Η ανάγκη για μια νέα αρχή...

Η ανάγκη για μια νέα αρχή...


Ενώ ο κόσμος μιλάει κυρίως για τις εμφανίσεις των ελληνικών ομάδων στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, σήμερα ξεκινά το πρωτάθλημα. Το οποίο θέλω να πιστεύω πως θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το περσινό – αν και όρκο δεν παίρνω, αφού είμαστε στην Ελλάδα. Υπάρχουν πάντως δυο στοιχεία που ενισχύουν την πίστη μου ότι θα ναι καλύτερο: τα play off και το VAR. Κοντά σε αυτά και η προσδοκία ότι θα δούμε λίγο περισσότερο ανταγωνιστικά παιγνίδια, αφού οι μεγάλοι έχουν τα προβληματάκια τους και δεν μοιάζουν τόσο μπροστά από τους υπόλοιπους όσο ήταν πέρυσι π.χ. Θυμίζω ότι πέρυσι στο ξεκίνημα ήταν δύσκολο να φανταστείς ομάδα με ρεαλιστικές ελπίδες να μπει σφήνα στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ: η τριάδα ήταν γνωστή από την αρχή. Στο β΄ γύρο ο ΠΑΟΚ που τελικά τερμάτισε αήττητος έχασε μόλις 6 βαθμούς και ο Ολυμπιακός μόλις 3. Δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο.

Στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα

Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι το ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει ν αρχίζει νωρίς τον Αύγουστο για να έχουν οι ομάδες που παίρνουν μέρος στην Ευρώπη ματς στα πόδια τους: διαφωνώ κάθετα. Η κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Στην Κεντροδυτική, στην Ανατολική και στην Βόρεια Ευρώπη οι άνθρωποι παίρνουν άδειες τον Ιούλιο, η θερμοκρασία μόλις μπει ο Αύγουστος πέφτει και όλοι γυρίζουν στις δουλειές τους. Στις μεσογειακές χώρες ο Αύγουστος  είναι μήνας διακοπών και κανείς δεν λαχταράει να πάει στο γήπεδο για να δει αγώνες του πρωταθλήματος – τα ευρωπαϊκά ματς είναι αλλιώς. Ο κόσμος για να πάει στο γήπεδο πρέπει να το βάλει στο εβδομαδιαίο του πρόγραμμα: να επιστρέψει, να ξαναμπεί στη ρουτίνα της πόλης, να βρει τους φίλους του. Φέτος ήθελαν να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 19 Αυγούστου. Ευτυχώς δεν το έκαναν: το μυαλό ακόμα και όσων ήταν στις πόλεις, βρισκόταν στις παραλίες.

 

Παραμύθι είναι και ο περίφημος ρυθμός αγώνων. Με την ζέστη και την  υγρασία που υπάρχει αυγουστιάτικα κάθε ματς στην Ελλάδα καλοκαιριάτικα είναι συνήθως μαρτύριο. Οι προπονητές, πριν και μετά τα ευρωπαϊκά ματς, όταν υπάρχει πρωτάθλημα κάνουν στο μέτρο του δυνατού ροτέισον και θα το δείτε και αυτή την πρώτη αγωνιστική: οι ομάδες που αυτή την εβδομάδα αγωνίστηκαν στην Ευρώπη, στην πρεμιέρα τους στο πρωτάθλημα θα έχουν αρκετά διαφορετικές εντεκάδες. Αν υπήρχαν ματς πρωταθλήματος, πριν και μετά τα ματς που οι ομάδες αυτές έπαιξαν στα ευρωπαϊκά προκριματικά, πάλι ροτέισον θα έκαναν οι προπονητές: η αυγουστιάτικη ζέστη το επιβάλει. Αν το πρωτάθλημά μας ξεκινούσε την πρώτη Αυγούστου τα ματς θα γινόταν μεταξύ συγγενών και φίλων, οι ομάδες θα έψαχναν παίκτες για μεταγραφές και οι θλάσεις θα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Επίσης ένα πρωτάθλημα που θα ξεκινούσε αρχές Αυγούστου θα τελείωνε τέλη Μαρτίου: ποιος τρελός έχει σκεφτεί ότι αυτό θα ήταν ένα καλό πρωτάθλημα;

Ολοι έχουν ανάγκες  

Φέτος το πρωτάθλημα μοιάζει ν’ αρχίζει την κατάλληλη στιγμή: λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης. Πριν δυο χρόνια στα ματς της πρεμιέρας είχαν κοπεί 7.267 εισιτήρια – είχαμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού: ακόμα και στην τηλεόραση λίγοι είχαν καθίσει να τα δουν. Φέτος η πρόβλεψή μου είναι ότι αρχικά τουλάχιστον θα υπάρξει αρκετός κόσμος στα γήπεδα: διαπιστώνων ότι υπάρχει μια μυστήρια ανάγκη των οπαδών, κυρίως των μεγάλων ομάδων, να ξαναδούν ποδόσφαιρο – στην πρεμιέρα λογικά θα χουμε και κάμποσα γκολ!

Υπάρχει αρχικά τουλάχιστον κάτι αντιφατικό και ενδιαφέρον: οι μεγάλες ομάδες μοιάζουν να υπόσχονται πολλά και συγχρόνως ζητάνε και υποστήριξη γιατί έχουν τα θεματάκια τους. Ο ΠΑΟΚ θέλει να κρατήσει τα σκήπτρα: ο αποκλεισμός του από τον Αγιαξ πέρασε στον κόσμο της ομάδας ως ένα άδικο αποτέλεσμα κι αυτό δημιούργησε μια μεγάλη συσπείρωση. Ο Ολυμπιακός πάλεψε όλο το καλοκαίρι για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ και η προσπάθειά του εκτιμήθηκε από τον κόσμο του. Η ΑΕΚ θέλει πραγματικά να παίξει πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο με τον Καρντόζο: άλλο είναι οι προθέσεις και άλλο οι δυσκολίες – υπάρχουν και τα δύο.  Ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Δώνη μοιάζει έτοιμος να επιστρέψει σοβαρά στη διεκδίκηση της κορυφής. Η περσινή του νεανική ομάδα δυνάμωσε και τα αποτελέσματά της στα φιλικά υπόσχονται πολλά, ενώ την ίδια στιγμή ο Αρης έδειξε καλοκαιριάτικα βήματα προόδου.

Την ίδια στιγμή όλες αυτές οι ομάδες «φωνάζουν» ότι έχουν ανάγκη τον κόσμο τους. Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε φέτος εντυπωσιακές μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός έχασε τον καλύτερο μεσοεπιθετικό του, τον αρχηγό του Κώστα Φορτούνη. Η ΑΕΚ έκανε προβληματικό ξεκίνημα κι έχει ανάγκη υποστήριξης, αφού ο νέος δρόμος είναι δύσκολος. Ο ΠΑΟ χωρίς τον κόσμο του στο γήπεδο δεν έχει καμία πιθανότητα να δείξει πόσο μεγάλη είναι η πρόοδός του. Εντυπωσιακή προβλέπεται και φέτος η παρουσία του κόσμου το Αρη: στη δική του περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη κίνητρου – αρκεί απλά η ομάδα να πάει καλά. Το κατάμεστο Βικελίδης την βραδιά του δεκαπενταύγουστου, όταν ο Αρης έφτασε ένα βήμα από το να ανατρέψει το εις βάρος του 0-3 από τη Μόλντε, μαρτυρά μια πίστη σε ομάδα που δύσκολα συναντάς στην Ελλάδα όπου τα γήπεδα τα γεμίζουν συνήθως μόνο οι μεγάλες μεταγραφές και οι μεγάλες προσδοκίες. 

Όλα θα κριθούν στο φινάλε 

Το πρωτάθλημα μας έχει ανάγκη από μεγαλύτερη συναρπαστικότητα κι αφού τα πολλά οικονομικά προβλήματα των περισσότερων ομάδων δεν τους επέτρεψαν να ενισχυθούν, ας ελπίσουμε πως αυτή θα προκύψει χάρη στα play off που θα δημιουργήσουν μια νέα αγωνιστική συνθήκη: αν πέρυσι το πρωτάθλημα κρίθηκε στην αρχή (ο ΠΑΟΚ το κέρδισε ξεφεύγοντας νωρίς από όλους ήδη από τον πρώτο γύρο), φέτος η λογική λέει πως όλα θα κριθούν στο φινάλε καθώς – θυμίζω – μετά το τέλος της κανονικής περιόδου οι επτά πρώτοι θα παίξουν μεταξύ τους τον τίτλο. Τα πολλά ντέρμπι του φινάλε δημιουργούν συνθήκες ανατροπών: πρωταθλητής θα βγει όποιος αντέξει κι όχι απαραίτητα όποιος ξεφύγει αρχικά. Τα πολλά ντέρμπι επίσης θα μεγαλώσουν την ένταση και θα κάνουν το Var ένα από τα αγαπημένα θέματα συζήτησης στη νέα σεζόν. Ο τρόπος που καλοκαιριάτικα ο αρχιδιαιτητής κ. Περέιρα υπερασπίστηκε την εφαρμογή του, μετά την ανακοίνωση διαμαρτυρίας (!) της ΑΕΛ για την πειραματική χρήση του σε ένα φιλικό με τη Λαμία, δείχνει το άγχος του Πορτογάλου: η ελπίδα του είναι να ασχολούνται με αυτό πιο πολύ από όσο μαζί του.

Δεν ξέρω αν θα είναι καλό ή άθλιο το νέο πρωτάθλημα. Για την ώρα μου αρκεί ότι θα ναι κομμάτι διαφορετικό. Ο ΠΑΟΚ, που κατέκτησε το περσινό αήττητος, κι ο Ολυμπιακός, που δυνάμωσε στις μεταγραφές και το έδειξε και στα καλοκαιρινά προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ, μοιάζουν να ξεκινούν λίγο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους: το λένε και οι μπουκ. Λίγο πίσω τους η ΑΕΚ και τα δυο αουτσάιντερ που περιμένω να κάνουν περισσότερα από πέρυσι, δηλαδή ο ΠΑΟ και ο Αρης. Για όποιον αγαπάει το ποδόσφαιρο το θέμα δεν είναι ποιος θα το κατακτήσει το πρωτάθλημα: ο σκοπός είναι αυτό να γίνει η αρχή μιας νέας εποχής. Με καλύτερο θέαμα, περισσότερη αξιοπιστία, λιγότερα λάθη διαιτητών από αυτά που μοιάζουν ανεξήγητα, λιγότερη βία. Ζητάω πολλά. Το ξέρω…     

(Νεα Σαββατοκύριακο, Αύγουστος του 2019)