Τελικά τον κέρδισε ο Μάρεϊ...

Τελικά τον κέρδισε ο Μάρεϊ...


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε από το US Open από ένα 18χρονο Ισπανό πιτσιρικά, τον Κάρλος Αλκαράς. Ο μικρός μπορεί του χρόνου να κερδίσει το Ρολάν Γκαρός: χτυπάει τη μπάλα άφοβα και πολύ δυνατά από τη μπέιζ λάιν, σερβίρει καλά, είναι ένας μάγος του ντροπ σοτ όπως ήταν όλοι οι Ισπανοί ππου θυμάμαι, πριν τον Ναδάλ: ο μικρός μοιάζει διάδοχος του μεγάλου Μπρουγκέρα. Αλλά ο Τσιτσιπάς δεν έχασε από το μικρό: έχασε από τον Αντι Μάρεϊ και την τεράστια φασαρία που ο Σκοτσέζος προκάλεσε εναντίον του.

Είναι αδύνατο να διακριθείς στο τουρνουά της Νέας Υόρκης έχοντας εναντίον σου το γήπεδο: η φασαρία που κάνουν οι Αμερικάνοι τρελαίνει κόσμο. Είναι αρένα πραγματική το γήπεδο. Και στην αρένα αυτή, μετά τα όσα έγιναν με τον Μάρεϊ, ο Τσιτσιπάς ήταν δύσκολο να σταθεί. Ο Μάρεϊ ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος στο US Open για όποιον τον έβρισκε μπροστά του. Τον αντιμετώπισε και τον κέρδισε ο Τσιτσιπάς που μπήκε σε ένα μικρό γκρουπ παικτών που έχουν καταφέρει να κερδίσουν μια φορά τουλάχιστον και τον Φέντερερ και τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ και τον Μάρεϊ. Κρίμα που ο κόσμος του τένις δεν συζήτησε ποτέ για αυτό, αλλά για τα ταίμ άουτ του Ελληνα.

To παιγνίδι του  Τσιτσιπά με τον Μάρεϊ στον πρώτο γύρο του US Open ήταν ένα μεγάλο ματς κι όχι μόνο γιατί κράτησε πέντε ώρες. Ο Τσιτσιπάς δεν μπορούσε να αποκλειστεί για δεύτερη φορά σερί σε πρώτο γύρο Γκραν Σλαμ τουρνουά ενώ έπαιξε τελικό στο Ρολάν Γκαρός κι έφτασε στου νούμερο 3 του κόσμου. Αλλά και ο Μάρεϊ ήθελε να δείξει πως αν δεν είχε τραυματισμούς θα πάλευε σήμερα με τον Νόβακ Τζόκοβιτς για την παγκόσμια πρωτιά. Ο Τσιτσιπάς κέρδισε επιστρέφοντας από την κόλαση. Κινδύνευσε να βρεθεί πίσω με 2-0 σετ και σώθηκε στο τάι μπρέικ από ένα ανέλπιστο διπλό λάθος του Μάρεϊ στο σερβίς. Ο Ελληνας είδε το άνετο 5-0 με το οποίο προηγήθηκε στο τέταρτο σετ να γίνεται 5-3, έδειξε όμως ψυχραιμία και κρατώντας το σερβίς του μέχρι τέλους κέρδισε το τέταρτο σετ 6-3 και το πέμπτο 6-4. Αλλά η συζήτηση που ακολούθησε παγκοσμίως δεν είχε να κάνει με την ψυχραιμία και την κλάση του, όσο με κάποιεςδιαβολιές του που ανάγκασαν το γήπεδο να τον αποδοκιμάσει.

https://i.insider.com/612df28b9ef1e50018f8e016?width=700

Δυο φορές διακοπή

Ο Τσιτσιπάς διέκοψε το ματς για αρκετή ώρα όχι μία, αλλά δυο φορές. Την πρώτη φορά κάλεσε το περίφημο medical time out ζητώντας να εξετάσουν οι γιατροί το αριστερό του πόδι στο οποίο κάτι τον ενοχλούσε. Μολονότι στο κοινό η διακοπή δεν άρεσε, ο Ελληνας παίκτης καλά έκανε: θα μπορούσε να πάθει ζημιά. Η δεύτερη, όμως, διακοπή δεν χρειαζόταν να είναι τόσο μεγάλη. Ενώ ο Τσιτσιπάς είχε μόλις κερδίσει το τέταρτο σετ ισοφαρίζοντας σε 2-2 έφυγε για το μπάνιο όπου κι έμεινε περίπου δέκα λεπτά. Το τρικ που έκανε είναι απλό: άφησε τον θυμωμένο με τον εαυτό του για την απώλεια του τέταρτου σετ Μάρεϊ να βράζει στο ζουμί του. Ο Σκοτσέζος όντως εξοργίστηκε, σέρβιρε άσχημα στο ξεκίνημα του πέμπτου σετ και έχασε το ματς παρά την υποστήριξη του κοινού. Το τρικ ήταν αποδοτικό. Αλλά πληρώθηκε και ακριβά στη συνέχεια.

Ποιος είναι ο Μάρεϊ

Στο τένις δεν υπάρχουν κανόνες που απαγορεύουν τις διακοπές. Ο αθλητής μπορεί να φωνάξει γιατρούς και φυσικοθεραπευτές ή να πάει στο μπάνιο και καθίσει όσο κρίνει απαραίτητο: το σπορ βασίζεται στο ότι οι παίκτες ακολουθούν κανόνες συμπεριφορές που βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση. Το κοινό θύμωσε με τον Τσιτσιπά γιατί τον είδε να μην αποδίδει στον γερόλυκο Μάρεϊ τον σεβασμό που θα πρεπε.

Θέλω να θυμίσω ποιος είναι ο Μάρεϊ. Εχει κατακτήσει ο Αμερικανικό Open (2012) και δύο φορές το Γουίμπλεντον (2013 και 2016). Το 2015 κατέκτησε το Κύπελλο Ντέιβις. Με την κατάκτηση του δεύτερού του τίτλου στο Γουίμπλεντον, το 2016, έγινε ο πρώτος βρετανός που κέρδισε παραπάνω από έναν τίτλο στο Γουίμπλεντον από το 1935, οπότε είχε κερδίσει τίτλο ο Φρεντ Πέρι κι ο πρώτος που έφτασε να γίνει το νούμερο 1 του κόσμου: το έκανε όταν έφτασε το 2016 στον τελικό του Ρολάν Γκαρός και μολονότι τον έχασε. Επίσης, ο Μάρεϊ έχει κατακτήσει δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια - στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο το 2016. Πιο πολύ ωστόσο από τους τίτλους του ο Μάρεϊ είναι συμπαθής γιατί έπεσε από την κορυφή του κόσμου στα 30 του εξαιτίας τραυματισμών: η πίεση που έβαλε στον εαυτό του για να κρατηθεί κοντά στους Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ πληρώθηκε – το Sports Illustrated έγραψε κάποτε πως απλά βρέθηκε σε λάθος εποχή. Ένα τέτοιο μαχητή τον σέβεσαι. Και γιατί το κοινό δεν βλέπει ένα αντίπαλό σου, αλλά ένα πληγωμένο θρύλο που παλεύει με τον εαυτό του.

Λάθος αντίπαλος  

Ο Μάρεϊ εκνευρίστηκε γιατί αντιμετώπισε τον Τσιτσιπά με προκατάληψη. Ο Ελληνας είχε διακόψει και το ματς με τον Ζβέρεφ πριν μια εβδομάδα στο Σινσινάτι: ο Ζβέρεφ τον κατηγόρησε ότι πήγε στα αποδυτήρια για να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πατέρα του. Αλλά το θέμα δεν είναι ο Μάρεϊ, είναι ο Τσιτσιπάς. Το ότι το κοινό θα ήταν λίγο περισσότερο με τον Μάρεϊ έπρεπε να το ξέρει. Το να παίξεις με τα νεύρα του Μάρεϊ, σημαίνει ότι θα παίξεις και με το κοινό. Το να προκαλείς το κοινό και να συζητιέσαι για την κακή σου συμπεριφορά είναι λάθος. Διότι τον 34χρονο Μάρεϊ μπορεί και να μην τον ξαναδείς. Το κοινό όμως δεν μπορεί να το έχεις κόντρα: αυτό ο Μάρεϊ το ήξερε και φρόντισε το κοινό αυτό να το στρέψει σε βάρος του Τσιτσιπά και μετά το τέλος του μεταξύ τους ματς. Με τις δηλώσεις του έβαλε ένα θέμα συζήτησης από το οποίο ο Τσιτσιπάς στάθηκε αδύνατο να βγει. Προστέθηκαν σε αυτές νέες δηλώσεις του Ζβέρεφ, άρχισε να καλλιεργείται ένα μυστήριο για τη συμπεριφορά του Ελληνα και στις συνεντεύξεις Τύπου τον έβαλαν να απολογείται. Τέτοιο στρίμωγμα αθλητή είχε να υπάρξει χρόνια. Αλλά έπρεπε να το περιμένει: ο Μάρεϊ ήταν ο λάθος αντίπαλος για mind games.    

https://www.newmoney.gr/wp-content/uploads/2021/06/%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A0%CE%91%CE%A3-3.jpg

Χρειάζεται κάποιο προπονητή

Ο Τσιτσιπάς είχε φέτος μια παράξενη σεζόν. Εφτασε στον ημιτελικό στην Αυστραλία και στον τελικό στο Παρίσι. Σκαρφάλωσε στο νούμερο 3 του κόσμου γιατί έπαιξε πιο πολύ από κάθε άλλο αθλητή. Την ίδια στιγμή όμως είχε μέσα στη σεζόν ήττες όχι αντάξιες της υψηλής του βαθμολογίας: δεν επιτρέπεται να χάνεις τουρνουά από τον Οπέλκα, τον Τιαφό, τον Ιμπέρ – οι αντίπαλοί του έπρεπε να είναι ο Τζόκοβιτς, ο Μεντβέντεφ, ο Ζβέρεφ, ο Ναδάλ: στην πραγματικότητα όμως είναι πολλοί περισσότεροι. Στο USA Open πήγε σε καλή κατάσταση και έδωσε τρία ματς που κράτησαν ώρες ατελείωτες: δεν γίνεται να τρέχεις πάντα μαραθώνιους. Ο Τσιτσιπάς δίνει την εντύπωση ό,τι μπορεί να κερδίσει, αλλά κυρίως να χάσει από τον οποιοδήποτε, σαν όλα να είναι θέμα ημέρας και μόνο! Αυτό δεν είναι καλό. Για μένα χρειάζεται ένα προπονητή πρώτα από όλα. Η ιστορία του Μάρεϊ είναι διδακτική: ο Σκοτσέζος πέτυχε ό,τι πέτυχε όταν δούλεψε με τον  Ιβάν Λέντλ.

Ο προπονητής στο τένις δεν σου δίνει συμβουλές την ώρα του αγώνα, αλλά σε βοηθά να αποκτήσεις στρατηγική ανάλογα με τον αντίπαλο που αντιμετωπίζεις. Σε υποχρεώνει να βελτιώσεις συγκεκριμένα χτυπήματα (χθες ο Τσιτσιπάς έχασε από δυο άσχημα βολέ, πράγμα απίστευτο για τα προσόντα του…) και σου εξηγεί κάθε φορά ποιον έχει απέναντι και γιατί είναι ικανός: ο Μάρεϊ αποδείχτηκε ικανός να προκαλέσει τον αποκλεισμό του Τσιτσιπά και μετά την ήττα του. Ο Τσιτσιπάς χρειάζεται κάποιον να του μάθει να κερδίζει ως νούμερο 3 στον κόσμο. Ενίοτε και να χάνει ως νούμερο 3…