Ενα νέο συμβόλαιο για τον Φορτούνη....

Ενα νέο συμβόλαιο για τον Φορτούνη....


Η μεταγραφολογία αρχίζει από τον Μάρτιο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις. Αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας και της διακοπής των πρωταθλημάτων, μεταγραφολογία είχαμε σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε κάποιες χώρες δεν είχαμε μόνο λόγια αλλά και πράξεις: η Μπάγερν Μονάχου π.χ έκανε την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της δίνοντας στην Ατλέτικο Μαδρίτης 60 εκατ ευρώ για τον Γάλλο Λούκας Ερνάντεζ. Εδώ είχαμε ψίθυρους και πρωτοσέλιδα. Ηταν λογικό στο επίκεντρο των πρώτων σεναρίων να βρίσκεται ο καλύτερος φέτος Ελληνας ποδοσφαιριστής, δηλαδή ο Κώστας Φορτούνης.

Από τότε έμαθε

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα πρώτα κάτι: δεν νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα συζητούσε σοβαρά το ενδεχόμενο της παραχώρησης του Φορτούνη – δεν μου προκύπτει. Ο Ολυμπιακός συνηθίζει να πουλάει παίκτες όταν έχει εντοπίσει τους αντικαταστάτες τους – δεν το έκανε μια φορά, όταν πούλησε τον Κώστα Μήτρογλου στη Φούλαμ, αλλά από τότε έμαθε. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτός που θα αποκτηθεί στη θέση αυτού που φεύγει θα είναι εξίσου καλός – ποτέ δεν το ξέρεις. Όμως όταν αρχίζει να φαίνεται ότι κάποιος είναι έτοιμος να φέρει μια πρόταση μια προεργασία γίνεται: σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά ότι αναζητείται κάποιος με τα χαρακτηριστικά του Φορτούνη, οπότε όλα αυτά που λέγονται είναι μάλλον λόγια του αέρα. Δεν μου προκύπτει επίσης ότι η Φενερμπαχτσέ, που είναι στα όρια της χρεοκοπίας, έχει χρήματα για να δελεάσει τον Ολυμπιακό: μάλλον να ξεφορτωθεί ακριβά συμβόλαια προσπαθεί εξού και η αγωνία των Τούρκων να βρεθεί κάποιος να πάρει αυτό του Βαλμπουενά. Τέλος, όσο γνωρίζω τον Φορτούνη, δεν μπορώ να τον φανταστώ στην Τουρκία: όσα λεφτά κι αν του έδιναν η γειτονική χώρα μου μοιάζει μακριά από τα γούστα του. Αλλά, κάποιος σωστά θα πει, πως όλα αυτά αλλάζουν.

Ομάδα στα μέτρα του

Ο Φορτούνης ήταν φέτος η ωραιότερη έκπληξη του Ολυμπιακού – έφτασε σε σημεία αγωνιστικής ωριμότητας που λίγοι περίμεναν. Δούλεψε με τον προσωπικό του γυμναστή ήδη από το περσινό καλοκαίρι, δυνάμωσε, είχε και την τύχη να έχει ένα προπονητή που έφτιαξε μια ομάδα στα μέτρα του. Πρόπερσι το καλοκαίρι ο ανταγωνισμός με τον Οφόε και τον Μάρκο Μάριν τον είχε αγχώσει εμφανώς. Είχε βρεθεί να παίζει σε μια ομάδα που είχε τρία «δεκάρια» και τον Καρσελά στην βασική της σύνθεση: και με δυο μπάλες να έπαιζε ο Ολυμπιακός  πάλι κάποιοι δεν θα ήταν ευχαριστημένοι. Φέτος ο Πέδρο Μαρτίνς έφτιαξε μια ομάδα πολύ στα μέτρα του Φορτούνη. Ο Καμαρά κι ο Μπουχαλάκης αρχικά κι ο Γκιγιέμε στη συνέχεια τρέξανε πολύ για χάρη του. Το τρικ με τον ίδιο να παριστάνει το ψεύτικο εννιάρι και τον Γκερέρο να πιέζει τους μπακ απέδωσε πολύ. Κυρίως ο Ολυμπιακός είχε φέτος ακραίους που τον βοήθησαν: ο Χριστοδουλόπουλος συνεργαζόταν ωραία μαζί του αφήνοντας του τη μπάλα κι ο Ποντένσε ξέρει τι πρέπει να κάνει για να δημιουργήσει ρήγματα. Ο Φορτούνης μπορούσε να παίζει και κοντά την περιοχή, ώστε να σκοράρει, και μακριά από δαύτη ώστε να οργανώνει: του αρέσουν πολύ και τα δυο. Κι από τη στιγμή που ξαναβρήκε κι αυτός και ο Ολυμπιακός τη χαρά του παιγνιδιού ήταν δεδομένο ότι θα κάνει μια σπουδαία σεζόν κιι ότι κατά συνέπεια θα τραβήξει και την προσοχή διάφορων ομάδων που τον γνωρίζουν από τον καιρό που έκανε το πρώτο του πέρασμα από την Γερμανία. Το ότι δεν τα κατάφερε τότε δεν σημαίνει τίποτα: και μόνο η επιλογή του στα 19 του χρόνια από την Καϊζερσλάουτερν, με την οποία έκανε 28 εμφανίσεις στη Μπουντεσλίγκα, μαρτυρά ότι η ποιότητα του δεν περνά απαρατήρητη.

Ανεβάζουν την τιμή του

Διαβάζω δεξιά κι αριστερά αυτές τις μέρες διάφορους υπολογισμούς της αξίας του Φορτούνη. Αλλοι μετράνε τα γκολ του με τον Ολυμπιακό, προσθέτουν τις καλές εμφανίσεις του με την Εθνική, θυμούνται ότι ήταν ο καλύτερος στα ευρωπαϊκά προκριματικά του Ολυμπιακού πέρυσι το καλοκαίρι και ανεβάζουν την τιμή του πολύ. Αλλοι την υπολογίζουν με βάση τα 15 εκατ ευρώ που πήρε κάποτε ο Ολυμπιακός για τον Μήτρογλου. Αλλοι τονίζουν πως σε μια πιθανή πώληση θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα χρήματα του παίκτη που θα τον αντικαταστήσει κι άλλοι τονίζουν ότι ναι μεν ο παίκτης είχε μια εξαιρετική σεζόν, πλην όμως με ηγέτη τον Φορτούνη η ομάδα δεν έφτασε στους στόχους της κι αυτό, αν υπάρξει μια δελεαστική πρόταση μπορεί να παίξει το ρόλο του. Όλα αυτά είναι σωστά και συγχρόνως λάθος: είναι σωστά γιατί όλα ισχύουν και είναι λάθος γιατί η περίπτωση κάθε ποδοσφαιριστή είναι ολότελα διαφορετική – τα προηγούμενα παίζουν μικρό ρόλο. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία της αναζήτησης αγοραστή, διότι αν κάνεις κάτι τέτοιο δεν πουλάς ακριβά. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάτι άλλο που ξέρει καλά: να χτίσει την υπεραξία του Φορτούνη. Πως; Με τον πλέον απλούστατο τρόπο: πρώτα πρώτα προσφέροντάς του ένα ωραίο νέο συμβόλαιο φέτος το καλοκαίρι.

Μόλις κάποιος εμφανιστεί

Γιατί φεύγουν οι παίκτες από την Ελλάδα μόλις εμφανιστεί μια πρόταση; Γιατί τα συμβόλαια που οι ομάδες του εξωτερικού τους προτείνουν είναι για τις ελληνικές ομάδες απαγορευτικά. Οι Αραβες πριν αποκτήσουν τον Πρίγιοβιτς του πήραν τα μυαλά. Η Αντερλεχτ τρέλανε πέρυσι το χειμώνα τον Βράνιες δίνοντας του τα διπλά από όσα του έδινε η ΑΕΚ. Μόλις ο Μπεργκ πήρε στα χέρια του κάποτε μια σοβαρή πρόταση συμβολαίου, συζήτησε την προοπτική να φύγει πρώτα με την γυναίκα του και μετά με τον ΠΑΟ. Ολοι αυτοί, και πολλοί άλλοι, έφυγαν γιατί το ήθελαν - δεν πωλήθηκαν: πουλάω δεν σημαίνει εξυπηρετώ τον παίκτη, σημαίνει παίρνω όσα πιο πολλά μπορώ. Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να χτίσεις υπεραξίες από ότι στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία: δεν αναφέρω τις χώρες τυχαία, βλέπω πόσο μεγάλωσε η τιμή παικτών όπως ο Εγκελς, ο Τσίμιροτ, ο Βιάνα όταν βρέθηκαν στην κατάλληλη χώρα. Αυτό όμως που ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει είναι να έχει ικανοποιημένο και σύμμαχό του τον αρχηγό του. Το συμβόλαιο του Φορτούνη λήγει το καλοκαίρι του 2020. Πριν αρχίσουν να συζητάνε μαζί του οι άλλοι, πρέπει να το κάνει ο Ολυμπιακός. Πρώτον γιατί ο παίκτης ένα καλύτερο συμβόλαιο το αξίζει. Και δεύτερον γιατί αυτό θα μεγαλώσει την άγνωστη τιμή του. Το λένε και win win.

Θα εκτοξευτεί

Ο Μήτρογλου πωλήθηκε 15 εκατ ευρώ, ο Ρέτσος 17, ο Μανωλάς 13, ο Σάμαρης 9,5, ο Ιντέγιε πάνω από 10. Όλοι αυτοί ήταν ευχαριστημένοι στον Ολυμπιακό και για αυτό ακριβοπληρώθηκαν. Όσο ο Φορτούνης είναι ευχαριστημένος από την ομάδα και η ομάδα ευχαριστημένη από αυτόν, τόσο θα μεγαλώνει η τιμή του. Με ένα ωραίο συμβόλαιο θα εκτοξευτεί…