Κάποτε ο Ρόμπι Μπάτζιο...

Κάποτε ο Ρόμπι Μπάτζιο...


Στο πρόσφατο μεταγραφικό παζάρι έγιναν ως συνήθως πολλές μεταγραφές, η εξής μία: η Γιουβέντους έδωσε σύμφωνα με τους Ιταλούς 75 εκατομμύρια ευρώ (ποσό τρομακτικό αν σκεφτείς ότι τα οικονομικά της δεν είναι ανθηρά και εξαιτίας της πανδημίας) κι απέκτησε τον Ντούσαν Βλάχοβιτς, το τρομερό παιδί του Καμπιονάτο που είναι και πρώτος σκόρερ του φέτος μαζί με τον Τσίρο Ιμόμπιλε. Μεγάλη μεταγραφή. Αλλά το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι έγινε χωρίς αντιδράσεις από τους Τοσκάνους που μισούν τη Γιούβε. Αντέδρασε για την τιμή των όπλων μόνο ο γεννημένος στη Φλωρεντία πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που όχι μόνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός αλλά ρώτησε και γιατί πρέπει πλέον όλοι οι καλοί παίκτες των Βιόλα να πηγαίνουν στην Κυρία. Ο Ρέντσι είναι 47 χρονών. Και μάλλον θυμάται πως τον μεγάλωσαν λέγοντάς του πως για τους παίκτες της Φιορεντίνα αυτή η διαδρομή ήταν απαγορευμένη, ενώ τώρα για οι Μπερναντέσκι και οι Κιέζα, που προηγήθηκαν, απλά έκαναν την πώληση του Βλάχοβιτς ρουτίνα.  

 

Ο Σέρβος υπέγραψε με την Γιουβέντους ένα τετραετές συμβόλαιο που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 7 εκατ ευρώ το χρόνο. Ηθελε να πάει στη Γιούβε, θα παίξει και στο Τσάμπιονς λιγκ. Ολα έγιναν ήρεμα κι ωραία: η Φλωρεντία δεν κάηκε όπως τον καιρό της απόκτησης του Ρομπέρτο Μπάτζιο από την Κυρία. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία αντίδραση. Ένα δυο πανό που κρεμάστηκαν έξω από το Αρτέμιο Φράνκι είχαν αναφορές εναντίον του παίκτη (που δεν ήθελε να μείνει και το δήλωσε) αλλά για την διοίκηση που τον πούλησε δεν υπήρξε η παραμικρή κριτική. Μου φάνηκε μάλιστα ότι τα πανό τοποθετήθηκαν απλά για τα μάτια του κόσμου – εννοώ για τα μάτια των οπαδών των άλλων ομάδων.  Στην Τοσκάνη υπάρχει πια ωριμότητα: αν είναι να φύγει ένας παίκτης, καλοδεχούμενα τα χρήματα που φέρνει. Κι ο Βλάχοβιτς που αποκτήθηκε από την Παρτιζάν το 2018 ως μεγάλη ελπίδα με ελάχιστα, έφερε πολλά.  Και οι αντιπαλότητες; «Αυτά είναι ιστορίες που θυμόμαστε πια μόνο εμείς που με αυτές μεγαλώσαμε», θα λεγα του Ρέντσι.     

Τα γιατί της κόντρας

Ιστορικά, η αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών της Φιορεντίνα και της Γιουβέντους προέκυψε πολύ νωρίς και είναι από τις πρώτες που καταγράφονται στο Καμπιονάτο. Το 1928 οι Βιόλα ηττήθηκαν με 11-0 από τους Μπιανκονέρι: οι οπαδοί της Φιορεντίνα ισχυρίζονταν για χρόνια ότι τότε η ομάδα τους έπεσε θύμα μιας απάτης. H Γιουβέντους είχε κερδίσει το πρωτάθλημα Ιταλίας το 1927. Η Φιορεντίνα είχε ιδρυθεί μόλις δυο χρόνια πριν. Πήγε στο Τορίνο με μια ομάδα νέων γιατί οι άνθρωποι της Κυρίας είχαν δεσμευτεί πως το παιγνίδι θα έχει χαρακτήρα φιλικού ματς. Οι Γιουβεντίνοι έβαλαν την κανονική ομάδα: το 11-0 διαμορφώθηκε στο 60΄- στο τελευταίο μισάωρο κορόιδευαν τους μικρούς αντιπάλους τους. Όλα αυτά είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν – στις εφημερίδες της εποχής δεν υπάρχουν καν αναφορές που να επιβεβαιώνουν ότι έγιναν έτσι. Το μόνο βέβαιο είναι το 11-0. Αυτό που στην Τοσκάνη για χρόνια αποκαλούσαν «η σφαγή στο Βιλάρ Περόζα» - αυτό ήταν το όνομα του γηπέδου της Γιούβε τότε.

Πολλά χρόνια αργότερα

Το 1982 η Φιορεντίνα έφτασε κοντά στο να πάρει επιτέλους ρεβάνς. Όχι ότι μπορούσε να κερδίσει την Κυρία με 12-0. Ηταν όμως σε θέση για πρώτη φορά στην ιστορία της να κατακτήσει το πρωτάθλημα στερώντας το από την ομάδα του Τραπατόνι. To μπρα ντε φερ των δυο υπήρξε πολύ σκληρό και κράτησε μήνες. Τα δυο μεταξύ τους ματς τελείωσαν με 0-0. Όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική. Οι δυο διεκδικήτριες ήταν ισόβαθμες. Η Φιορεντίνα αγωνιζόταν στη Σαρδηνία με το Κάλιαρι και κόλλησε στο 0-0. Η Γιούβε έπαιζε στο Καταντζάρο: κέρδισε 0-1 και βγήκε πρωταθλήτρια για εικοστή φορά στην ιστορία της. Αλλά οι Βιόλα υποστήριξαν πως το πρωτάθλημα το έκριναν οι διαιτητές. Στο δικό της ματς ακυρώθηκε από τον διαιτητή Ματέι ένα γκολ του Τσίτσιο Γκρατσιάνι. Στο Καταντζάρο από την άλλη, ο διαιτητής Πέρι έδωσε ένα αυστηρότατο πέναλτι για φάουλ στον Μπρέιντι. Ο σπουδαίος βρετανός το εκτέλεσε με ψυχραιμία δέκα λεπτά πριν το τέλος κι ενώ του είχε γίνει γνωστό ότι θα έφευγε από την Κυρία, που είχε ήδη αποκτήσει για τη νέα σεζόν τον Πλατινί και τον Μπόνιεκ. Στη Φλωρεντία έγιναν διαδηλώσεις: ο μακαρίτης ο Τζεφιρέλι, καλός σκηνοθέτης αλλά καλύτερος οπαδός των Βιόλα, είπε ότι η Γιούβε διοικείται από τον Μπονιμπέρτι που σε όλα θυμίζει νονό της μαφίας. Κατέληξαν όλοι στα δικαστήρια. 

https://i0.wp.com/www.gentlemanultra.com/wp-content/uploads/2017/07/baggio_orig.jpg?fit=1030%2C615&ssl=1

Μετά στο κύπελλο UEFA

Η αντιπαλότητα μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ το 1990, όταν η Φιορεντίνα και η Γιούβε βρέθηκαν στον τ  ότε διπλό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ: η Γιουβέντους κέρδισε 3-1 στο πρώτο παιχνίδι με τους Βιόλα να διαμαρτύρονται για ένα από τα γκολ που δέχτηκαν. Ο  επαναληπτικός τελείωσε 0-0. Αλλά το ματς έγινε στο Αβελίνο, γιατί το Αρτέμιο Φράνκι έπρεπε να ανακαινιστεί ενόψει του ιταλικού μουντιάλ και το γήπεδο ήταν σχεδόν γεμάτο από οπαδούς της Γιούβε. Η UEFA δεν δέχτηκε ως έδρα το Ρενάτο Κούρι της Περούτζια στο οποίο η Φιορεντίνα ζήτησε να αγωνιστεί. Οι Βιόλα κατηγόρησαν την ιταλική ομοσπονδία για παρέμβαση στην UEFA: ίσως και να υπήρξε διότι εξαιτίας του μουντιάλ δεν υπήρχαν πολλά διαθέσιμα γήπεδα για τελικό στην Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία σίγουρα ζήτησε τη γνώμη της FIGC. Aλλά τα ωραιότερα ακολούθησαν: πριν καλά καλά σταματήσει η μουρμούρα για τον ορισμό του γηπέδου κι ενώ κρατούσαν ακόμα τα πανηγύρια για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τρόπαιου στο Τορίνο, ο τότε πρόεδρος της Φιορεντίνα, o μακαρίτης Φλάβιο Ποντέλο πούλησε στην Γιούβε τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Κι έγινε ο χαμός!

Mέρες με διαδηλώσεις

Οι οπαδοί της Φιορεντίνα αισθάνθηκαν προδομένοι από τη διοίκηση  αλλά όχι και από τον ποδοσφαιριστή. Η πόλη καιγόταν για τρεις μέρες: η αστυνομία ήταν δύσκολο να βάλει τάξη. Μερικούς μήνες αργότερα όταν ο Μπάτζιο επέστρεψε με την Γιούβε συνέβη το απίθανο: η Κυρία κέρδισε πέναλτι, ο ίδιος αρνήθηκε να το εκτελέσει, ο Τζίτζι Μαϊφρέντι, τότε προπονητής του, τον έκανε αλλαγή κι ο Μπάτζιο, τη στιγμή της αντικατάστασης πήρε ένα κασκόλ της Φιορεντίνα που του πέταξε ένας οπαδός στον αγωνιστικό χώρο και το σήκωσε δείχνοντας το στην εξέδρα! Ο Ντε Αγκοστίνι έχασε το πέναλτι και η Γιουβέντους το ματς, αλλά το χειρότερο ήταν ότι στο γιουβεντίνικο κομμάρι του Τορίνο ξέσπασε εμφύλιος με τους μισούς οπαδούς να ζητάνε να φύγει ο Μπάτζιο και τους άλλους μισούς να απαιτούν απλά μια παραδειγματική τιμωρία του. Η φασαρία βοήθησε κι αυτή ώστε να μείνει η Κυρία για πρώτη φορά μετά από χρόνια εκτός Ευρώπης. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο είπε ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για αυτό, ότι είχε ενημερώσει προπονητές και συμπαίκτες πως δεν θα χτυπούσε το πέναλτι κι ότι αν τον τιμωρούσαν θα κυκλοφορούσε με κασκόλ της Φιορεντίνα στην πόλη του Τορίνο!

Αλλά αυτά τα έκανε ο Μπάτζιο. Ενώ τώρα απλά πωλήθηκε ένας Βλάχοβιτς…