Οι υποχρεωτικές πωλήσεις

Οι υποχρεωτικές πωλήσεις


Με ρωτάτε πολλοί τελευταία για το τι είναι τα cost control της UEFA, ποιες ομάδες έχουν πρόβλημα, ποιες και γιατί πρέπει να πουλήσουν παίκτες κτλ. Θα σας πως μια ιστορία για να καταλάβετε το πρόβλημα, που δεν είναι απλό. Θα σας πω την ιστορία της μη παραμονής του αρχηγού της Μπάγερν Μονάχου Τόμας Μίλερ, που έχει προκαλέσει στο Μόναχο του κόσμου τις αντιδράσεις.

Τι είπε ο Χένες  

Το να ακούς τον επίτιμο πρόεδρο της Μπάγερν Μονάχου Ουίλι Χένες να δηλώνει πως η βαυαρική ομάδα θα έχει προσεχώς μεγάλα οικονομικά προβλήματα είναι κομμάτι σοκαριστικό ειδικά όταν η δήλωση αυτή γίνεται λίγες μέρες πριν η Μπάγερν Μονάχου κατακτήσει ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ο Χένες, άνθρωπος που ποτέ δεν κρύβεται, πήρε θέση στην συζήτηση που ξεκίνησε στο Μόναχο μετά την απόφαση της Μπάγερν να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του εκ των αρχηγών της ομάδας Τόμας Μίλερ και να τον αφήσει να φύγει για άλλες πολιτείες το επόμενο καλοκαίρι. «Αν η οικονομική κατάσταση της Μπάγερν Μονάχου εξακολουθούσε να είναι η ίδια, με αυτή που ήταν ας πούμε, πριν από τρία χρόνια, ίσως η απόφαση για τον Μίλερ να ήταν διαφορετική», δήλωσε ο Χένες και πρόσθεσε: «Η Μπάγερν Μονάχου πρέπει ξεκάθαρα να εξοικονομήσει χρήματα. Δεν έχουν απομείνει πολλά στα αποθεματικά μας. Πρέπει να ξανασκεφτούμε την οικονομική μας διαχείριση. Για να παραμείνει η Μπάγερν ένας σύλλογος που θα συνεχίσει να κάνει μεγάλες μεταγραφές, αύριο μπορεί να χρειαστεί ενδεχομένως να καταφύγει σε τραπεζικό δανεισμό. Αυτό είναι πραγματικά κάτι νέο για την Μπάγερν κι ελπίσω να μην συμβεί».

https://kingsport.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbs_b_c_05940c620b7995c46d3d2876b52f74a7.jpg

Συνεχόμενα κέρδη

Ο λόγος που αυτές οι δηλώσεις προκαλούν εντύπωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Μπάγερν ουδέποτε βρέθηκε εκτός στόχων τα τελευταία χρόνια ώστε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα εξαιτίας ελλειμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική ομάδα το 2024, την μοναδική από τις τελευταίες σεζόν που έμεινε χωρίς τίτλο, έκλεισε τον προϋπολογισμό της για 32η συνεχόμενη χρονιά με κέρδη. Δεν λείπει επίσης ποτέ από το Τσάμπιονς λιγκ και πουλάει πάνω από το 90% των διαθέσιμων εισιτηρίων των παιγνιδιών της. Φέτος είναι πλέον πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος: βρίσκεται πλέον πολύ μπροστά απο την Λεβερκούζεν. Πως γίνεται να έχει προβλήματα; Είναι απλό και συμβαίνει για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το συνολικό κόστος της:  δεν της είναι εύκολο να συγκρατήσει το κόστος των συμβολαίων της και γίνεται συνεχώς και πιο ακριβή, διότι δεν ανταγωνίζεται απλά τις γερμανικές ομάδες, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Είναι γνωστό ότι το μπάσιμο των Αράβων και των Αμερικανών κρατάει το κόστος των συμβολαίων στα ύψη: ο Τόμας Μίλερ πχ όλα δείχνουν πως θα πάει στο ΜLS. Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο απλός: η Μπάγερν Μονάχου δεν πουλάει παίκτες – το κάνει μόνο όταν κρίνει πως ένας ποδοσφαιριστής της δεν μπορεί να την βοηθήσει άλλο. Σπανιότατα τα χρήματα που βγάζει από πωλήσεις είναι πιο πολλά από αυτά που ξοδεύει κάνοντας αγορές. Το περασμένο καλοκαίρι εισέπραξε 65 εκατ ευρώ και ξόδεψε πάνω από 150: από αυτά τα 65 ήρθαν στο ταμείο της 40 τα έφερε ο Ολλανδός Ντε Λιχτ που ήθελε να φύγει και τον πήρε ο επίσης Ολλανδός Τεν Χααχ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όποιος αυτό το συνηθίζει, δύσκολα μπορεί στο ποδόσφαιρο του σήμερα να μην έχει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.   

Οι Αγγλοι και τα λεφτά τους

Αν το καλοκαιρινό «πάρε – δώσε» δεν κλίνει με κέρδη είναι δύσκολο μια ομάδα να καλύπτει συνεχώς το έλλειμμα με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πόσο μάλλον όταν οι ανανεώσεις των συμβολαίων των υπαρχόντων ποδοσφαιριστών μεγαλώνουν συνεχώς το κόστος.  Ενας βασικός λόγος που τα κόστη των συμβολαίων δεν πέφτουν είναι ο πλούτος των αγγλικών ομάδων: τους περισσεύουν πάντα χρήματα.  Η σύσταση της Πρέμιερ λιγκ άλλαξε με τον καιρό όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: το έκανε ακριβότερο. Τα χρήματα που οι αγγλικές ομάδες παίρνουν από τους τηλεοπτικούς παρόχους ήταν τεράστια. Επειδή το χρήμα φέρνει χρήμα σύντομα η Πρέμιερ λιγκ γέμισε λεφτάδες: αρχικά εμφανίστηκε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς που έβαλε ρωσικά κεφάλαια στην Τσέλσι, στην συνέχεια μπήκαν οι Αραβες που έκαναν την Μάντσεστερ Σίτυ αυτοκρατορία, ακολούθησαν οι Αμερικάνοι: όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι άρχισαν να ψάχνουν μεγαλοπεπενδυτές. Βρήκε η Παρί (τους πολύ δυνατούς Καταριανούς), αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι μεγιστάνες για όλους. Και υπάρχουν και ομάδες όπως είναι η Μπάγερν Μονάχου και οι υπόλοιπες γερμανικές, (αλλά και η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα) που έχουν μάθει να ζουν χρόνια τώρα χωρίς οικονομικές ενέσεις από πλούσιους μεγαλομετόχους: βασίζονται σε μέλη, χορηγούς και σταθερά έσοδα. Κάποτε τις ζηλεύαμε για αυτή τους την οργάνωση. Σήμερα μοιάζουν ομάδες που έρχονται από άλλους καιρούς – παραμένοντας μεγάλες είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσουν τις αγγλικές. Και όσες ξέρουν να πουλάνε ακριβά. Δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Χένες.

https://assets.goal.com/images/v3/blt46b4253131070572/GettyImages-1240966318.jpg?auto=webp&format=pjpg&width=3840&quality=60

Τρεις που κέρδισαν πολλά, αλλά…

Δεν φοβούνται μόνο στην Γερμανία για το μέλλον της Μπάγερν. Χειρότερα είναι τα πράγματα στην Μπαρτσελόνα, στην Λιον, στην κάποτε πάμπλουτη Πόρτο. Από την χρεοκοπία έχουν σωθεί η Ντόρτμουντ, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Λάτσιο.  Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε από την Αρσεναλ στον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς λιγκ μια ισπανική εφημερίδα Marca έγραψε πως το πραγματικό πρόβλημα είναι πως αυτή η εικόνα μοιάζει με εικόνα από το μέλλον. «Αυτή η Αρσεναλ που έβαλε τρία γκολ στην Ρεάλ λέγεται πως είναι έτοιμη το καλοκαίρι να πληρώσει 200 εκατ ευρώ για τον Νίκο Γουίλιαμς, τον Γιόκερες και τον Πέδρι, ενώ η Βασίλισσα τον ίδιο καιρό θα προβληματίζεται για το αν θα πουλήσει τον Βινίσιους» έγραφε ο Ισπανός σχολιογράφος. Η Ρεάλ είχε πριν μερικά χρόνια τρεις από τους καλύτερους παίκτες που κυκλοφορούσαν στα ευρωπαϊκά γήπεδα: τον Κρος, τον Μόντριτς και τον Μπενζεμα. Την βοήθησαν να κατακτήσει τίτλους, αλλά δεν έφεραν στο ταμείο της τίποτα! Ο Μπενζεμά πήγε μόνος του στην Σαουδική Αραβία εισπράττοντας ένα μυθικό συμβόλαιο, ο Κρος σταμάτησε πέρυσι το ποδόσφαιρο, ο Μόντριτς θα σταματήσει κι αυτός φορώντας την φανέλα της Ρεάλ. Θα υπάρξει συγκίνηση. Αλλά ο πρόεδρος της βασίλισσας Φλορεντίνο Πέρεθ θα σκέφτεται ότι τον έχει πληρώσει πάνω από 120 εκατ ευρώ – δυο κατακτήσεις του Τσάμπιονς λιγκ δηλαδή. Αυτός είναι ο λόγος που  ονειρευόταν την δημιουργία της κλειστής ευρωπαϊκής Σούπερ λίγκ κόντρα στην UEFA. Αλλά δεν είναι λύση να περιμένεις χρήματα από τον ουρανό: λύση είναι να ξέρεις να πουλάς.

Ακούμε πολλά

Διαβάζω συνεχώς ότι έρχονται λέει στις ελληνικές ομάδες προτάσεις από το εξωτερικό για παίκτες που σε αυτές αγωνίζονται. Δεν έχει καλοκαιριάσει ακόμα κι ακούμε για εκατομμύρια που θα δοθούν για τον Κωνσταντέλια, τον Μουζακίτη και τον Κωστούλα, τον Βαγιαννίδη, τον Ιωαννίδη κτλ. Δεν ξέρω τι από αυτά που ακούγονται είναι αληθινό: η βιομηχανία μεταγραφικών φημών χάρη στο διαδίκτυο δουλεύει νύχτα μέρα.  Αυτό που εύχομαι στις ελληνικές ομάδες είναι ενδιαφέρον για τα αστέρια τους πραγματικά να υπάρχει. Αλλά κυρίως εύχομαι σε όλες να πουλήσουν στην καλύτερη δυνατή τιμή. Αν το κάνουν οι συζητήσεις για τα cost control κτλ δεν θα έχουν νόημα. Αλλιώς θα είναι ασταμάτητες και θα γίνουμε όλοι λογιστές στο τέλος.

(Νέα Σαββατοκύριακο, Απρίλιος του 2025)