) και ο Ρόκα είναι δύο μικροι που έχουν μέλλον και δε θα γκρινιάξουν πάρα πολύ. Και ο Ντάνι Γκαρθία είναι παιδί του Μεντιλίμπαρ και σίγουρα θα καταλάβει την δυσκολία του προπονητή – ο Ισπανός νομίζω έχει μείνει στον Ολυμπιακό με τον όρο ότι δεν θα έχει απαιτήσεις χρησιμοποίησης στη βασική εντεκάδα. Προφανώς είναι ρίσκο να πάει ο Ολυμπιακός με δεύτερο τερματοφύλακα τον νεαρό Στουρνάρα. Αλλά ποιον θα μπορούσε να κόψει ο Βάσκος για να βάλει στη λίστα τον Πόποβιτς; Κάποιος θα πει τον νεοφερμένο Μπέιλι που κατά πόσο λένε χρειάζεται και χρόνο. Αλλά ο πρώην παίκτης της Αστον βίλα είναι παίκτης κλειδί για τον φετινό Ολυμπιακό: είναι η περίπτωση του εξτρέμ που αν βγει και καταφέρει να βοηθήσει μπορεί να αλλάξει πραγματικά τη γραμμή της επίθεσης. Διάλεξαν λοιπόν να του δείξουν εμπιστοσύνη. Και θα δούμε αν έκανα καλά
Και στον Παναθηναϊκό οι επιλογές του Νίστροπ μου φάνηκαν απλά λογικές. Και ο Νίστρουπ όπως και ο Μεντιλίμπαρ έκοψε ένα τερματοφύλακα τον Τσάβες ενώ για να χωρέσουν ο Λούσα, ο Κάνγουα και φυσικά ο Ουνάι έμεινε εκτός και ο Τσιριβεγια: ο Δανός προπονητής πήρε ένα ρίσκο γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης μου μοιάζει μάλλον περισσότερο αμυντικός χαφ από όλους τους παίκτες που έχει μαζέψει ο Παναθηναϊκός στον άξονα.

Απλο θα έπρεπε να είναι
Οι ετήσιες περιπέτειες με τις λίστες θα ήταν χρήσιμες αν οδηγούσαν τις ομάδες σε κάποια πολύ απλά συμπεράσματα που θα τους ήταν χρήσιμα πάντα. Φέρνω μερικά παραδείγματα. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να έχει δύο ξένους τερματοφύλακες - ο δεύτερος έχει ελάχιστες πιθανότητες να αγωνιστεί: είναι εντυπωσιακά πως αυτό τον απλό κανόνα τον αγνοούν και στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟ και στην ΑΕΚ – και οι τρεις ομάδες έχουν δυο ξένους τερματοφύλακες! Δεν είναι επίσης λογικό μια ομάδα να δηλώνει τέσσερις ξένους στόπερ: ο τέταρτος έχει μικρές πιθανότητες να αγωνιστεί έτσι κι αλλιώς έστω κι αν οι κεντρικοί αμυντικοί παίρνουν και καμιά κίτρινη κάρτα παραπάνω. Είναι επίσης βασικό ο τρίτος σέντερ φορ σε μια ομάδα να είναι Ελληνας: εγώ θα έλεγα να είναι και μικρός σε ηλικία. Θα πάρει εμπειρίες, θα βοηθήσει, θα μάθει: η παρουσία του στην Ευρώπη θα του είναι διδακτική.
Απλά
Όλα αυτά μου φαίνονται τόσο απλά που είναι να απορείς πως τόσοι πολλοί που δουλεύουν σε ομάδες και βρίσκονται δίπλα στους προπονητές δεν τα καταλαβαίνουν. Αυτοί θα έπρεπε στους προπονητές να εξηγούν αυτά τα τεχνικά. Κάθε φορά που φτάνει ο καιρός που δηλώνονται οι ευρωπαϊκές λίστες θυμάμαι την παλιά εκείνη δήλωση του Νίκου Αναστόπουλο που έλεγε πως πολλοί στην Ελλάδα δουλεύουν, όχι για να φτιάχνουν ομάδες, αλλά για να καταστρέφουν ομάδες. Εχει φυσικά τα δίκια του.








