Η πρόκριση των Σουηδών στους 16 και το γεγονός ότι αυτοί θα αγωνιστούν με τους Ελβετούς για μια θέση στα προημιτελικά έχει τρελάνει τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί δεν έχουν θέση σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο: το ποδόσφαιρό τους περνάει κρίση και στα δυο προηγούμενα μουντιάλ αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων – δεν θα έκαναν τίποτα. Αλλά βλέποντας την προέλαση της Σουηδίας μοιάζουν έτοιμοι ν αρχίσουν να ξαναχτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο: διαβάζεις όσα γράφουν οι εφημερίδες τους και νομίζεις ότι έχουν αποκλειστεί πάλι, τώρα, για δεύτερη φορά. Καθόλου δεν μπορεί να τους παρηγορήσει η δική μας Ρία Αντωνίου που ομορφαίνει τις βραδινές τηλεοπτικές εκπομπές τους, στις οποίες διάφοροι βετεράνοι πιο πολύ μιλάνε για τα παλιά τα δικά τους, παρά για όσα συμβαίνουν στην Ρωσία. Οι τωρινοί Ιταλοί διεθνείς είναι άφαντοι. Παραμένουν στην ιταλική μουντιαλική επικαιρότητα όσοι από δαύτους πρωταγωνιστούν σε διαφημίσεις. Ο Μπουφόν τα βάζει με την πιτυρίδα και πίνει μπίρες, ο Κιελίνι προτείνει σε όλους το καινούργιο του κινητό. Κάποτε ήταν πρωταγωνιστές σε μεγάλες διοργανώσεις, τώρα απλά εμφανίζονται στην τηλεόραση. Όπως η Ρία, που σίγουρα αρέσει στους Ιταλούς περισσότερο, κυρίως γιατί κάνει και δείχνει ό,τι είναι δυνατόν κι ας μην μιλάει καλά ιταλικά ακόμα.
Τα δυο πρόσωπα
Το κάζο του αποκλεισμού των Ιταλών από το μουντιάλ της Ρωσίας συνδέθηκε με δυο πρόσωπα: τον 74χρονο, πρώην πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας κ. Κάρλο Ταβέκιο και τον προπονητή Κάρλο Βεντούρα. Μετά τον αποκλεισμό είχαν και οι δυο κάποιες περιπέτειες – θα μπορούσαν και να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια ωραία ιταλική κωμωδία. Αλλά οι φρατέλοι, που έζησαν την πιο μεγάλη ποδοσφαιρική τους καταστροφή, δύσκολα θα γελούσαν μαζί τους.
Πάνω από τριάντα χρόνια
Τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν τον Νοέμβριο μετά τον αποκλεισμό των Ιταλών, τις είχε κάνει ο παλιός αρχηγός της Εθνικής ομάδας, ο Φάμπιο Καναβάρο, ο οποίος ευχήθηκε «η μαύρη αυτή νύχτα να είναι η αρχή του τέλους κάθε μούμιας, που ταλαιπωρεί το ιταλικό ποδόσφαιρο». Ο Καναβάρο φωτογράφισε τον πρόεδρο Ταβέκιο χωρίς να πει το όνομά του. Ο Ταβέκιο ανήκει στην κατηγορία των παραγόντων που στην Ελλάδα αποκαλούσαμε κάποτε «δεινόσαυρους». Ασχολείται με το ιταλικό ποδόσφαιρο πάνω από τριάντα χρόνια, ενώ προηγουμένως ήταν και δήμαρχος στην μικρή πόλη Πόντε Λάμπο. Ο Ταβέκιο ήταν πάντα ένας μεγάλος εχθρός των βετεράνων Ιταλών διεθνών ποδοσφαιριστών – ιδιαίτερα όσων έπαιξαν ποδόσφαιρο μετά το 1990 και «πλούτησαν χάρη στη μπάλα», όπως λέει. Κέρδισε τις εκλογές του 2014 κόντρα σε ένα Ιταλό ποδοσφαιριστή που ήταν το μεγάλο φαβορί, δηλαδή τον Ντεμέτριο Αλμπερτίνι. Τα κατάφερε γιατί είχε μαζί του την υποστήριξη της ιταλικής λίγκας (δηλαδή τις πιο πολλές ομάδες της Serie A), αλλά και την Λίγκα των Ερασιτεχνικών Ομάδων, της οποίας υπήρξε πρόεδρος. Πρακτικά, τότε, συγκρούστηκαν στην Ιταλία οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες και οι παράγοντες θριάμβευσαν: ο Ταβέκιο πήρε το 63% των ψήφων. Το ενδιαφέρον είναι ότι το κατάφερε, ενώ ήταν επισήμως διωκόμενος από τη FIFA για ρατσιστική συμπεριφορά. Τιμωρήθηκε, μάλιστα, με έξι μήνες στέρηση της φίλαθλης ιδιότητας, αλλά αφού στο μεταξύ είχε παραιτηθεί από πρόεδρος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Εθνική Ιταλίας πλήρωσε αυτή κυρίως την ιστορία.
Για μια μπανάνα
Τι είχε κάνει ο Ταβέκιο και τιμωρήθηκε; Αυτό που κάνουν συχνά οι παράγοντες, δηλαδή δηλώσεις χωρίς να σκεφτούν τι λένε. Μιλώντας στους εκπροσώπους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είχε πει ότι «ονειρεύεται πρωταθλήματα στα οποία όποιος σκοράρει, δεν το κάνει για μια μπανάνα»! Η δήλωση είχε θεωρηθεί ρατσιστική καθώς αρκετοί από τους επικριτές του ισχυρίστηκαν ότι η αναφορά του σε μπανάνες, είχε να κάνει κυρίως με το ότι στις ερασιτεχνικές κατηγορίες αγωνίζονται νεαροί Αφρικανοί μετανάστες. Η FIFA ξεκίνησε έρευνα, αλλά τον υποψήφιο πρόεδρο τον υπερασπίστηκαν οι ιταλικές ομάδες που τότε τον στήριξαν –πρώτη από όλες η Γιούβε. Όταν η Ιταλία αποκλείστηκε, ο Ταβέκιο ισχυρίστηκε ότι οι κακές διαιτησίες, που είχε η Ιταλία στα μπαράζ, οφείλονταν στο ότι ο ίδιος έχει κακές σχέσεις με τον Ινφαντίνο και τους ανθρώπους του, που θα προτιμούσαν στη θέση του προέδρου της ιταλικής ομοσπονδίας τον Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, που μετά την ήττα του στις ιταλικές εκλογές χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες επιτροπές της FIFA, που κατά κάποιο τρόπο τον υιοθέτησε.
Ενας αληθινός δάσκαλος
Οι εχθροί του Ταβέκιο λένε ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να καλύψει το πιο μεγάλο του λάθος, δηλαδή ότι διάλεξε στη θέση του ομοσπονδιακού τον Βεντούρα. Ο Ταβέκιο είχε παρουσιάσει τον Βεντούρα το 2016, μετά το τέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και τη λήξη της συνεργασίας της ομοσπονδίας με τον Αντόνιο Κόντε, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα αληθινό δάσκαλο του ποδοσφαίρου» και πως τον επέλεξε «γιατί οι πιο πολλοί από τους παίκτες της Εθνικής έχουν δουλέψει μαζί του στις ομάδες που ξεκίνησαν». Το κριτήριο είναι αλήθεια ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά ούτε και ο Ταβέκιο είναι συνηθισμένος άνθρωπος. Το 1970, νεαρός ακόμα, είχε καταδικαστεί για πλαστογραφία μετοχών! Το 1994, το 1996 και το 1998 είχε καταδίκες για φορολογικές παραβάσεις: πρόκειται για πλημμελήματα, που, όμως, δείχνουν ότι ο τύπος ξέρει την Τέχνη της απατεωνιάς. Όταν πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδία έχει αγοράσει είκοσι χιλιάδες αντίτυπα του βιβλίου του «Ιο mi ricordo…», πληρώνοντας 110 χιλιάδες ευρώ, ουδείς εντυπωσιάστηκε. Ο Ταβέκιο ήταν ικανός για όλα. Μετά την αποτυχία της Εθνικής, όταν άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα, κατηγορήθηκε και για σεξουαλική παρενόχληση μιας λογίστριας της ομοσπονδίας.
Τον Βεντούρα τον είχε προσλάβει θεωρώντας ότι το προσόν του προπονητή ήταν ότι δεν είχε παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η αντιπάθεια του Ταβέκιο για τους ποδοσφαιριστές τον είχε οδηγήσει στο να βρει ένα ομοσπονδιακό, που ποδοσφαιριστής δεν υπήρξε! Ο Βεντούρα μετά τον αποκλεισμό δεν δούλεψε ποτέ του, πήρε, όμως ολόκληρη την αποζημίωση – «το εφάπαξ του για να βγει στη σύνταξη» όπως έγραψαν οι εφημερίδες. Το αστείο είναι ότι μολονότι ο Ταβέκιο έφυγε, η διχόνοια ποδοσφαιριστών – παραγόντων συνεχίστηκε. Στις εκλογές που έγιναν στην συνέχεια οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές κατέβασαν ως υποψήφιο πρόεδρο της FIGC τον πρόεδρο του συλλόγου τους, τον Νταμιάνο Τομάζι. Όχι μόνο δεν κέρδισε, αλλά ήρθε τρίτος! Θύμωσε, δεν στήριξε κανένα από τους δυο πρώτους στον επόμενο γύρο κι έτσι σήμερα η ομοσπονδία είναι ακέφαλη: ο κομισάριος Ρομπέρτο Φεμπριτσίνι, που την διοικεί, είναι διορισμένος από την Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι Ιταλοί από τον αποκλεισμό τους δεν έμαθαν τίποτα: εξακολουθούν να μαλώνουν για καρέκλες και αξιώματα – το κάνουν χειρότερα κι από ματς.
Με παλλακίδες και αυλικούς
Πριν μερικές μέρες μια εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Ταβέκιο πλήρωνε από τον Απρίλιο του 2017 το ξενοδοχείο το οποίο θα χρησιμοποιούσε η Εθνική Ιταλία στη Ρωσία: τόσο σίγουρος ήταν για την πρόκριση. Δημοσιεύοντας φωτογραφίες από το resort η εφημερίδα έγραψε ότι σε ένα παράλληλο σύμπαν, η Ιταλία έχει προκριθεί στο μουντιάλ αποκλείοντας την Σουηδία, χάρη σε ένα αυτογκόλ στο ματς της Στοκχόλμης (1-1 και 0-0) και ότι ο Ταβέκιο αποφάσισε να αλλάξει ρόλο κι αντί για πρόεδρος να γίνει αυτοκράτορας – με παλλακίδες και αυλικούς. Ο Βεντούρα, που έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2044, για να αποδείξει ότι οι καλύτεροι παίκτες μπορεί να μην έφτασαν ποτέ στη Serie A, έχει πάρει μαζί του στην αποστολή τέσσερις από το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, που ο ίδιος τίμησε με την παρουσία του. Στο παράλληλο σύμπαν την πρώτη αγωνιστική η Σκουάντρα Ατζούρα έχει φέρει ισοπαλία με την Νότιο Κορέα (1-1), αλλά η Γερμανία έχει χάσει από το Μεξικό. Τη δεύτερη αγωνιστική όλος ο κόσμος περιμένει να δει τι θα κάνουν πάλι με τους Γερμανούς. Ως αποτυχημένο χιούμορ μου φάνηκαν όλα αυτά, αλλά με έπιασε μια νοσταλγία όταν τα διάβασα, είναι αλήθεια…