Δεν τελειώσαμε

Δεν τελειώσαμε


Ο ΠΑΟΚ είχε την προσοχή όλων τις τελευταίες μέρες λόγω του δύσκολου προγράμματός του. Χθες υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα στο τρίτο σερί ντέρμπι του τελευταία. Εφερε ισοπαλία με την ΑΕΚ, έχασε από τον ΠΑΟ στο κύπελλο. Πριν το ξεκίνημα του Γολγοθά του κανείς δεν περίμενε πως θα τα πάρει όλα τα ματς, κανείς ό,τι θα τα χάσει όλα. Τελικά δεν κέρδισε κανένα: μετά τα στραβοπατήματα με ΑΕΚ και ΠΑΟ έχασε με το βαρύ 1-4 απο τον Ολυμπιακό. Η κατάμεστη Τούμπα είδε πιθανότατα το καλύτερο ματς των Ερυθρόλευκων τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό το πολύ θεαματικό «Δεν τελειώσαμε» του Ολυμπιακού στην Τούμπα ήταν η μεγάλη είδηση της χθεσινής αγωνιστικής που θα ολοκληρωθεί σήμερα με τα ματς ΟΦΗ – Πανσερραϊκός και Αστέρας – Παναιτωλικός. Τα σπουδαία βέβαια έγιναν χθες κι επειδή για τον ΠΑΟ και την γκέλα του με την Λαμία έγραψα ήδη θα κάνω μερικές παρατηρήσεις για τα υπόλοιπα.       

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2024-02/pondence_-_olympiacos.jpg?itok=7CLQeLfK

Οι επιλογές του Βάσκου

Πριν το ματς της Τούμπας αρχίσει υπήρχε περιέργεια για το τι επιλογές θα κάνει ο Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος προχώρησε σε ένα παράξενο rοtation δίνοντας ανάσες στους νεαρούς Ντόι, και Αλεξανδρόπουλο, αλλά και στους Μασούρα και Ελ Καμπί και δεν πείραξε τους επιβαρυμένους αλλά απαραίτητους πιθανότατα για τον ίδιο Φορτούνη και Ροντινέι. Κράτησε στην ενδεκάδα τους Εσε και Κάρμο που αποδείχτηκαν στυλοβάτες της νίκης κυρίως γιατί έπαιξαν πολύ και για τους συμπαίκτες τους. Εβαλε δίπλα στον Εσε για πρώτη φορά με τους Ορτα και Τσικίνιο κι έπαιξε στην επίθεση με τους Ποντένσε και Ναβάρο – φυσικά και τον Φορτούνη. Προέκυψε ένας Ολυμπιακός καινούργιος, αλλά καθόλου πειραματικός αφού και μόνο το ό,τι οι παίκτες έπαιζαν στις θέσεις τους του έδινε ομοιογένεια. Οι δε νεοφερμένοι παίκτες του είναι καλοί: ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε με τον Ναβάρο στο 28΄κι ο ΠΑΟΚ ήταν τυχερός που ο Ντεσπότοφ εκμεταλλευόμενος ένα διπλό λάθος του Ορτέγκα απάντησε γρήγορα. Αλλά όταν στο 54΄ ο Ποντένσε με ένα καταπληκτικό γκολ έκανε το 1-2, το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού μεγάλωσε πολύ γιατί ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί στην ίδια θέση και με την ΑΕΚ και με τον ΠΑΟ (όταν επίσης δέχτηκε γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου) και δεν αντέδρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά τα ρίσκα του Λουτσέσκου.

Ο Μεντιλίμπαρ φάνηκε να περιμένει ό,τι θα έκανε ο Ρουμάνος κι εκμεταλλεύτηκε τον πάγκο του. Ο Μασούρας και ο ΕλΚαμπί που ήρθαν έδωσαν καλύψεις και ταχύτητα, ο Ποντέσνε συνέχισε να είναι άπιαστος από τους ακραίους του ΠΑΟΚ χορεύοντας μετά τον Σάστρε και τον Γιόνι Οτο, και ο ΕλΚαμπί με δυο τελειώματα από τα δικά του μετέτρεψε το 1-2 σε 1-4 με γκολ στο 83΄και 90΄ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου σε μια νίκη που ανοίγει συζητήσεις για τις πιθανότητες του Ολυμπιακού να διεκδικήσει ακόμα και το πρωτάθλημα – παραμένοντας ωστόσο μακριά από την πρώτη θέση αφού οι πέντε βαθμοί από την ΑΕΚ δεν είναι λίγοι. Εχει μαγικό ραβδάκι ο Βάσκος; Θα το δούμε αύριο πιο αναλυτικά.      

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/2023-11/lucesku.jpg?itok=bPexnIqZ

Ο Ρασβάν είναι ντεφορμέ

Κι ο ΠΑΟΚ; Ο Λουτσέκσου αυτή την φορά προτίμησε τον Ντεσπότοφ από τον Ζίφκοβιτς κι ο Βούλγαρος τον δικαίωσε σκοράροντας αλλά αυτή ήταν η μόνη του δικαίωση. Ο Ρουμάνος δεν είχε τον Τάισον που αποβλήθηκε στο ματς με τον ΠΑΟ, αλλά κι ο Κωνσταντέλιας που ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος βασικός σε ντέρμπι δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος της αποστολής. Ο μικρός είχε χάσει πολλές προπονήσεις κι έχει να μάθει πολλά. Η ευθύνη της ήττας ανήκει πάντως στους συμπαίκτες του. Στην επίθεση οι παίκτες του ΠΑΟΚ έψαχναν ατομικές ενέργειες και μετά το 1-2 του Ποντένσε ο ΠΑΟΚ έχει μια όλη κι όλη ευκαιρία (με τον Ντεσπότοφ που τρέλανε τον Ορτέγκα) αλλά αυτή η παραγωγή είναι μικρή σε σχέση με το ρίσκο που πήρε και που τελικά το πλήρωσε. Στην άμυνα επικρατούσε γενικώς χάος, ο Ολυμπιακός με το πρέσινγκ των Εσε, Τσικίνιο,Ορτα ξεχαρβάλωσε την μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ κι ο Ποντένσε έκανε τα υπόλοιπα μοιάζοντας παίκτης άλλης κατηγορίας. Αλλά σε όλα αυτά υπάρχει ένα πολύ βασικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ: ο Λουτσέσκου στα τρια αυτά ματς είναι σαν να κατήργησε την στρατηγική – τα έπαιξε όλα με τον ίδιο τρόπο (και διαφορετικές συνθέσεις) σαν να ήθελε να δείξει πως το πλάνο του είναι αλάνθαστο, παρόλο που είχε και στα τρία το ίδιο πρόβλημα: και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκαν τις περίφημες αντεπιθέσεις του, κράτησαν πιο πολύ την μπάλα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο και τον έκαναν να κυνηγάει. Κι ακριβώς επειδή οι συνθήκες ήταν ίδιες ήταν ίδιο και το αποτέλεσμα: το μεγαλύτερο λάθος του Ρουμάνου είναι ότι θεώρησε την ισοπαλία με την ΑΕΚ ένα καλό αποτέλεσμα ενώ η εμφάνιση εκείνο το βράδυ ήταν καμπανάκι συναγερμού. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι εκτός μάχης πρωταθλήματος, αλλά θα πρέπει να κάνει αποτέλεσμα με τον ΠΑΟ την Τετάρτη στο κύπελλο για να μην πνιγεί από την εσωστρέφεια.      

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/02/6120792.jpg

Πρώτη η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ επανέλαβε με την Κηφισιά το ματς που κάνει καιρό τώρα, κέρδισε παίζοντας όπως ξέρει πάλι μόνο για ένα ημίχρονο, δηλαδή το πρώτο, προσπέρασε τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ και είναι πρώτη. Με πρωταγωνιστή τον Λιβάι Γκαρσία η Ενωση έκανε κάτι μεταξύ προπόνησης και δοκιμών στο δεύτερο ημίχρονο αφού ήταν άνετη επιβλητική και θεαματική στο πρώτο. Η Κηφισσιά που έμεινε με δέκα παίκτες εξαιτίας αναβολής του Σπίνου στο 5΄- ο νεαρός υπέπεσε και σε πέναλτι στην ίδια φάση – ήταν σάκος του μποξ αλλά η ΑΕΚ δεν θέλησε να τον βουλιάξει. Δεν ξέρω τι όνειρο είδε ο Μπράτσος και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βασικό στο πρωτάθλημα τον νεαρό Σπίνο, με την αποβολή του όμως το ματς τελείωσε κι ας αστόχησε ο Γκαρσία στο πέναλτι. Δυο δικά γκολ του Γκαρσία που θα ζήλευαν όλα τα μεγάλα φορ, έδωσαν ένα προβάδισμα στην ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, που αν έκλεισε το 55λεπτο προηγούμενη μόνο με 2-0, αυτό συνέβη και γιατί ακυρώθηκε ένα αυτογκόλ της Κηφισιάς από το VAR για υπόδειξη οφσάιντ στον Πήλιο στην αρχή της φάσης. Η ομάδα του Αλμέιδα κατέβασε ταχύτητα στο δεύτερο ημίχρονο χάνοντας πάντως ευκαιρίες και την Opap Arena τελικά ζέστανε το γκολ του Λιούμπισιτς με κεφαλιά στο τέλος – ο Κροάτης είναι έτοιμος για βασικός, αν βρεθεί μια θέση συμβατή με τα χαρακτηριστικά του στο σχήμα γιατί είναι παίκτες για μεσαία γραμμή με τρεις και αυτό στην ΑΕΚ δεν το έχουμε δει. Η ήττα του ΠΑΟΚ και η ισοπαλία του ΠΑΟ μπορεί να δώσουν στην ΑΕΚ λογικά την πρωτιά στην κανονική περίοδο κι ας έχει δυο δύσκολες εξόδους (με Λαμία και Αρη) μπροστά της. Μεγαλύτερο πρόβλημα κι από τους αντιπάλους της είναι οι τραυματισμοί. Ο Χατζισαφί πχ έπαιξε χθες στόπερ (όπως κι ο Σιμάνσκι παλιότερα) κι αν με την Κηφισιά όλα γίνονται δεν μπορείς αυτό και σε ματς πιο δύσκολα.                   

Αρης και ΠΑΣ

Στα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής είχαμε δυο σημαντικές εκτός έδρας νίκες του Αρη στο Περιστέρι και κυρίως του ΠΑΣ στο Βόλο. Η νίκη του Αρη δεν είναι τόσο σημαντική για την βαθμολογία του όσο για την ψυχολογία του: δείχνει πως πλέον όταν ο Αρης είναι απαλλαγμένος από το βάρος των ματς στο κύπελλο (όπως τον είδαμε στα Γιάννενα) και στοχεύει στη νίκη στα παιγνίδια χωρίς δεύτερες σκέψεις είναι μια χαρά ομάδα. Ο Άκης Μάντζιος, δεν είχε διαθέσιμους Oντουμπάτζο, Τζούρασεκ και Φαμπιάνο, αλλά ο Μορόν που έφτασε τα δώδεκα γκολ άνοιξε το σκορ και ο Νταρίντα στις καθυστερήσεις έκανε το 0-2 απέναντι σε ένα Ατρόμητο που φωνάζει για αποφάσεις στο VAR. Τέλος υπάρχει η νίκη της ημέρας που είναι αυτή του ΠΑΣ στο Βόλο. Ενας παίκτης που θα μπορούσε να παίζει σε ομάδα κορυφής, ο Κόντε πέτυχε δυο γκολ που αποτελούν φιλί ζωής για την ομάδα του Γρηγορίου. Που θα δώσει την τίμια μάχη της μέχρι τέλους.