Ο σταυρός του μαρτυρίου του Αμπέλ

Ο σταυρός του μαρτυρίου του Αμπέλ


Μια ομάδα πρέπει να ξέρει τι θα πει διαχείριση ήττας κι αυτό ο ΠΑΟΚ μοιάζει να το ξέρει καλά. Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε χθες την τρίχρονη συμφωνία συνεργασίας με τον Μίσιτς. Αν θυμάμαι καλά είχε ανακοινώσει την αγορά του Μίσιτς από την Μπενφίκα μετά την ήττα από τον ΠΑΟ. Καλά κάνει. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς μια ήττα είναι να δώσεις στην δημοσιότητα μια ευχάριστη είδηση. Αλλιώς όλοι θα συζητάνε για τον προπονητή σου. Όπως κάνουν στον ΠΑΟΚ κάθε φορά που η ομάδα χάνει ένα ματς.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει στη συνέχεια ο Αμπέλ Φερέιρα για να βοηθήσει την ομάδα του να ξεπεράσει την πικρή κυριακάτικη ήττα από τον Ολυμπιακό. Για μένα είναι καλό για τον ΠΑΟΚ ότι παίζει ξανά και γρήγορα με τον Ολυμπιακό. Συνέβη και με τον ΠΑΟ. Θυμίζω ότι τον Παναθηναϊκό τον κέρδισε δυο φορές στη σειρά και τον απέκλεισε στο κύπελλο και η κρίση που ξέσπασε μετά  την ήττα στο ΟΑΚΑ τελείωσε πριν φουντώσει. Δεν έλυσε βέβαια τα προβλήματα του ο ΠΑΟΚ και για αυτό και έχασε από τον Ολυμπιακό. Αλλά ηρέμισε γρήγορα. Και το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα αν ο προπονητής του έχει καθαρό μυαλό και κάνει τη σωστή διάγνωση.  

 

Ακούω πολλά για τον συμπαθέστατο και διαβασμένο Φερέιρα. Για μένα η αντοχή του εφετινού ΠΑΟΚ οφείλεται πολύ στην ικανότητα του προπονητή του να ξεπερνά κάποιες μικρές κρίσεις παίρνοντας αποφάσεις ακριβοδίκαιες. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη π.χ έφερε τον αποκλεισμό του Πασχαλάκη σε μια στιγμή που ο παίκτης είχε φτάσει να γίνει βασικός στην Εθνική, αλλά και την εκπαραθύρωση από την ενδεκάδα του Εσίτι και του Ζάμπα που ήταν βασικοί όλο το καλοκαίρι – ο Βραζιλιάνος μετά χτύπησε. Η ήττα από τον Αρη ξεπεράστηκε με την μονιμοποίηση στην ενδεκάδα του Μαουρίτσιο και του Βιερίνια που παρουσιάστηκαν ως νέες μεταγραφές γιατί ήταν πλέον έτοιμοι αλλά και με την μετατόπιση του Μίσιτς που έγινε για κάποια ματς το «δεκάρι» του ΠΑΟΚ.

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές έκανε ο Φερέιρα και μετά την ήττα από τον ΠΑΟ. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε κατεβεί στο ΟΑΚΑ με τον αέρα του πρωτοπόρου και ήθελε τη νίκη, όχι μόνο για να κρατηθεί πρώτος, αλλά και για να μπει στα play off με αβαντάζ, αφού το πρόγραμμά του ήταν καλύτερο από αυτό του Ολυμπιακού με τον οποίο είχε και ραντεβού στην Τούμπα. Ηττήθηκε καθαρά με 2-0 από την ομάδα του Γιώργου Δώνη και ο προπονητής του άκουσε απίθανα πράγματα. Αλλοι τον κατηγόρησαν ότι δεν κάνει την καλύτερη δυνατή προπόνηση, άλλοι ότι έχει ο ίδιος προσωπικά προβλήματα νοοτροπίας, άλλοι ότι δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της ομάδας στην οποία δουλεύει, άλλοι ότι υπολείπεται του Ρασβάν Λουτσέσκου σε εξυπνάδα και πονηριά. Αυτό το τελευταίο κυκλοφορεί ξανά και από την Κυριακή το βράδυ. 

Αδικοι μαζί του

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στον Φερέιρα και στον Λουτσέσκου κι όποιος δεν την καταλαβαίνει είναι άδικος με τον Αμπέλ. Ο Λουτσέσκου ήταν στην Ελλάδα πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος ήξερε που βρίσκεται, τι πρέπει να λέει και κυρίως ποιες είναι οι ειδικές δυσκολίες του ελληνικού πρωταθλήματος (δηλαδή σε ποια ματς πρέπει να πάρει αποτέλεσμα χωρίς απαραίτητα η ομάδα να παίξει μπάλα). Γνώριζε επίσης ποια ματς η ομάδα θα πάρει χωρίς να χρειαστεί ο ίδιος να κάνει και τίποτα – και έπραττε αναλόγως δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε παίκτες για να μην γκρινιάζουν ή παρουσιάζοντας ενδεκάδες που μικρή σχέση έχουν με την λογική: μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τον Βιερίνια αριστερό μπακ! Ο Φερέιρα τέτοια δεν κάνει. Πρώτα από όλα γιατί αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο με λογική και σοβαρότητα. Αλλά δεν ξέρω αν η λογική και η σοβαρότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίζεις ως προπονητής το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Θα φέρω ένα παράδειγμα διαφοράς στη διαχείριση. Μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα ακολούθησαν δυο ματς με τον ΠΑΟ για το κύπελλο και δυο με τον ΟΦΗ και την ΑΕΛ στο πρωτάθλημα: ο ΠΑΟΚ τα κέρδισε όλα.  Ο πορτογάλος προπονητής σε αυτά τα ματς δεν χρησιμοποίησε ποτέ ξανά μαζί τους τέσσερις πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας (τον Μπίσεσβαρ, τον Βιερίνια, τον Μάτος και τον Μαουρίτσιο) και δεν το έκανε και την Κυριακή γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι λογικό: ο Λουτσέσκου δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους ρίξει όλους στο γήπεδο ελπίζοντας να του πάρουν το παιγνίδι. Το που και πως θα έπαιζαν όλοι αυτοί δεν είχε για τον Λουτσέσκου μεγάλη σημασία: για τον Αμπέλ έχει.

Παραδέχτηκε τη δυσκολία

Ο Λουτσέσκου δεν θα μπορούσε επίσης ποτέ να κάνει τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Φερέιρα. Στην συνέντευξη Τύπου ο άνθρωπος εξήγησε τη δυσκολία της ομάδας του να ανοίξει την άμυνα του Ολυμπιακού και παραδέχτηκε ότι ο αντίπαλος είχε ένα σχέδιο σοβαρής αντιμετώπισης των ατού ΠΑΟΚ : ο Ρουμάνος θα έλεγε ότι ο Ολυμπιακός θέλει το πρωτάθλημα στα χαρτιά, ότι του δημιουργεί πρόβλημα η συζήτηση για τις σχέσεις με την Ξάνθη, ότι όλη η Αθήνα τα έχει με τον ΠΑΟΚ κτλ. Γιατί ο Λουτσέσκου γνωρίζοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο ξέρει τι δεν πρέπει κάποιος εδώ να λέει. Όχι για να κερδίζει ή να χάνει. Αλλά για να είναι αρεστός. Και κυρίως για να δημιουργεί εντός της ομάδας συνθήκες συναγερμού, ίσως και φανατισμού. Για τον Λουτσέσκου υπήρχαν εχθροί. Για τον Αμπέλ υπάρχουν μόνο αντίπαλοι. Η διαφορά είναι μεγάλη.

Είμαι βέβαιος ότι ο Φερέιρα σπάσει από χθες το μυαλό του να βρει τι φταίει. Είμαι επίσης βέβαιος ότι στο επόμενο ματς με τον Ολυμπιακό θα ψάξει μια λύση ποδοσφαιρική: θα κάνει διάγνωση και θα φτάσει σε ένα αποτέλεσμα. Είναι βέβαιος ότι θα παρουσιάσει ένα ΠΑΟΚ διαφορετικό και ότι θα δούμε μια ομάδα που στα επόμενα ματς με τον Ολυμπιακό θα παίξει καλύτερη μπάλα. Γιατί ο Φερέιρα αυτό ξέρει να κάνει. Τώρα τι ακριβώς ήξερε ο Λουτσέσκου με τον οποίο τον συγκρίνουν ούτε ο ίδιος το χει καταλάβει, ούτε κι εγώ…