Η λίγκα του «δώσε και μένα μπάρμπα»....

Η λίγκα του «δώσε και μένα μπάρμπα»....


Βαριέμαι να σας γράφω για θέματα του ελληνικού ποδοσφαιρικού παραγοντισμού γιατί είναι τόσο απλά που δεν με ιντριγκάρουν – αν καμιά φορά το κάνω είναι για να βάζω λίγο τα πράγματα στη θέση τους, όταν διαπιστώνω πως διακινείται περισσότερο παραμύθι από αυτό που αντέχει ο χώρος. Υπάρχει να ξέρετε ένα δεδομένο: σήμερα η φασαρία που γίνεται είναι απείρως περισσότερη για τα παραγοντικά σε σχέση με παλιότερα, όχι γιατί είναι πιο σημαντικά, αλλά γιατί οι παράγοντες χαρτζιλικώνουν κόσμο για να γράφει υπερβολές. Μάλιστα η φασαρία είναι αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας των πιο πολλών ειδήσεων που εμφανίζονται ως νίκες, ήττες κτλ. Δεν το λέω εγώ – το λέει η βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός έχει μόνο ήττες, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις αυτών που ξέρουν. Και την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι στη βαθμολογία του πρωταθλήματος τον βλέπουν με κιάλια. Γιατί; Αφενός γιατί φέτος δεν είχαν αντάξια ανταγωνιστικές ομάδες. Κι αφετέρου γιατί σε κάθε παραγοντικό παιγνίδι το ζήτημα είναι να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους και την κατάλληλη στρατηγική, ώστε τουλάχιστον να μην παθαίνεις παρασκηνιακά ζημιά. Και να μπορείς να δείχνεις την υπεροχή σου στο γήπεδο.

Θα φάει κανείς κανένα δημοσίευμα;

Οτιδήποτε διακινείται αυτό τον καιρό κι αφορά τη Λίγκα, την ΕΠΟ, την διαιτησία, την αθλητική δικαιοσύνη κτλ έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα και περισσότερο με την φαντασιακή θεώρηση των πραγμάτων όλων των ομάδων – οι δημοσιογράφοι έρχονται να υπηρετήσουν αυτό το δεύτερο θυσιάζοντας συνήθως την όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει. Επειδή πάντα μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα θα φέρω ένα πρόσφατο: τη γνωστή επιστολή που έστειλε η ΕΠΟ στην FIFA και την απάντηση της FIFA, που είδαμε στο site της ομοσπονδίας. Θα θυμόσαστε, ελπίζω, το πλήθος των δημοσιευμάτων που εξηγούσαν ότι η FIFA και η UEFA χαστούκισαν την Κυβέρνηση, ότι έκαναν τον Αυγενάκη να τρέχει και να μην φτάνει κτλ. Ποια ήταν η εξέλιξη της ιστορίας; Ο Γραμμένος και η υπόλοιπη κομπανία μπέλα έκαναν μια Γενική Συνέλευση, όπου δεν τόλμησαν να ορίσουν εκλογές. Και η Αθήνα πήρε τη θέση του Μονακό και θα φιλοξενήσει τις κληρώσεις του Τσάμπιονς λιγκ και του Γιουρόπα λιγκ, αλλά και την τελετή της απονομής των καλύτερων της χρονιάς: οι κληρώσεις θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου και η απονομή της Χρυσής Μπάλας στις 2 Οκτωβρίου – η κλήρωση και οι απονομές είναι τα δυο μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γκαλά της Ευρώπης. Η διαδικασία ανάθεσης, όπως έκανε γνωστό το Μαξίμου, ήταν εξαιρετικά απλή: χρειάστηκε ένα τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Τώρα σε μια κανονική χώρα όσοι έγραφαν για χαστούκια της FIFA/UEFA και άλλα ανάλογα εμπριμέ θα έπρεπε να τα φάνε τα κείμενα και να τα καταπιούν με λίγο λαδάκι που κάνει καλό και στην πέψη – αλλά στην Ελλάδα ρίχνεις ένα σφύριγμα αδιάφορο σαν τον Φωτιά και πας παρακάτω σαν να μην τρέχει τίποτα. Γράφεις π.χ για την ήττα του Ολυμπιακού στη Λίγκα από τα στρατεύματα του στρατηγού Μπουτσικάρη. Και χαίρεται η φύση όλη.   

Κέρδισε χρέη και υποχρεώσεις

Θα σας πω δυο πράγματα για να ξέρετε τι γίνεται – αν τώρα εσείς θέλετε να διαβάζετε ό,τι σαχλαμάρα κυκλοφορεί δικαίωμά σας: σέβομαι τα βίτσια σας.

Το δεδομένο που υπάρχει σήμερα στο ποδόσφαιρο είναι ότι τα οικονομικά των περισσότερων ΠΑΕ είναι σε κακό χάλι. Οι ομάδες ψάχνουν χρήματα από το μόνο που μπορεί να βοηθήσει, δηλαδή την κυβέρνηση που την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει με τις FIFA/UEFA τι ομοσπονδία θα υπάρχει, πως θα γίνουν οι εκλογές, ποιοι σε αυτές θα ψηφίσουν κτλ. Ο Γιάννης Αλαφούζος έπεισε τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Ιβάν Σαββίδη (και όσους αυτούς ακούνε) ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού μπορεί να πάει ευκολότερα ένας δικός του άνθρωπος παρά ένας δικός τους. Τι κέρδισε ο Μπουτσικάρης; Κατά τη γνώμη μου κέρδισε την υποχρέωση να βρει χρήματα από το Κράτος για όλους και φυσικά να βρει τηλεοπτικά συμβόλαια στη Λαμία, στον Παναιτωλικό και στην Ξάνθη (που αγωνιούν για το αν θα συνεχίσουν στην ΕΡΤ) και στο Βόλο και στον ΟΦΗ έτσι και δεν τους κρατήσει η NOVA. Αν δεν τους βρει, σε κανα δυο τρεις μήνες από τώρα θα κυνηγάνε τον Μπουτσικάρη οι μισοί από αυτούς που τον ψήφισαν – ελπίζω όχι γιατί αυτό θα σημαίνει πως δεν θα έχουμε πρωτάθλημα!

Γιατί ενδιαφέρεται ο Αλαφούζος να βρουν αυτοί συμβόλαια; Θα λεγα πως κυρίως ενδιαφέρεται να βρει χρήματα ο ΠΑΟ και δεν εμπιστευόταν καθόλου την ΑΕΚ π.χ (που δεν μοιάζει ζεστή στο θέμα των ποσοστών από το Στοίχημα για ευνόητους λόγους) αλλά και τον ΠΑΟΚ (γιατί δεν πιστεύει πως τα στελέχη του Σαββίδη έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν σοβαρά με την κυβέρνηση).

Δεν μπορεί να διοικηθεί τίποτα

Μπορεί αν διοικηθεί η Λίγκα από κάποιον που πήρε 8 ψήφους; Κατά τη γνώμη μου ούτε για πλάκα – ανεβαίνει ο ΠΑΣ (που δεν θα ψήφιζε τον Μπουτσικάρη) αλλά και έτσι να έμενε το πράγμα, πάλι θα άλλαζαν περιστασιακά οι ψήφοι ανάλογα με το θέμα συζήτησης γιατί το μόνο σχέδιο είναι το «δώσε και σε μένα μπάρμπα».

Το προηγούμενο διάστημα π.χ, παρόλο που η παρασκηνιακή σύμπραξη του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του ΠΑΟ υπήρχε, οι τρεις τους δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν στο ζήτημα της διακοπής του πρωταθλήματος: όποια ψηφοφορία έγινε για αυτό – παρά τη μεγάλη προσπάθεια – ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ την έχασαν. Υπάρχει τέλος πιθανότητα κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών από μια τέτοια Λίγκα; Εγώ λέω όχι. Αλλά αυτό είναι δουλειά του Μπουτσικάρη. Είναι ωστόσο  τραγικό για τη Λίγκα και την ιστορία της να ψάχνει ένα δικηγόρο να την διοικήσει λες και είναι ο δικηγορικός σύλλογος. Ενας θεσμός που διοικείται από ανθρώπους που περνούν και χάνονται, τι κύρος να έχει; Και τι προοπτική; Να βγάλει λεφτά χρειάζεται η Λίγκα: οι δικηγόροι στοιχίζουν λεφτά, δεν βγάζουν λεφτά. Θα ήταν προτιμότερο να έβαζαν τον Γιάννη τον Καλπατζίδη π.χ που είναι και σοβαρός επιχειρηματίας. Η αν είχαν πραγματικά χιούμορ να έδιναν την εκπροσώπηση των ομάδων σε όσους έχουν σταθεί αιτία για καυγάδες για να δείξουν εμπράκτως ότι αυτοί ανήκουν στο παρελθόν και δεν ήταν δα και τίποτα σημαντικό – κακώς οι οπαδοί τσακωνόντουσαν για μήνες.

Ρασβάν, Κομίνης, Κύζας

Η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει εκπρόσωπο τον Ραζβάν Λουτσέσκου – τώρα που ο ΠΑΟΚ δέχτηκε ότι καλώς του πήρε το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ τον Κομίνη τον ίδιο: ας μην τον βάζουν δυο χρόνια στα παιγνίδια του – τώρα είναι αδερφός. Κι ο Παναθηναϊκός τον Κύζα – οι παλιοί διαιτητές πάντα είναι χρήσιμοι. Επίσης και οι παλιοί παράγοντες: ο ΟΦΗ π.χ θα μπορούσε να αναθέσει την εκπροσώπησή του στο Γιώργο τον Βαρδινογιάννη, τώρα που με τον Παναθηναϊκό είναι πάλι όλα μέλι γάλα. Με τέτοιους εκπροσώπους θα παίρνανε και λεφτά από το κράτος και από τα κανάλια. Ποιος δεν θα ήθελε να μεταδώσει, απευθείας και ζωντανά, εκλογικές διαδικασίες με τέτοιους Τιτάνες, που θα νικούσαν τον Ολυμπιακό κάθε εβδομάδα και στην ειδική βαθμολογία των εκλογών της Λίγκας θα παίρνανε κάθε μήνα το πρωτάθλημα;