Απόψε δεν θα μπουκάρει κανείς

Απόψε δεν θα μπουκάρει κανείς


Θα κριθεί απόψε στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ  ο τίτλος; Κατά τη γνώμη μου όχι, γιατί αυτός έχει κριθεί καιρό τώρα. Απλά αν ο ΠΑΟΚ δεν κερδίσει, για μια εβδομάδα θα θυμηθούν όλοι ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρωτάθλημα – αν κερδίσει η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος. Για αυτό το λόγο ο ΠΑΟΚ είναι απόψε το μεγάλο φαβορί: έχει μόνο να κερδίσει και το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει ένα ματς της προκοπής. Τόσο απλά.  

Ένα χρόνο πριν

Το αποψινό παιγνίδι ξεκινάει ένα χρόνο πριν. Πέρυσι στο αντίστοιχο ματς της Τούμπας κρίθηκε ένα πρωτάθλημα με τον πλέον απίθανο τρόπο. Ο διαιτητής Κομίνης, ένα λεπτό πριν το τέλος του ματς, πρώτα αποφάσισε να μην μετρήσει ένα γκολ του ΠΑΟΚ, υποδεικνύοντας τον Μαουρίτσιο σε θέση οφσάιντ, και μετά άλλαξε την απόφασή του και το κατακύρωσε. Η ιστορία θα ήταν σχεδόν μπανάλ, αν μεταξύ των δυο αποφάσεων του διαιτητή, δεν είχε υπάρξει είσοδος του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο. Κι αυτό, για το ποδόσφαιρό μας θα ήταν μάλλον ένα συνηθισμένο πταίσμα, αν δεν αποδεικνυόταν ότι ο Σαββίδης ήταν οπλισμένος, όσο και οι μπράβοι του, που τον συνόδεψαν στην βόλτα του. Η τρομερή αυτή σκηνή στάθηκε αιτία για την διακοπή του αγώνα, η ΑΕΚ δεν ξαναβγήκε να παίξει, ο διαιτητής σημείωσε στο φύλλο αγώνα ότι ο ΠΑΟΚ κέρδιζε με 1-0 πριν την διακοπή, και το παιγνίδι κρίθηκε στον αθλητικό δικαστή. Η ΑΕΚ το κέρδισε και μαζί και το πιο σπάνιο πρωτάθλημα της ιστορίας.

 

Εχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον τι έγινε στη συνέχεια – διότι η συνέχεα καθορίζει και πως φτάσαμε ως εδώ. Ο ΠΑΟΚ έχασε ένα πρωτάθλημα εξαιτίας μιας στιγμιαίας «τρέλας» του μεγαλομετόχου του κι έγινε και διεθνώς ρεζίλι, αφού η σκηνή έπαιζε σε όλες τις αθλητικές εκπομπές του κόσμου για μήνες, όμως η δημοτικότητα του Σαββίδη εκτοξεύτηκε! Εντός του θερμοκηπίου του ελληνικού ποδοσφαίρου οι πρόθυμοι να παρηγορήσουν τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ ήταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που κουνούσαν το κεφάλι μπροστά στο ρεζιλίκι. Ποτέ δεν μάθαμε ποια ήταν η τύχη της δίωξης που του έγινε για οπλοφορία σε γήπεδο, πράγμα που ρητώς απαγορεύεται. Οι παίκτες και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ του αφιέρωσαν το κύπελλο, που η ομάδα κέρδισε στη συνέχεια, σαν να υπήρξε θύμα ή σαν να έκανε μια πράξη ηρωϊσμού. Η ΕΠΟ δεν τόλμησε να βγάλει ανακοίνωση για εκείνη του τη συμπεριφορά, η Σουπερλίγκα κράτησε τις εταιρίες του ως χορηγούς, ενώ διάφοροι διάσημοι Ελληνες ποδοσφαιριστές (από τον Θοδωρή Ζαγοράκη μέχρι τον Ντέμη Νικολαϊδη) του εξέφρασαν την συμπάθειά τους. Το ίδιο το Κράτος έκανε τα στραβά μάτια για τους μπράβους και τα κουμπούρια: κανένας αθλητικός εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη στον ΠΑΟΚ για δυσφήμηση του αθλήματος, μολονότι μεγαλύτερη είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Μοιάζει αστείο, αλλά βρήκαν μεγαλύτερο μπελά οι διαιτητές στους οποίους επιτέθηκε. Ο τέταρτος π.χ διαιτητής της αναμέτρησης, ο Δημήτρης Στυλιαράς από το Αγρίνιο, «κρέμασε» την σφυρίχτρα του, όταν κατάλαβε πως θα έβγαινε από τους πίνακες μετά από εκείνο το ματς. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος πλήρωσε μια φήμη: φέρεται να είναι αυτός που είπε στην ενδοεπικοινωνία στον Κομίνη, τον πρώτο διαιτητή της αναμέτρησης, ότι το γκολ δεν πρέπει να μετρήσει. Ο ίδιος ορκίζεται ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ: δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω.

Η τύχη των πρωταγωνιστών

Εντυπωσιακή όμως είναι και η τύχη κάποιων άλλων πρωταγωνιστών του ματς εκείνου. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν στάθηκε αιτία για να αλλάξει απόφαση ο τότε προπονητής της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ και να παραμείνει στην ομάδα. Ο άνθρωπος γύρισε στην Ισπανία και σήμερα είναι άνεργος. Αντίθετα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ο Ρουμάνος κ. Ρασβάν Λουτσέσκου που επί μήνες πουλούσε τρέλα δηλώνοντας κατακτητής του πρωταθλήματος,  παραβλέποντας όλα τα απίθανα που είχαν γίνει σε εκείνο το ματς, όχι μόνο κατάφερε να «δηλητηριάζει» το πρωτάθλημα της ΑΕΚ ατιμώρητος, αλλά σήμερα οδηγεί και τον ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ως κύριος αποχώρησε από την Ελλάδα κι ένας άλλος πρωταγωνιστής: ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κ. Λούμπος Μίχελ, ο άνθρωπος που είπε μπροστά σε όλους στον διαιτητή «απόψε τελείωσες». Κι αυτόν, όχι μόνο δεν τον τιμώρησαν για το bullying που έκανε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αλλά του συμπεριφέρονταν όλοι σαν να ήταν αυτός που απειλήθηκε.

 

Ανεργος, ουσιαστικά, είναι κι ένας άλλος από τους πρωταγωνιστές εκείνης της απίστευτης βραδιάς: ο στόπερ της ΑΕΚ Βασίλης Λαμπρόπουλος. Οσοι την ιστορία την γνωρίζουν, λένε πως χωρίς το πείσμα του δεν θα είχε γίνει τίποτα. Ο Λαμπρόπουλος ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε ότι ο βοηθός του Κομίνη, ο Κώστας Ποντίκης από την Πρέβεζα, δεν είχε φύγει για την σέντρα μετά το γκολ. Τον πλησίασε ζητώντας του έντονα εξηγήσεις. Η κίνηση του Λαμπρόπουλου προκάλεσε ξεσηκωμό μεταξύ των παικτών της ΑΕΚ, που πήγαν τον διαιτητή Κομίνη με το έτσι θέλω στον βοηθό υποχρεώνοντάς τον να συζητήσει μαζί του την δύσκολη φάση. Ο Ποντίκης φέρεται να είπε «ότι υπάρχει οφσάιντ» και να ρώτησε ρητορικά τον διαιτητή «πως, όμως, να το ακυρώσεις το γκολ εδώ μέσα;». Οι συζητήσει των δυο προκάλεσαν την είσοδο του Σαββίδη, που φοβήθηκε ότι το γκολ δεν θα μετρήσει. Αν ο Λαμπρόπουλος δεν είχε κινηθεί προς τον επόπτη πιθανότατα να μην είχε συμβεί τίποτα: ο παίκτης με μια απλή διαμαρτυρία άνοιξε το δρόμο για να κερδίσει η ΑΕΚ ένα πρωτάθλημα μετά από δεκαετίες! Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα πιθανότατα θα τον έκαναν αρχηγό της ομάδας, επιβραβεύοντας το σθένος του. Στην ΑΕΚ αντιθέτως, δεν του έχουν κάνει προσφορά ανανέωσης του συμβολαίου του και ουσιαστικά  τον έχουν θέσει εκτός ομάδας. Αυτόν που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο κρισιμότερο ματς της περσινής χρονιάς. 

 Λες και δεν το κέρδισε

Απόψε, έντεκα μήνες αργότερα, οι δυο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ θέλει μια νίκη για να σφραγίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ θα ψάξει μια νίκη εξόδου στο Τσάμπιονς λιγκ. Ο ΠΑΟΚ πέρασε την περσινή θύελλα, που μόνος του δημιούργησε, τελείως ανώδυνα. Του συμπαραστάθηκαν ακόμα και Υφυπουργοί και βουλευτές. Στον Λουτσέσκου επέτρεψαν οι πάντες να λέει για μήνες τα χειρότερα, η τιμωρία του Σαββίδη (αλλά και της ομάδας…) υπήρξε η μικρότερη δυνατή – έχασε βέβαια ένα πρωτάθλημα. Ωστόσο κανείς δεν συζήτησε τι έγινε αγωνιστικά σε εκείνο το ματς: ο ΠΑΟΚ που ήταν υποχρεωμένος τότε να κερδίσει, είχε παίξει υποτονικά, κάνοντας ελάχιστα, αλλά όλα τα έσβησε η τελική φασαρία. Η ΑΕΚ από την άλλη, χάλασε την περσινή της ομάδα που κέρδισε το πρωτάθλημα, λες και δεν το κέρδισε! Ο ένας στήλωσε τα πόδια του μετά την αποτυχία (βρίσκοντας βέβαια και ουκ ολίγους πρόθυμους να τον παρηγορήσουν…), η άλλη μετά την επιτυχία της είναι σαν να αυτοτιμωρήθηκε! Για αυτό ο ΠΑΟΚ είναι φαβορί απόψε. Αρκεί βέβαια να παίξει και ποδόσφαιρο: φέτος, ειδικά εκτός έδρας, είναι ζήτημα να έχει κάνει τρία μας της προκοπής. Υφυπουργοί, παλαίμαχοι, φίλοι, χορηγούμενοι και λοιποί νταραβεριτζήδες που θέλουν να τον δουν πρωταθλητή, δεν συμπεριλαμβάνονται στην αρχική ενδεκάδα. Αλλά και η ΑΕΚ για να κάνει αποτέλεσμα πρέπει να παίξει καλά κι ούτε για αυτή είναι εύκολο. Κι απόψε μέσα δεν θα μπουκάρει κανείς…