Είδηση θα ήταν να ξεκινούσε το πρωτάθλημα...

Είδηση θα ήταν να ξεκινούσε το πρωτάθλημα...


Εν μέσω μεταγραφών που αναμένεται να ολοκληρωθούν και ευρωπαϊκών παιγνιδιών ελληνικών ομάδων που λογικά θα ‘χουν νέα καρδιοχτύπια η έναρξη του πρωταθλήματος, που ήταν προγραμματισμένη αυτό το Σαββατοκύριακο, πήρε αναβολή. Πριν δέκα μέρες περίπου στην εφημερίδα το είχα προβλέψει. Για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα έπρεπε να εγκρίνουν την προκήρυξη του πρωταθλήματος στην πρώτη σχετική ψηφοφορία 11 από τα 14 μέλη του συνεταιρισμού που το διοργανώνει: είναι αδύνατο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κάθετη διαίρεση στη Λίγκα που έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Άρης, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Ατρόμητος έχουν. Ο Απόλλωνας, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Βόλος, ο Ιωνικός, η Λαμία, ο Παναιτωλικός και ο ΠΑΟΚ δεν έχουν. Το να έβρισκαν επτά ομάδες συμβόλαια σε μια εβδομάδα μου έμοιαζε απίθανο. Και αποδείχτηκε.

Το μόνο στο οποίο συμφωνούν

Είναι η πρώτη φορά που ομάδες δυσκολεύονται να βρουν τηλεοπτική στέγη; Όχι φυσικά. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, ενώ φέτος το καλοκαίρι έδειξαν ενδιαφέρουν (πραγματικό κι όχι θεωρητικό) και οι δυο συνδρομητικές πλατφόρμες: φέτος για πρώτη φορά, πλην της NOVA, παιγνίδια ελληνικού πρωταθλήματος θα μεταδοθούν και από τον ΟΤΕ κι αυτό θα λεγα ότι είναι καλό διότι ο ανταγωνισμός των δυο καναλιών λογικά θα πρεπε να κρατά και ψηλά τις τιμές των τηλεοπτικών συμβολαίων. Ελα όμως που ενώ η ΝOVA και ο ΟΤΕ ανταγωνίζονται λυσσαλέα προσυμφώνησαν σε κάτι απλό: ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να πλήρωνε στις ΠΑΕ τα 70 εκατομμύρια που οι ΠΑΕ ζητούσαν, όταν είχαν συμφωνήσει για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών τους.

Θυμίζω πως οι ΠΑΕ πουλούσαν αρχικά, εκτός από τα τηλεοπτικά της Σουπερλίγκας κι αυτά της ταλαίπωρης Σουπερλίγκ2, αλλά και τα τηλεοπτικά του κυπέλλου Ελλάδος μετά από συμφωνία με την ΕΠΟ. Οι δυο συνδρομητικές πλατφόρμες συμφώνησαν (με τη στάση τους…) ότι τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολλά, και δυστυχώς για το ελληνικό μας ποδόσφαιρο έχουν δίκιο. Ετσι η κεντρική διαχείριση πήγε για μια ακόμα φορά στην άκρη και τα κανάλια προχώρησαν με τις ΠΑΕ σε μεμονωμένες συμφωνίες: ο νόμος το επιτρέπει. Αλλωστε κεντρική διαχείριση δεν υπήρχε ούτε πέρυσι: μπορεί οι ομάδες να ήταν όλες στη ΝOVA, αλλά η συμφωνία δεν ήταν κοινή. Την κεντρική διαχείριση την έχουν σπάσει ο Ολυμπιακός, η Ξάνθη και ο ΠΑΟ παλιότερα, αλλά κι ο ΠΑΟΚ προ τετραετίας.

Η Λαμία και η Ρεάλ Μαδρίτης

Θυμάμαι ότι όταν είχε προκύψει πριν από τρία χρόνια ένα ανάλογο πρόβλημα με τηλεοπτικά άστεγες ομάδες τη λύση της είχε δώσει τότε η ΕΡΤ αποκτώντας τα δικαιώματα πέντε εξ αυτών: τώρα αυτό δεν μου μοιάζει πολύ πιθανό. Τότε η Λαμία είχε εκδώσει μια καταπληκτική ανακοίνωση, που έλεγε πως τα τηλεοπτικά της δικαιώματα είναι για την Ελλάδα ελκυστικότερα από αυτά της Ρεάλ Μαδρίτης και πως τα παιγνίδια της κάνουν μεγαλύτερες τηλεθεάσεις από αυτά της τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αν κρίνω από την έλλειψη ενδιαφέροντος για αυτά μάλλον τα κανάλια διαφωνούν. Αλλά το θέμα δεν είναι τα κανάλια – είναι οι ίδιες οι ομάδες, το προϊόν που λέγεται «πρωτάθλημα» και η αδυναμία τους να συμφωνήσουν σε πράγματα απλά. Θέλω να πω ότι δεν γίνεται να παίζεις το ρόλο του κομπάρσου ψάχνοντας πως θα ανεβείς στο άρμα του εκάστοτε δυνατού κι από την άλλη να πιστεύεις πως είσαι η Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν γίνεται. Και σε τελική ανάλυση αυτό το προεδρείο της Λίγκας που δεν κατάφερε να βρει αγοραστή για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος ποιος το ψήφισε; Σχεδόν όλοι οι σήμερα άστεγοι!   

Κοινό υπάρχει, αλλά…

Οι μικροί έχουν δίκιο όταν φωνάζουν ό,τι οι μεγάλοι κοιτάζουν την πάρτη τους: έτσι μοιάζει. Αλλά χάνουν το δίκιο τους όταν κάνουν πως ξεχνούν πως υπάρχει μια αγορά που δυστυχώς για αυτούς λειτουργεί με τους κανόνες της. Παλιά φώναζαν για το μονοπώλιο της NOVA και ζητούσαν παρεμβάσεις της ΕΡΤ. Σήμερα μονοπώλιο δεν υπάρχει, αλλά πάλι λείπουν οι προτάσεις που τους ικανοποιούν. Τι ζητούσαν οι μικρότεροι; Την αλληλεγγύη του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟ – ζητούσαν να μην υπογράψουν αυτοί νέες συμφωνίες για να μπορεί να γίνει μια κοινή διαπραγμάτευση. Αλλά σε ποια βάση; Στις βάση των 70 εκατομμυρίων ευρώ η συζήτηση γίνεται παράλογη. Διότι το βέβαιο είναι πως αν οι ίδιοι ήταν ιδιοκτήτες της NOVA ή τoυ ΟΤΕ αυτά τα χρήματα δεν θα τα έδιναν ποτέ για τη Σουπερλίγκα, τη Σουπεργκ2 και το κύπελλο. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που διοικούν τις ομάδες τους. Τα χρήματα που βάζουν σε αυτές είναι τα απολύτως απαραίτητα. Πολύ καλά κάνουν. Αλλά όταν οι ίδιοι δεν ξοδεύουν κάτι παραπάνω, γιατί να ξοδέψουν πολλά παραπάνω χρήματα, τα κανάλια για να αποκτήσουν τα δικαιώματα μετάδοσης παιγνιδιών κάποιων ομάδων, που από πουθενά δεν προκύπτει πως θα είναι καλύτερες από πέρυσι;

Η λογική της αγοράς, είναι απλή: «πολλά βάζεις, πολλά παίρνεις». Αλλά αν δεν βάζεις, πώς να πάρεις; Φιλανθρωπία δεν υπάρχει στον κόσμο της τηλεόρασης. Τι υπάρχει; Κοινό που αγαπάει το ποδόσφαιρο και μάλιστα μεγάλο. Το ματς του Ολυμπιακού με τη Λουντογκόρετς το είδαν 1 εκατ 300 χιλιάδες άνθρωποι με τη μισή Ελλάδα στις παραλίες. Το ματς ΠΑΟΚ – Μποέμιανς κοντά 700 χιλιάδες. Αλλά δεν ξέρω αν οι μισοί από δαύτους θα έβλεπαν το Λαμία – Ολυμπιακός ή το ΠΑΟΚ – Λαμία.

Super League: Οριστική αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος - Fosonline

Είχε κόστος το πείραμα

Ο ΠΑΟΚ φυσικά δεν έχε σχέση με τους υπόλοιπους «τηλεοπτικά άστεγους». Τα παιγνίδια του έχουν τηλεοπτικό ενδιαφέρον, αφού μιλάμε με ομάδα με μεγάλο κοινό που είναι και διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Αλλά για μια στιγμή; Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν που είχε λύσει εντυπωσιακά το πρόβλημα του τηλεοπτικού συμβολαίου δημιουργώντας το PAOK TV; Θυμάμαι λάθος ότι πριν από μόλις δυο καλοκαίρια κυκλοφορούσαν αναλύσεις για την πρωτοποριακή απόφαση «που θα έκανε το Δικέφαλο πάμπλουτο και πανίσχυρο»; Δεν λέγαμε τότε ότι υπάρχουν κάποιοι χιλιάδες (αν όχι και εκατομμύρια…) οπαδοί «έτοιμοι να στηρίξουν το εγχείρημα»; Δεν ήταν ο ΠΑΟΚ «ο πρωτοπόρος που θα άνοιγε το δρόμο που αργά ή γρήγορα θα ακολουθούσαν οι υπόλοιποι;». Δεν ήταν το hastag PAOK TV πρώτο στο Twitter της Γερμανίας (μη γελάτε, αυτά λέγανε…) πράγμα που «από μόνο του έδειχνε τη δυναμική της επιλογής»; Τι έγινε άραγε μετά; Μήπως εκείνη η απόφαση οδήγησε την ομάδα ένα βήμα από τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, μεγάλωσε τις τρύπες και στάθηκε αιτία για περικοπές και υποχρεωτικές πωλήσεις παικτών ένα καλοκαίρι αργότερα; Η σύμπτωση ήταν τελικά όλα;

Ο ΠΑΟΚ νομίζω πληρώνει το πείραμα που έκανε τότε με το PAOK TV. Το έστησε και μετέδωσε τα παιγνίδια του. Το διαφήμισε ως επιτυχημένο. Και μετά το πείραμα το εγκατάλειψε γιατί παρά τις διακηρύξεις δεν βγήκαν τα χρήματα τα οποία προσδοκούσε. Κι αυτό το ξέρουν και η NOVA και ο ΟΤΕ και καθορίζουν την στάση τους. Τα πειράματα έχουν καμιά φορά κόστος- πάθανε και μάθανε και τώρα ψάχνουν χρήματα από όσους έχουν και μπορεί για τηλεοπτικά να πληρώσουν. Αλλά κι αυτοί δεν είναι κορόϊδα: λεφτά στην Ελλάδα του σήμερα δεν πετάει κανείς κι όποιος δεν τα φέρνει, δεν τα παίρνει.  

Υπάρχει άλλη τέτοια χώρα;

Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχει αναβολή πρεμιέρας πρωταθλήματος; Δεν νομίζω. Αλλά μήπως υπάρχει κι άλλη χώρα που χορηγός πρωταθλήματος ήταν εταιρία κάποιου που είναι και ιδιοκτήτης ομάδας; Μήπως υπάρχει άλλη χώρα που στην ομοσπονδία της τσακώνονται για το αν θα εγκρίνουν ένα σχέδιο διοικητικών αλλαγών που έφτιαξαν η FIFA/UEFA; Μήπως υπάρχει άλλη που στις εκλογές της ομοσπονδίας της ψηφίζονται καφετζήδες αντί για ποδοσφαιριστές; Μήπως υπάρχει άλλη που κανείς δεν ξέρει ποιοι θα παίξουν στο δεύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα της λίγες μέρες πριν αυτό ξεκινήσει; Μήπως υπάρχει άλλη που δυο πρόεδροι ομάδων βρίσκονται σε ένα νησί και παίζουν ξύλο καλοκαιριάτικα;

Η χώρα θα πρεπε να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της καθημερινότητας της κι όχι μόνο της αθλητικής. Μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ένα τεράστιο reality…