Η εξέγερση της Σίτυ

Η εξέγερση της Σίτυ


Ο Μπόρις Τζόνσον μιλούσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τηλέφωνο και η φωνή του έτρεμε από τα νεύρα κι όχι γιατί όπως όλοι νομίζουν ήταν μεθυσμένος. «Κατάφερα να φτάσω σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να πετύχω το Brexit, το οποίο οι μισοί Αγγλοι το ήθελαν και οι άλλοι μισοί όχι και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της απόφασης της UEFA να αποκλείσει τη Μάντσεστερ Σίτυ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τι να κάνω; πες μου» έλεγε και ξανάλεγε. «Κάνε μια τροπολογία και απείλησέ τους ότι θα τους βγάλεις από την Ευρώπη» του απάντησε ο πρωθυπουργός μας. «Μα αυτούς τους βγάλανε από την Ευρώπη» αντέτεινε ο Μπόρις. «Βγάλε και τους υπόλοιπους κι έτσι θα φωνάζουν όλοι» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Και ζήτα να υπογράψεις ένα ποδοσφαιρικό μνημόνιο με τη FIFA και την UEFA» τόνισε. «Τι διάβολο είναι το ποδοσφαιρικό μνημόνιο;» ρώτησε έκπληκτος ο Τζόνσον. «Ούτε εγώ ξέρω, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει κάτι να πεις» του εξήγησε ο Κυριάκος και τον παρακάλεσε να γράψει το τηλέφωνο του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Το θέμα είναι εθνικό

Την ίδια ώρα στο στρατηγείο της Σίτυ επικρατούσε πανικός. Ο ίδιος ο Σεϊχης Μανσούρ με επτά καμήλες είχε μπει στα γραφεία και είχε ζητήσει να γίνει σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες όλοι οι υπεύθυνοι της ομάδας. «Εσύ θα βγεις στη Δίκη του Μάντσεστερ το βράδυ και θα πεις ότι θα γίνει χαμός αν μείνει η τιμωρία» είπε στον πρόεδρο της ομάδας Καλντόν Αλ Μουμπάρακ. «H Μάντσεστερ Σίτυ της προσφυγιάς έχει δεχθεί πολιτικούς διωγμούς. Ένας ακόμη είναι και αυτός και θα δικαιωθεί στο τέλος. Υπάρχουν εκατομμύρια οπαδών της Σίτυ που δεν μπορεί κανείς να τους πει κάτι για την ανθρωπιά τους. Είναι μια πολιτική απόφαση και το θέμα είναι εθνικό. Θα κοπεί η Αγγλία στα δυο. Οι αντιδράσεις θα είναι πρωτόγνωρες. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος για μια απόφαση νομικά αστήριχτη. Έρχεται ο κ. Αυγενάκης με εντολή του κ. Μαρινάκη και θέλει να αφήσει εκτός Ευρώπης μια ομάδα με ιστορία 140 ετών. Αυτά θα πεις, θα σου στέλνουμε και μηνύματα» είπε ο Μανσουρ. «Μα τι σχέση έχουν ο Αυγενάκης και ο Μαρινάκης με την απόφαση μιας επιτροπής;» είπε ο Καλντόν Αλ Μουμπάρακ τραβώντας μια ρουφηξιά από το ναργιλέ του. «Καμία, αλλά έτσι πρέπει να λέμε για να έχουμε κάτι να λέμε» είπε ο Μανσούρ. Ενώ μια καμήλα έβηξε γιατί από τα camel έχει τσιγαρόβηχα.

Να μην ξεχάσουν το τίκι τάκα

«Τώρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην επιτροπή» είπε ο δικηγόρος της Σίτυ Σάιμον Κλιφ. «Μπορούμε να πούμε ότι τον επικεφαλής της επιτροπής, τον Βέλγο Υβ Λετέρμ τον έβαλε ο ίδιος ο Τσέφεριν αφού μίλησε με τον Αυγενάκη» είπε. «Μα η Επιτροπή έχει καμιά δεκαπενταριά μέλη» είπε ο τεχνικός διευθυντής Τσίκι Μπεκιριστιάν που όσο οι άλλοι συζητούσαν έπαιζε πάσες με τον Πεπ Γκουαρντιόλα για να μην ξεχάσουν το τίκι τάκα. «Μην αφήνεις τις λεπτομέρειες της ιστορίας να χαλάσουν την ίδια την ιστορία» του είπε ο Κλιφ και συνέχισε «να βγάλουμε τρελή τη Μαρούπα, να πούμε ότι ένας μειοψήφησε και ότι μόνο αυτός έχει δίκιο και να κάνουμε σε όλους μηνήσεις» πρότεινε. «Μα όταν κάνει μηνήσεις ο Σάββας Θεοδωρίδης εμείς βάζουμε τους δικούς μας να λένε ότι αυτά είναι ντροπή» είπε ο Μπεκιριστάιν την ώρα που με τον Πεπ πανηγύριζαν φτάνοντας τις 1200 πάσες σε τρία τετραγωνικά. «Οι δικές μας οι μηνήσεις μοσχοβολούν – του Σάββα είναι ντροπή για το ποδόσφαιρο» είπε ο Μανσούρ ενώ δυο καμήλες άφηναν ρυθμικά πορδές.

Για την κοινωνική συνοχή

Ο Πεπ άνοιξε την τηλεόραση. O εκπρόσωπος της αγγλικής κυβέρνησης Ντομινίκ Κάμινγκς έκανε δηλώσεις. «Υπάρχει μια απόφαση η οποία έρχεται σε ένα υπόβαθρο που αφορά το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο ξέρετε είναι ένα θέμα με το οποίο ταυτιζόμαστε όλοι μας, με τις ομάδες μας. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με το πάθος. Επομένως η απόφαση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει το υπόβαθρο για να έχουμε μια διαρραγή στην κοινωνική συνοχή και στην ομοψυχία, ιδίως σε μια περίοδο που τα εθνικά μας θέματα επιτάσσουν να υπάρχει αυτή η ομοψυχία. Η επιτροπή της UEFA έκανε ένα πόρισμα. Αντί αυτοί οι ξεφτίλες της UEFA να πουν ότι δεν είναι απόφαση το δεχτήκανε.  Τώρα μπορούμε να μπούμε σε ένα καθεστώς όπου μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει...» είπε. Και συνέχισε: «Επαναλαμβάνω ότι το βασικό ζητούμενο εδώ είναι ότι υπήρχε μια γνώμη ενός οργάνου, το τι θα αποφανθεί το Cas στο τέλος κανείς δεν το ξέρει και δεν θέλω να το προκαταβάλω ούτε εγώ, ούτε κανείς. Αυτό που κάνουμε εμείς ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να τρωθεί το μείζον που είναι το θέμα της ενότητας και της ομοψυχίας - οπού υπήρχε σοβαρός κίνδυνος γιατί μιλάμε για το ποδόσφαιρο που υπάρχουν ταυτίσεις τις οποίες μπορεί πολλοί να τις εκμεταλλευτούν - γι’ αυτό το λόγο εμείς κάνουμε με μια πολιτική επιλογή. Κάνουμε την τροπολογία, καταθέτουμε την τροπολογία στη Βουλή και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία χρειαστεί από εδώ και πέρα προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο ποδόσφαιρο, δηλαδή να μην τιμωρηθεί η Σιτυ». Ο Μανσουρ ανέβηκε πάνω σε μια καμήλα και χειροκρότησε. «Δικός μας είναι αυτός;» ρώτησε. «Πληρώνουμε τόσους πολλούς που ούτε το θυμάμαι» απάντησε ο  Κάλτον Αλ Μουμπάρακ.

Ο δικός μας Κλαρκ

«Και η ομοσπονδία τι κάνει; Εκεί δεν είναι ο δικός μας Κλαρκ;» ρώτησε ο Γκουαρντιόλα. «Αυτοί ξέρουν ότι ο Τίγρης ελέγχει τις Ενώσεις και δεν λένε τίποτα, ακούγεται ότι θέλουν να μας πάρουν πίσω τους τίτλους γιατί λέει πληρώναμε το σύμπαν» είπε ο εκτελεστικός διευθυντής Φεράν Σοριάνο που τελευταία έχει παχύνει λίγο και μοιάζει με τον Γιάννη τον Παπαδόπουλο. «Νομίζω ότι η μόνη λύση είναι να μιλήσει ο λαός» είπε. «Το βράδυ πέντε χιλιάδες μηχανάκια θα κάνουν το γύρο του Μάντσεστερ. Αύριο θα γίνει διαδήλωση – θα τη χαιρετήσει ο δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και κάτι άλλοι. Θα γίνει αντικυβερνητική διαδήλωση κανονική. Και να μην ξεχάσουμε να πούμε στον Μπόρις να διαγράψει ένα ευρωβουλευτή για το ξεκάρφωμα» εξήγησε. «Αφού δεν έχουμε ευρωβουλευτές, φύγαμε από την Ευρώπη» είπε ο Κλιφ. «Ας διαγράψει τον  Ζαγοράκη» είπε ο Πεπ. «Γιατί δικός του είναι;» αναρωτήθηκε φωναχτά ο Μπικιριστάιν. «Ούτε του Μητσοτάκη ήταν αλλά τον διέγραψε» απάντησε ο Μανσουρ.

«Αφεντικό μπλέξαμε» μονολόγησε ο πρόεδρος κοιτώντας τον χαλίφη – σόρυ τον σεϊχη. «Να πω καλύτερα στον Καλπαζίδη να αγοράσει τη Σίτυ;» ρώτησε. «Όχι» είπε ο Μανσουρ. «Καλύτερα την ίδια την UEFA να τελειώνουμε».

Και μια καμήλα αφόδευσε…