Ενας εξευτελισμός...

Ενας εξευτελισμός...


Κάνω πολλά χρόνια αυτή τη δουλειά, τόσα που δεν θέλω να τα σκέφτομαι, αλλά αυτό που βλέπω ότι γίνεται φέτος με την αδειοδότησή του Αρη για τη συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν μου έχει τύχει ποτέ. Προσοχή δεν αναφέρομαι στο φάκελο της ομάδας, στην κρίση του από την πρωτοβάθμια επιτροπή ή στην Εφεση που ασκήθηκε, αλλά σε κάτι που είναι πραγματικά απίθανο: στο γεγονός ότι η ΕΠΟ και οι αρμόδιες επιτροπές της προτιμούν να εξευτελίζονται από το να ενημερώσουν υπεύθυνα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Από την πρώτη στιγμή που η ιστορία ξεκίνησε όλοι οι αρμόδιοι συμπεριφέρονται σαν να ζουν αλλού.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία λανθασμένων κρίσεων – προσωπικά δεν θα έκανα ποτέ κρίσεις για φακέλους γιατί από τότε που ξεκίνησε το σύστημα της αδειοδότησης όλες οι ΠΑΕ ισχυρίζονται ότι οι φάκελοί τους είναι τέλειοι, όταν άδεια δεν παίρνουν. Το απίστευτο στην συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι η εντός της Επιτροπής αδειοδότησης διαφορές στις κρίσεις: αυτά έχουν ξαναγίνει. Αυτό που δεν έχει ξαναγίνει είναι να εξευτελίζεται η ομοσπονδία παραμένοντας σιωπηλή.   

Μια γνωμοδότηση

Χθες ο Αρης έκανε γνωστό ότι μετά από αλληλογραφία του με την UEFA έφτασε στην ΕΠΟ μια γνωμοδότηση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που τονίζει πως ορθά του δόθηκε άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το πρωτοβάθμιο όργανο και πως θα ήταν λάθος του εισηγητή δικηγόρου κ. Βασίλη Σαράκη το να προχωρήσει σε έφεση. Όλα αυτά τα ισχυρίζεται ο Αρης (πανηγυρίζοντας για την δικαίωσή του) χωρίς η ΕΠΟ να λέει το παραμικρό! Δεν πρέπει στα χρονικά να έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο: ποτέ πχ δεν θυμάμαι να αποκρύπτεται η αλληλογραφία της ομοσπονδίας μας με την UEFA. Στο μεταξύ στα site που αποκάλυψαν αρχικά το εξώδικο του κ. Αχιλλέα Μπέου στην Επιτροπή Αδειοδότησης και στην συνέχεια την έφεση του εισηγητή, κυκλοφορούσε ακόμα και το σκεπτικό της γνωμοδότησης της UEFA! Γράφουν ότι ο Σαράκης είχε εισηγηθεί τη μη αδειοδότηση του Αρη εξαιτίας μιας οφειλής στον πρώην παίκτη του Παλαθουέλος κι ότι ο Αρης ισχυριζόταν ότι η οφειλή αυτή προέκυψε μετά τις 31 Δεκεμβρίου και ότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που ήταν υποχρεωμένος να ρυθμίσει. Από αυτά που κυκλοφορούν μαθαίνουμε ότι η UEFA τον δικαίωσε, αλλά και ότι ο Αρης στο μεταξύ εξόφλησε τον παίκτη πληρώνοντας και τις προσαυξήσεις!

https://www.sdna.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-11/epo1.JPG?itok=xofEFJFR

Όταν φαγώθηκε άνευ λόγου και αιτίας ο για χρόνια αρμόδιος εισηγητής για τις αδειοδοτήσεις κ. Γιώργος Δημητρίου είχα γράψει ότι είναι πιθανό οι φάκελοι των ΠΑΕ να κυκλοφορούν σαν φέι βολάν – ούτε εγώ δεν περίμενα πως θα γίνουν οι γνωμοδοτήσεις της UEFA κάτι σαν φυλλάδια από το Lidl.

Τρόμαξε από το θόρυβο

Προσοχή: η σιωπή της ομοσπονδίας δεν μας προέκυψε χθες, όταν ο Αρης ισχυρίστηκε την ύπαρξη μια γνωμοδότησης που τον εξυπηρετεί - από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η απίθανη ιστορία η ΕΠΟ δεν λέει κάτι! Η τελευταία της σχετική δημόσια ανακοίνωση αναφέρει τα ονόματα των ομάδων που αδειοδοτήθηκαν. Τα περί έφεσης του Σαράκη τα μάθαμε από διαρροές. Υπάρχουν; Δεν υπάρχουν; Δεν στο λέει επισήμως κανείς. Μάλιστα δεν μιλάνε ενώ έγινε τέτοια φασαρία για τον Σαράκη, ώστε έβγαλε ανακοίνωση ο ποινικολόγος Παύλος Σαράκης για να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι αυτός στην ΕΠΟ και θα θελε να το ξεκαθαρίσει: τρόμαξε ο άνθρωπος από το θόρυβο!

Βάζανε τα γλυκά στις τσέπες

Παρακολουθούμε κάτι μοναδικό. Ενας υπάλληλος της ομοσπονδίας κρατάει «αιχμάλωτες» ομάδες με μια έφεση που κανείς δεν ξέρει πότε έγινε, γιατί έγινε και πότε θα εκδικαστεί. Το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί η κωμωδία είναι, όπως στην περίπτωση της διεξαγωγής του τελικού, να κυκλοφορήσει και μια νότα από το CEO της ΕΠΟ κ. Ιάκωβο Φιλιππούση που να μοιράζει συγχαρητήρια σε όλους για τον χειρισμό και των αδειοδοτήσεων. Και γιατί όχι;

Στο μεταξύ ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης στην τελευταία διάσκεψη της Λίγκας είπε ότι ο Σαράκης έχει παραδεχτεί ότι έχει κάνει αστήρικτες γνωμοδοτήσεις (σε προηγούμενες περιπτώσεις) «γιατί έτσι του ζητήσανε» και ότι εκκρεμεί και τιμωρία του από την Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έχει παραπεμφθεί! Το να μην απαντάς στον Αρη (του οποίου θεωρείς τον εαυτό σου αντίδικο, ενώ είσαι απλά κριτής του φακέλου του), δεν το καταλαβαίνω (διότι με την σιωπή σου σε εξευτελίζει…), αλλά τραβηγμένα θα μπορούσα και να το δεχτώ ως (άθλια) πρακτική: ας πούμε ότι η ΕΠΟ θεωρεί και τις ανακοινώσεις του Αρη μέρος του φακέλου του (!) και ότι δεν απαντά γιατί για το περιεχόμενο των φακέλων υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας. Το να μην απαντάς στον Μαρινάκη που σε βγάζει στη σέντρα δημόσια δεν το καταλαβαίνω. Αλλά εδώ δεν του απάντησαν όταν τους κατηγόρησε ότι έβαζαν στις τσέπες τα γλυκά μετά από ένα γεύμα που έγινε στο Κατάρ! Για τις αδειοδοτήσεις θα του απαντήσουν; 

https://allaboutaris.gr/wp-content/uploads/2022/05/aris-7.jpg

Χειρότερα με τον Παναιτωλικό

Πραγματικά είναι να απορείς τι ομοσπονδία είναι αυτή! Θα παραιτηθεί κανείς για το ρεζιλίκι; Αποκλείεται. Μια εβδομάδα διασύρονται δυο ομάδες (ο Αρης που κατά πως φαίνεται δεν έχει ευθύνη και η ΑΕΚ που κατηγορείται από παντού πως είναι πίσω από όλα για να πάρει τη θέση του) και η ομοσπονδία σιωπά. Φταίει φυσικά και ο Αρης που δεν ξεκίνησε εναντίον της διαδικασίες μετά την δικαίωσή του από το CAS για την απίθανη εκείνη υπόθεση της δήθεν πλαστογραφίας του δελτίου ενός 16χρονου, αλλά και γιατί δεν τους έσυρε στα δικαστήρια, όταν δόθηκαν στην δημοσιότητα τα προσωπικά στοιχεία του Σαμπάνη. Στον Αρη λένε πως τα έχουν μαζί τους – αν ισχύει για να του κάνουν ζημιά πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο.

Αλλά στο μεταξύ ίδια και χειρότερα γίνονται στην περίπτωση του Παναιτωλικού πχ που έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας γιατί ένας υπάλληλός του πόνταρε στην πιθανότητα να πάρει ένας συγκεκριμένος παίκτης του μια κίτρινη κάρτα. Μολονότι η ιστορία αυτή είναι γνωστή πάνω από ενάμισι μήνα κινούνται όλοι με ρυθμούς χελώνας. Κάποια στιγμή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποια στιγμή θα βγάλει μια απόφαση. Κάποια στιγμή θα υπάρξει έφεση και κάποια στιγμή θα έχουμε και οριστικό φινάλε της ιστορίας. Και μέχρι να γίνουν όλα αυτά και να ολοκληρωθούν η Λαμία θα περιμένει να παίξει μπαράζ με τη Βέροια, το οποίο μπορεί να αποφύγει αν υποβιβαστεί ο Παναιτωλικός (αν λέμε..) και στη θέση της βρεθεί ο Απόλλωνας. Τέσσερις ομάδες δηλαδή καλοκαιριάτικα θα αγωνιούν και θα περιμένουν κάποιους που μπορεί και να συνεδριάσουν και να πάρουν μια απόφαση! Για μια παραπομπή που έχει γίνει πριν σαράντα και βάλε μέρες.

Τι ποδόσφαιρο είναι αυτό; Ποιοι το διοικούν; Πως τους ανέχονται οι ΠΑΕ; Ο Αρης λέει κατά λέξη στην ανακοίνωσή του ότι έχουμε να κάνουμε με μεθοδεύσεις μαφιόζων. Το βρίσκω εντελώς λάθος. Κυρίως γιατί οι μαφιόζοι είναι σοβαροί απατεώνες…