Τα τρομερά παιγνίδια στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς λιγκ ανάμεσα στην Ιντερ και στην Μπαρτσελόνα χαρακτηρίστηκαν τα καλύτερα της χρονιάς και δικαιολογημένα: έχουμε να κάνουμε με το σημαντικότερο τρόπαιο και έγιναν σε μια πολύ σημαντική στιγμή του, δηλαδή στα ημιτελικά, κι όχι σε μια φάση ομίλων ή στα προκριματικά του. Αφήνοντας έξω αυτά τα δυο θα σας πω τα κατά τη γνώμη δέκα καλύτερα ματς του Τσάμπιονς λιγκ (αφήνοντας στην άκρη το κύπελλο Πρωταθλητριών που με συμπάθεια θυμάμαι, αλλά είναι κάτι άλλο). Πρώτο και βασικότερο κριτήριο είναι προφανώς η σημαντικότητα τους. Επίσης έχω ένα έρωτα με τις ανατροπές και δεν τον κρύβω. Υπάρχει πχ ένα καταπληκτικό Τσέσλι - Λίβερπουλ 4-4 το 2009, αλλά η Λίβερπουλ είχε χάσει 1-3 στο Ανφιλντ το πρώτο ματς. Κι ένα υπέροχο Σίτι - Μονακό 5-3 το 2017, αλλά η διαφορά των ομάδων ήταν τεράστια.
Αυθαιρετώ, το ξέρωμ, αλλά έχουμε και λέμε:
10) Τσάμπιονς λιγκ 1999-00 Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 5-1 (προημιτελικός). Η Τσέλσι με προπονητή τον Τζανλούκα Βιάλι και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζιανφράνκο Τζόλα έχει κερδίσει το πρώτο ματς στο Λονδίνο με 3-1 – είχε μάλιστα προηγηθεί με 3-0 στο πρώτο ημίχρονο πριν ο Λουίς Φίγκο βρει το γκολ της μεγάλης ελπίδας. Πριν την ρεβάνς ο Λουίς Φαν Γκααλ, προπονητής τότε της Μπάρτσα, επαναφέρει τον Κλάιφερτ που είχε εκτός ομάδας για ένα μήνα εξαιτίας πειθαρχικού παραπτώματος και λέει ότι θα σταματήσει να δουλεύει αν η ομάδα του αποκλειστεί. Η Μπαρτσελόνα προηγείται με 2-0 στο ημίχρονο (Ριβάλντο – Φίγκο) αλλά ο Φλο κάνει το 2-1 που δίνει πρόκριση στην Τσέσλι. Ηρωας της βραδιάς γίνεται ο Ντάνι με γκολ στο 89΄και στην παράταση ο άσωτος υιός Κλάιβερτ βρίσκει το 4-1. Η Τσέλσι έχει δυο μεγάλες ευκαιρίες. Ο Ντάνι κάνει το 5-1. Ο Φαν Γκααλ δουλεύει για χρόνια.
9) Τσάμπιονς λιγκ 2003-04 Λα Κορούνια – Μίλαν 4-0 (προημιτελικός). Η Μίλαν του Αντσελότι έχει κερδίσει στο Σαν Σίρο με 4-1. Σε εκείνο το ματς ο Κάρλο Αντσελότι παρουσιάζει για πρώτη φορά το περίφημο 4-3-2-1 με τον Γκατούζο να τρέχει για όλους, τον Πίρλο δημιουργό αμυντικό χαφ, τον Ρουί Κόστα δίπλα του, τον Ζέντορφ και τον Κακά ελεύθερους πίσω από τον Σεφτσένκο. Ολοι αυτοί χάνονται στην ρεβάνς του Ριαθόρ όπου η Λα Κορούνια του καθηγητή των Βάσκων προπονητών Ιρουρέτα κάνει το μεγαλύτερο ματς της ιστορίας της. Ο Βάλτερ Παντιάνι άνοιξε το σκορ στο 5′ και στο 35′ Χουάν Κάρλος Βαλερόν κάνει με κεφαλιά το 2-0. Πριν βγει το ημίχρονο με γκολ του Λούκε έχει βρεθεί σκορ ανατροπής. Ο Φραν στο 76′ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο. Οι Ιταλοί τα ρίχνουν στον τερματοφύλακα Ντίντα. Πάντα κάποιος πρέπει να φταίει.
8) Τσάμπιονς λιγκ 2002-03 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ρεάλ Μαδρίτης 4-3 (προημιτελικός). Στις 22 Απριλίου του 2003, στο «Ολντ Τράφορντ» η Γιουνάιτεντ προσπαθεί να ανατρέψει την ήττα της με 3-1 από την Ρεάλ Μαδρίτης στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο Σερ Αλεξ λέει πριν το ματς ότι η ομάδα του είναι σε θέση όχι απλά να βάλει δυο γκολ (περνά με νίκη με 2-0), αλλά ακόμα και τέσσερα. Δικαιώνεται καθώς την βλέπει να κάνει ένα καταπληκτικό παιγνίδι: σκοράρουν στο 43' Φαν Νίστελροϊ, στο 71' και στο 85' Μπέκαμ ενώ ενδιάμεσα υπάρχει ένα αυτογκολ του Ιβάν Ελγκέρα στο 52΄. Αλλά στο γήπεδο υπάρχει ένα «φαινόμενο». Ο Ρονάλντο βάζει τρία γκολ σε μια από τις καλύτερες βραδιές της ζωής του.
7) Τσάμπιονς λιγκ 2018-19 Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα 4-0 (ημιτελικός). Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα λέει ότι η Λίβερπουλ θα χρειαζόταν κάτι περισσότερο από ένα θαύμα για να προκριθεί. Το προβάδισμα της Μπαρτσελόνα με 3-0 (με κερασάκι στην τούρτα ένα φάουλ – γκολ του Μέσι από 30 μέτρα) φαίνεται αδύνατο να ανατραπεί. Αλλά το Ανφιλντ είναι τόπος θαυμάτων. Ο Ορίγκι σκοράρει αμέσως, και στη συνέχεια στο δεύτερο ημίχρονο ο Βαϊνάλντουμ σκοράρει δύο φορές: μια ομάδα μπορεί να έχει ένα απροσδόκητο ήρωα – η Λίβερπουλ είχε δυο. Ο Ορίγκι έχει κρατήσει το δεύτερο δικό του γκολ για το φινάλε. Μια έξυπνη εκτέλεση κόρνερ από τον Αλεξάντερ-Άρνολντ, του επιτρέπει να βρει το γκολ της πρόκρισης ενώ η άμυνα της Μπαρτσελόνα είναι μια καταστροφή. Πιστεύω πως είναι το καλύτερη παιγνίδι της Λίβερπουλ τα χρόνια του Γιούργκεν Κλοπ.
6) Τσάμπιονς λιγκ 2013-14 Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (τελικός). Στην Λισαβόνα ακούς μόνο Ισπανούς να μιλάνε τρεις μέρες για την «decima» - δηλαδή την δέκατη μεγάλη κούπα της Βασίλισσας: υπάρχουν αυτοί που θέλουν να την κερδίσει κι αυτοί που ονειρεύονται να χαλάσουν την γιορτή. Η Ρεάλ εκείνης της χρονιάς είναι μια ασταμάτητη μηχανή γκολ αλλά ο Ντιέγκο Σιμεόνε βρίσκει τον τρόπο να την φρενάρει. Στο 94΄η Ατλέτικο είναι αγκαλιά με το τρόπαιο καθώς προηγείται με 1-0 με τον Καράσκο να έχει τρελάνει την άμυνα της συμπολίτισσας. Αλλά ένας πρωταγωνιστής αυτής της πανικόβλητης άμυνας, ο Ράμος, βρίσκει το γκολ της ισοφάρισης δευτερόλεπτα πριν ακουστεί το σφύριγμα της λήξης. Στην παράταση ένας σχεδόν ανύπαρκτος στο 90λεπτο Κριστιάνο Ρονάλντο μετατρέπει το ματς σε προσωπικό σόου – σκοράρει και ο Μαρσέλο. Ποτέ στην ιστορία ένα γκολ ισοφάρισης δεν υπήρξε τόσο καταδικαστικό.
5)Τσάμπιονς λιγκ 2021 -22 Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτυ 3-1 (ημιτελικός). Οι δυο ομάδες γράφουν την ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό είναι το πιο τρελό τους ματς. Στον πρώτο ημιτελικό η Σίτυ έχει κερδίσει με 4-3, το παιγνίδι έχει εντυπωσιακή εξέλιξη και σίγουρα καταγράφεται στα καλύτερα όλων των εποχών. Αλλά η ρεβάνς είναι κάτι ακόμα πιο δραματικό. Ο Πέπ Γκουαρδιόλα στο 90΄βλέπει τους παίκτες του να προηγούνται με 1-0, αλλά έχουν αστοχήσει δυο φορές μετά το 80΄για να κάνουν το 0-2. Η Ρεάλ θα πρέπει να σκοράρει δύο γκολ στις καθυστερήσεις για να πάει το ματς στην στην παράταση. Και το κάνει. Ο ήρωας της βραδιάς είναι ο Ροντρίγκο, ο οποίος ανατρέπει το παιχνίδι με δυο γκολ σε σαράντα δευτερόλεπτα. Η Σίτι νομίζεις ότι έφυγε από το ματς. Ο Μπενζεμά κάνει το 3-1 με πέναλτι. Η Ρεάλ Μαδρίτης προκρίνεται και κερδίζει τον τελικό.
4) Τσάμπιονς λιγκ 1998-99 Γιουβέντους – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-3 (ημιτελικός). Στο Ολντ Τράφορντ η Γιουβέντους του Ζιντάν έχει αποσπάσει μια ισοπαλία με 1-1 χωρίς να ιδρώσει. Είναι εποχές που οι ιταλικές ομάδες δεν υποφέρουν τις ιταλικές: τις αντιμετωπίζουν μάλιστα με ένα αέρα υπεροχής. Την παραμονή της ρεβάνς ο Κάρλο Αντσελότι, τότε προπονητής της Κυρίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας την ικανότητα της πρωταθλήτριας Αγγλίας στις ανατροπές. Όταν μόλις στο 11΄ο Πίπο Ιντζάγκι με το δεύτερο προσωπικό του γκολ κάνει το 2-0 όσα έχει πει ο Ιταλός τεχνικός μοιάζουν υπερβολές. Αλλά ό,τι ακολουθεί αποτελεί την πιο πικρή του δικαίωση. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με γκολ του Κιν και του Γιορκ έχει φτάσει στην ισοφάριση. Και στο δεύτερο ημίχρονο θα ακουστεί το «what a goal from Andy Cole»!
3)Τσάμπιονς λιγκ 2014-15 Μπαρτσελόνα – Παρί 6-1 (φάση των 16). Μετά την λήξη του πρώτου ματς στο Παρίσι με την PSG να έχει σκορπίσει την Μπαρτσελόνα κερδίζοντας με 4-0 η Εκίπ βάζει 10 στον προπονητή της Ουνάι Εμέρι ευχαριστώντας τον «γιατί έφερε το ποδόσφαιρο του Τσάμπιονς λιγκ στην Γαλλία». Αυτό που συνέβη στην ρεβάνς είναι στα όρια της φαντασίας – μιας άρρωστης φαντασίας θα έλεγα. Η Μπαρτσελόνα θα φτάσει στο 6-1 με τους Νεϊμάρ – Μέσι – Σουάρεθ να πετάνε φλόγες και με τον Λουίς Ενρίκε να σκηνοθετεί το μεγαλύτερο ίσως επιθετικό ματς στην ιστορία του θεσμού. Τα επόμενα χρόνια οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί αγόρασαν τον Νεϊμαρ και προσέλαβαν τον Μέσι. Τελικά κατάλαβαν πως για να πάει η Παρί στον τελικό χρειαζόταν τον Λουίς Ενρίκε.
2) Τσάμπιονς λιγκ 1998-99 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπάγερν 2-1 (τελικός). Δεν είναι ένας μεγάλος τελικός μέχρι τις καθυστερήσεις του. Η Μπάγερν είναι ανώτερη και μοιάζει πιο έμπειρη. Εχει προηγηθεί με γκολ του Μπάσλερ, το κρατά χωρίς προβλήματα και έχει και τις ευκαιρίες για να κάνει το 2-0. Και μετά βλέπουμε τα συναρπαστικότερα 102 δευτερόλεπτα καθυστερήσεων. Το βράδυ της 26η Μαΐου έμελλε τελικά να προκύψει η μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά του Τσάμπιος λιγκ διότι εδώ μιλάμε για τελικό. Στο 91' από σουτ του Γκιγκς από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα στρώνεται στον Τέντι Σέριγχαμ που από κοντά τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-1. Ενώ ο κόσμος της Γιουνάιτεντ ακόμα πανηγυρίζει ακολουθεί η τελευταία επίθεση του ματς. Στο 93' από κόρνερ του Μπέκαμ και κεφαλιά του Σέριγχαμ ο Σόλσκιερ με προβολή, αφύλακτος από τους νευρικούς Γερμανούς στο δεύτερο δοκάρι κάνει το 2-1 για την πρωταθλήτρια Αγγλίας της χαρίζοντας την το πιο αναπάντεχο τρόπαιο. Εύκολο να το περιγράφεις. Δύσκολο να γίνει. Αξέχαστο αν το έχεις δει.
1) Τσάμπιονς λιγκ 2005-06 Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (τελικός). Είμαστε στην Κωνσταντινούπολη και σε αυτή την Πόλη οι θρύλοι είναι κανόνας. Ο τελικός αυτός είναι μια ιστορία μυθιστορηματική. Η διαφορά των ομάδων είναι τόσο μεγάλη που δυο χρόνια αργότερα στο ΟΑΚΑ οι ρεζέρβες εκείνης της Μίλαν κερδίζουν στην άτυπη ρεβάνς την Λίβερπουλ με 2-1. Αλλά στην Πόλη στη Μίλαν δεν έφτανε το 3-0 με το οποίο προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο παίζοντας μόνη της. Η αντεπίθεση διαρκείας της Λίβερπουλ οδήγησε με γκολ των Τζέραρντ στο 54’ του Σμίτσερ στο 56’ και του Αλόνσο στο 60΄ το ματς στην παράταση. Στο 118΄ο Ντούντεκ σταματώντας τον Σεφτσέσνκο έκανε την επέμβαση του ματς. Η Λίβερπουλ ήταν αδύνατον να το χάσει στα πέναλτι.
Άλλη φορά θα σας γράψω τα δέκα καλύτερα ματς ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς λιγκ για να καυγαδίζουμε…