Επιστροφή στο σπίτι

Επιστροφή στο σπίτι


Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός πέρασε κι από τα Γιάννινα, αυτή τη φορά κερδίζοντας με 3-0. Ο ΠΑΟ στο δεύτερο ντέρμπι στη Λεωφόρο έσωσε το βαθμό της ισοπαλίας με γκολ του Γερεμέγιεφ στις καθυστερήσεις. O Aρης δεν κέρδισε την Κηφισιά γιατί δεν έχει Καρλίτος που είναι πολυτέλεια για την Λαμία. Η έβδομη αγωνιστική που ολοκληρώνεται σήμερα είχε πολλά κι ενδιαφέροντα.

Ας μιλήσουμε για μερικά από αυτά.  

 https://www.thestival.gr/wp-content/uploads/2023/10/giovanovits-loutseskou.jpg

Σπουδαίο ματς χωρίς νικητή

Από τους παίκτες που διάλεξαν για τις αρχικές ενδεκάδες των ομάδων ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Ρασβάν Λουτσέσκου καταλάβαινες τι ήθελε ο καθένας. Ο προπονητής του ΠΑΟ από την ενδεκάδα των θεωρητικά αναπληρωματικών που χρησιμοποίησε στο επιτυχημένο πέρασμα του ΠΑΟ από την Τρίπολη κράτησε τους Αράο, Παλάσιος και Τσέριν. Ο Αράο υποσχόταν κάλυψη της άμυνας και οι άλλοι δυο πίεση στη μεσαία γραμμή – με άλλα λόγια ο Γιοβάνοβιτς ήθελε ένα Παναθηναϊκό διαφορετικό από πέρσι στα ίδια ματς, πιο επιθετικό και διεκδικητικό, κι όχι με διάθεση να παίξει ένα κοντρόλ παιγνίδι. Ο Λουτσέσκου αντίθετα ήθελε στο γήπεδο όσους πιο πολλούς είχαν αγωνιστεί πέρυσι στα τρία ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ έδωσε στη Λεωφόρο χωρίς να ηττηθεί. Ετσι άφησε στον πάγκο σχεδόν όλους τους νεοφερμένους, πλην του Ενγκόνγκ και του Μπάμπα που όμως από την Ελλάδα έχει ξαναπεράσει.

Κέφια ο Τζούρισιτς γκολ ο ΠΑΟΚ

Ενας νεοφερμένος του ΠΑΟ, ο Τζούρισιτς που αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους του ματς, είχε δοκάρι στην αρχή του παιγνιδιού και χάρη στα κέφια του ο γηπεδούχος ήταν πολύ επικίνδυνος. Αλλά ο ΠΑΟΚ άντεξε και στο 19΄μια σέντρα του Ζίφκοβιτς κι ένα τακουνάκι του Κωνσταντέλια έδωσαν την δυνατότητα στον Μπράντον Τόμας να κάνει το 0-1.Η διαφορά του περσινού από τον εφετινό ΠΑΟ δεν είναι μόνο οι περισσότερες επιλογές, αλλά και μια άλλη νοοτροπία: το γκολ του ΠΑΟΚ δεν άγχωσε τον ΠΑΟ ούτε τον τρόμαξε αλλά έγινε λόγος για να ανεβεί στο γήπεδο πιο πολύ και να κλείσει τον αντίπαλό του. Βρίσκοντας πολύ χώρο στα αριστερά του ΠΑΟΚ ο γηπεδούχος «χτύπησε» τον Μπλάμπα κι αφού ο Κότσιρας αστόχησε, ο Παλάσιος ισοφάρισε με σουτ εντός περιοχής. Ο Λουτσέσκου πήρε ένα ρίσκο. Κανονικά έπρεπε να κλείσει την τρύπα στα αριστερά, διότι κι ο Τζούρισιτς έπαιζε και από εκεί κι ο Μπάμπα υπέφερε, αλλά δεν έκανε τίποτα: προτίμησε να αφήσει τους Τάισον και Κωνσταντέλια μπροστά και κοντά στον Τόμας, ενώ κράτησε σταθερά τον Ζίφκοβιτς δεξιά για να ελέγχει τον Χουάνκαρ. Ο ΠΑΟΚ υπέφερε όλο το πρώτο ημίχρονο, αλλά από την άλλη όταν ο ΠΑΟΚ κατέβαινε ήταν επικίνδυνος: στο 40΄ο Κωνσταντέλιας βρέθηκε απέναντι από τον Μπρινιόλι που όμως τον νίκησε ενώ ο Πορτογάλος διαιτητή Ντίαζ είδε στη φάση ένα χέρι του νεαρού που δεν υπήρξε ποτέ.

 https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/10/zivkovic-scaled.jpg

Σώθηκε στις καθυστερήσεις

Το ημίχρονο τελείωσε με τον ΠΑΟ να πιέζει και να απειλεί με Τσέριν και Μπερνάρ, αλλά ήταν φανερό πως στην επανάληψη θα γινόταν μάχη, γιατί ο ΠΑΟΚ είχε κενούς χώρους στο γήπεδο και μια τετράδα από παίκτες που μπορούν να τους εκμεταλλευτούν. Ο Τόμας προειδοποίησε στέλνοντας με σουτ εκτός περιοχής την μπάλα στο δοκάρι στο 55΄και αν ο Κωνσταντέλιας και ο Τόμας έφτιαξαν το 0-1, ο Τάισον κι ο Ζίφκοβιτς έδωσαν στον ΠΑΟΚ το δεύτερο προβάδισμα στο 58΄: το τελείωμα με πλασέ πάνω στην κίνηση του Σέρβου ήταν καταπληκτικό. Αλλά το ματς φαινόταν ότι ήταν πολύ ανοιχτό ακόμα γιατί ο ΠΑΟ θα ανέβαινε πιο πολύ μετά τις αλλαγές του Γιοβάνοβιτς κι ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν να κρατήσει μπάλα μολονότι είχε χώρους για να τρέξει.

Κάποιος θα έβρισκε το γκολ: ο ΠΑΟ πλησίασε στην ισοφάριση με τον Παλάσιος κι απείλησε δυο φορές με τον Βιλένα, αλλά κι ο Σαμάτα είχε μια τεράστια ευκαιρία για το 1-3. Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κρατήσει τη νίκη με μαζική άμυνα, αλλά ήταν λάθος του. Ο Γιοβάνοβιτς είχε γεμίσει την περιοχή του Κοτάρκσι με παίκτες επιστρατεύοντας και τον Γερεμέγιεφ και παίζοντας με φορ και τον Γεντβάι και στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γερεμέγιεφ ισοφάρισε, όταν ο Κουλιεράκης δεν κατάφερε να διώξει τη μπάλα με κεφαλιά κάνοντας μάλλον κακή εκτίμηση μιας σέντρας του Μλαντένοβιτς. Στο τέλος μου φάνηκαν  χαμένοι και οι δυο: ο ΠΑΟ γιατί μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ δεν κέρδισε κι αυτό (με τη διαφορά μάλιστα ότι αυτή τη φορά έπαιξε πολύ καλύτερα) κι ο ΠΑΟΚ γιατί πέταξε μια πολύτιμη νίκη στο 96΄κι αυτό πάντα πονάει. Ο Λουτσέσκου ξέσπασε εναντίον των διαιτητών, ο Γιοβάνοβιτς του απάντησε ότι έχει πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό προσωπικά. Αυτό που εγώ κατάλαβα είναι ότι οι φωνές του Λουτσέσκου είχαν περισσότερη σχέση με τις διαιτησίες της περασμένης Πέμπτης: ο Ρουμάνος ζητά ανάλογη αντιμετώπιση του ΠΑΟΚ – είναι κατανοητό, αλλά ο ΠΑΟ δεν του φταίει σε τίποτα. Και πολύ φοβάμαι πως αυτές οι συμπεριφορές απλά απομακρύνουν κάθε πιθανότητα συνεννόησης των ομάδων για τα στοιχειώδη. Όπως πχ για να βρεθεί ένας αρχιδιαιτητής και να σταματήσει να κάνει κουμάντο στο πρωτάθλημα ο υπηρεσιακός Μάνδαλος.        

 https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2023/10/5985925-1-768x512.jpg

ΠΑΣας στα Γιάννινα

Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στα Γιάννινα σχεδόν χωρίς μέσους: ο Ιμπόρα, ο Εσε κι ο Σκάρπα έμειναν στην Αθήνα μαζί με τον Ρέτσο. Στο πρώτο του ματς στην επαρχεία ο Ολυμπιακός έπαιξε με τον Ντόι κεντρικό αμυντικό και τον Αλεξανδρόπουλο δίπλα στον Καμαρά. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ επιβράβευσε και τους Μπιέλ και Ποντένσε για τα ωραία που έκαναν στο ματς με τον Αρη δίνοντας τους την δυνατότητα να ξεκινήσουν δίπλα στους Φορτούνη και Ελ Καμπί. Μετά από μια καθυστέρηση που οφείλονταν σε υβριστικά πανό που δεν κατέβαιναν το ματς άρχισε με τον Ολυμπιακό να παίζει τους γηπεδούχους στο μισό γήπεδο σαν το ματς να γινόταν στο Καραϊσκάκη.

Σε ένα ακόμα ματς φάνηκε ότι η επιθετική γραμμή των Ερυθρόλευκων είναι γεμάτη παίκτες που δίνουν λύσεις και κάθε φορά ο προπονητής του Ολυμπιακού σε αυτή αναζητεί τον ήρωα της βραδιάς: τον βρήκε χθες στο πρόσωπο του Ποντένσε που με δυο σουτ με το αριστερό εκτός περιοχής, ένα στο 17΄ κι ένα στο 23΄έδωσε προβάδισμα δυο γκολ, το οποίο δεν έγινε μεγαλύτερο γιατί ο Ελ Καμπί κι ο Μπιέλ ήταν κομμάτι βιαστικοί στην τελική προσπάθεια. Ο Πορτογάλος δίνει την εντύπωση ευτυχισμένου ανθρώπου πο γύρισε σπίτι και κατορθώνει να είναι πολύ χρήσιμος ψάχνοντας τη φόρμα του. Και πέρυσι ο Ολυμπιακό είχε προηγηθεί με 2-0, αλλά ο ΠΑΣ είχε γυρίσει το ματς όμως φέτος υπάρχει διαφορά: ο Ολυμπιακός είναι πιο συγκεντρωμένος και στα μετόπισθεν κι ας μην είναι άψογος. Παρόλο που ο Μαρτίνεθ έβγαλε στο ημίχρονο τους Φορτούνη και Φρέιρε για να τους προφυλάξει, ο ΠΑΣ που κέρδισε κάποια μέτρα στο γήπεδο δεν κατάφερε να γίνει όσο απειλητικός ήθελε: ο Πασχαλάκης δεν έχει επέμβαση στο ματς. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να χάνει γκολ παίζοντας μάλιστα σχεδόν σβηστά: δεν τα κατάφεραν να διευρύνουν το σκορ ο Ελ Καμπί, ο Μπιέλ, ο Μασούρας, ο Γιόβετις για να βρει το τρίτο γκολ ο Ροντινέι στο 90΄ - το είχε ψάξει αρκετά. Ο Μαρτίνεθ δήλωσε χαρούμενος. Βέβαια την Πέμπτη θα χρειαστεί στη Σερβία απέναντι στην Τόπολα περισσότερη ένταση. Περπατώντας εκεί δεν κερδίζεις.    

https://sportstherapy.gr/wp-content/uploads/2023/10/3979615.jpg

Η Κηφισιά μίλησε στο τέλος

Στο Βικελίδης έγινε ένα ματς από αυτά που βλέπουμε συχνά στη Σουπερλίγκα φέτος και που λήγουν συνήθως ισόπαλα. Στο επαναλαμβανόμενο αυτό ματς μια ομάδα (συνήθως ο γηπεδούχος) παίρνει την πρωτοβουλία κι ανοίγει το σκορ κι όποιος βρίσκεται πίσω περιμένει για να επιτεθεί στο τελευταίο εικοσάλεπτο και συνήθως ισοφαρίζει. Αρης και Κηφισιά εκτέλεσαν το σενάριο κατά γράμμα. Ο Αρης προηγήθηκε με το φιλότιμο Μορόν που στο Βικελίδης είναι κανονικός φορ – όχι και μακριά από αυτό. Ο Αρης πίεσε για να φτάσει στο δεύτερο γκολ, αλλά δεν τα κατάφερε κι ο Αναστασίου άλλαξε την μισή του ομάδα δίνοντας σήμα γενικής αντεπίθεσης στο υέλος. Ισοφάρισε ο Οζέγκοβιτς και το ματς έγινε ροκ: ο Κάρλσον έχασε την ευκαιρία του ματς στο 95΄αλλά και οι φιλοξενούμενοι είχαν τις στιγμές τους. Κι ο Μάντζιος πρέπει να προβληματιστεί γιατί δεν πάει καλά η άμυνα του που έχει κι έμπειρους παίκτες και παίκτες που γνωρίζουν το πρωτάθλημα μας. Ο Αρης είναι η απογοήτευση του ξεκινήματος της σεζόν και το χειρότερο είναι πως ενώ φάνηκε να κάνει ένα βήμα μπροστά πριν δυο αγωνιστικές, τώρα έχει κάνει δυο βήματα πίσω.

Τα μάτια στο Ηράκλειο

Κατά τα άλλα η Λαμία βρήκε ένα γκολ νωρίς με τον Καρλίτος στο 7΄απέναντι στον Παναιτωλικό. Ο Ισπανός είναι παίκτης που λείπει από πολλές ομάδες με στόχους σημαντικότερους από τη Λαμία. Η Λαμία φαινόταν ότι θα κερδίσει εύκολα. Κέρδισε δύσκολα, αλλά κέρδισε. Και σήμερα θα δούμε τι θα μας προκύψει στα ματς ΟΦΗ - ΑΕΚ και ο Ατρόμητος - Αστέρας που παίζουν μεταξύ τους, ενώ το Βόλος – Πανσερραϊκός αναβλήθηκε. Ο Βόλος έχει προβλήματα σοβαρά. Το ποδόσφαιρο μπορεί να περιμένει.