Απορώ πως θα την γλυτώσει ο ΠΑΟ….

Απορώ πως θα την γλυτώσει ο ΠΑΟ….


Το ξέρω ότι είναι σκληρό για τους οπαδούς του ΠΑΟ αυτό που θα σας γράψω, αλλά δεν μπορώ να συμμετέχω σε κανενός είδους εμπόριο ελπίδας: ο Παναθηναϊκός είναι σήμερα αδύνατο να πάρει άδεια και να αγωνιστεί του χρόνου στο πρωτάθλημα. Παρακολουθώ την περιπέτειά του ελπίζοντας πως κάποιο παράθυρο θα βρεθεί. Αλλά όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η σωτηρία του μοιάζει αδύνατη. Ακόμα κι αν αύριο το πρωί ως δια μαγείας όλοι οι ποδοσφαιριστές στους οποίους χρωστάει υπέγραφαν τους διακανονισμούς που η ΠΑΕ τους προτείνει πάλι θα ήταν δύσκολο να αδειοδοτηθεί.

Κουβαλάει ήδη μια τιμωρία

Υπάρχει ένα απλό δεδομένο στην περίπτωση του ΠΑΟ: η ήδη επιβεβλημένη του τιμωρία από την UEFA για παραβάσεις του Financial Fair Play. Ως γνωστόν στον ΠΑΟ έχει επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για ένα χρόνο. Γιατί του επιβλήθηκε; Για ένα μόνο λόγο: γιατί η εικόνα του ισολογισμού του ήταν προβληματική. Για να το πω όσο πιο κατανοητά μπορώ, η UEFA ζητά από τις ομάδες κάτι απλό για να παίζουν στις διοργανώσεις της: θέλει τα εγγυημένα τους έσοδα να είναι ως προς κάτι μεγαλύτερα από τα έξοδά τους, ώστε οι ομάδες να μην «σκάσουν» οικονομικά κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αν θες να κάνεις μεταγραφικές υπερβάσεις, πρέπει να έχεις χρήματα στο ταμείο, δηλαδή να κάνεις αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πριν η σεζόν αρχίσει ή να έχεις κλείσει την προηγούμενη σεζόν με κέρδη. Αν επίσης σου συμβεί κάποια οικονομική συμφορά, όπως π.χ ένας αποκλεισμός από ευρωπαϊκές διοργανώσεις καλοκαιριάτικα, πρέπει ή να πουλήσεις ποδοσφαιριστές, εξασφαλίζοντας έσοδα, ή να ρίξεις το κόστος της ομάδας ή να κάνεις αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ή και τα τρία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η λογιστική εικόνα της ομάδας να είναι πειστική, να πείθεται δηλαδή ο ελεγκτής ότι η εταιρία θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέσα στη σεζόν. Αν δεν είναι, η UEFA δεν σου επιτρέπει να παίξεις στις διοργανώσεις της. Αυτό αποφάσισε για τον ΠΑΟ τον Ιανουάριο.

 

Δεν έχει μάθει να πουλάει  

Είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός στην περίοδο του Ιανουαρίου έκανε αρκετά πράγματα για να βελτιώσει τα οικονομικά του – έριξε π.χ πολύ το συνολικό κόστος της ομάδας του. Όμως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει γίνει και οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών έγιναν με τσαπατσούλικο τρόπο. Για να σας το πω απλά για να έχει μια ελπίδα ο ΠΑΟ να πάρει άδεια θα πρεπε να βάλει στο ταμείο του από πωλήσεις ποδοσφαιριστών του τα χρήματα που πέρυσι έβαλε στο ταμείο του από την συμμετοχή του στο Γιουρόπα λιγκ: αυτά είναι που πρώτα από όλα λείπουν. Ο ΠΑΟ πήρε ελάχιστα από τις πωλήσεις του Βιγιαφάνιες, του Μολέδο και του Χουλτ και απλά ξεφορτώθηκε συμβόλαια παικτών που είχε αποκτήσει ως δανεικούς. Όλα αυτά ίσως να έφταναν για να βελτιώσει εντυπωσιακά την εικόνα του, αν στο μεταξύ δεν δημιουργούσε και νέες οφειλές, όπως αυτή στον Κουτρουμπή π.χ, ή αν δεν εμφανίζονταν και νέες προσφυγές, όπως αυτή του Σάντσες π.χ. Κυρίως θα ήταν όλα καλύτερα αν το καλοκαίρι δεν είχαν χαθεί τα χρήματα του Μπεργκ και του Ζέκα: ο ΠΑΟ δεν έπρεπε ποτέ να αποκτήσει δεκατρείς ποδοσφαιριστές, έστω δανεικούς ή ελεύθερους, από την στιγμή που δεν έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η ομάδα κουβαλούσε ζημιές από την προηγούμενη χρονιά. Τώρα έχει κι ένα ακόμα πρόβλημα: για την ώρα δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο, δεν έχει δηλαδή (ακόμα…) στο φάκελο, που θα παρουσιάσει, τα εγγυημένα έσοδα που εμφάνιζε πέρυσι.

Δεν υπάρχει η λύση της Γ Εθνικής

Είναι λάθος να λέμε πως το πρόβλημα του ΠΑΟ για την αδειοδότηση είναι ότι οι παίκτες δεν υπογράφουν τους διακανονισμούς: θα ήταν χρήσιμο αν το έκαναν, αλλά και πάλι ο ΠΑΟ θα πρέπει να πείσει την επιτροπή ότι αυτούς τους διακανονισμούς μπορεί να τους τηρήσει. Δεν το έκανε πέρυσι, όταν η οικονομική του εικόνα ήταν καλύτερη – φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να πείσει ότι θα το κάνει φέτος, απλά γιατί στο ταμείο του χρήματα δεν υπάρχουν. Επιπλέον υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα: αν η ομάδα υποβιβαστεί και πάλι οι ποδοσφαιριστές (τουλάχιστον…) δεν χάνουν τα χρήματα τους – τα χρέη θα εξακολουθήσουν να κυνηγάνε την ομάδα σε όποια κατηγορία κι αν υπάρχει. Η λύση της Γ’ Εθνικής π.χ, που κάποτε βόλεψε πολλές ομάδες (κι όχι μόνο την ΑΕΚ…) σήμερα δεν υπάρχει. Αν ο ΠΑΟ έπεφτε στη Β΄ Εθνική, θα εξακολουθούσε να κουβαλάει τα χρέη στους παίκτες και θα είχε φυσικά και λιγότερα έσοδα. Απλά το κόστος της ομάδας θα ήταν μικρότερο – το επισημαίνω αυτό γιατί στις συσκέψεις που γίνονται στον ΠΑΟ το μελετούν. Ο Αλαφούζος είπε φεύγω, αλλά κανείς δεν εμφανίστηκε. «Φεύγω» και «βάζω λεφτά» δεν υπάρχει.

Ένα μικρό παράθυρο

Λέμε συχνά ότι στον ΠΑΟ χρειάζονται τρία, πέντε, δέκα εκατομμύρια ευρώ για να πάρει άδεια: το λέω κι εγώ. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χρειάζονται! Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορεί η ομάδα να πείσει ότι θα ανταποκριθεί στις μελλοντικές της υποχρεώσεις, αλλά χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί ένα πλάνο βιωσιμότητας αυτό δεν είναι απλό. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή του κανονισμού για τις μη αδειοδοτούμενες ομάδες, αλλά ο ΠΑΟ στη σχετική ψηφοφορία στη Λίγκα, μετά την άρνηση του ΠΑΟΚ να τον βοηθήσει, δεν βρήκε τους απαραίτητους φίλους. Και να τους έβρισκε, όμως, δεν είμαι βέβαιος ότι η ΕΠΟ θα του έκανε τη χάρη: τροποποίηση του κανονισμού μεσούσης της περιόδου δεν συνηθίζεται. Η ΕΠΟ μπορεί και τώρα να την κάνει, χωρίς αίτημα από τη Λίγκα: αλλά αμφιβάλω αν θέλει να βοηθήσει τον ΠΑΟ.

 

Κανονιστικά στον Παναθηναϊκό έχει μείνει μόνο ένα παράθυρο: O κανονισμός για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες, όπως είναι γραμμένος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Αν όμως λόγω μη αδειοδότησης και προβιβασμού επαρκούς αριθμού ΠΑΕ από τη Football League προς τη Superleague, αυτή δεν μπορεί να εκκινήσει το πρωτάθλημα με τον προκαθορισμένο αριθμό ΠΑΕ, τότε δε θα υποβιβάζεται το σύνολο των μη αδειοδοτηθέντων ΠΑΕ της Superleague αλλά μόνο όσες εξ’ αυτών πρέπει να υποβιβασθούν, ώστε το πρωτάθλημα Superleague να ξεκινήσει με βάση το προκαθορισμένο αριθμό ΠΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση ως κριτήριο θα λαμβάνεται η βαθμολογία που συγκέντρωσαν οι μη αδειοδοτηθείσες ΠΑΕ». Με άλλα λόγια εάν δεν πάρουν άδεια έξι ομάδες της Σουπερλίγκας και δεν υπάρχουν έξι ομάδες από τη Football League ικανές να αδειοδοτηθούν, τότε δεν ισχύει ο υποβιβασμός λόγω μη αδειοδότησης και πέφτουν μόνο όσοι βαθμολογικά έπεσαν. Ο ΠΑΟ θα μπορούσε κάπως έτσι να σωθεί, αφού ομάδες που δύσκολα θα πάρουν άδεια φέτος  κι άλλες. Αλλά δεν ξέρει ποιες είναι αυτές και δεν γνωρίζει αν και οι ομάδες της Football League θα έχουν πρόβλημα. Το ρίσκο είναι τεράστιο.

Αληθινό μυστήριο

Συζητάμε πολλοί για το αν ο ΠΑΟ μπορεί να πάρει άδεια: η απάντηση είναι ότι λογικά δεν μπορεί. Θα ήταν προτιμότερο να συζητάμε πως θα καταφέρει να σωθεί από τον υποβιβασμό. Το λέω γιατί η διαίσθησή μου είναι ότι θα τα καταφέρει. Είναι τεράστια ομάδα ο ΠΑΟ για να καταλήξει στη Β Εθνική. Αλλά για την ώρα, εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα είναι η λύση του μυστηρίου. Το θέμα με ξεπερνά…