Οράματα και θαύματα...

Οράματα και θαύματα...


Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν μπροστά τους απόψε δυο ματς ειδικής δυσκολίας. Η δυσκολία του Ολυμπιακού έχει να κάνει με την ανάγκη διαχείρισης της νίκης στο πρώτο ματς: το 0-1 είναι ένα σημαντικό αβαντάζ που ενίοτε μετατρέπεται και σε μειονέκτημα. Η δυσκολία του ΠΑΟΚ έχει να κάνει αποκλειστικά με τον αντίπαλο που έχει μπροστά του: ο Αγιαξ στην Τούμπα έδειξε, αν μη τι άλλο, αγωνιστική ωριμότητα και ικανότητα προσαρμογής στις συνθήκες, πράγματα που χαρακτηρίζουν μόνο τις μεγάλες ομάδες. Πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε χωρίς να είναι όσο καλός θέλει. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η παγίδα του 0-1

Οι προπονητές μπορεί να λένε ότι όλα τα παιγνίδια ξεκινούν από το 0-0, ότι όλοι πρέπει να ξεχάσουν το σκορ του πρώτου αγώνα ακόμα κι αν σε αυτόν κέρδισαν, ότι όποιος σκέφτεται μετά από μια εκτός έδρας νίκη ότι η δουλειά έγινε, πέφτει συχνά θύμα έκπληξης κτλ κτλ. Οι προπονητές έχουν δίκιο να τα λένε αυτά, αλλά άλλο είναι οι δηλώσεις και άλλο η πραγματικότητα: στο μυαλό όλων στον Ολυμπιακό το αβαντάζ της νίκης με 1-0 στην Πόλη είναι κάτι πολύ μεγάλο και δύσκολα η βεβαιότητα αυτή θα σβήσει πριν την έναρξη του ματς. Αν πριν από τον αγώνα με την Πλζεν υπήρχε η σιγουριά της βοήθειας από το γεμάτο και καυτό Καραϊσκάκη, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν στην επικαιρότητα ούτε καν τέτοιου είδους επισημάνσεις: υπάρχει ήδη προσμονή για τα ματς με την Πόρτο, (για την οποία σιγά σιγά έχουν αρχίσει όλοι να μιλάνε…), πράγμα που δεν είναι καλό σημάδι.

Τα καλοκαιρινά προκριματικά των ελληνικών ομάδων έχουν μια ιδιομορφία: είναι παιγνίδια μεμονομένα – το ένα ακολουθεί το άλλο χωρίς να υπάρχει αναμεσά τους ένα παιγνίδι πρωταθλήματος που μπορεί να εκτονώσει την ένταση ή να λειτουργήσει ως καμπανάκι συναγερμού. Αναλύεις τον αντίπαλο καιρό πριν, εστιάζεις στη δυσκολία χωρίς να έχεις καμία άλλη υποχρέωση και κυρίως μετά το πρώτο ματς προετοιμάζεις το δεύτερο έχοντας χρόνο να διορθώσεις πιθανά λάθη σου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτό ισχύει και για την Μπασακσεχίρ: είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα σταθούν πολύ στο πρώτο ματς και θα αλλάξουν και πολύ την ενδεκάδα τους γιατί παίκτες έχουν. Πιστεύω πως (και λόγο του γηπέδου) θα αλλάξουν πολύ και την συμπεριφορά τους: στο πρώτο ματς θέλησαν να τρομάξουν τον Ολυμπιακό με το σκληρό τους παιγνίδι πιστεύοντας ότι πρόκειται για soft ομάδα. Πλήρωσαν το λάθος τους παίζοντας λιγότερο από αυτό που μπορούν: απόψε τους περιμένω επιθετικότερους και ολότελα διαφορετικούς. Θυμίζω επίσης ότι η Μπασάκ, ως ομάδα που δεν έχει σοβαρή υποστήριξη στην έδρα της, έχει καταφέρει στο τουρκικό πρωτάθλημα να μετατρέψει αυτό το ντεζαβαντάζ σε πλεονέκτημα: πέρυσι κέρδισε εκτός έδρας περισσότερους βαθμούς από όσους βρήκε στην έδρα της κι αυτό κάτι δείχνει. Εχει επίσης πολλούς παίκτες ικανούς στο σετ παιγνίδι: στον Βίτσκα και στον Ρομπίνιο λογικά θα προστεθούν απόψε ο Αρντά Τουράν και μάλλον ο Ντεμπά Μπα – οι Τούρκοι που στο πρώτο ματς έκαναν το λάθος να παίξουν σκληρά για μια νίκη με 1-0 (χωρίς δηλαδή να πάρουν μεγάλα ρίσκα), απόψε νομίζω πως θα επιδιώξουν να ανοίξουν το παιγνίδι, πράγμα που δεν θα ήταν πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, αν σκόραρε εύκολα. Η δυσκολία του στο τελείωμα των φάσεων είναι κάτι που οι Τούρκοι το γνωρίζουν για αυτό και στην Πόλη έμειναν ψηλά ακόμα και στο δεκαπεντάλεπτο που έπαιξαν με παίκτη λιγότερο. Για μένα τα κλειδιά του ματς έχουν ονοματεπώνυμο: Ποντένσε, Βαλμπουενά, Γκερέρο και Μασούρας οφείλουν να τελειώσουν σωστά ευκαιρίες που σίγουρα θα έχουν. Αν δεν το κάνουν θα υπάρξουν καρδιοχτύπια.

Ο Μαρτίνς θα χρησιμοποιήσει την ίδια ενδεκάδα και κανείς για αυτό δεν μπορεί να τον κατηγορήσει: ο Ολυμπιακός του έχει ισορροπία, καλή αμυντική λειτουργία, αρκετή υπομονή και μια άγια κυνικότητα – με την Πλζεν στο Καραϊσκάκη δεν έδειξε κανένα σημάδι ταραχής, μολονότι δεν είχε βρει στο πρώτο ημίχρονο το γκολ που έψαχνε. Αλλά απόψε ίσως θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο να εκπλήξει τους Τούρκους – μολονότι θα παίξει με τους ίδιους έντεκα. Αν δεν το κάνει, θα πρέπει να πάρει την πρόκριση με την αντοχή του και την ανθεκτικότητα του, δηλαδή παίζοντας καλή άμυνα και κρατώντας το μηδέν σε τέταρτο σερί ευρωπαϊκό ματς – δεν είναι εύκολο, αλλά από τους παίκτες του εξαρτάται κι αυτό είναι καλό. Το να κρατάς την τύχη σου στα χέρια σου, όταν μιλάμε για ευρωπαϊκά ματς, δεν είναι τόσο σύνηθες, ειδικά όταν ο αντίπαλος είναι μια ομάδα γεμάτη αξιόλογες μονάδες.

Ζητείται πίστη

Η περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι ολότελα διαφορετική. Κι εδώ το πρώτο ζητούμενο είναι να παίξει ο πρωταθλητής απέναντι στον Αγιαξ άμυνα καλύτερη από αυτή που είδαμε στην Τούμπα. Στην προκειμένη περίπτωση καλή άμυνα σημαίνει περισσότερη συγκέντρωση, περισσότερη προσοχή, περισσότερη ψυχραιμία – τα επισημαίνω αυτά γιατί από αυτό που είδαμε στην Τούμπα δεν προκύπτει ότι ο ΠΑΟΚ έχει σκοπό να κρατήσει πιο πολύ τη μπάλα, πράγμα που θα ήταν και το καλύτερο.

Στην Τούμπα η δυσκολία του ΠΑΟΚ είχε να κάνει με την πίεση που οι Ολλανδοί του άσκησαν απλώς γυρνώντας τη μπάλα: όταν τα εξήντα λεπτά του ματς παίζονται στα πέριξ και εντός της περιοχής σου είναι λογικό να υπάρξουν και λάθη από αυτά που πληρώνονται ακριβά. Για κάποιον που δεν ξέρει καλά τις δυο ομάδες (και ειδικά τον ΠΑΟΚ) η εικόνα του πρώτου ματς λέει πως σήμερα ο Αγιαξ όχι απλά θα προκριθεί, αλλά και θα κερδίσει εύκολα: χρειάζεται απλά να κάνει ό,τι έκανε στην Τούμπα με λίγη ένταση παραπάνω. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ μπορεί να μεταμορφωθεί εκτός έδρας προς το καλύτερο κι αυτό το λέει η περσινή του ευρωπαϊκή παρουσία: και στα καλοκαιρινά προκριματικά και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, με την εξαίρεση του παιγνιδιού στο Λονδίνο με την Τσέλσι, ο ΠΑΟΚ έπαιξε πέρυσι καλύτερα εκτός έδρας από ό,τι εντός έδρας, γιατί ξέρει να παίζει άμυνα καλύτερα από ότι ξέρει να παίζει επίθεση. Επίσης είναι ομάδα που δεν χρειάζεται να παίξει πολύ για να σκοράρει: στη Θεσσαλονίκη παίζοντας καλά για εικοσιπέντε λεπτά πέτυχε στους Ολλανδούς δυο γκολ! Αυτό κυρίως πρέπει να θυμάται διότι απόψε για να προκριθεί πρέπει να κερδίσει: μόνο η άμυνα, όσο ανθεκτική κι αν αποδειχτεί, δεν του φτάνει.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο         

Ο Ολυμπιακός πρέπει να διαχειριστεί ένα ματς με τη δύναμη του ευρωπαϊκού οράματός του: οι όμιλοι του Γιουρόπα λιγκ είναι εξασφαλισμένοι, τα play off του Τσάμπιονς λιγκ φέρνουν χρήματα στο ταμείο, αλλά η Μπασάκ έχει να δείξει πολλά και θα παίξει για να κερδίσει, διότι δεν της αρκεί κάτι άλλο κι αυτό την κάνει επικίνδυνη. Ο ΠΑΟΚ κυνηγά ένα θαύμα γνωρίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ηττηθεί στο Αμστερνταμ στα δυο πρόσφατα προηγούμενα περάσματά του από εκεί: δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Είναι Τρίτη και 13. Η μέρα μπορεί να αποδειχτεί γρουσούζα. Αλλά αυτό ισχύει και για τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων…