Δεν αντέχεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο...

Δεν αντέχεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο...


Είδα την Πέμπτη το βράδυ ότι στο ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Σερίφ σκόραρε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν πέτυχε κάποιο γκολ που θα το θυμάται κανείς για χρόνια: ένα ριμπάουντ πήρε σε μια δική του κεφαλιά και σκόραρε. Γιατί τράβηξε το ενδιαφέρον μου; Γιατί σε μια εβδομάδα ο Πορτογάλος τα έκανε όλα! Εφυγε από το γήπεδο στο ματς με την Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε πως θα τον αφήσει για τιμωρία εκτός ομάδας, η τιμωρία του κράτησε λιγότερο από τέσσερις μέρες, επέστρεψε στο παιγνίδι του Γιουρόπα λιγκ, ξεκίνησε βασικός και σκόραρε κιόλας. Αλλά πολύ φοβάμαι πως πλέον δεν αντέχεται.

Ατελείωτες ιστορίες, αλλά…

Πάντα γινόταν χαμός με ό,τι έκανε ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά έδινε τόσα πολλά στις ομάδες που αγωνιζόταν που οποιαδήποτε φασαρία ήταν απολύτως ανεκτή: συχνά μάλιστα για τον θόρυβο που προκαλούσε δεν ήταν και απολύτως υπεύθυνος. Έφταιγε για τις περιπέτειες με τη δικαιοσύνη (κατηγορίες για φοροδιαφυγή πχ), έφταιγε για τη συμμετοχή του σε νυχτερινές ιστορίες που παραλίγο να πληρώσει ακριβά, έφταιγε για κατά καιρούς καμώματα όπως ο μη πανηγυρισμός διάφορων επιτυχιών ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε – καμώματα με τα οποία έδειχνε ακόμα και τη στιγμή θριάμβων ότι η σχέση με την ομάδα τελείωσε. Αλλά υπήρχαν και πολλά για τα οποία δεν έφταιγε: του έχουν χρεώσει δηλώσεις που ποτέ δεν έκανε, περιπέτειες στις οποίες ουδέποτε πρωταγωνίστησε, καυγάδες στους οποίους δεν είχε συμμετοχή: συμβαίνει με πολλούς που τραβάνε τη δημοσιότητα. Ποτέ όμως δεν τον θυμάμαι να προκαλεί στην ομάδα του τη νευρικότητα που προκαλεί φέτος κάνοντας πράγματα που γνωρίζει πως θα γίνουν θέματα συζήτησης μόνο και μόνο γιατί σε αυτά εμπλέκεται αυτός.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/10/TENHAG.jpg

Απαντήσεις και επικρίσεις

Η περίφημη φυγή του από το γήπεδο στο ματς με την Τότεναμ πχ ήταν μια επίδειξη τσογλανισμού. Οι οπαδοί αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο να φύγει από τον πάγκο και να πάει στα αποδυτήρια τρία λεπτά πριν το τέλος ενός ματς το οποίο μάλιστα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε. Την επόμενη κάποιοι έγραψαν ότι ήθελε να δείξει με αυτό τον τρόπο στον προπονητή του Ερικ Τεν Χαγκ ότι θύμωσε γιατί δεν του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει έστω για δέκα λεπτά ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι αρνήθηκε να μπει στο γήπεδο λέγοντας στον Ολλανδό πως αυτός ή ξεκινά στο ματς ή δεν αγωνίζεται καθόλου.

Ο Τεν Χαγκ στο τέλος του ματς με την Τότεναμ, που ίσως ήταν και το καλύτερο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέτος, αντί να μιλά για την πρόοδο της ομάδας του, χρειάστηκε να ασχοληθεί με τον Ρονάλντο αποκλειστικά. Ο Ολλανδός είπε πως επέλεξε τον Ράσφορντ αντί του Πορτογάλου στην επίθεση «γιατί απέναντι σε μια ομάδα όπως η Τότεναμ, που περνά με υπέροχο τρόπο τη μπάλα στην επίθεση χρειαζόμουν πίεση για ανάκτηση της μπάλας και ταχύτητα στην μεταφορά της» – αυτό δηλαδή που μπορεί να του δώσει ο Ράσφορντ κι όχι ο Κριστιάνο – ενώ απολογήθηκε και γιατί δεν του είχε δώσει χρόνο συμμετοχής και στο ντέρμπι με την Σίτυ. Είπε ότι τότε δεν τον έστειλε στο γήπεδο «από σεβασμό» τη στιγμή που έκανε τις αλλαγές «για να μην του χρεώσει κάτι από την  ήττα».  

Μετά ανέλαβαν οι σχολιαστές των  τηλεοπτικών καναλιών, δείχνοντας το βίντεο της αποχώρησής του. Οι πιο επιεικείς μαζί του επισήμαναν ότι η κίνησή του αυτή ήταν η τελευταία προσβολή στον προπονητή του. Αλλοι θυμήθηκαν τα κουσούρια του χαρακτήρα του. Ο Γκάρι Λίνεκερ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Ο Τζέιμι ο Χάρα μίλησε για «παιδάκι κακομαθημένο» Ο Πίτερ Σμάιχελ, που συνήθως τον υπερασπίζεται, είπε ότι αισθάνεται απολύτως απογοητευμένος από την ανώριμη συμπεριφορά του. Μετά κάποιος θυμήθηκε ότι και στα τέλη Ιουλίου έφυγε από το Ολντ Τράφορντ πολύ πριν το τέλος του τότε φιλικού αγώνα με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, στο οποίο είχε αγωνιστεί μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Και  ότι και τότε ο Τεν Χαγκ είχε θυμώσει μαζί του αποφασίζοντας τελικά τον να τιμωρήσει σιωπηρά. Την επόμενη μέρα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έθεσε τον Ρονάλντο εκτός ομάδας. Και μετά από τέσσερεις μέρες τον συγχώρεσε. Και τι να κάνει; Για να βρει ομάδα ο Ρονάλντο και να φύγει τον Ιανουάριο πρέπει να αγωνίζεται και κυρίως πρέπει να πάει στο μουντιάλ του Κατάρ με ματς στα πόδια του. Αλλιώς θα μείνει εκεί και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο σήριαλ που ανεβάζει φέτος με τον ίδιο απόλυτο πρωταγωνιστή ως συνήθως. Που όμως, αντίθετα από τα προηγούμενα χρόνια, έχει όποιο ενδιαφέρον έχει, μόνο για όσα ο Ρονάλντο κάνει έξω από το γήπεδο.

https://www.vradini.gr/photos/w_1200px/articles/2022/10/618439_cristiano_ronaldo_manchester_united.jpg

Κατά βάθος συμφωνούν

«Το πρόβλημα του Ρονάλντο είναι ότι πιστεύει ότι είναι καλύτερος από την ομάδα στην οποία αγωνίζεται». Είναι μια από τις επικρίσεις που ακούγονται κάθε φορά που η παρουσία του σε μια ομάδα σχολιάζεται αρνητικά – ακούστηκε αυτό και στην βρετανική τηλεόραση πρόσφατα. Αυτό φοβάται κι ο Τεν Χαγκ: για τον Ολλανδό η ομάδα προηγείται οποιουδήποτε παίκτη, ακόμα και για κάποιον που έγραψε την μοντέρνα ιστορία του ποδοσφαίρου. Στην πραγματικότητα ο Ρονάλντο βρίσκεται ανεπίσημα στο περιθώριο από τον προπονητή της Γιουνάιτεντ πολύ πριν το παιχνίδι με την Τότεναμ – ήδη από το καλοκαίρι. Ο Πορτογάλος δεν πήρε μέρος στην καλοκαιρινή περιοδεία της ομάδας στην αρχή της σεζόν για οικογενειακούς λόγους και ενώ ο Τεν Χαγκ μεταξύ Μπανγκόκ και Αυστραλίας μάθαινε την ομάδα και οι παίκτες μάθαιναν αυτόν. Ο Ρονάλντο προπονούνταν το καλοκαίρι μόνος στη Λισαβόνα κι ενώ ο ατζέντης του, ο Ζόρζε Μέντες αναζητούσε απεγνωσμένα μια ομάδα που να αγωνίζεται στο Τσάμπιονς λιγκ και να είναι πρόθυμη να τον αποκτήσει. Το παράπονο του Τεν Χαγκ είναι ότι μετά την επιστροφή του στην ομάδα ο Ρονάλντο δεν έχει κάνει τίποτα για να ενσωματωθεί: δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι στο Κάριγκτον, το προπονητικό κέντρο, ο Κριστιάνο τρώει συχνά μόνος του. Ο Τεν Χαγκ έχει συχνά τονίσει πώς οι αποκλεισμοί του Ρονάλντο είναι συνέπεια της ανεπαρκούς φόρμας του (πράγμα λογικό διότι έφυγε από την καλοκαιρινή προετοιμασία).

Κατά βάση ο Τεν Χαγκ και ο Ρονάλντο συμφωνούν: με την παρουσία του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ρονάλντο απλά δυσκολεύει την προσπάθεια μιας ομάδας να γυρίσει σελίδα και να αφήσει στην άκρη τις τελευταίες καταστροφικές σεζόν. Αν εκεί δεν έχει μέλλον, είναι γιατί μεγάλωσε.

https://www.enwsi.gr/wp-content/uploads/2022/10/26/eric-ten-hag-cristiano-ronaldo-manchester-united-2022-august-1661229616-90765-680x430-1.jpg

Αυτός είναι όλος ο κόσμος

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Πως καμία ομάδα από αυτές που μπορούν να σηκώσουν το γιγάντιο συμβόλαιο του δεν τον θέλει. Κι αυτό είναι ίσως το καινούργιο στην περίπτωση του Ρονάλντο: αυτές οι απορρίψεις (από την Παρί, την Τσέλσι, την Μπάγερν Μονάχου που θεωρητικά ενδιαφέρθηκαν) τον έχουν κάνει να πιστεύει όχι απλά πως είναι πιο σημαντικός από την εκάστοτε ομάδα στην οποία αγωνίζεται, αλλά ότι είναι ίσως και πιο σημαντικός από το ποδόσφαιρο! Κι έτσι δεν απαιτεί απλά ένα συμβόλαιο (που δεν του δίνουν), αλλά επιδιώκει την προσοχή όλης της οικουμένης που αισθάνεται πως τη δεδομένη στιγμή το ποδόσφαιρο του την στερεί. Ετσι πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από ιστορίες εντελώς ανόητες. Φεύγει από το γήπεδο. Χρηματοδοτεί το ντοκιμαντέρ για την γυναίκα του. Προκαλεί θέματα όταν η αδερφή του κάνει like σε δημοσιεύματα. Σπάει από τα νεύρα του κινητά οπαδών που τον έβγζαν φωτογραφίες. Τσακώνεται με τον άμοιρο προπονητή του. Εχει ξεχάσει πόσο χρονών είναι αλλά και πόσα χρόνια έχει να κάνει εντός γηπέδων κάτι αξιοπρόσεχτο.

Στην πραγματικότητα ο Ρονάλντο κατάφερε να μπλέξει με αυτό που με τεράστια επιτυχία έχτισε προσωπικά: τη δημόσια εικόνα του – την εικόνα κάποιου που ο χρόνος δεν τον αγγίζει, που μπορεί παντού και πάντα να σκοράρει και να κερδίζει, που κάνει εντός γηπέδου όχι πολλά και σημαντικά, αλλά λίγα και αξιοθαύμαστα.

Είναι πάντως τυχερός. Ερχεται στη μέση της χειρότερης σεζόν του το παγκόσμιο κύπελλο. Αν στο Κατάρ ο Κριστιάνο είναι πρωταγωνιστής και καταφέρει να θυμίσει σε όλους την κλάση του και την σπουδαιότητα των γκολ του, θα πείσει μια ομάδα να τον εμπιστευθεί και να στηριχθεί πάνω του. Θα ησυχάσει και θα τελειώσει την καριέρα του ευτυχισμένος. Και μαζί του θα ευτυχίσει κι όλος ο κόσμος, όπως πιστεύει. Διότι στο μυαλό του Ρονάλντο όλος ο κόσμος είναι ο εαυτός του…