Κάναν, το χελωνονιντζάκι

Κάναν, το χελωνονιντζάκι


Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου του δύσκολου ματς του Ολυμπιακού με την Φενέρ αισθάνεσαι ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα χωρίς να μπορεί να βρει λύση στη δυσκολία – αναφέρομαι στη δυσκολία της επίθεσης, γιατί η άμυνα του Ολυμπιακού τα έχει πάει μια χαρά παρόλο που ο Πιέρ κάνει ένα μεγάλο ματς. Ο Ολυμπιακός, με τις αλλαγές του, έχει σβήσει τον Ντόρσεϊ, έχει περιορίσει όσο είναι δυνατόν τον Μότλεϊ, έχει παίξει σχετικά καλή άμυνα στον Γκούντουριτς, κι όλα αυτά παρόλο που ο Γουόκαπ και ο Φαλ έχουν μείνει αρκετή ώρα στον πάγκο. Η Φενέρ κυκλοφορεί τη μπάλα, έχει ελάχιστα λάθη, πάει πολύ στο πέντε εναντίον πέντε, σουτάρει και καλούτσικα, αλλά ο Ολυμπιακός την κρατά στους 35 πόντους στο ημίχρονο. Αλλά δεν λειτουργεί επιθετικά κι αυτός.

Ένα ημίχρονο γεμάτο νευρικότητα

Ο Σλούκας βρίσκει πολλούς απέναντί του με διάθεση να τον κυνηγήσουν, ο Γουόκαπ δεν παίρνει προσπάθειες μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα όπου έχει βρει γρήγορα επτά πόντους, ο Ιτούδης ξέρει τον Λαρεντζάκη και δεν τον αφήνει να αναπνεύσει, ο Παπανικολάου κυνηγά τρεις στα μετόπισθεν και δεν έχει δυνατότητα για καθαρά σουτ. Το ψηλό  σχήμα του Ιτούδη δεν επιτρέπει «κοψίματα» χωρίς τη μπάλα, το πικ εν ρολ είναι δύσκολο και ακόμα και ο ΜακΚίσικ τρακάρει στην κίνηση: ο Ολυμπιακός δεν έχει βγάλει για δέκα λεπτά ένα αιφνιδιασμό παρά τον έλεγχο στα ριμπάουντ. Υπάρχει ο Βεζένκοφ που σκοράρει με μια σταθερή συνέπεια χωρίς όμως κι αυτός να βγάζει άσους από το μανίκι: βάζει τα προβλεπόμενα. Το δεύτερο ημίχρονο μοιάζει ένα μεγάλο αίνιγμα: το χαμηλό τέμπο βοηθά την Φενέρ, ο πάγκος του Ολυμπιακού έχει δώσει λίγα, υπάρχει υπομονή, αλλά όχι πάντα καθαρό μυαλό γιατί μιλάμε για ματς play off και σε αυτά κυριαρχεί η νευρικότητα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον ήρωα της βραδιάς του – που πρέπει να είναι κι απροσδόκητος, δηλαδή κάποιος που θα αιφνιδιάσει τον Δημήτρη Ιτούδη, που τα έχει προετοιμάσει όλα μανιακά. Ο Ολυμπιακός είπα; Λάθος. Πρώτα από όλα ένα μπουρλοτιέρη χρειάζεται το ίδιο το ΣΕΦ, που από το αργό τέμπο μοιάζει κι αυτό υπνωτισμένο στο δεύτερο δεκάλεπτο.

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/04/26/243664/main/osfpFener1-0.jpg

Ο απροσδόκητος ήρωας

Σε όλη την διάρκεια της χρονιάς η εμφάνιση του απροσδόκητου πρωταγωνιστή στην επίθεση του Ολυμπιακού έχει γίνει κανόνας. Κάνει την αρχή ο Λαρεντζάκης με τους 12 χειρουργικούς του πόντους στο ματς της πρεμιέρας στη Βαρκελώνη με τη Μπαρτσελόνα. Στην ίδια ομάδα θα βάλει 14 στο ΣΕΦ, όπου όμως ο αληθινά απροσδόκητος πρωταγωνιστής ήταν ο Μπλακ, όπως και στο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο. Ο Πίτερς, σε μια μάλλον μέτρια χρονιά του, έχει βάλει 15 στην Βίρτους και 16 στην Αρμάνι και τις έχει καταστρέψει αυτά τα βράδια και τις δυο. Ο Μπολομπόι που συχνά δείχνει επιθετικά διστακτικός θα σακατέψει με 11 προσωπικούς πόντους τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Ο Λούντζης κάνει το δικό του πάρτι ένα βράδυ βάζοντας 13 πόντους στην Εφές. Αλλά αυτός που έχει αποκτήσει ειδικότητα στο να εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις είναι ο πιο συζητημένος της σεζόν, ο Κάναν, το πέμπτο χελωνονιντζάκι!

Σχεδόν αόρατος επιθετικά στα 20 από τα 36 ματς της σεζόν στην Ευρωλίγκα κατάφερε να κουράσει ακόμα και τον Μπαρτζώκα που τον έκοψε από τα ματς των play off του ελληνικού πρωταθλήματος. Κι όμως ο τύπος αυτός, που κανείς ποτέ δεν καταλαβαίνει τι έχει στο μυαλό του, έχει να επιδείξει τρεις τουλάχιστον εμφανίσεις που σε κάνουν να τρίβεις τα μάτια σου. Εχει 14 πόντους με 4/6 τρίποντα στο χαμένο ματς του Ολυμπιακού με την Βιλερμπάν, έχει 17 με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ πάλι με 4/7 στα τρίποντα, κι έχει 20 με την Φενέρ στην Πόλη εκεί που έχει διαλύσει την άμυνα του Ιτούδη με 6/9 τρίποντα. Χθες έχει ξεκινήσει καλούτσικα στην αρχή με ένα τρίποντο κι ένα κλέψιμο στο Καλάθη, αλλά κανείς δεν περιμένει αυτό το κρεσέντο που κάνει στο τρίτο δεκάλεπτο. Όταν όλοι αρχίζουν να συμβιβάζονται στην ιδέα πως θα παρακολουθήσουν ένα θρίλερ, καθώς μόνο ο Βεζένκοφ εξακολουθεί να βλέπει ρήγματα στην άμυνα της Φενέρ, εμφανίζεται ο Κάναν στο ρόλο του «θέλω να κερδίσω το ματς» και βάζει 5 τρίποντα στη σειρά με κάθε δυνατό τρόπο. Το τελευταίο από αυτά έρχεται με τη λήξη του δεκαλέπτου, όταν ο Βεζένκοφ που έχει τη μπάλα, του την πετάει βλέποντας τον στην γωνιά ενώ έχει ελεύθερο σουτ κι αυτός: «πάρ’ το βάλτο» μοιάζει να του λέει. Κι αυτός το βάζει με την άνεση του σκόρερ που έχει 50% στο τρίποντο στη χρονιά και βάζει 5 τρίποντα σε κάθε ματς! Αλλά που είναι το παράξενο; Και τα χελωνονιντζάκια σούπερ ήρωες ήταν!

https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2023/04/Caanan_2023.jpg

Ερχονται με το δάσκαλο Σπλίντερ

Πέρα από τα χωρατά ο Κάναν δίνει το σύνθημα κι όλα γίνονται απλά. Ο Μπαρτζώκας, που παρακολουθεί το σόου του απίθανου Αμερικάνου που στήριξε σχεδόν κόντρα στη λογική ένα χρόνο, δεν κάνει για δέκα λεπτά αλλαγή καθώς ναι μεν ο Κάναν κι ο Βεζένκοφ σέρνουν το χορό αλλά κι ο Φαλ έχει γίνει ογκόλιθος κι ο Παπανικολάου κόβει τους πάντες κι ο Γουόκαπ παίζει ξύλο με όλους για ένα ριμπάουντ. Όταν στο τελευταίο δεκάλεπτο π κόουτς επαναφέρει τους ΜακΚίσικ, Μπλακ και Σλούκα ξέρει πως η ψυχολογία όλων έχει αλλάξει: ο Αμερικάνος δεν φοβάται το τρίποντο κι όταν οι παίκτες του Ιτούδη του το αφήνουν προκλητικά έχει 3 στα 3. Ο Σλούκας με δυο μαχαιριές στη λήξη δυο επιθέσεων έχει σκοτώσει την προβλεπόμενη αντίδραση της Φενέρ, που ο Κάναν έχει στείλει στην παγωνιά του -12. Ο Ιτούδης βλέπει τον Καλάθη να δοκιμάζει το πόσο σκληρό είναι το στεφάνι του ΣΕΦ, θυμάται ακόμα και τον Μαχμούτογλου, βλέπει τους Πιέρ και Γκούντοριτς να παραδίνονται και σαφώς περιμένει αρχικά τον Γουιλμπέκιν και στη συνέχεια τον Μπούκερ για να πολεμήσει για την πρόκριση: χθες έδειξε ότι η ομάδα του έχει τρόπους - δεν θα χαρίσει τίποτα.

Η στατιστική που δεν λέει ψέματα γράφει πως ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 (79-67) με τον Παπανικολάου και τον Λαρεντζάκη να έχουν ένα τρίποντο όλο κι όλο ο καθένας, (αλλά ειδικά ο πρώτος τεράστια αμυντική προσφορά), με τον Γουόκαπ άποντο μετά το 6ο λεπτό του ματς, με τον Σλούκα να έχει τους πέντε κρίσιμους πόντους στο φινάλε, αλλά όχι κάτι άλλο, με τον Μπλακ να μην έχει κάνει τα δικά του: αρκούσε για όλους ο Κάναν. Το πράγμα έχει διπλή ανάγνωση: ή όλοι αυτοί θα ανεβούν κι άλλο κι ο Ολυμπιακός θα βρει και σε άλλα δυο ματς τους 80 πόντους που είναι απαραίτητοι για να κερδίσει την Φενέρ ή θα γίνει σκοτωμός στη συνέχεια. Εκτός κι αν ο Κάναν έχει σκοπό να μας τρελάνει εντελώς. Η να εμφανιστεί στο επόμενο ματς ο Πάπας και να βάλει κι αυτός πέντε τρίποντα. Με αυτόν τον Ολυμπιακό δεν αποκλείεται τίποτα. Κι αν πέρυσι ήρθε τέτοια εποχή στο ΣΕΦ η Εμα Στόουν, φέτος μπορεί να ρθουν ο Λεονάρντο, ο Ραφαήλ, ο Μικελάντζελο, ο Ντονατέλο και ο δάσκαλος Σπλίντερ να χαρούν τον φίλο τους…