Ο τελευταίος χορός;

Ο τελευταίος χορός;


Το πρόγραμμα της ημέρας είναι εξαιρετικό. Θα δούμε νωρίς την Τυνησία και την Αυστραλία να παίζουν τα ρέστα τους: ο χαμένος χάνεται. Θα δούμε αν οι Σαουδάραβες είναι όντως έτοιμοι για μεγάλα πράγματα: η με την πλάτη στον τοίχο Πολωνία του Λεβαντόφσκι που ψάχνει το πρώτο του μουντιαλικό γκολ σε είναι ιδανικός αντίπαλος για να ξεδιαλύνει το πράγμα. Θα δούμε την δεύτερη εμφάνιση στη σκηνή της Γαλλία που τόσο άρεσε: η δουλειά της με την Δανία θα ναι πιο δύσκολη. Κυρίως όμως υπάρχει το Αργεντινή – Μεξικό. Το απόλυτο ψυχόδραμα.  

Ο κύριος Μαρτίνο

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Μέσα στις δυσκολίες της βραδιάς για την Αργεντινή ας προσθέσουμε και μια στην οποία λίγο σταθήκαμε: το Μεξικό είναι ένα μυστήριο – θα λεγα ότι και το δικό του μουντιάλ ή θα αρχίσει ή θα τελειώσει απόψε.

https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/main/public/2022-08/%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF_144.png?itok=fsPLLMSt

Ο προπονητής του, ο ελάχιστα συμπαθής στον κόσμο του Μεξικού εξαιτίας της αγάπης του για την άμυνα Χεράρδο Μαρτίνο, έπαιξε το ματς με τους Πολωνούς για να μην χάσει γνωρίζοντας το αποτέλεσμα των Αργεντίνων με την Σαουδική Αραβία. Οι Μεξικάνοι λένε για αυτόν κοροϊδευτικά ότι είναι ο πρώτος προπονητής που πήγε στην Μπαρτσελόνα, έμεινε ένα χρόνο, και δεν κατάλαβε τίποτα από το ποδόσφαιρο των Μπλαουγκράνα! Στην πραγματικότητα έγινε κάτι κομμάτι χειρότερο. Η αποτυχία του εκεί τον έκανε να αλλάξει πολύ: μέχρι να φτάσει στη Μπαρτσελόνα είχε τη φήμη του προπονητή που διδάσκει επιθετικό ποδόσφαιρο, έκτοτε φτιάχνει ομάδες που παίζουν για να μην χάνουν. Στο Μεξικό δεν του συγχωρούν ότι έχασαν στον όμιλο των προκριματικών του μουντιάλ την πρώτη θέση από τον Καναδά.   

Για τον ίδιο το ματς είναι απίστευτα δύσκολο. Είναι Αργεντινός, έχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής, έχει υπάρξει ομοσπονδιακός προπονητής και είναι και κάτι σαν πνευματικός πατέρας του Μέσι: ο Μίσι τον πήγε στη Μπαρτσελόνα το 2013. Και σε αυτόν έλαχε ο κλήρος, όχι απλά να αποκλείσει με το Μεξικό την Αργεντινή από τον πρώτο γύρο, αλλά πιθανότατα και να βάλει τέλος στην καριέρα του Μέσι στην Εθνική.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/22/11/22/fik50dqaaaarfco_153630.jpg

Απίθανο να τα δούμε απόψε

Γιατί λέω ότι το Μεξικό είναι μυστήριο; Γιατί όσα έκανε το Μεξικό με την Πολωνία είναι μάλλον απίθανο να τα κάνει απόψε. Απόψε θα παίξει πολύ πιο κλειστά γιατί η ισοπαλία το βολεύει – λογικά θα δούμε κάτι σαν 5-3-2, μπορεί και 4-5-1 με τους τέσσερις αμυντικούς πολύ κοντά. Θα δούμε επίσης αντεπιθέσεις – δηλαδή αυτό που ξέρουν να κάνουν ο Λοσάνο, ο Βέγκα και ο Ενρι Μάρτιν. Και οι τρεις είναι σπουδαίοι με τη μπάλα στα πόδια κι όταν βρίσκουν χώρους. Ο Λοσάνο είχε καταστρέψει την Γερμανία στη Ρωσία τέσσερα χρόνια πριν. Κι ο Μάρτιν έπρεπε να είναι η μεξικάνικη αποκάλυψη τώρα – αυτός που μας έκανε να ξεχάσουμε τον Τσιτσαρίτο. Το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα του, η Κλαμπ Αμέρικα, έδωσε τρία φιλικά – με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μάντσεστερ Σίτυ: ο τύπος σκόραρε και στα τρία!

Ας είμαστε ωστόσο ρεαλιστές. Το ασταθέστατο Μεξικό δεν μπορεί να κερδίσει την Αργεντινή - πιθανότατα θα είχε χάσει κι από τη μέτρια Πολωνία αν ο αγέραστος Οτσόα δεν έπιανε το πέναλτι του Λεβαντόφσκι. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Αργεντινή δεν μπορεί να χάσει μόνη της. Όπως συνέβη και με την Σαουδική Αραβία πχ.

Κυκλοφορία της μπάλας

Οι Σαουδάραβες δεν έκλεψαν τίποτα όταν κέρδισαν την Αργεντινή στην πρεμιέρα. Αλλά όσο προσπάθησαν αυτοί να κερδίσουν, άλλο τόσο μπλέξανε οι Αργεντίνοι μόνοι τους. Πως; Δείχνοντας κυρίως μια ανικανότητα σε αυτό που θα πρεπε να είναι το μεγάλο τους όπλο, δηλαδή η κυκλοφορία της μπάλας. Εχοντας στην επίθεση δυο παίκτες που δεν είναι καθόλου στατικοί και επιστρέφουν πολύ, δηλαδή τον Μέσι και τον Λαουτάρο Μαρτίνες, οι Αργεντίνοι θα πρεπε να «τρυπήσουν» πολλές φορές την άμυνα των Σαουδαράβων που έβγαιναν στην σέντρα για να τους πιέσουν για πάνω από μια ώρα. Το έκαναν στο πρώτο ημίχρονο και για αυτό πέτυχαν τρία γκολ που δεν μέτρησαν γιατί το VAR συνέλαβε τους σκόρερς (όχι τυχαία τον Μέσι και τον Λαουτάρο) ελάχιστα ακάλυπτους. Αλλά δεν το έκαναν στο δεύτερο. Οπου όχι μόνο υπέφεραν αρχικά το πρέσινγκ των αντιπάλων τους, (αποτέλεσμα του οποίου ήταν τα δυο γκολ που δέχτηκαν), αλλά δε έδειξαν να έχουν ιδέες και να ανοίξουν μια κλειστή άμυνα, όταν η Σαουδική Αραβία στο τελευταίο μισάωρο οπισθοχώρησε. Αυτό το κομμάτι ήταν το χειρότερο της Αργεντινής στο ματς.

https://www.fosonline.gr/media/news/2019/06/16/55253/main/messi-arg.jpg

Χωρίς φορ, αλλά…

Η Αργεντινή δεν έχει φορ περιοχής παρά μόνο τον Αλβαρες. Αν όμως ο Σκαλόνι τον χρησιμοποιήσει θα πρέπει ή να αλλάξει πολύ την ομάδα (βγάζοντας τον Ντι Μαρία και παίζοντας με το Λαουτάρο Μαρτίνες και το Μέσι πίσω από τον φορ της Σίτυ) ή θα πρέπει να αφήσει έξω τον κατά συνθήκη φορ Λαουτάρο, που όμως είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της ομάδας. Εξυπακούεται πως κάθε προβληματισμός για την επίθεση προϋποθέτει ότι θα παίξουν καλά οι μέσοι. Ο Ντε Πολ, ο Παρέδες και ο Γκόμεζ στο πρώτο ματς τρόμαξαν από τις δυνάμεις του Κάνο, του Αλ Μάλκι και του Αλ Νταουσάρι. Αν αυτοί δεν είναι δημιουργικοί, οι κυνηγοί της Αργεντινής δύσκολα θα βρουν λύσεις μόνοι τους. Με τους παίκτες να είναι σε καλή κατάσταση τα «ένας εναντίον ενός» είναι σπάνια.   

Χωρίς αυτόν δεν γίνεται

Κι ο Μέσι; Πολύ φοβάμαι πως αυτό που έλεγα πριν αρχίσει το μουντιάλ, ότι δηλαδή η Αργεντινή πρέπει να περάσει τον όμιλο χωρίς την δική του καθοριστική βοήθεια (ώστε να κάνει αυτός μεγάλα ματς στα νοκ άουτ) δεν μπορεί να γίνει: η Αργεντινή τον έχει ανάγκη απόψε – και μιλάμε για ανάγκη μεγάλη. Το καλό είναι ότι τις μέρες πριν το ματς κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του. Στο προπονητικό κέντρο της Αργεντινής εμφανίστηκε για να εμψυχώσει την ομάδα ο Μπουρουσάγα. Ο Λαουτάρο είπε πως αν αποκλειστούν στον πρώτο γύρο είναι κάτι σαν ένοχοι εσχάτης προδοσίας. Ο Αγκουέρο τα έβαλε με τον Σκαλόνι γιατί κατά τη γνώμη του εμφάνισε μια λάθος ομάδα στο πρώτο ματς. Γκρίνιαξε και ο πεθερός (!) του Ντιμπάλα για τη μη συμμετοχή του γαμπρού στο παιγνίδι ενώ κυκλοφόρησε στην Αργεντινή μέχρι κι ένα Fake news με βάση το οποίο το VAR έκανε λάθος κρίση στο ματς με τη Σαουδική Αραβία, ένα γκολ του Λαουτάρο έπρεπε να μετρήσει και η FIFA ζήτησε συγνώμη.

Χθες το θέμα ήταν τα δυο χρόνια χωρίς το Μαραντόνα κι όχι τι θα κάνει απόψε ο Μέσι. Για μια φορά ο Ντιέγκο του Μέσι του ήταν χρήσιμος…  

Το podcast για το μουντιάλ

https://player.simplecast.com/597ab2b5-9a19-4a08-b011-c007288d8ff4?dark=false