Αν όμως έμενε ο Σιδηρόπουλος;

Αν όμως έμενε ο Σιδηρόπουλος;


Με τις φωνές και τις ανακοινώσεις της ΑΕΚ για την διαιτησία το μετά το ντέρμπι έγινε πιο θεαματικό από το ίδιο το ντέρμπι. Πριν από λίγες μέρες σας έγραψα, όταν γινόταν η φασαρία για τον διαιτητή Καραντώνη, ότι φέτος το παιγνίδι που λέγεται διαιτησία είναι περισσότερο πολύπλοκο από ποτέ. Διάφοροι που ανάθεμα κι αν ξέρουν πέντε πράγματα για ανθρώπους που λυμαίνονται το χώρο δεκαετίες με χλεύασαν. Μετά έγινε χαμός με τον ορισμό του Σιδηρόπουλου στο ΠΑΟ – ΑΕΚ κι αναρωτιέμαι γιατί. Διότι ό,τι συμβαίνει το χω γράψει από τον περασμένο Ιούλιο όταν ο κ. Τάκης Μπαλτάκος κέρδισε τις εκλογές της ΕΠΟ.

Αν περνούσε ο Σιδηρόπουλος

Οι φωνές της ΑΕΚ για τον Καμπάκοφ ξεκινάνε προφανώς από την περίεργη ιστορία της αντικατάστασης του Σιδηρόπουλου – μολονότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μου έκανε εντύπωση στην ιστορία αυτή δεν γίνεται να μιλήσεις για τον Καμπάκοφ χωρίς αναφορά στα προηγούμενα.

Αν ο Σιδηρόπουλος περνούσε και έφτανε να διευθύνει το ντέρμπι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν για όποιον τον τοποθέτησε άριστο. Δυο ενδεχόμενα υπήρχαν. ‘Η η παρουσία του θα τρέλαινε τον Παναθηναϊκό ή ο Σιδηρόπουλος θα έδινε ένα πραγματικό ρεσιτάλ - μπορεί και να το κάνει. Αν συνέβαινε το πρώτο, όποιος την αναστάτωση την προκάλεσε θα «πούλαγε» την τοποθέτηση του διαιτητή σε όποιον για παραγοντικές υπηρεσίες ενδιαφέρεται – θα «πούλαγε» δηλαδή ότι είναι «πανίσχυρος», «λύνει και δένει», «περνάει ό,τι θέλει στον Μπένετ» κτλ. Αν συνέβαινε το δεύτερο δεν θα ξαναερχόταν ξένος διαιτητής κι όποιος ξένους δεν θέλει θα είχε πετύχει το στόχο του. Γιατί δεν πέρασε τελικά η τοποθέτηση; Γιατί πρόεδρος στη Λίγκα είναι ο Μαρινάκης. Αν δεν ήταν αυτός εκτελεστική της ΕΠΟ με αντιπολίτευση δεν θα υπήρχε, ο ΠΑΟ θα έβγαζε ανακοινώσεις αλλά κανείς δεν θα τον άκουγε, ο Μπαλτάκος θα έλεγε ό,τι είπε την περασμένη Πέμπτη πως δηλαδή υπεύθυνη για τους ορισμούς είναι η ΚΕΔ. Ο Μπαλτάκος τον ορισμό του Σιδηρόπουλου λέει δεν τον ήξερε. Με δεδομένο ότι ήταν σε όλα τα site ως είδηση από την Τετάρτη το απόγευμα ή ο πρόεδρος ζει στη Ζουαζιλάνδη κι έρχεται εδώ κάθε τόσο ή απλά μας δουλεύει.

Διακήρυξη αποτυχίας       

Εχει τίποτα το σπάνιο ή το παράξενο ή το περίεργο (για να θυμηθούμε το Θωμά…) αυτή η ιστορία; Δεν μου προκύπτει. Ο Μπαλτάκος βγήκε με την διακήρυξη ότι θα παίζουν στα ντέρμπι Ελληνες διαιτητές. Μεθόδευσε, χάρη στις ψήφους της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, την αντικατάσταση του Κλάτενμπεργκ για να βάλει στη θέση του τον πρώην υπεύθυνο και τον φίλο των Ελλήνων παρατηρητών (δηλαδή των παλιών Ελλήνων διαιτητών) Στιβ Μπένετ. Με βάση μια καταγγελία της ΕΠΣ Πειραιά (προφητική πέρα για πέρα) τον Μπένετ τον έχει από δίπλα μια συγκεκριμένη κυρία από τη μέρα που ήρθε, την οποία η Ενωση Πειραιά διέγραψε προβλέποντας ότι η καθοδήγηση του Μπένετ θα προκαλέσει συμφορές. Τι είναι λοιπόν άγνωστο στους κατοίκους της Ιερουσαλήμ της ελληνικής διαιτησίας; Απολύτως τίποτα!

https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2019/03/takismpaltakos-thumb-large.jpg

Οι ψηφοφόροι του Μπαλτάκου, δηλαδή οι πρόεδροι των Ενώσεων που τον ψήφισαν, ζητάνε Ελληνες διαιτητές και στα ντέρμπι. Ο Μπαλτάκος βγήκε γιατί δέχεται το αίτημα τους. Αν ένα πρόβλημα υπάρχει είναι ότι κάποιες ομάδες τον ψήφισαν ενώ δεν θέλουν Ελληνες διαιτητές στα ντέρμπι πχ ο ΠΑΟΚ. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα των ομάδων, όχι του ποδοσφαίρου μας: το πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας είναι ότι ένας ολόκληρος κόσμος που ουδεμία σχέση έχει με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέλει να μην χάσει την εξουσία του και τα μεροκάματα. Κι ανθίσταται γνωρίζοντας πως η Κυβέρνηση που θα πρεπε να έχει ξαμολήσει τους εισαγγελείς φοβάται να παρέμβει. 

Μεθοδικά όλα από την αρχή  

Χρόνια τώρα προσπαθώ να κάνω τον κόσμο να καταλάβει ότι οι φάσεις και οι αξιολογήσεις τους (το να πχ υπάρχει ή δεν υπάρχει ένα πέναλτι) δεν είναι το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας: το πρόβλημα είναι οι ορισμοί και οι πίνακες. Φέτος ό,τι γίνεται από την αρχή στους ορισμούς γίνεται μεθοδικά – ειδικά στα ματς του Ολυμπιακού. Ελληνες διαιτητές περνάνε τεστ, τοποθετούνται στα ματς με την ελπίδα ότι θα κάνουν κάποιο λάθος και θα τους βγάλουν από τους πίνακες (Καραντώνης) για να σταλούν μηνύματα. Φυσικά δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Σιδηρόπουλου: δεν ήθελαν Ελληνα διαιτητή, ήθελαν το συγκεκριμένο και σε αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως είδηση. Είδηση θα ήταν να φωνάξουν τον Μπένετ και να του ζητήσουν εξηγήσεις, αρχές όπως ο αθλητικός εισαγγελέας που κατά τα άλλα φροντίζει μην τυχόν και τιναχθεί στο πρωτάθλημα στον αέρα.

Υπάρχει λένε μια συμφωνία μεταξύ των ομάδων να μπαίνουν ξένοι στα ντέρμπι. Ποιος την έκανε; Ποιος αυτό το εγγυήθηκε; Ποιος φροντίζει η συμφωνία να τηρηθεί; Ο Μπαλτάκος; Αν είναι έτσι θα πρεπε σήμερα κιόλας να φύγει. Ο Μπένετ; Θα έπρεπε να έχει δώσει την παραίτησή του - δεν πρέπει να υπάρχει αρχιδιαιτητής που τον έχει αδειάσει έτσι ένα συμβούλιο που κατά τα άλλα τον τοποθέτησε. Τι σεμινάρια θα κάνει αυτός σε διαιτητές; Το πώς κάνεις κωλοτούμπα; Το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο ΠΑΟ, που δηλώνει από την τοποθέτηση θιγόμενος ή η ΑΕΚ που έβγαλε ανακοίνωση την Πέμπτη μιλώντας για προβοκάτσια και τη Δευτέρα μιλώντας για παράγκα του Κλάτενμπεργκ (λες και ορίζει αυτός διαιτητές…) δεν ζητάνε παραιτήσεις υπευθύνων. Γιατί βρε παιδιά;  Αποτελεί ή όχι κορυφαίο θεσμικό ατόπημα αυτό που έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ; Είναι ή όχι επικίνδυνος ένας αρχιδιαιτητής, που κόντρα σε μια συμφωνία, όρισε Ελληνα διαιτητή; Εγαλε ή όχι αυτός τον Κουλμπάκοφ που κατά την ΑΕΚ είναι εντολοδόχος;  Δεν ακούω τίποτα. Μόνο ο Μαρινάκης φωνάζει «φύγετε όλοι από εδώ». Οι άλλοι τσιμουδιά. Γιατί όμως; Εχουν πάρει τίποτα υποσχέσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο; Διότι να μην ζητάς παραιτήσεις όσων ισχυρίζεσαι πως θέλουν το κακό σου είναι ανεξήγητο. 

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2022/09/KAMPAKOF_INTIME-1200x844.jpg

Το δίκιο της ΑΕΚ

Πάμε τώρα και στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ στην περίπτωση του διαιτητή Καμπάκοφ έχει ένα δίκιο αλλά το εκφράζει λάθος – ίσως γιατί δεν κατάλαβε τι έπαθε.

Ας θυμηθούμε την ιστορία. Ο Μπένετ τοποθετεί τον Σιδηρόπουλο στο ντέρμπι. Ακολουθούν αντιδράσεις. Παρεμβαίνει ο Μπαλτάκος και τον αλλάζει και δίνει εντολή να βρεθεί ένας ξένος για να γίνει το ματς. Βρίσκεται ο Καμπάκοφ την Πέμπτη, ενημερώνεται κι έρχεται στην Αθήνα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Μα φυσικά η ενημέρωση του διαιτητή. 

Κάθε ξένος διαιτητής που έρχεται εδώ ενημερώνεται δέκα μέρες πριν. Πρέπει να του δοθεί άδεια από την ομοσπονδία του, να ενημερωθεί ο προϊστάμενός του αρχιδιαιτητής για να τον κρατήσει ελτός αγώνων του πρωταθλήματος κι ο διαιτητής να ρυθμίσει το πρόγραμμα του. Ο Καμπάκοφ ενημερώθηκε την Πέμπτη. Τι έμαθε; Ότι πρέπει να ρθει αιφνιδιαστικά στην Αθήνα γιατί ο Παναθηναϊκός απαίτησε την αλλαγή του Ελληνα διαιτητή που είχε οριστεί. Τι κατάλαβε από αυτό ο Βούλγαρος; Κατά τη γνώμη μου αυτό που θα καταλάβαινε κάθε ξένος διαιτητής: ότι είχε μπει κάποιος Ελληνας που ήθελε η ΑΕΚ και ο αντίπαλός της πέτυχε την αλλαγή του. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Βούλγαρος ήρθε έχοντας στο μυαλό του ότι πρέπει να δείξει πως αυτόν δεν τον επηρεάζει κανείς. Αυτή η σκέψη (ή για να το πω πιο σωστά η προκατάληψη…) αρκούσε για να προσέξει. Κι αυτή η προσοχή έφερε την ΑΕΚ σε δύσκολη θέση.

Τι έπρεπε να κάνει η ΑΕΚ; Να ζητήσει μετά τα όσα έγιναν με τον Σιδηρόπουλο αναβολή του ματς, ώστε να μην υπάρξει μια εξπρές διαδικασία επιλογής διαιτητή, που θα έσπρωχνε κάθε ρέφερι στην απόφαση να ζητήσει εξηγήσεις για το τι συμβαίνει και ζητάνε την υπηρεσίες του ξαφνικά. Αλλά όταν η ενασχόληση με τη διαιτησία έχει να κάνει με τις Ενώσεις και το ποιοι θα μπουν στους πίνακες για να παίξουν ματς της Σουπερλιγκ 2 που να τα σκεφτείς αυτά; Στο πανεπιστήμιο του Θωμά οι ξένοι διαιτητές τότε ήταν εκτός ύλης…