Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ περιμένουν απόψε την Γκο Αχέντ Ιγκλς και την Θέλτα αντίστοιχα για την League Phase του Γιουρόπα λιγκ: οι πράσινοι παίζουν στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ στο Βίγκο. Η ΑΕΚ κάνει ντεμπούτο στο Conference League στην Σλοβενία κόντρα στην Τσέλιε. Ολοι μπορούν και πρέπει να κάνουν αποτέλεσμα. Για να προκριθούν και να πάρουν βαθμούς. Και για την πάρτη τους και για την Ελλάδα.
To rotation του Κόντη
Ο Χρήστος Κόντης, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε ότι το ματς με την άπειρη στην Ευρώπη ολλανδική ομάδα είναι εύκολο για τον ΠΑΟ. «Δεν πιστεύω ότι κανένα ματς στη League Phase του Europa League είναι εύκολο. Το παιχνίδι που έχουμε μπροστά είναι ένα πολύ δύσκολο ματς με μία πολύ καλή ομάδα, που πέρυσι πήρε το Κύπελλο Ολλανδίας, που έχει σχεδόν τους ίδιους παίκτες, που παίζει ένα πολύ ωραίο ποδόσφαιρο. Είναι μία πολύ επιθετική ομάδα, με παιδιά που τρέχουν, με ποιότητα. Άρα, είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να μπούμε πολύ καλά» τόνισε. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την τακτική του ΠΑΟ, ούτε και σε ερωτήσεις που είχαν ως θέμα την παραμονή του: τον ενδιαφέρει η νίκη και νομίζω είναι απλό το τι θα κάνει. Ο Κόντης πρέπει να συνεχίσει να κάνει ροτέισον.
Αυτή του η επιλογή βοήθησε τον Παναθηναϊκό να φτάσει στις δύο νίκες την περασμένη εβδομάδα απέναντι στην Γιουνγκ Μπόις και στον Παναιτωλικό που άλλαξαν πολύ την εικόνα της ομάδας. Δεν θα έχει μάλλον τον Ντέσερς και σίγουρα τον Πελίστρι, αλλά αναντικατάστατους εγώ στον Παναθηναϊκό δεν βλέπω. Και βλέπω να ξεκινά τους Μπακασέτα και Τετέ κι ας έχουν παίξει λίγο παραπάνω: θέλει την δημιουργία τους και τις πρωτοβουλίες τους. Γενικά μου μοιάζει ότι θα ξαναδούμε απόψε τον ΠΑΟ να ξεκινά όπως στην Βέρνη.
Βίγκο
Λιγότερο απλό, για την ακρίβεια αρκετά περίπλοκο είναι το ματς του ΠΑΟΚ. Το μεγάλο ερωτηματικό στην περίπτωση του είναι τι ακριβώς θέλει να κάνει στο Europa league. Αν έχει σχέδια πρόκρισης η νίκη στο Bιγκο είναι ευκαιρία: η Θέλτα δεν έχει νίκη σε οκτώ ματς στη σειρά, έχει πουλήσει τους καλύτερους παίκτες της το καλοκαίρι και το γήπεδο θα υπάρχει γκρίνια. Αλλά από την άλλη έχω την εντύπωση ότι από τον Ρασβάν Λουτσέσκου μέχρι τον φροντιστή της ομάδας αν στον ΠΑΟΚ μπορούσαν να διαλέξουν ποιο από τα δύο παιχνίδια που έχουν μπροστά τους θέλουν η ομάδα να κερδίσει, θα διάλεγαν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή και όχι το αποψινό με την Θέλτα. Η πίεση για το πρωτάθλημα είναι μεγάλη και ας μην ξεχνάμε ότι οι γκρίνιες για τον Λουτσέσκου δεν ξεκίνησαν μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα με την Μακάμπι τελ Αβίβ αλλά μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα με τον Αστέρα στην Τρίπολη μολονότι η ισοπαλία στην Τούμπα είναι - θεωρητικά τουλάχιστον - χειρότερο αποτέλεσμα από μια ισοπαλία στην Τρίπολη όπου ο ΠΑΟΚ δεν κάνει και περιπάτους κάθε χρόνο.
Ο Λουτσέσκου αρνήθηκε να μιλήσει για τα ματς που έρχονται, δεν δέχτηκε την παρατήρηση ότι η Θέλτα περνά αγωνιστική κρίση και με μια ατάκα απο τις δικές του περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί. «Δεν ειναι δίκαιο να μιλήσω για το ματς της Κυριακής ή να πω τι σκέφτομαι για τα τέσσερα ματς που ακολουθούν, με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή ο αγώνα με την Θέλτα. Ξέρετε πολύ καλά πως δουλεύω και ότι πάντα λέω την αλήθεια. Ζω αυτή την περίοδο και διαπιστώνω σαν να ειναι το τέλος του πρωταθλήματος και εμείς είμαστε στην ζώνη του υποβιβασμού!». Ο Ρασβάν έχει γνώση της κατάστασης.
Σερί
Η συζήτηση του τι θα διάλεγες ανάμεσα σε μια νίκη στην Ευρώπη και μια στην Ελλάδα δεν αφορά την ΑΕΚ του κόουτς Νίκολιτς. Ο σέρβος προπονητής θέλει η ομάδα του να κερδίζει - η τουλάχιστον να μην χάνει - σε κάθε διοργάνωση που αυτή παίρνει μέρος. Πάνω σε αυτή την λογική της προσοχής έχει στηθεί το εξαιρετικό σερί που τρέχει η ΑΕΚ στο ξεκίνημα της σεζόν. Έχει συμπληρώσει 13 παιχνίδια χωρίς ήττα γεγονός εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι στα play off του πρωταθλήματος πέρσι με το Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο δεν είχε νίκη. Η διατήρηση του σερί είναι η πρώτη προτεραιότητα του Νίκολιτς αλλά απέναντί της η ΑΕΚ έχει μια πολύ καλή ομάδα. Η Τσέλιε δεν έχει το όνομα της Αντερλεχτ αλλά έφτασε στην League phase του Conference League με τέσσερις νίκες στη σειρά (με τη Λουγκάνο και την Μπάνικ Οστράβας) και είναι πρώτη στο πρωτάθλημα Σλοβενίας. Το ό,τι από τότε που έγινε πρόεδρος της UEFA o Σλοβένος Αλεξάντερ Τσέφεριν είναι πάντα παρούσα σε ευρωπαϊκούς ομίλους είναι μάλλον τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι διακρίνεται στο Conference League. Πέρυσι στον προημιτελικό του παραλίγο να αποκλείσει την Φιορεντίνα. Και φέτος, πέρα από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην χώρα της θέλει να πάει ακόμα πιο μακριά στην Ευρώπη.
Ο Νίκολιτς είπε πως υπάρχουν έξι παιχνίδια στον όμιλο και είναι θεμελιώδους σημασίας το πρώτο παιχνίδι γιατί ανοίγει με νίκη ο δρόμος για μια καλή πορεία. Και απέδειξε ότι έχοντας δουλέψει και στην Σλοβενία την ξέρει πολύ καλά μιλώντας αναλυτικά για τα πρόσφτα αποτελέσματα της. Η γνώση του αντιπάλου απο τον Σέρβο είναι βασικό: ασχολείται με τους αντιπάλους και μάλιστα πολύ.
Αλλαγές
Ο Λουτσέσκου ίσως δώσει ευκαιρίες σε αναπληρωματικούς: το ματς με τον Ολυμπιακού που ακολουθεί είναι τελικός και ο Ρουμάνος για να μην χαθεί προπόνηση έχει αποφασίσει αυτή της Παρασκευής να την κάνει στο Βίγκο. Ο Νίκολιτς αλλάζει πάντα. Πέρα από τους παίκτες που αγωνίζονται στην άμυνα και δεν αλλάζουν ποτέ, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι. Απόψε ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές του.