Η Παρί κέρδισε με 1-0 την Αρσεναλ στο Λονδίνο κι απέκτησε ένα σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης, ωστόσο αυτή θα κριθεί στο Παρίσι σε λίγες μέρες. Η Παρί μοιάζει έτοιμη να αποκλείσει και τρίτη αγγλική ομάδα μετά την Λίβερπουλ και την Αστον Βίλα. Δεν της δίνω το εισιτήριο από τώρα γιατί στα ματς με τις δυο προηγούμενες αντιπάλους της από την Αγγλία στην έδρα της δέχτηκε γκολ. Για το ματς με την Αρσεναλ θα γράψω δυο πράγματα πιο αναλυτικά αύριο, μαζί με τις επισημάνσεις μου για τον αποψινό ημιτελικό ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ιντερ: οι δυο ημιτελικοί είναι σετάκι. Πλην όμως θέλω να κάνω μια παρατήρηση για την Παρί καιρό τώρα και δράττομαι της ευκαιρίας. Υπάρχει στην περίπτωσή της μιας παραδοξότητα φέτος: πολλοί θεωρούν πως έχει μια πιο φτηνή ομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και πως τα κατάφερε γιατί φέτος παίζει πιο αποδοτικό, οργανωμένο και ενθουσιώδης ποδόσφαιρο. Το δεύτερο είναι αλήθεια: παίζει πιο αποτελεσματικά σίγουρα. Το πρώτο όμως όχι. Η Παρί που είναι ένα βήμα από τον τελικό του Μονάχου δεν έχει προκύψει χάρη σε κάποιου τύπου καλή δουλειά που γίνεται σε Ακαδημίες ή στο σκάουτινγκ κτλ. Είναι κι αυτή αποτέλεσμα ξοδέματος πολλών χρημάτων: οι Καταριανοί ιδιοκτήτες δεν κάνουν τσιγγουνιές – ίσα ίσα.
Δυο στους πέντε ακριβότερους
Δυο από τους πέντε παίκτες της Παρί που είδαμε χθες βράδυ συγκαταλέγονται στις πέντε ακριβότερες μεταγραφές της Παρί στην ιστορία της. Για τον Χακίμι πληρώθηκαν το 2021 68 εκατ στην Ιντερ – πρόκειται για μια από τις ακριβότερες μεταγραφές δεξιού μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για τον δε Κβαρασκέλια η Παρί έδωσε τον Ιανουάριο που μας πέρασε στην Νάπολι 75 εκατ. Για την ιστορία οι άλλες τρεις ακριβές μεταγραφές της είναι ο Κόλο Μουανί για τον οποίο πληρώθηκαν 95 εκατ στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης το 2023 (και μάλλον οι Σεΐχηδες τα κλαίνε ακόμα) και φυσικά ο Νεϊμάρ η αγορά του οποίου από την Μπαρτσελόνα είχε φτάσει τα 222 εκατ το 2017 και ο Κιλιάν Εμπαπέ για τον οποίο πληρώθηκαν 180 εκατ στη Μονακό το 2018.
Η τριπλή επένδυση
Αλλά δεν είναι μόνο ο Χακίμι και ο Κβάρα ακριβοί κι αγορασμένοι. Για τον αρχηγό Μαρκίνιος έδωσαν το 2013 στη Ρόμα 32 εκατ – ποσό που τότε ήταν ρεκόρ για παίκτη κάτω από 20 χρονών όπως ήταν τότε ο Βραζιλιάνος. Για τον Λούκας Ερνατζέζ δόθηκαν 45 εκατ. στην Μπάγερν Μονάχου. Για τον Πάτσο 40 εκατ. στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Για τον Λούκας Μπεράλδο 20 εκατ. στη Σάο Πάολο (2024) – σε σχέση με τους υπόλοιπους η αγορά του μοιάζει ευκαιρία. Για τον Νούνο Μέντεζ 38 εκατ στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στην οποία δόθηκαν και 60 εκατ για τον Ουγκάρτε. Οι Παριζιάνοι Καταριανοί αγαπάνε την αγορά της Πορτογαλίας για αυτό έχουν δώσει για τον Ζοάο Νέβες 60 εκατ. από την Μπενφίκα πέρσι και για τον Βιτίνια 41,5 εκατ στην Πόρτο το 2022. Μπροστά σε αυτά τα 18 εκατ στη Μαγιόρκα για τον Κανγκ Λι είναι τιμή ευκαιρίας. Φυσικά ακόμα πιο πολλά δίνονται για κυνηγούς. Για τον Γκονζάλο Ράμος δόθηκαν 65 εκατ. στην Μπενφίκα το 2023. Την ίδια χρονιά η Μπαρτσελόνα πήρε από την Παρί 55 εκατ για τον Ντεμπελέ. Για τον Μπαρκολά που συνήθως μπαίνει αλλαγή πληρώθηκαν στην Λιόν 45 εκατ το ίδιο καλοκαίρι: η τριπλή επένδυση απέδωσε ένα χρόνο μετά κι όταν έφυγε ο ΕμΠαπέ. Αλλά έγινε.
Η Παρί παρακολουθεί και τις άλλες ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος κι ας το κερδίζει εύκολα: για τον 19χρονο Ντουέ πλήρωσε στη Ρεν πέρυσι το καλοκαίρι 40 καλοξοδεμένα εκατομμύρια. Φυσικά είναι και προσεχτική στο να πάρει ελεύθερους παίκτες δίνοντας μεγάλα συμβόλαια: το έκανε με τον Ντοναρούμα, που αρχικά δεν άρεσε, αλλά σήμερα όλοι πίνουν νερό στο όνομά του. Κάθε τόσο βγάζουν κι ένα παίκτη: ο Ζαϊρ Εμερι είναι προϊόν των Ακαδημιών τους. Αλλά εξακολουθούν να πληρώνουν πάρα πολλά. Για τον αναληρωματικό τερματοφύλακα Σαφόνοφ έδωσαν στην Κρασνοντάρ 25 εκατ ευρώ – ένας Θεός ξέρει γιατί.
Χτίστηκε, αλλά με ακριβά υλικά
Γιατί υπάρχει η παράξενη εντύπωση ότι η Παρί είναι πιο φθηνή φέτος; Γιατί δεν υπάρχει στην ενδεκάδα της ένας σούπερ σταρ όπως ο Μέσι, ο Νεϊμάρ και ο ΕμΠαπέ και είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους. Η εντύπωση ότι η Παρί τώρα χτίστηκε ενώ κάποτε προσπαθούσε να κερδίσει στρατολογώντας σούπερ σταρ είναι αληθινή, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιεί για το χτίσιμο ο Λουίς Ενρίκε είναι πάρα πολύ ακριβά: πρόκειται για υλικά πολυτελείας. Οι Αγγλοι έχουν βρει φέτος τον μπελά τους από μια ομάδα που κάνει ακριβώς ό,τι κι αυτοί: ξοδεύει πάρα πολλά. Αλλά μοιάζει, μετά από πάρα πολλές περιπέτειες να το κάνει προσεχτικότερα. Η τουλάχιστον μοιάζει να έχει βρει ένα τρόπο αυτό το γιγάντιο ξόδεμα να αξιοποιείται πλέον και στο επίπεδο του Τσάμπιονς λιγκ. Από την άλλη βρίσκω πολύ καλό για το ποδόσφαιρο πως το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε φέτος μετά από μερικούς μήνες έβαλε στην άκρη την περί ξοδέματος συζήτηση. Ο κόσμος μοιάζει να πιστεύει ότι η Παρί έγινε καλύτερη γιατί προτίμησε από το να ξοδεύει να επενδύσει στις ιδέες και τις πρακτικές (αλλά και στις εμμονές) του προπονητής της. Αυτό είναι ωραίο ως αντίληψη. Αλλά οι Καταριανοί ξοδεύουν πάντα πάρα πολλά.
Το όνειρο των Αγγλων τρίζει
Κάπως έτσι πάντως πάνω να στερήσουν από τους Αγγλους το όνειρο του να κερδίσουν οι ομάδες τους όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια. Μέχρι χθες ήταν αρκετά κοντά. Η Τσέλσι λογικά θα κερδίσει το UEFA Conference League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Τότεναμ βρίσκονται στους ημιτελικούς του Europa League με αντιπάλους η πρώτη την Ατλέτικ Μπιλμπάο και η δεύτερη την Μπόντο. Το δύσκολο για τους Αγγλους ήταν να δουν την Αρσεναλ στον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ στο Μόναχο. Η αποστολή της ήταν η πλέον περίπλοκη. Κι έγινε πιο δύσκολη γιατί εμφανίστηκε στο 3΄ο Ντεμπελέ…