Αυτά τα παλιοτόμαρα, που λέει κι ο Θωμάς...

Αυτά τα παλιοτόμαρα, που λέει κι ο Θωμάς...


Ποτέ δεν με ενοχλούσε η συζήτηση για τη διαιτησία: με ενοχλεί η ασχετοσύνη πολλών που μιλάνε χωρίς να ξέρουν και η φασαρία που γίνεται από όσους κατά καιρούς την χρησιμοποιούν για να καλύψουν αδυναμίες για τις οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι. Το να λες π.χ ότι ο Τσαγκαράκης και ο Παπαπέτρου έκαναν λάθη στο Περιστέρι το βρίσκω σωστό. Το να λες ότι ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει στο πρωτάθλημα χάρη στις αποφάσεις των διαιτητών είναι ψέμα. Το να μιλάς για παράγκα του Ολυμπιακού είναι σανό που το σερβίρεις σε ένα κόσμο που πιστεύεις ότι του χει λείψει. Το σανό, όχι η παράγκα.  

Αν θες να συζητάς…

Οι διαιτητικές αποφάσεις στο Περιστέρι την προηγούμενη αγωνιστική σήκωσαν κάμποση συζήτηση – αναφέρομαι στο γκολ του Μπρουμά που μέτρησε ο διαιτητής Τσαγκαράκης, στην κόκκινη του Μπα που δεν έβγαλε και στο πέναλτι που ο Ατρόμητος ζητά για το χέρι του Σεμέδο: η απόφαση βαρύνει τον διαιτητή Παπαπέτρου που ήταν στο VAR. Ηταν όλες λάθος; Μπορεί. Αλλά δεν ήταν οι μόνες. Υπάρχει π.χ ένα επίσης ατιμώρητο σκληρότατο μαρκάρισμα του Στρούγγη στον Ανδρούτσο. Υπάρχει ένα μαρκάρισμα του κιτρινισμένου Ούμπιντες στον Ρέαπτσουκ από πίσω για το οποίο επίσης δεν βγήκε κάρτα. Και υπάρχει και μια πτώση του Μπουχαλάκη στην περιοχή για άγγιγμά του από τον Σάλομον, άγγιγμα ανάλογο με αυτό του Μπρούμα στον στόπερ του Ατρομήτου στη φάση του γκολ. Αν θες να τα συζητάς, θα τα συζητάς όλα.

https://sportdog.gr/storage/photos/c_1050px_600px/201802/papapetrou-referi.jpg

Μια μόλις εβδομάδα πριν φωνάζανε όλοι για το φάουλ που έδωσε ο διαιτητής Διαμαντόπουλος υπέρ του Καμαρά στις καθυστερήσεις του ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τις αποφάσεις των διαιτητών οι φάσεις αυτές είναι χρήσιμες για να γίνει κατανοητό ότι η κρίση των διαιτητικών αποφάσεων είναι πλέον κάτι σαν τις πολιτικές θέσεις: για τους περισσότερους δεν έχει σημασία τι σφυρίζει ένας διαιτητής, αλλά ποιος έχει όφελος από την απόφαση. Το πράγμα ισχύει και για τους αθλητικογράφους για αυτό και συχνά πυκνά γελάει ο κόσμος μαζί μας.  

Στο Καραϊσκάκη, ο Κάργας, ο αμυντικός του ΠΑΣ που εμπλέκεται στη φάση, έχει αρπάξει τον Καμαρά από τον ώμο, ενώ αυτός τρέχει με τη μπάλα: η τίμια προσπάθεια του παίκτη του Ολυμπιακού να μείνει όρθιος δεν ακυρώνει την προσπάθεια του αμυντικού να τον κρατήσει – ο διαιτητής έχει κάθε δικαίωμα να γυρίσει τη φάση πίσω και να δώσει το φάουλ, όπως και έκανε. Άλλος μπορεί να μην το έκανε. Ισως ένας άλλος διαιτητής έδινε φάουλ στον Μπρουμά ή πέναλτι στο Μπουχαλάκη – οι φάσεις είναι ίδιες. Αλλά το θέμα μου δεν είναι οι φάσεις: είναι οι κρίσεις τους.  

Και τότε πάλι φωνάζανε

Λίγους μήνες πίσω είχαμε πάλι μια φάση με ένα κράτημα. Στο ματς Ολυμπιακός – Ομόνοια, στη φάση που ο Ραντζέλοβιτς κερδίζει το πέναλτι από τον αμυντικό της Ομόνοιας Μίχαελ Λουφτνερ, ο Σέρβος φαίνεται να κρατά, με κάποιο τρόπο, τον αντίπαλο του στο ξεκίνημα. Ο Ολλανδός διαιτητής Μάκελι δεν δίνει φάουλ και στη συνέχεια ορθώς καταλογίζει πέναλτι: μαζί του συμφωνεί και το VAR. Κι όμως τότε διαβάσαμε ένα σωρό υπερβολές «για αλλοίωση αποτελέσματος», «κλοπή των Κυπρίων», «απόφαση σκάνδαλο» κτλ κτλ. Στο ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ οι ίδιοι άνθρωποι που τότε έβλεπαν φάουλ του Ρατζέλοβιτς ισχυρίζονταν ότι δεν έκανε φάουλ ο Κάργας – μερικοί είναι και πρώην διαιτητές και αθλητικογράφοι! Μια εβδομάδα μετά ενώ δεν υπήρχε φάουλ του Κάργα, υπάρχει φάουλ του Μπρουμά, αλλά δεν υπάρχει φάουλ στον Μπουχαλάκη! Το ότι γελάει μαζί μας ο κόσμος είναι λίγο: κανονικά θα έπρεπε να μην ασχολούνται μαζί μας. Αλλά αν ο κόσμος ασχολείται, είναι γιατί ψάχνει στη διαιτησία να βρει μια παρηγοριά γιατί οι ομάδες του τον απογοήτευσαν. Η ΑΕΚ είναι 11 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση. Πέρυσι μετά από 18 αγωνιστικές ήταν 13 και πρόπερσι 14: το συνήθισε. Φέτος δεν έχει κερδίσει ντέρμπι: σε κανένα δεν είχε κανένα παράπονο από τη διαιτησία – ίσα ίσα που με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ έπρεπε να παίζει και με δέκα παίκτες από νωρίς. Ο ΠΑΟΚ έχει κερδίσει τα 10 από τα 18 ματς που έχει παίξει κι έχει δέκα βαθμούς λιγότερους από πέρυσι. Οπότε κάτι πρέπει να χουμε να λέμε. Για να μην μας κράζει ο κόσμος που άλλα περίμενε κι άλλα βλέπει…

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2020/03/pereira.jpg

Το πρόβλημα είναι άλλο

Διαβάζω ότι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, λέει, θα ζητήσουν λέει από το ΔΣ της ΕΠΟ να φωνάξει τον αρχιδιαιτητή κ. Μαρκ Κλάτενμπεργκ για να απαιτήσει από αυτόν την διαγραφή του Τσαγκαράκη και του Παπαπέτρου, των διαιτητών που ήταν στο Περιστέρι. Από πού κι ως που το ΔΣ της ομοσπονδίας μπορεί να κάνει μια τέτοια παρέμβαση δεν το καταλαβαίνω. Και αχυράνθρωποι των δυο ομάδων να είναι όσοι το αποτελούν, πάλι τέτοιες παρεμβάσεις σε αρχιδιαιτητή δεν μπορεί να γίνουν. Φυσικά αν υπήρχε ένα κανονικό ΔΣ θα τους έλεγε ότι θα τους κάψει ο Θεός για τις γκρίνιες τους για αυτούς ειδικά τους διαιτητές. Ο Ολυμπιακός κάθε φορά που βρίσκει τον Τσαγκαράκη μετράει τραυματίες: πέρυσι στο ματς με τον Παναιτωλικό ο εν λόγω άφησε ατιμώρητο τον Μουνιέ όταν κλώτσησε τον Σα στο κεφάλι! Οσο για τον Παπαπέτρου, το συμβούλιο της ΕΠΟ θα μπορούσε να θυμίσει στην ΑΕΚ ότι την τελευταία της νίκη στο Καραϊσκάκη την είχε με αυτόν διαιτητή: όχι μόνο δεν είχε παράπονα αλλά του δωσε και συγχαρητήρια, γιατί χάρη στην έκθεσή του ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών!   

Αλλά για μια στιγμή. Για ποιο ΔΣ μιλάμε; Δεν ήταν αυτό το ΔΣ που έκανε επιθέσεις στον Ολυμπιακό, όταν πέρυσι ζητούσε αυτός την καθαίρεση του Παπαπέτρου; Δεν είναι οι ίδιοι σύμβουλοι που κατηγορούσαν τον  Ολυμπιακό γιατί ζητούσε να φύγουν όσοι προκαλούν από τους πίνακες και μιλούσαν για «ανάγκη προστασίας των διαιτητών;». Τι έγινε ξαφνικά; Απαγορεύονται οι ανακοινώσεις και επιτρέπονται οι αιτήσει για καρατομήσεις; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα, γνωστές οι απαντήσεις.

Αυτά τα «παλιοτόμαρα»…

Κανένα πρόβλημα δεν έχουν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με τον Τσαγκαράκη και τον Παπαπέτρου. Το πρόβλημα της ΑΕΚ νομίζω πως είναι οι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι: δεν τους ήθελε, είναι η μόνη ομάδα που έβγαλε κάποτε ανακοίνωση εναντίον της χρησιμοποίησής τους και η συνέχεια μάλλον την δικαίωσε αφού στα ματς με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΠΑΟ από το 2019 μέχρι σήμερα έχει όλες κι όλες 3 νίκες – δεν είναι γουρλήδες, αλλά «παλιοτόμαρα», που λέει κι ο Θωμάς. Οσο για τον ΠΑΟΚ νομίζω ότι απλά νοσταλγεί τον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα: αυτό κι αν έφερνε γούρι! Και είχε και σοβαρό κριτήριο: όποιον κατηγορούσε ο Ολυμπιακός με ανακοίνωση, τον έκανε διεθνή!

Ούτε δυνάμωσε ο Ολυμπιακός εξωαγωνιστικά, ούτε ελέγχει τίποτα: μεγάλη ομάδα είναι και στο ματς με τον Ατρόμητο ή τον ΠΑΣ θα βρεθεί πάντα κάποιος διαιτητής που στην αμφιβολία του κάτι θα του δώσει. Αν ήλεγχε οτιδήποτε δεν θα του έβαζε ο Κλάτενμπεργκ ένα εδράκια Ιταλό στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ούτε φυσικά θα του έβαζε στο Καραϊσκάκη απόψε τον Μπριχ, τον διαιτητή που κάθε φιλοξενούμενος θέλει. Ο Γερμανός και οι συνεργάτες του στο ματς με την Πόρτο τον Ολυμπιακό τον κατέστρεψαν, ενώ τον ΠΑΟΚ στο ματς με την Μπενφίκα τον «πήγαν πρίμα» – που λένε και οι διαιτητές στην ιδιότυπη γλώσσα τους. Κάποιος κακεντρεχής, που βλέπει παράγκες, θα έλεγε ότι τους φέραν απόψε ακριβώς για το λόγο αυτό…