Στην σειρά μυθιστορηματικές ποδοσφαιρικές ιστορίες της εφετινής σεζόν την προηγούμενη εβδομάδα σας έγραψα για την απώλεια του ολλανδικού πρωταθλήματος από τον Αγιαξ. Κανονικά πρέπει να σας γράψω για την απώλεια του ιταλικού πρωταθλήματος από την Ιντερ. Αλλά δεν πιστεύω πως το εφετινό καμπιονάτο το έχασε η Ιντερ: οι Νερατζουροι είχαν λογικές απώλειες βαθμών λόγω της θέλησής τους να κερδίσουν τα πάντα. Το σκουντέτο το κέρδισε η Νάπολι κόντρα σε πολλά που της συνέβησαν γιατί έχει ένα προπονητή που δεν παραδίνεται ποτέ. Ο Αντόνιο Κόντε είναι σπάνιος μαχητής. Και νικητής. Η Νάπολι φέτος πανηγύρισε την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος την τελευταία αγωνιστική και στην έδρα της, όχι στο Ούντινε πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος όπως το 2023, δηλαδή την προηγούμενη φορά της: αυτό και μόνο δείχνει πόσο δύσκολα το κέρδισε φέτος. Ο Κόντε, που μια εβδομάδα πριν στην Πάρμα ρωτούσε τους παίκτες του αν πραγματικά θέλουν να κερδίσουν το πρωτάθλημα ή τον κοροϊδεύουν, είχε ζητήσει να μην υπάρξει κανένα πανηγύρι στην πόλη πριν το τέλος του ματς με την Κάλιαρι και όλοι τον άκουσαν. Αυτό το πρωτάθλημα είναι το πρώτο που η Νάπολι κερδίζει με MVP τον προπονητή της. Χωρίς Ντιέγκο Μαραντόνα. Χωρίς καν Οσιμεν και μετά τον Ιανουάριο Κβαρατσκέλια.
Ας τα πάρουμε με την σειρά. Ο Κόντε ανέλαβε πέρυσι το καλοκαίρι την Νάπολι μετά από μια άθλια σεζόν και την πρώτη κιόλας αγωνιστική στη Βερόνα κατάλαβε πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα: η ήττα με 3-0 μαρτυρούσε πως η βελτίωση της ομάδας δεν θα ήταν απλή υπόθεση. Όταν αργά αλλά σταθερά η βελτίωση αυτή άρχισε να φαίνεται ο πρόεδρος Ντε Λαουρέντις του ανακοίνωσε πως θα πουλήσει τον Κβαρατσκέλια τον Ιανουάριο για να μην τον χάσει χωρίς να πάρει χρήματα το καλοκαίρι. Υπήρξαν διαμαρτυρίες για την απόφαση ακόμα και στο γήπεδο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου – μετά την φυγή του Γεωργιανού δηλαδή – η Νάπολι έχει πέντε ισοπαλίες και μια ήττα στο Κόμο: τίποτα δεν δείχνει πως μπορεί να βγει πρωταθλήτρια, μολονότι όπως κάθε ομάδα του Κόντε χάνει πολύ δύσκολα. Μέσα σε όλα υπάρχει και μια κακή σχέση του Κόντε με την διοίκηση. Κυκλοφορεί μια δήλωση του προπονητή που φέρεται να λέει σε ένα πηγαδάκι με δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μιλάνου ότι η ομάδα του είναι η μόνη στην Ευρώπη που αποδυναμώθηκε στις μεταγραφές του Ιανουαρίου ενώ κάνει πρωταθλητισμό. Ο Κόντε διαψεύδει. Δεν τον πιστεύει κανείς.
Ντοπάρει ψυχολογικά όσο κανείς
Λένε για τον Κόντε ότι είναι κυρίως ένας μεγάλος εμψυχωτής και ότι συνεχίζει ως προπονητής να παίζει κυρίως τον ρόλο του ηγέτη των αποδυτηρίων, αυτόν που είχε και ως παίκτης. Οταν αγωνιζόταν στην Γιούβε στην ομάδα υπήρχαν ο Ζιντάν, ο Ντεσάν, ο Ντάβιντς, ο Ντελ Πιέρο κι ο Μοντέρο - στα αποδυτήρια όμως ακουγόταν κυρίως αυτός. Ότι ο τύπος ανασταίνει παίκτες φτιάχνοντας την ψυχολογία τους είναι δεδομένο – για αυτό άλλωστε έχει το μοναδικό ρεκόρ να έχει κερδίσει τρία πρωταθλήματα με ομάδες που μια χρονιά πριν τις αναλάβει δεν είχαν βγει στην Ευρώπη! Το έκανε με την Γιούβε το 2009, όταν την παρέλαβε στην 9η θέση, με την Τσέλσι που μια χρονιά πριν την άφιξή του είχε τερματίσει στην Πρέμιερ λιγκ 10η και φέτος με την Νάπολι που πέρυσι δεν είχε βγει στην Ευρώπη ενώ οι Ιταλοί είχαν στείλει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις οκτώ ομάδες. Μόλις έξι φορές μετά το 2000 έχει συμβεί ομάδα να κερδίζει πρωτάθλημα, ενώ δεν αγωνιζόταν την προηγούμενη χρονιά στην Ευρώπη και τρεις φορές ήταν στον πάγκο της ο Κόντε. Και φέτος βοήθησε τον Λουκάκου να ξαναβρεί τον εαυτό του, επανάφερε σε τοπ επίπεδο τους «χαμένους» στην πορεία Αντισά και Ντι Λορέντσο και ξύπνησε και τον τερματοφύλακα Μερέτ και τον Πολιτάνο που πριν τον ερχομό του στη Νάπολι ήταν με τις βαλίτσες στο χέρι έτοιμοι να φύγουν. Αλλά δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα της ικανότητας που έχει στο ψυχολογικό ντοπάρισμα ο Κόντε το απίθανο πρωτάθλημα της Νάπολι.
Μακ Τόμινι, ηγέτης και σκόρερ
Ο Κόντε δεν κέρδισε το σκουντέτο την Παρασκευή όταν η Ναπολι επικράτησε εύκολα στο ματς με το Κάλιαρι 2-0. Τις βάσεις τις έβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου του 2024 όταν στο παιχνίδι με την Γιουβέντους ο Κόντε εγκατέλειψε την αγαπημένη του άμυνα με τρία στόπερ για να παίξει 4-2-3-1. Το έκανε γιατί ήθελε η Νάπολι να παίξει με την ίδια διάταξη που χρησιμοποιούσε στην Γιουβέντους ο Μότα ώστε να προκύψουν μία σειρά από «ένας εναντίον ενός» στη μεσαία γραμμή κυρίως. Το αποτέλεσμα της κίνησης ήταν ένα τραγικό παιχνίδι που τελείωσε 0-0 με τις δύο ομάδες να μην έχουν καμία ευκαιρία – τα σουτ στην εστία ήταν δύο, ένα από κάθε μια. Πλην όμως αυτή η κίνηση έδειξε πως ο Κόντε άφησε στην άκρη τους δογματισμούς του και κυρίως αυτή η αλλαγή είχε ένα αποτέλεσμα καταλυτικό για την πορεία της ομάδας του στη συνέχεια: χάρη στο 4-2-3-1 ο Mακ Τόμινι βρέθηκε να αγωνίζεται κάτι σαν κρυφό σέντερ φορ στην πλάτη του Λουκάκου.
Ο Σκωτσέζος ήταν ένας καλός ποδοσφαιριστής που έφτασε στη Νάπολι από το νεκροταφείο καλών ποδοσφαιριστών που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αγωνιζόταν κατά βάση μπροστά από την άμυνα ή ως μέσα δεξιά όταν μια ομάδα έπαιζε κάτι σαν 4-3-3 ή απλά πίσω από τον Μπρούνο Φερνάντεζ στα ματς στο Ολντ Τράφορντ. Κανείς δεν περίμενε ότι αλλάζοντας απλώς θέση και παίζοντας 20 μέτρα πιο μπροστά από αυτό που είχε συνηθίσει, όχι μόνο θα καθοδηγούσε το πρέσινγκ, αλλά θα σκόραρε και τόσο πολύ! Ο Σκωτσέζος πέτυχε το πρώτο του γκολ σε ένα ματς κυπέλλου κόντρα στο Παλέρμο στις 26 Σεπτεμβρίου. Από τότε δεν σταμάτησε να σκοράρει ποτέ. Εννέα φορές άνοιξε φέτος το σκορ πράγμα πολύτιμο για μια ομάδα που κέρδισε 13 ματς σκοράροντας ένα μόνο γκολ περισσότερο απο τον αντίπαλο.
Η δεύτερη κίνηση
Ο Κόντε έκανε μια ακόμα καθοριστική παρέμβαση στην εντεκάδα της Νάπολι. Στις 17 Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι ο Κβαρασκέλια πωλήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο πανίσχυρος ιταλικός τύπος παρουσίασε αυτή την εξέλιξη ως το τέλος οποιασδήποτε πιθανότητας της Νάπολι να κερδίσει το πρωτάθλημα. Τον Κόντε οι εκτιμήσεις αυτές τον βοήθησαν να πορώσει κι άλλο την ομάδα του. Τον πώληση του Γεωργιάνου δεν την ευλόγησε, αλλά την περίμενε. Αντικατέστησε αμέσως στο σχήμα τον Κβάρα με τον Νέρες που ωστόσο πριν καλά καλά προλάβει να δείξει τι μπορεί τραυματίστηκε! Το συμπέρασμα και των οπαδών της Νάπολι ήταν ότι η χρονιά ήταν καταραμένη: ο Κόντε διαφώνησε και έκανε την κίνησή του. Σο χαμένο ματς στο Κόμο άλλαξε πάλι διάταξη επαναφέροντας το 3-5-2 που του επέτρεψε να βάλει δίπλα στον Λουκάκου τον Ρασπαντόρι: αυτός ήταν που στην πορεία προς το πρωτάθλημα βρήκε τα γκολ που η Νάπολι είχε ανάγκη. «Δεν χρειάζεται να ψάχνεις ένα αναπληρωματικό για μια θέση που έμεινε άδεια – καταργείς τον ρόλο που δεν μπορείς να καλύψεις και κάνεις κάτι άλλο» εξηγούσε στις 9 Μαρτίου μετά από μια νίκη κόντρα στην Φιορεντίνα με γκολ του Ρασπαντόρι.
Η κατάρρευση της Ιντερ
Φυσικά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έπαιξε ρόλο και η δυσκολία της Ιντερ μετά τον Μάρτιο: οι Νερατζούρι τα ήθελαν όλα και τα κυνήγησαν όλα. Ο Κόντε το άδειασμά τους το περίμενε: ως πολύπειρος πια εκτιμούσε πως καμία ιταλική ομάδα του καιρού μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια πίεση. Την 32η αγωνιστική – ημέρα Δευτέρα – η Νάπολι κέρδισε την Εμπολι με 3-0: ήταν έξι βαθμούς πίσω από την Ιντερ. Ο Κόντε είπε πως μέχρι το τέλος της σεζόν η ομάδα του θα έχει ένα ματς την εβδομάδα και η Ιντερ δεν θα έχει καμία εβδομάδα χωρίς τουλάχιστον δυο ματς: «είναι η καλύτερη ομάδα του καιρού μας αλλά αυτό που προσπαθεί είναι συγκλονιστικά δύσκολο και η δυσκολία της μας κάνει να ελπίζουμε» είχε τονίσει προφητικά. Αποδείχτηκε ότι η ανάλυσή του ήταν σωστή. Η Ιντερ αρχικά αποκλείστηκε από την Μίλαν στο κύπελλο – το κύπελλο Ιταλίας δεν είναι ό,τι σημαντικότερο η ήττα όμως σε ένα ντέρμπι αφήνει σημάδια. Η Ιντερ έχασε από την Μπολόνια στις καθυστερήσεις κι έχασε στο σαν Σίρο από την Ρόμα: η πρόκριση στα τρομερά ματς με την Μπαρτσελόνα πληρώθηκε. Η Νάπολι είχε κι αυτή το δικό της στραβοπάτημα: η ισοπαλία με την Τζένοα στο Ντιέγκο Μαραντόνα φαινόταν ότι μπορεί να στοιχίσει. Αλλά η Ιντερ έφερε μια οδυνηρή ισοπαλία με την Λάτσιο και μολονότι το ίδιο βράδυ η Νάπολι δεν κέρδισε την Πάρμα της χρειαζόταν απλά μια νίκη στο φινάλε. Ο Κόντε είπε πριν το ματς με την Κάλιαρι πως οι παίκτες του πρέπει να θυμούνται πως κανείς δεν χάρισε ποτέ τίποτα στην Νάπολι. Και μετά το τέλος του πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα.
Στην Ιταλία λένε πως θα φύγει από την Νάπολι. Είναι πιθανό. Κανείς θαυματοποιός δεν θέλει να υπάρξουν αμφιβολίες προσεχώς για τα θαύματα του.