Ερχεται τσουνάμι...

Ερχεται τσουνάμι...


Την περασμένη Κυριακή έγινε γνωστό ότι διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα στη Βουλή, ποινική δικογραφία που αφορά την ανάθεση του VAR σε συγκεκριμένη εταιρία από τον διατελέσαντα υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη και τον διατελέσαντα υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά. Οι δυο θα ελεγχθούν, με βάση τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, μετά από μηνυτήρια αναφορά του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Σάββα Θεοδωρίδη, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατά συναυτουργία. Η ιστορία έχει ξεκινήσει μετά τις καταγγελίες του Θεοδωρίδη, που ακολούθησαν τον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός (0-0), στον οποίο είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ των φιλοξενούμενων απο τον διαιτητή Φωτιά, που είχε τότε συμβουλευτεί την ομάδα του VAR και τον διαιτητή Ευαγγέλου. Ο καιρός πέρασε, η ιστορία ξεχάστηκε. Αλλά προχώρησε: η διαβίβαση της ποινικής δικογραφίας στη Βουλή δείχνει ότι έρχονται κλήσεις για πολλούς – δεν είχε κινηθεί μόνο εναντίον των Υπουργών ο Σάββας.  

 

Λέγονται κατά καιρούς πολλά στο ποδόσφαιρο – οι καταγγελίες είναι εύκολες, οι καταδίκες είναι σπάνιες. Ενας λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι όσοι κατά καιρούς παραπέμπονται, παραπέμπονται με βάση ιδεολογήματα ικανά να στηρίξουν μια παραπομπή (ανακριτή θέλοντος…), αλλά όχι και να προκαλέσουν καταδίκες. Οι καταδίκες στην ποινική δικαιοσύνη απαιτούν γεγονότα. Δεν γνώριζα την μηνυτήρια αναφορά του Θεοδωρίδη: τώρα που την έμαθα έχω την εντύπωση ότι δύσκολα θα γλυτώσουν το ειδώλιο όσοι καταγγέλλονται. Διότι δεν στέκεται στη διαιτησία του Φωτιά (και του Ευαγγέλου), όπως κακώς τότε νομίζαμε, αλλά ξετυλίγει ένα κουβάρι σχέσεων ανάμεσα σε αρκετούς εμπλεκόμενους.

Χρήματα και πρόσωπα

Εχει ενδιαφέρον να δούμε το γαϊτανάκι. Το ελληνικό VAR, πάντα κατά την μηνυτήρια αναφορά, στοίχισε πολλά περισσότερα από το VAR της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας: αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφησβήτητο – το παραδέχτηκε και ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής που είπε ότι «όταν το Κράτος αγοράζει, αγοράζει ακριβά». Διαγωνισμός κανονικός δεν υπήρξε – δηλαδή δεν μπήκαν προϋποθέσεις και για αυτό δεν υπήρχε γραμμή κρίσης της θέσης οφσάιντ και goal line technology. Οι ελλείψεις αυτές θα ήταν σημαντικοί λόγοι για να μην ολοκληρωθεί η αγορά από τον Παππά, να μην υπάρξει η έγκρισή της από τον Βασιλειάδη και φυσικά να μην το παραλάβει η ΕΠΟ – δηλαδή ο κ. Βαγγέλης Γραμμένος που είναι κι αυτός εμπλεκόμενος. Γιατί δεν συνέβη αυτό; Αγνωστο.

Στη συνέχεια της αναφοράς τονίζονται κάποιες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις, που από ότι φαίνεται και ο ανακριτής κρίνει ότι πρέπει να ερευνηθούν. Η εταιρία από την οποία αποκτήθηκε το VAR είναι μια κοινοπραξία Ελλήνων (INDIGITAL) με Πορτογάλους (ΜEDIA LUSO)  – κατά σύμπτωση Πορτογάλος είναι και ο αρχιδιαιτητής μας κ. Περέιρα. Ο Περέιρα μετά από την έναρξη του πρωταθλήματος ζητά να πληρωθούν πάλι χρήματα για να αναβαθμιστούν τα μηχανήματα, ενώ όταν η ΚΕΔ παρέλαβε τη σύστημα είχε πιει το αμίλητο νερό. Γιατί; Ελα ντε!

Υπεύθυνος για το VAR από την ΕΠΟ τοποθετείται ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Χολέβας, που στην ομοσπονδία προέκυψε με μεταγραφή από το Υφυπουργείο Αθλητισμού καθώς ήταν πρώην διευθυντής του γραφείου του Βασιλειάδη (!), λες και δεν υπήρχε στο Γουδί άλλος να αναλάβει. Ο Χολέβας αναθέτει την εκπαίδευση των διαιτητών στον κ. Μιχάλη Κουκουλάκη που με τον Ολυμπιακό, ως μέλος της ΚΕΔ, πάντα κατά την αναφορά, έχει αρκετά δυσάρεστα προηγούμενα. Στο τέλος εμφανίζονται και ο Φωτιάς και ο Ευαγγέλου με τα λάθη τους, αλλά αυτό που ισχυρίζεται ο Θεοδωρίδης είναι ότι τα λάθη τους νομοτελειακά θα προέκυπταν: όλοι οι προηγούμενοι εμπλεκόμενοι υπηρετούν μια μεθόδευση. Τώρα όλοι θα κληθούν να δώσουν τις εξηγήσεις τους: αν δεν είναι πειστικές, βλέπω μερικούς στο ειδώλιο. Όχι για εικασίες: αλλά για συγκεκριμένες αποφάσεις, που αφορούν και χρήματα – πολλά χρήματα. Με βάση την μηνυτήρια αναφορά ο Παππάς, ο Βασιλειάδης, ο Γραμμένος, ο Περέιρα, ο Χολέβας και ο Κουκουλάκης έχουν απόλυτη γνώση του υψηλού κόστους του VAR, της προβληματικότητάς του και της ανάγκης αναβάθμισής του. Είναι βλάκες; Η όλα αυτά γίνονται για να χρησιμοποιηθεί το VAR όπως πρέπει εκεί που πρέπει; Θα μας λύσει την απορία ο αρμόδιος δικαστής προσεχώς, λέω εγώ.          

 

Κάποιο λάκο είδε  

Δεν ξέρω πραγματικά τι θα αποφασίσει τελικά η Βουλή για τον Παππά και τον Βασιλειάδη. Για να είμαι δίκαιος με τα γεγονότα θυμάμαι ότι τον καιρό εκείνο το σύνολο των χειρισμών ανήκε στον Παππά, καθώς ο Βασιλειάδης (μάλλον έχοντας καταλάβει πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα…) είχε μείνει λίγο στην άκρη. Δεν ξέρω πως και αν θα συνεχιστεί η διαδικασία: ξέρω όμως πως ίσως χάρη στον Θεοδωρίδη λυθούν μια σειρά από απορίες μας, που έχουν να κάνουν με το VAR, τον διαγωνισμό που το έφερε στη ζωή μας, αλλά και τις ατέλειές του. Αυτού του είδους τις απορίες, που δεν θέλησαν ποτέ να μας τις λύσουν οι διάδοχοι του Βασιλειάδη και του Παππά, ίσως τελικά μας τις λύσει η επιμονή του Σάββα!

Επειδή για ένα διάστημα είχα ασχοληθεί με αυτά, σας πληροφορώ ότι όλοι έλεγαν μισόλογα. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε πως προέκυψε η εταιρία που το ανέλαβε. Κανείς δεν έμαθε ποιες ακριβώς ήταν οι άλλες προσφορές και κανείς δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος που το VAR αποκτήθηκε χωρίς δυνατότητα χρησιμοποίησης γραμμών για την εξέταση της θέσης οφσάιντ, αλλά και χωρίς GLT, ενώ μάλιστα ήταν και ακριβούτσικο.  Όταν εγώ ασχολήθηκα ανακάλυψα ότι ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Αλλά αυτά, ενώ εύκολα γίνονται όταν κάποιος μιλάει με δημοσιογράφους, είναι δύσκολα όταν μιλά με ανακριτές: δεν το λέω για τον Παππά και τον Βασιλειάδη, αλλά για πολλούς άλλους που ακολουθούν.  

Ο ασταμάτητος Σάββας

Είναι λυπηρό οι διαδικασίες να κινούνται μετά από καταγγελίες ενός παράγοντα κι όχι αυτεπάγγελτα, όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που αυτοί που οφείλουν να ελέγχουν αποφεύγουν να το κάνουν – ένας Θεός ξέρει γιατί. Υπενθυμίζω ότι προ ημερών μάθαμε ότι το VAR δεν λειτούργησε (!) φέτος στον αγώνα Λαμία- ΠΑΟΚ (0-1) κι ότι η αρμόδια επιτροπή διαιτησίας είχε πει και ψέματα βγάζοντας σχετική ανακοίνωση. Αν υπήρχε η πρέπουσα προσοχή και ευαισθησία, θα είχε κηρυχτεί ερευνητική διαδικασία και από την ΕΠΟ (που είναι η αρμόδια αρχή) αλλά και από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές: στη συγκεκριμένη ιστορία δεν υπάρχουν απορίες μόνο για το τι έπαθε το VAR, αλλά και ερωτηματικά που αφορούν το λόγο που η ΚΕΔ είπε εκείνο το βράδυ ψέματα. Βέβαια ίσως κάποτε κι αυτές οι απορίες μας λυθούν: απλά πρέπει να κάνει άλλη μια μηνυτήρια αναφορά ο ασταμάτητος Σάββας…